Odp: Canon EF 24-105 f/4 L IS USM vs. EF 70-200 mm f/4L USM
No dobra Panie i Panowie,
To nie jest tak, że wciąż brak mi odpowiedzi, ale wciąż czuję niedosyt i borykam się z niemałym problemem.
70-200 już odpuściłem ;)
Wciąż nie mogę niczego wybrać, a kilka tych propozycji padło, podaję w kolejności mojego ewentualnego wyboru:
1. C 24-105 /4 L
2. S 17-50 /2,8 EX
3. T 17-50 /2,8 XR
Główne moje rozważania są co do ostrości, w drugiej kolejności wciąż wydaje mi się, że jednak 24mm to jednak może być za wąsko ( zwłaszcza, że nie mam (nie będę miał) 18mm) a z drugiej strony, że 50mm już mam w wersji 50 /1,8 ( a przecież stracę 200mm) i nie będę miał nic długiego....
Co do pierwszej mojej wątpliwości czyli ostrość, pooglądałem sobie zdjęcia zamieszczone tu na forum dla każdego z wymienionych obiektywów. Zarówno dla Canona jak i Tamrona tych zdjęć była cała masa, ale niestety dla Sigmy było raptem 2? Co mi się rzuciło w oczy to niesamowita ostrość na zdjęciach... czy nie są one jakoś ostrzone? Ze względu na ostrość wydaje się, że Canon wypada lepiej, ale Tamron niewiele ustępuje ( stąd moje podejrzenia o podostrzanie zdjęć). Zdjęcia obu obiektywów robią jednak dobre wrażenie. Niestety o zdjęciach Sigmy wiele się nie da powiedzieć...:/
No i ta druga moja wątpliwość odnośnie ogniskowych. Obecnie posiadam 18-200 kita i 50/1,8. Co wybrałby użytkownik który zamienia kita na coś innego? Użytkownik z zapałem do portretów jak i do plenerów, ale u cioci na imieninach w ciasnych pomieszczeniach też powinien ;)
Jako ostatnia odgrywa rolę cena... W zasadzie to maleje wprost proporcjonalnie do mojego zestawienia, czyli Canon najdroższy, a Tamron najtańszy...
Mogę prosić o wasze rady/wskazówki? wiem, że cała masa tego była i że pytania wciąż się powtarzają... ale może jak naświetliłem moje obawy, to pomożecie mi je rozwiać.
Z góry dzięki.
Jak tak dalej pójdzie, to zemrzesz ze zgryzoty :mrgreen:.
Wybierz cokolwiek, a zobaczysz później czego Ci trzeba. Może jednak sigmę ?
Szkoda, że odpuściłeś sobie C70-200, bo warto to szkło jednak mieć, a pamiętaj, że szklarnię się kompletuje, a body się zmienia.
Ja tam jak długo będę miał cropa, to i będę miał C15-85.
Cytat:
Zamieszczone przez
Canonierzysta
Główne moje rozważania są co do ostrości
Co Ty przyjacielu wiesz o ostrości ?
zapytałby bohater !
Jeżeli sam nie porównywałeś,to poleganie na opinii innych to jest :RISKI BIZNES: tak mówia norwegowie.
IMHO :)
24-105 L ,to jeden z najlepszych ,które miałem.
btw:napisałeś:
czy nie są one jakoś ostrzone?
odpowiadam:
dziecko drogie:
100% fotek które ogladamy w internecie lu magazynach kolorowych jest tuningowanych w PP,
i od tego nie ma odwrotu.
Więc nie kup obiektyw jaki chcesz ,a resztę zrobisz w programie do obróbki RAW
Weź kup to pierwsze szkło systemowe, a będziesz zadowolony :)
Swego czasu miałem i Tamrona, złego słowa nie powiem, ale i tak zawsze kończy się na Canonie.
Po prostu porównaj wyniki rzetelnych, profesjonalnych testów. Obiektywnych a nie odczuć, marzeń itd.
Canon EOS (Full Format) Lens Tests / Reviews
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Ja tam jak długo będę miał cropa, to i będę miał C15-85
No...o ile sięgam pamięcią, nikt chyba nie zwrócił mojej uwagi na te szkiełko...
Szerszy niż mój kit no i dłuższy niż stałka 50-tka...propozycja godna rozważenia, tylko czemu tańsza raptem o parę stówek od 24-105L?
No nic, poczytam, popatrzę.... ale dzięki RobertON ;) Możesz podrzucić jedno/dwa zdjęcia z tego szkła?
Już chyba zapomiałeś w poście #15 - tam napisałem, u mnie przyspawany do 50D.
Fotki z tego szkła - żabki, landszafty, jaskinia Niedźwiedzia (lampa) foty 4,5,9,10-13, 15-18, 20.
http://www.canon-board.info/przyroda...-i-inne-95282/
Może jeszcze wtedy moja uwaga była zwrócona na 70-200 ;) sorki:)
Jakby co to będę do Ciebie pisał na PW ;)
skoro dalej nie wiesz tzn ze nie potrzebujesz zmian tylko czujesz się samotny
może poszukaj dziewczyny?
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
może poszukaj dziewczyny?
Pojechałeś trochę po bandzie.
Ale powoli poznając twój humor i sposób wypowiedzi, wiem, że masz "złote serce a język złośliwy" ale jakoś chłopu doradzisz - poza dziewczynami.