Autofocus masz wówczas (p.3) pod AF-ON, pomiar światła na "pół-spuście" - w czym problem?
Wersja do druku
Autofocus masz wówczas (p.3) pod AF-ON, pomiar światła na "pół-spuście" - w czym problem?
Właśnie o to chodzi żeby wciśnięcie spustu do połowy NIE blokowało pomiaru światła.
Autofocus w AF-ON powoduje konieczność naciskania tego przycisku, a nie rozwiązuje problemu pomiaru światła, czyli pogarsza sprawę.
Jeszcze raz - chodzi mi o to żeby naciśnięcie spustu do połowy blokowało ostrość, ale nie blokowało pomiaru światła, czyli żeby po złapaniu ostrości i przekadrowaniu parametry ekspozycji dostosowały się do warunków panujących w nowym/ostatecznym kadrze.
Może przełączenie jakiejś innej funkcji spowoduje odblokowanie tej możliwości?
Miałem podobny zgryz z rozszerzonymi czułościami - włączenie funkcji ,,dodatkowe czułości" nie pomagało, dopiero wyłączenie ,,priorytetu jasnych partii obrazu" uaktywniło mi czułość 100 i 3200.
Powyższą funkcjonalność można uzyskać przechodząc do zakładki C.Fn IV i ustawiając "0" w parametrze 1 (Spust migawki/Przycisk AF-ON). Po wykonaniu takiej operacji wciśnięcie spustu do połowy blokuje ostrość bez blokowania ekspozycji (światłomierz cały czas pokazuje aktualną wartość oświetlenia kadru).
Axk, właśnie teraz tak mam i wciśnięcie spustu do połowy blokuje mi też ekspozycję.
Axk, przecież na manualu nie możesz zablokować ekspozycji, cokolwiek byś nie ustawił w C.Fn IV, bo manual właśnie na tym polega, że sam dopasowujesz naświetlanie.
Pisałem wcześniej, że chodzi mi o działanie na preselekcji przysłony.