Witam,
to moze jako byly użytkownik 7D i tester (2 tygodniowy) 5D napisze cos od siebie:).
7D - 50D w porownaniu do 7-demki naprawde sporo odstaje, przemawia na duży + lepsza matryca, o niebo lepszy AF, lepsze wyższe ISO no i masz nagrywanie filmow w FullHD. No ale tu pojawia sie pytanie, co z obiektywami?
Jak teraz masz C50/1.4, C17-85 IS USM i do tego lampe METZ 58, no to zooma bym sprzedał i kupil Tamrona 17-50 f2.8, C50/1.4 tez bym sie pozbym na rzecz C28/1.8.
Jakbyś jeszcze dokupił za jakiś czas 85/1.8 to bedziesz mial ekstra zestaw do CROPA.
- zoom z dobrym swiatlem (17-50)
- jasny standard (28/1.8, ktory w cropie daje obraz prawie jak 50mm na FF
lub zostawic 50/1.4 i mieć odpowiednik krotkiego Tele z dobrym światłem – okolice 80mm)
- plus jasny tele (85/1.8, ktory na cropie to odpowiedznik 135mm, jeżeli nie zostawisz sobie 50-tki)
No i lampa, ktorej raczej nie powinienes uzywac, bo szkła beda jasne i ISO w 7D naprawde daje rade. Chyba, ze do doświetlania, bo oślepianie nie będzie potrzebne.
Nie padła tutaj jeszcze wg mnie bardzo ważna kwestia, mysle tutaj o robieniu zdjęć w RAW-ach. Crop jest OK w JPG-ach, ale RAW-ach robi się jeszcze ciekawiej i mysle, ze nie będzie tutaj jakość zdjęć odstawac od starej 5-tki.
5D – pomimo, ze testowalem tylko 2 tygodnie, to mogę powiedziec, ze stara konstrukcja idealnie sprawdza się w zdjęciach statycznych – krajobrazy, portrety ALE pod warunkiem dobrych szkieł (mam na mysli L-ki) Testowalem ja z moim 24-70 f2.8, kolegi 24-105 f4, moim 85 f1.8 no i jeszcze jednym 70-200 f4. Wszystkie szkla oprócz 85mm są to Luxury, L-ka zobowiazuje wiec jakośc naprawde bdb. Jednak 85 USM również dawal rade, którego to uzywam obecnie do 5dmk2.
5D mk1 – FF, wysoka jakość obrazu, szkla tylko na EF, stara konstrukcja, AF bardziej statyczny, bo z pewnością nie dynamiczny, no ale z tego co piszesz to nei pstrykasz sportu .
Co do szkieł pod FF (pisales ze lubisz stałki):
- 50 f1.4 możesz zostawić
- do tego dokup 28 f1.8 lub 35 f2 ale 35-tka to PlastikFantastik :P, wiec chyba lepiej 28
- do tego jakis Tele by Ci się przydal - np 85 f1.8 (taniej) lub zoom w stylu 70-200 (sporo drożej)
No ale do krajobrazu i architektury ekstra nada sie 24-105L f4, do tego zostaw 50tke jako portret i zamykasz temat. Bo w zasadzie to jasne szkla potrzebne by Ci byly glownie na ten slub, choc portrety tez tego wymagaja.
Sam nie wiem, co bym zrobil w Twojej sytuacji.
Ale analizując na pewno Taniej wyjdzie Cie zestaw pod FF, ale cropem 7D też nie będziesz zawiedziony, pod warunkiem zmiany zooma. A i konstrukcja NOWA z gwarancją!
Apropos kupna 5D, mogę podpytac kolegi, od którego chciałem kupic ten sprzet, czy jeszcze ma go na handel, bo aktualnie posiada 5Dmk2 no i stara 5-tka lezala w szufladzie. A sprzet był naprawde szanowany i wykorzystywany glownie do architektury i krajobrazu.
Jak cos to na PW .
P.S. Acha, wez jeszcze pod uwage to, w jakim kierunku potoczy sie Twoje focenie, bo z tego co piszesz, to raczej ślub to tylko ten jeden, no chyba ze odkryjesz powolanie:). Reszta to krajpbraz i ludzie - portrety jak dobrze pamietam.
Pozdr.