Chodziło mi o to że jeśli szkło było testowane na innych body gdzie nie miało tendencji do złego ustawiania ostrości to problem pojawia się na konkretnej puszce.
Wersja do druku
Czyli kupując bardzo ostry egzemplarz danego obiektywu nie mam żadnej pewności że będzie on ostry na mojej puszce ,nawet po ustawieniu mikroregulacji tą śrubką ?
Ok czaje ,dzięki za wytłumaczenie ,szukam dalej :].
P.S.
Mam dobrą ofertę Tamrona 28-75 f/2.8 ,bardzo fajny ale jednak ogniskowe nie te które potrzebuje :)
Na 40D miałem Sigmę 17-70/2.8-4.0, zmieniłem na Tamrona 17-50/2.8 (bez VC). Jakosciowo nieco lepiej (kupiłem używkę, ale podpis Cichego widniał na gwranacji), obiektyw dzięki f/2.8 na całej długości zrobił się o wiele bardziej uniwersalny (mimo krótszego końca).
Miałem Tamrona w Pentaksie i miałem do czynienia z Foto-techniką. Nie było problemu, 2 tygodnie można przeboleć a parę stówek zostaje w kieszeni. Cichy za darmo tez się nie paprze w tym (porównaj ceny z innymi dealerami/sprzedawcami)..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam, że większy kłopot jest z Żytnią :shock: niż z Foto-techniką (przerabiałem jedno i drugie)
No to mamy wspólne korzenie.
Chytry dwa razy traci. Miałem szkło używane (kupione u Cichego), nie było jakiś wielkich problemów. Tym bardziej odwiedziłem wcześniej sklep foto, który oferował ten sprzęt 300-400 złotych taniej. 4 Tamrony nie trafiały, a na piątym było mydło. Dopiero szkło zarezerwowane działało jak należy, ale z wiadomych powodów nie mogłem go nabyć.
Na pytania o serwis czy kalibrację otrzymuje się informację, że obiektywy wysyłane są we własnym zakresie, a nie przez sklep. Więc za wysyłkę płacę.
Dodatkowo muszę czekać dwa tygodnie, a często nawet wysłać aparat do spójnej kalibracji.
Rozumiem, że przeboleć można ten fakt jeżeli z aparatu nie korzysta się zbyt wiele - gorzej jeśli ktoś naprawdę często ktoś po niego sięga. Samymi szkłami człowiek nie żyje.
Jeżeli mam już coś kupić, to porządnie. Bo 'pieprzenie' się z serwisem jest irytujące i większości sytuacji stratne.:roll:
znam i tą śpiewkę 300-400zł ???
Nie ma takiej potrzeby, kalibrowali mi 28-75mm f/2.8 bez puszki i był "ogień"
Jak już wspomniałem - miałem do czynienia z Foto-techniką, z Żytnią i tą pierwszą POLECAM, Żytnia jest be