Nie brakuje, bo temat ankiety nie brzmi: "Który termin jest poprawny" tylko "jakiego terminu używasz". Tak na moje oko, to z przyzwyczajenia używa się tylko jednego..:-)
Wersja do druku
post "pana.kolegi" wyczerpał temat, dalej mamy do czynienia ze szczenięcymi pyskówkami starych wyjadaczy, czuć gorycz jakby stracili monopol na lustrzankę we wsi... dno i 2 metry mułu panowie...
Hehe, ludki siedzą w internecie i zastanawiają się jak powinno się określać tę część: "przesłona" czy "przysłona". A reszta świata łazi i robi zdjęcia i takie dylematy mają w d**ie.
Bo niech nazywa się jak chce, to i tak nie ma wpływu na zdjęcia.
PS. Spotkałem się z oboma słowami, a sam piszę przesłona. A artykułach technicznych mówi się o przysłonie.
Z kolei wpiszcie oba słowa do googla i wyjdzie, że przesłona ma 2,29 mln wyników, a przysłona ma 0,343 mln.
Proponuję mówić i pisać diafragma, to rozstrzygnie raz na zawsze ten jakże ważki dylemat :mrgreen:
A kto napisze prze- przy- słona dostanie bana na miesiąc ;-)
P.S. 1: Za użycie określenia apertura też będzie ban, ale tylko na dwa tygodnie ;-)
P.S. 2: http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=przes%B3ona
w prastarych księgach o fotografii czytałem kiedyś o przysłonie.
I tak mi zostało.
ja również używam określenia 'przysłona'.
To ciekawa propozycje jest ;) chyba gdzieś użyłem słowa przysłona* to ban mnie czeka jak nic :roll:
Pamiętam jak kiedyś moja rodzima uczelnia zaprosiła prof. Jana Miodka, zapytałem go wtedy jak pisze się słowo "szybko złączka"
- szybkozłączka
- szybko złączka
- szybko-złączka
..... i zapomniałem co odpowiedział..... :-D
Generalnie to wyróżniamy kilka form modyfikacji języka, między innymi profilekty i socjolekty. Takie zróżnicowanie przez uproszczenie (szczególnie zapożyczeń) prowadzi do dylematów. Skłonny jednak byłbym uznać iż obie formy są poprawne - jednak specjalistą nie jestem.
W instrukcji Canon używa słowa przysłona*
* słowo "przysłona" użyte w powyższym poście, zostało wykorzystane w celu zobrazowania sytuacji - nie należy mi się ban :mrgreen: