zobacz czy jest do Canona EF (pasuje, ale jakość obrazu może być "taka-se") czy do Canona FD (nie pasuje, nie opłaca się szukać przejściówki). To jest obiektyw z autofokusem?
Wersja do druku
Polecam link:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2653
Dużo ciekawych rzeczy na temat zasadności stosowania filtra UV.
No i co ten artykul odkrywa nowego? Zadnych nowych faktowpo za tymi ktore tu rzucaja przeciwnicy UV-ek.
Ja u siebie flar nie widze ani zadnego pogorszenia jakosci obrazu. Takie teksty pisza podobni do Ciebie, ktorzy nie uzywaja UV-ek. Rownie dobrze jak bys poszukal znajdziesz pewnie artykul w podobnym tonie, ale o odwrotnym wydzwieku, tylko Tobie to nie na reke.
Nie mowie juz, ze to artkul z 2005 r, gdzie pewnie przez te 4 lata postep w produkcji filtrow swoje zrobil. Powloki antyblikowe na filtrach to nie bajka inaczej golym okiem moglibysmy zauwazyc defekty, chociazby w postaci flar. Ja czegos podobnego nie widze.
Ja jestem generalnie tego zdania; jesli nie chcesz nie uzywaj filtrow,a potem placz nad rozlanym mlekiem. Gdzies juz mowilem, ze to podobnie jak z AC, nie oplacam, bo przeciez jestem doskonalym kierowca i nigdy nie spowodowalem nawet najmniejszej stluczki.
Nie wiem czy wiekszosc przeciwnikow UV-ek jest na tyle bogata, ze tysiac/pare tys to dla nich pestka, ja jedna bardzo sobie cenie ciezko zapracowane pieniadze i wole poswiecic 10-15% ceny obiektywu i kupic filtr niz potem kupowac nowy obiektyw.
Merauder - Ty naprawdę masz problem. Podałem tylko linka a Ty znowu mnie atakujesz. Co do mnie to fakt: nie po to kupowałem drogie obiektywy, żeby zasłaniać kawałkiem zwykłego szkiełka. Równie dobrze (myśląc podobnie jak Ty) powinienem siedzieć w samochodzie i robić zdjęcia zza szyby. Nie masz jeszcze jak widzę zbyt dużego doświadczenia w sprzęcie (chyba, że uda Ci się coś pożyczyć od kolegi na parę dni) to nie naskakuj na innych, którzy mają odmienne zdanie od Twojego.
1. Sandisk będzie OK
2. Mam trzy plecaki Lowepro i polecam - zwłaszcza na dłuższe wypady w teren.. torba się na dłuższych wyjściach słabo sprawdza
3. UVkę odradzam.. patrz niżej ;)
4. Kit będzie na początek bardzo ok, pobiegasz z kitem i będziesz wiedział czego brakuje.. zwłaszcza że ten do 450ki z ISem jest trochę lepszy niż wcześniejsze wersje
hehe, to ja dyskutowałem z kolegą Merauder'em o tych AC, kawałkach szkła itp. i doszliśmy do wniosku że się nie dogadamy i każdy pozostał przy swoim zdaniu, więc teraz będzie tak samo więc odpuść.. ale miło że ktoś się ze mną zgadza - tylko tak ładnie to ująłeś tym porównaniem do szyby samochodowej - na to nie wpadłem, ale pozwól że będę Cię cytował :mrgreen:
Arturs - to nie tak, ja w swoim czasie też używałem UVek (Hoya, Marumi, B&W, Heliopan). Dzisiaj już nie używam z powodów jak wyżej. Jedyne czego nie mogę zrozumieć to fakt, że niektórzy uważają, że już wszystko wiedzą bo mieli jeden lub dwa filtry i pożyczyli skrzynkę canona od kolegi na kilka dni to się wypowiedzą ;)
Twoja mantra w stopce... szacunek ;)
A poza tym - peace dla wszystkich, przecież mamy wspólną pasję :)
bo są dwie szkoły - ja robiłem porównanie na marumi i jakimś podobno lepszym Hoya i stwierdziłem że jest gorzej.. trochę tylko gorzej ale po co ma być gorzej jak może być lepiej.. a przez ponad 20cia lat focenia nie udało mi się nogdy szkła zarysować..
no wiesz.. trzeba sobie jakoś posty nabijać tak żeby nikt nie zarzucił że piszę od rzeczy :mrgreen:
i o to chodzi, pozdrawiam
Ja fociłem downhill 16-tką i wakeboarding 70-200. Sprzęt żyje i ma się bardzo dobrze. UVkę założę jak będę wybierał się na wojenną reporterkę ;)
Pozdrawiam...
Są różne teorie zakładania UV i jego przydatności. Często przecieram szkła i w plenerze nie bardzo jest czas na "onanistyczne" czyszczenie- więc jeżeli jakaś drobina(piasku itp.) będzie na szmatce, przelecisz po szkle - więc -sam wiesz,rozumiesz. Dlatego warto mieć UV.
Polecam więc lenspen. Dużo wygodniejszy niż szmatka. I nie ma możliwości żeby uszkodzić obiektyw. Poza tym UVka nie jest taka twarda jak szkło obiektywu więc wycierając szmatką z piaskiem porysujesz UV. Nie widzę nadal powodu dla którego mam zakładać UVkę. Chyba, że warunki będą mega trudne... tfu... brudne ;)