Pewnie, że miałem. Ale nigdy mnie nie skusił tak, żeby go kupić:)Wówczas wolałem deesa II i dziś jest podobnie.
Wersja do druku
no tak wolisz deesa a robisz foto 1d... tylko ze markII - wnioski z Twojej wypowiedzi 80% - 1d 20%-dees ;)
justanimage
Wlasnie zglosil sie kolega ktory jest z Gdyni i ma 1ds mkII i chce porownac aparaciki :) Mysle ze wtedy po wywolaniu zdjec powiedzmy format 30x20 powiem czy widac jakas roznice :) Podono nie - tak twierdza inni :) ale warto to sprawdzic
pozdrawiam
To działajcie panowie, działajcie!
Mysle ze takie testy wielu pomoga :)
Wlasnie sciagnalem twoje zdjecia.. Jak dla mnie roznice w plastyce są... niewielkie (no ale w sumie ja amator jestem) Natomiast iso troche lepiej w 1D3 - w koncu to nowszy model.
Czy fakt, że napisałem, że materiał albumowy z jednego ślubu stanowią w 80 procentach klaty z 1d2 świadczy w jakikolwiek sposób o deprecjonowaniu przeze mnie deesa? Daleko idące wnioski wyciągacie. 1d2 po prostu mile mnie zaskoczył. Pracuję obiema puszkami na raz na ślubie i widzę różnicę jakościową na korzyść deesa. To oczywiste. Widzę ją kolejny raz, gdy trzeba pociągnąć nieco EV z rawa. Tam crop już klęka, a ff daje radę.
Słowem - różnica w jakości obrazka jest widoczna. Dla mnie mocno, dla klienta zapewne mniej. Szczegół jest zupełnie inny. Ale cropa nie zamienię, bo nie mam na co. 5d choć daje lepszy obrazek ma nieakceptowalny dla mnie AF. A druga pełna klata? - może drugi dees? Nie wiem, na razie odpowiada mi to, że w razie potrzeby (rzadko) mogę na jednej z puszek mieć 8fps (to raczej w redakcyjnych zastosowaniach). Mam też ,,konwereter'' do 135mm:) w postaci 1,3.
oki trudno sie z Toba nie zgodzic z racji tego ze 1d2 nie porownywalem nigdy wzgledem 1ds mk2. ale chcialem zauwazyc ze akurat ostatnio byla mowa o porownaniu 1d mk3 do 1ds mk2... jak znajdziesz chwilke to mozesz poszukac jakiegos raw np na iso3200 i podciagnac o 1EV. Jestem ciekawy jak to wyglada :) moj mail:sirgerwazy@wp.pl
Co do szczegolu to zapewniam Cebie ze 500d daje podobny szczegol jak 1ds mk2. Bo szczegol to = ilosc mpx matrycy. Oki tylko jeden warunek musisz spelnic przy 500d- musisz miec obiektyw ktory ma min taka sama rozdzielczosc jak matryca. Poniewaz na niej fizycznie te px sa duzo mniejsze.
pozdrawiam
a co powiecie o porownaniu AFa z 1Dsm3 a 5dm2 ktos z Was moze sprawdzał bawił sie obiema puszkami ?:)
porownanie jak kazde inne... tylko pytanie czy jest sesns bo odp chyba jest jasna bez testow :)
wystarczy spojrzec na cene - dlaczego jeden kosztuje 25tys a drugi 10tys ??
oba FF oba podobna ilosc mpx ;) co wiecej 5 ma wyzsze iso ;))
konkluzja : w zyciu nie ma nic za darmo ;)