Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: Lustrzanka za 3500zł

Coś już napisał Awatar drac
    Miasto
    Bytów

Domyślnie Lustrzanka za 3500zł

Witam, właśnie sprzedałem canona 50d.Wiem że sporo jest takich wątków ale w żadnym z nich nie znalazłem odpowiedzi. Poszukuję lustrzanki którą będę mógł sfotografować ślub kumpla, a tak poza tym to do zdjęć krajobrazu, architektury i ludzi. Interesuje mnie canon 5d, niestety jest już stary i ciężko o dobrą sztukę. Może polecicie mi jakiegoś nikona albo canona w tym przedziale cenowym. Canon 5d bardzo by mi odpowiadał ze względu na pełną klatkę, ale czy nie warto chwilę poczekać i kupić 7d? A może kupić 1d mkIIN? Proszę was o pomoc w doborze body. Oczywiście mowa o używanym body.
    Canon 5D, C50/1.4, METZ 58

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

A czego brakowało Ci w 50D ?

Coś już napisał
    Miasto
    SR

Domyślnie

IMO albo 5D albo żałuj że sprzedałeś 50D.Jakie masz szkła?

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

kup 5d - docenisz pełną klatkę

Domyślnie

Kup z powrotem 50D
    Wolną kasę zainwestuj w szkła.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

właśnie sprzedałem canona 50d.
    Wiem że sporo jest takich wątków ale w żadnym z nich nie znalazłem odpowiedzi.
    Ostatnimi czasy, ta wypowiedź zrobiła się bardzo popularna

Poszukuję lustrzanki którą będę mógł sfotografować ślub kumpla, a tak poza tym to do zdjęć krajobrazu, architektury i ludzi.
    Nie wiem jakiej odpowiedzi oczekujesz, ale wygląda na to że zamienisz porsche na gorsze.

Wykonywane zdjęcia zaledwie w małym stopniu zależą od posiadanego korpusu, w większej części jest to zasługa szkieł.

Może polecicie mi jakiegoś nikona albo canona w tym przedziale cenowym.
    Powiedz mi jaka jest różnica pomiędzy 7d, a 50D. AF być może i szybszy, ale nie odczujesz tego zbytnio. W dodatku wydasz dużo kasy na korpus, a na szkła zostanie prawie nic.

Canon 5d bardzo by mi odpowiadał ze względu na pełną klatkę
    Sprzedając 50D zostawiłeś sobie te szkła, które posiadasz w stopce? Jeśli tak, to tylko 50mm będzie działać pod 5D.

Miałeś kiedykolwiek do czynienia z 5D? Jeśli tak, to na pewno zdajesz sobie sprawę, że bez odpowiedniej wprawy nie poradzisz sobie na ślubie. W dodatku będziesz musiał być gdzieś w pobliżu, gdyż nie posiadasz odpowiedniej szklarni.

W dodatku popełniasz kolejny poważny błąd. Powiedzmy, że wybierzesz D300, ale będzie to wymagało od Ciebie zmiany systemu. Wymiany szkieł oraz lampy. Nowe przyzwyczajenia, nowa ergonomia i sporo nauki.

Mógłbym skreślić Twoje ambicje na łatwe pieniądze i postulować byś wybił sobie z głowy robienie zdjęć na ślubie, ale nie uczynię tego. Próbuj, bo być może w tym leży Twoja przyszłość.

Nie wiem jak bardzo jesteś w stanie naciągnąć budżet, ale zbuduj sobie stałkowy system z jednym zoomem: Sigma 10-20 (ok. 1400) + Twoja 50/1.4 + 85/1.8 (1100-1200). Dołóż do 40D i wystarczy.

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    kup 5d - docenisz pełną klatkę
    Potem z jednym szkiełkiem na ślub - poręczysz za to głową?
    Ostatnio edytowane przez Darx ; 16-01-2012 o 23:26
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Coś już napisał Awatar drac
    Miasto
    Bytów

Domyślnie

Obecnie posiadam 50 f/1.4 i chcę dokupić 28 f/1.8 Ogółem to chciałem przejsc na 5d ze względu na jakość zdjęć, w 50d wydawały mi się takie 'wyprane' a jak pobawiłem się 5d zauważyłem że obiektyw dużo ostrzejszy jest i cała jakość fotek znacznie lepsza w porównaniu z 50d. Teraz zastanawiam się czy kupić 5d czy 7d. Wiem ze 7d to bliżej 50d, bardzo zależy mi na jakości obrazka i na szerokich obiektywach. Dlatego jak na razie wybór pada na 5d.
    Canon 5D, C50/1.4, METZ 58

Początki nałogu

Domyślnie

Nie wiem dlaczego sprzedałeś 50D, ja sprzedałem z powodów takich, że na każdym szkle miałem lekkie mydło :/ Aktualnie czekam na dobrą cenę 60D (nowa) lub 7D w bardzo dobrym stanie używaną, ale teraz dokładniej sprawdzę puszkę w FotoJoker (gdzie kupiłem 50D) lub gdzie indziej...

Do ślubu - super sprawa to 5D, chociaż ja robiłem Pentaxami, a lustrzanki cyfrowe jak w P to crop i nie narzekałem, a Młodzi byli zadowoleni.

Jak to sobie powtarzam - nie ważne czym robisz, ważne że robisz to dobrze

Jeżeli chodzi o Nikona - ceny poszły cholernie w górę, bo nie ma już D300s (na Allegro 5000zł!! A nawet i więcej - SZOK!), a D7000 poszedł też kosmicznie do góry (mogło więcej zalać fabryki :/ ) Ceny Canona jakoś się jeszcze trzymają, nie idą drastycznie do góry... Ale z tego co obserwuję - jak chcesz kupić nowe to teraz, bo ceny pójdą do góry (chyba że nagle pojawi się 7D mk II lub 70D)

Z chęcią będę czytał temat bo sam jestem ciekaw co kupić Ale sam skłaniam się ku 60D albo 7D jak już pisałem...

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta

Potem z jednym szkiełkiem na ślub - poręczysz za to głową?
    a gdzie tam - nigdy nie fotografowałem ślubu a i jestem kawalerem

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

7d to crop, a 5d to FF nie porównuj ich w ten sposób.
    Kup 5d i będziesz w pełni zadowolony. Oczywiście szkło e-fs nie będzie pasowało, ale sprzedaż i kupisz sobie 28 - będzie OK.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów