Witam,
w końcu po wielu latach;-) zalogowałem się na cbKiedyś dawno temu Was czytałem, później zaniechałem... ale przyszła wielkopomna chwila na kupno lustra. I oto jestem
Koniec krótkiego przynudnawego wstępu. Przejdzmy do meritum
Podejrzewam, że mogę się w wielu pytaniach powtórzyć, więc nie zabijajcie (ew. odsyłajcie do odpowiednich tematów). Przez ostatnie kilka dni starałem sie przejrzeć forum jak również inne strony z testami etc.
Kompletnym amatorem nie jestem, jakaś podstawową wiedzę posiadam, prórbowałem coś tam kiedyś focić, ale jednak spokojnie traktujcie mnie jako amatora
Już nie będę pytał o wybór lustra - bo postanowiłem, że to będzie 450do!!
Jeden problem z głowy.
Niestety pojawiają się od razu inne problemy odnośnie akcesoriów i obiektywów itp. Jako, że nie lubie wyrzucać pieniędzy w błoto i często wyznaję zasadę by kupić coś droższego/lepszego (w tym przypadku na przyszłość), rodzą się pytanka.
Wiadomo, że docelowo (kilka lat) chciałbym pokryć obiektywami zakres 18-250. I mieć w miare kompletny zestawik. Na razie pieniążków nie starczy.
1. Jakie karty pamięci polecacie do 450d? (myślałem o sandisc sdhc 4gb extreme III, ale zupełnie wypadłem z tematu kart pamięci)
2. Plecak mi zbędny. Ale torba by się przydała - najlepiej z możliwościa ala pas biodrowy. Czy możecie coś polecić? Wiem, że do toreb lowepro mozna dokupić pas biodrowy. A może canon deluxe gadget bag 10eg?
3. Jako, że troszke chodzę po górach (uprawiam turystyke rowerową-wyprawy), to wymyślilem sobie, że filtr UV się przyda. Poczytałem testy, ale w głowie pustka. Może coś szanowna brać poleci.
4. Myślałem o zakupie puszki z kitem. Troszkę się naczytałem. Nie jest tragiczny, a dla początkującego jak znalazl. Pozwoli się obeznać z cyfrą i pewnie pokaże czego mi brakuje. Ale.... czy ew. jest jakaś dla niego alternatywa? Ew. jakie następne w kolejności obiektywy byście radzili. Będę focił też pewnie oprócz gór, miejską dzunglę oraz pewnie imprezy ze znajomymi(domówki,grille itd..)...myślalem o stalce c 50 f/18 II podobno tania i dobra...ale może też jest jakaś lepsza/droższa alternatywa? Odnośnie pokrycia większego zakresu nie mam pomysłu (przeczytałem temat o zestawie idealnym hehe).
Z góry dziękuję za dobre rady i może jakieś nakierowania.