Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Wątek: 450d dla początkującego + kilka pytań

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 450d dla początkującego + kilka pytań

Witam,
    w końcu po wielu latach;-) zalogowałem się na cb Kiedyś dawno temu Was czytałem, później zaniechałem... ale przyszła wielkopomna chwila na kupno lustra. I oto jestem Koniec krótkiego przynudnawego wstępu. Przejdzmy do meritum

Podejrzewam, że mogę się w wielu pytaniach powtórzyć, więc nie zabijajcie (ew. odsyłajcie do odpowiednich tematów). Przez ostatnie kilka dni starałem sie przejrzeć forum jak również inne strony z testami etc.

Kompletnym amatorem nie jestem, jakaś podstawową wiedzę posiadam, prórbowałem coś tam kiedyś focić, ale jednak spokojnie traktujcie mnie jako amatora

Już nie będę pytał o wybór lustra - bo postanowiłem, że to będzie 450d o!!
    Jeden problem z głowy.

Niestety pojawiają się od razu inne problemy odnośnie akcesoriów i obiektywów itp. Jako, że nie lubie wyrzucać pieniędzy w błoto i często wyznaję zasadę by kupić coś droższego/lepszego (w tym przypadku na przyszłość), rodzą się pytanka.

Wiadomo, że docelowo (kilka lat) chciałbym pokryć obiektywami zakres 18-250. I mieć w miare kompletny zestawik. Na razie pieniążków nie starczy.

1. Jakie karty pamięci polecacie do 450d? (myślałem o sandisc sdhc 4gb extreme III, ale zupełnie wypadłem z tematu kart pamięci)
    2. Plecak mi zbędny. Ale torba by się przydała - najlepiej z możliwościa ala pas biodrowy. Czy możecie coś polecić? Wiem, że do toreb lowepro mozna dokupić pas biodrowy. A może canon deluxe gadget bag 10eg?
    3. Jako, że troszke chodzę po górach (uprawiam turystyke rowerową-wyprawy), to wymyślilem sobie, że filtr UV się przyda. Poczytałem testy, ale w głowie pustka. Może coś szanowna brać poleci.
    4. Myślałem o zakupie puszki z kitem. Troszkę się naczytałem. Nie jest tragiczny, a dla początkującego jak znalazl. Pozwoli się obeznać z cyfrą i pewnie pokaże czego mi brakuje. Ale.... czy ew. jest jakaś dla niego alternatywa? Ew. jakie następne w kolejności obiektywy byście radzili. Będę focił też pewnie oprócz gór, miejską dzunglę oraz pewnie imprezy ze znajomymi(domówki,grille itd..)...myślalem o stalce c 50 f/18 II podobno tania i dobra...ale może też jest jakaś lepsza/droższa alternatywa? Odnośnie pokrycia większego zakresu nie mam pomysłu (przeczytałem temat o zestawie idealnym hehe).

Z góry dziękuję za dobre rady i może jakieś nakierowania.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

A nie chciałbyś pokryć sobie zakresu 18-250 jednym obiektywem ?

Od roku posiadam 450D + Tamron 18-250. Fotografuję głównie w górach, podczas wycieczek. Największą zaletą takiego zestawu jest brak żąglerki obiektywami, mniej noszenia, wygoda. Wg mnie rozsądny kompromis między kompaktem, a ważącym 3 kg zestawem foto.

Teraz można nawet kupić Tamrona 18-270 ze stabilizacją, choć jest wyrażnie większy i cięższy od 18-250.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

ad 1
    Wlasnie ta, ktora wymieniles mam w posiadaniu i jestem zadowolony. Mala uwaga jest taka, ze ta wersja 30 mb/s wydala mi sie ciutke wolniejsza od wersji 20 mb/s. Tyle tylko ze 20-tke mialem 2 GB i moglo to byc spowodowane wielkoscia woluminu.

ad 3
    Ze swojej strony moge polecic Marumi, Hoye mialem wczesniej, jednak teraz juz bym kupil tylko Marumi.

ad 4
    Jak nie masz doprecyzowanych planow co do rozwoju szklarni to 50 1.8 do Twoich zastosowan powinna byc ok, jest tania i przy tym jak na woja cene dobra. Popstrykasz na tym pozniej zastanowisz sie nad czyms konkretniejszym.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    A nie chciałbyś pokryć sobie zakresu 18-250 jednym obiektywem ?

Od roku posiadam 450D + Tamron 18-250. Fotografuję głównie w górach, podczas wycieczek. Największą zaletą takiego zestawu jest brak żąglerki obiektywami, mniej noszenia, wygoda. Wg mnie rozsądny kompromis między kompaktem, a ważącym 3 kg zestawem foto.

Teraz można nawet kupić Tamrona 18-270 ze stabilizacją, choć jest wyrażnie większy i cięższy od 18-250.
    hmmm... przeoczylem to szklo! bardzo ciekawa propozycja ten z IS 18-270 jest drozszy jakies 400-500zl i ciut ciezszy jak widze...ale pewnie warto?

odpowiadajac na Twoje pytanie...pewnie, zebym chcial. Tylko wtedy po prostu rezygnowac z kita.
    jak z jakoscia wykonania tego tamrona? no i czy jest duzy rozstrzal w jakosci szkla? musialbym kilka sprawdzic przy zakupie? nie wiem czy bym rozroznil bubla od dobrego (czytalem ze w sigmach i tamronach czasami krucho z jakoscia).

przeszukujac jeszcze net znalazlem karty
    kingston 8gb klasa 6 ew sandisc 8gb...moze warto wieksza pojemnosc kosztem tej predkosci? co uwazacie?

co do toreb to nasuwaja mi sie na razie modele:
    lovepro inverse 200 AW
    love pro oftrail 2
    ktos ich uzywal?
    poreczne?

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k201244 Zobacz posta
    kingston 8gb klasa 6 ew sandisc 8gb...moze warto wieksza pojemnosc kosztem tej predkosci? co uwazacie?
    Co do kart to lepiej brać te szybsze. I lepiej zamiast np jednej 8 G wziąć dwie po 4G. W razie ewentualnej awarii lub zgubienia można uratować część zdjęć na drugiej karcie.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Bywalec Awatar kiray
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

(myślałem o sandisc sdhc 4gb extreme III
    Mam 3 sztuki, zero problemów przez rok użytkowania - szybka i niezawodna.

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Ja bym raczej polecał tamrona 17-50 2.8 i canon ef-s 55-250. Lepiej mieć coś chociaż w jednym zakresie o lepszej jakości optycznej i jaśniejsze. A na takie imprezy, grille to chyba lepiej sigmę 30 1.4 zamiast 50 mm, no ale też sigma jest kilka razy droższa.
    Ostatnio edytowane przez Stanislaw ; 24-05-2009 o 21:12
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Ad 1. Ta karta o której myślisz, to dobry wybór.
    Ad 2. Skoro myślisz o torbie na biodro, to polecam coś z typu colt. Jeśli chodzi o firmy, to zobacz ofertę Lowepro i Tamrac – coś z niej dla siebie powinieneś wybrać.
    Ad 3. Sądzę, że jak zapoznasz się z tym testem o filtrach UV: http://www.optyczne.pl/index.php?tes...opu&test_tel=5 to pustki w głowie mieć nie będziesz.
    Ad 4. Napisałeś w swoim poscie: Myślałem o zakupie puszki z kitem. Troszkę się naczytałem. Nie jest tragiczny, a dla początkującego jak znalazl. Pozwoli się obeznać z cyfrą i pewnie pokaże czego mi brakuje. Sądzę, że samemu sobie odpowiedziałeś od czego należy zacząć.

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    Co do kart to lepiej brać te szybsze. I lepiej zamiast np jednej 8 G wziąć dwie po 4G. W razie ewentualnej awarii lub zgubienia można uratować część zdjęć na drugiej karcie.
    Jestem tego samego zdania

Cytat Zamieszczone przez Stanislaw Zobacz posta
    Ja bym raczej polecał tamrona 17-50 2.8 i canon ef-s 55-250. Lepiej mieć coś chociaż w jednym zakresie o lepszej jakości optycznej i jaśniejsze. A na takie imprezy, grille to chyba lepiej sigmę 30 1.4 zamiast 50 mm, no ale też sigma jest kilka razy droższa.
    A ja bym na razie poczekał z innymi szkiełkami a na początek do kita proponuję np: lampę, statyw, dyfuzor.

hmmm... przeoczylem to szklo! bardzo ciekawa propozycja ten z IS 18-270 jest drozszy jakies 400-500zl i ciut ciezszy jak widze...ale pewnie warto?..........
    Właśnie czy warto Tutaj musisz sobie odpowiedzieć na jedno pytanie: a mianowicie czy w kwestii lustrzanki chcesz się rozwijać inwestując w końcu niemały cash w kolejne szkła, czy też pozostajesz przy jednym w miarę uniwersalnym obiektywie (oszczędzając nie tylko pieniądze, ale i np czas na zmianę szkieł). I na to pytanie musisz samemu znaleźć odpowiedź

Cytat Zamieszczone przez Merauder Zobacz posta
    .........ad 4
    Jak nie masz doprecyzowanych planow co do rozwoju szklarni to 50 1.8 do Twoich zastosowan powinna byc ok, jest tania i przy tym jak na woja cene dobra. Popstrykasz na tym pozniej zastanowisz sie nad czyms konkretniejszym.
    To szkiełko jest rzeczywiście tanie. Jednak jaki pieniądz taka też i jakość. Jak się na nie zdecydujesz, to proponuję dołożyć do 50/1,4 - lepiej trochę odczekać i kupic raz a dobrze
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 25-05-2009 o 00:47 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kiray Zobacz posta
    Mam 3 sztuki, zero problemów przez rok użytkowania - szybka i niezawodna.
    oczywiscie namieszaliscie mi wszystkimi odpowiedziami oczywiscie dziekuje za wszystkie.

Co do kart. Racja. Bezpieczniej kupic 2 sztuki. Decyduje sie na 2x 4gb Sandisc.
    Co do filtrow to zaraz to wszystko poczytam.
    Odnosnie torby to i tak warto zerknac w sklepie, wiec pewnie po pracy dzis gdzies podjade. Pytanie czy sa w centrum Wawy jakies sklepy duze fotograficzne?

na razie zdecydowanym faworytem jest http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepr...se-200-aw.html
    pozniej:
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-off-trail-2.html
    ale musze to wszystko wymacac:P

najgorsze, ze zamiast kupic, focic i miec z tego przyjemnosc, to siedze i czytam wszystko co mozliwe w necie hehe;/

na razie chyba pozycze 50 1.8 od kolegi i sie obeznam, a pewnie docelowo kupie 50 1.4

co do zoomow to jeszcze nie wiem

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

i jak czytam to wszystko to

chyba bardziej potrzebuje filtru polara niz uv... czlowiek juz sie gubi w tym wszystkim

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów