Ale zdajesz sobie sprawę że nie wszyscy wiedzą o co spytać ? Mówiąc o dostępności mówimy również o tym że towar kupuje się oczami. Ty idziesz po konkretny sprzęt a 90 % ludzi jednak nie wie dokładnie co kupić.
Wersja do druku
Zapytam inaczej czy chciałeś kiedyś kupić sprzęt X a w sklepie okazało się że kupiłeś Y ? Bo ja wielokrotnie byłem świadkiem takich właśnie zachowań i o tym mówię. Klient wie ze chce kupić canona ale nie wie konkretnie lub nie jest do końca przekonany. Dostępność asortymentu to spore wyzwanie ktore w sumie procentuje. Tylko Ci urzytkownicy najbardziej zaawansowani ida po ten jeden konkretny model ale takich jest naprawdę mało.
A nasza rola jest prosta bo dopóki sprzęt broni się sam a ludzie na forum (np tu) dosyć mocno pomagają aby tak było (w ogóle to dobrodziejstwo netu jest) to CP ma w nosie dostępność i całą logistykę bo se może trochę cenami nadrobić i tu pojawia się konkurencja która zaczyna doganiać. Jeśli przyjdzie moment w którym canon poczuje oddech tejże konkurencji na swoich plecach będzie już pozamiatane bo to właśnie my czyli siła nabywcza bez sentymentów postawimy na sprzęt który będzie równie dobry tylko że dostępny ;). Ale dla CP będzie to już za późno ;). Wiele firm już tak się przejechało więc luzik wystarczy poczekać.
Pozdrawiam
bs300f, nie wiem gdzie ty żyjesz, ale konkurencja nie tylko dogoniła nasz system ale go PRZEGONIŁA. canon jako ostatni z producentów "równa do szeregu".
Napiszę tak bo może MAgda zapracowana i nie zwróciła uwagi. Idąc w wawie do CH arkadia można sie poobijać o stoiska pomarańczowych. są rozstawione dosłownie na środku pasaży. jeśłi jednak średniostatystycznemu nabywcy uda sie nie ulec pomarańczowemu atakowi :-? wchodzi do np: foto sklepu i wpada w ręce żółtych. i koniec. Canon nie istnieje w najwiekszym centrum hadlowym Wawy. w innych CH sytuacja jest podobna ale akurat w "arkadii" to aż rzuca sie w oczy.
To prawda. nie wymagamy aby co krok potykac sie o stoiska C. ale niechże choć w specjalistycznych sklepach foto bedzie dostępny.
i jeszcze jedno. Szanowana Magdo. Podając jako przykład sklep pstryk - hmmm. oj. bo sie chyba pogniewamy. To obecnie jeden z najdroższych sklepów w pl a wiekszość rzeczy mają jak inni " na zamówienie na za tydzień a może dwa albo niewiadomokiedy i czy wogóle". jeśli Magdo chcesz mieć w forum canona partnera i pomocnika w reanimacji Canona w PL uprzejmie prosze o realne spojrzenie na sytuację bo fałsz wyczuwamy na kilometr.ale że jesteśmy przyjażnie nastawieni i obiecaliśmy kredyt zaufania to nie bądzmy drobiazgowi. Wiec drugie podejście MAgda tzn. Uprzejmię proszę o adres sklepu gdzie mogę pojechać i kupić "od ręki" zestaw mkII + kilka szkieł L czyli jako klient zostawić w sklepie kwotę ok 20 tys. PLN i nie jestem odosobnionym przypadkiem.
cóz. mozesz nie pisać. wiemy że taki sklep w PL nie istnieje.:evil:
jeśli mogę coś radzić. zanim polecisz nam Magda jakiś kolejny super sklep sugeruje eksperyment:
prosze zadzwonić jako anonimowa klientka do kilku sklepów i spróbowac cokolwiek kupić. mkII, 35/1,4 L. 135/2, itd.itp lista jest bardzo długa,a koledzy z pewnością mogliby dopisać dziesiątki pozycji. . my wyniki takiego testu znamy .ale mam wrażenie że CP nie ma pojęcia co sie dzieje.
juz żeby całkiem dobić prosze spytac o produkty konkurencji. zaręczam ze są dostępne "od ręki". czyli jednak jak sie chce i umie to mozna.
i jeszcze jedno. prosze dać spokój sobie z kosmetyką www itp. są wązniejsze sprawy. tyle lat żyliśmy bez witryny firmowej w necie , przeżyjemy jeszcze chwilę. Proszę w pierwszej kolejności ratować dystrybucję i stworzyć nową jakość serwisu napraw. to są dwie priorytetowe sprawy. i nie czas teraz na kolorowe obrazki na www. my sie już mkII w necie naoglądaliśmy. teraz chcemy iśc do sklepu i normalnie kupić, a nie uprawiać jakąs zakupową partyzantkę.
Prosze MAgda nie traktowac mojej wypowiedzi jako ataku. poprostu mam wrażenie że wysiłki kierujesz kompletnie nie tu gdzie teraz jest żle lub bardzo żle.
ps. Szanowni userzy canon-Board. nie wiem jak Wy ale ja nabieram niestety smutnej pewności że CP kompletnie zatracił kontakt z rzeczywistością i nie ma pojęcia o aktualnym stanie rzeczy
podpisuje sie obiema ręcami. jako uzytkownik ( a nie fanatyk ) mam gdzieś koloorowe bannerki i migające flashe na stronie ( choć wiem że są potrzebne )
Ja po prostu potrzebuje wejsć do sklepu i kupić towar w przyzwoitej cenie, realny i na juz a nie na z tydzień
niestety takiego marketingu uczą na studiach. znajomy zatrudnił od 1 stycznia w firmie marketoida i to co sie od tej pory dzieje w firmie to normalnie głowa mała. facet zajmuje sie takimu duperelami że szok, nie mówiąc o tym że 70 % czasu w pracy to pierdzi w stołek
taki wygląda dział marketingu.
Jeśli mówiąc "równa do szeregu" masz na myśli dostępność to dzięki Pani Magdzie może zacznie i wtedy zgodzę się że jako ostatni może to zrobić ( ale to niełatwe zadanie i nie stanie się z dnia na dzień a nawet w miesiąc ) . Jeśli zaś chodzi o elektronikę to pozwól że się nie zgodzę ale to nie jest wątek o tym więc nie będę kontynuował.
Wejsc do sklepu i kupic co sie chce, lub co ci sie podoba to całkiem nie taka prosta sprawa, nie ze wzgledu na dostepnosc. Z doswiadczenia wiem, ze ktos kto wchodzi do sklepu z zamiarem kupna C, wychodzi z N lub z S, dlaczego bo gosciowi zza lady bardziej sie to oplaca, a mianowicie ma z tego dodatkowy grosz, i tak im wiecej S lub N tym wiecej jemu skapnie(zalezy od miesiaca). Na takiej zasadzie działa jedna z sieci sklepow.., nie ma sie co dziwic gościowi zza lady(tak zarabia dodatkowa kase np. na chleb, obiektyw), miedzy innymi dlatego tam nie pracuje. Dobra do rzeczy, skoro S lub N moga to dlaczego C nie??? Nie wspominając o witrynie sklepu, po prawej N, po lewej S, a zwykłej gablocie tak żeby nie wpadło w oko C..to kontynacja myśli pt. "spacerkiem po Arkadii..." powodzenia w rozwieszaniu banerów i barwienia sklepów na czerwono (przydałoby sie)..