Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: 40D i pomiar światła

Bywalec

Domyślnie

Autofocus masz wówczas (p.3) pod AF-ON, pomiar światła na "pół-spuście" - w czym problem?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Właśnie o to chodzi żeby wciśnięcie spustu do połowy NIE blokowało pomiaru światła.
    Autofocus w AF-ON powoduje konieczność naciskania tego przycisku, a nie rozwiązuje problemu pomiaru światła, czyli pogarsza sprawę.
    Jeszcze raz - chodzi mi o to żeby naciśnięcie spustu do połowy blokowało ostrość, ale nie blokowało pomiaru światła, czyli żeby po złapaniu ostrości i przekadrowaniu parametry ekspozycji dostosowały się do warunków panujących w nowym/ostatecznym kadrze.
    Może przełączenie jakiejś innej funkcji spowoduje odblokowanie tej możliwości?
    Miałem podobny zgryz z rozszerzonymi czułościami - włączenie funkcji ,,dodatkowe czułości" nie pomagało, dopiero wyłączenie ,,priorytetu jasnych partii obrazu" uaktywniło mi czułość 100 i 3200.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciekawski Zobacz posta
    Jeszcze raz - chodzi mi o to żeby naciśnięcie spustu do połowy blokowało ostrość, ale nie blokowało pomiaru światła, czyli żeby po złapaniu ostrości i przekadrowaniu parametry ekspozycji dostosowały się do warunków panujących w nowym/ostatecznym kadrze.
    Powyższą funkcjonalność można uzyskać przechodząc do zakładki C.Fn IV i ustawiając "0" w parametrze 1 (Spust migawki/Przycisk AF-ON). Po wykonaniu takiej operacji wciśnięcie spustu do połowy blokuje ostrość bez blokowania ekspozycji (światłomierz cały czas pokazuje aktualną wartość oświetlenia kadru).
    EOS + Speedlite

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Axk, właśnie teraz tak mam i wciśnięcie spustu do połowy blokuje mi też ekspozycję.

Miasto
    SK

Domyślnie

Axk, właśnie teraz tak mam i wciśnięcie spustu do połowy blokuje mi też ekspozycję.
    U mnie działa dokładnie tak, jak napisałem powyżej (ekspozycja nie jest blokowana). Oczywiście mówimy tutaj o pracy w trybie manualnym.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    U mnie działa dokładnie tak, jak napisałem powyżej (ekspozycja nie jest blokowana). Oczywiście mówimy tutaj o pracy w trybie manualnym.
    Bo macie inaczej ustawiony pomiar światła. Blokada/nieblokada zachowuje się inaczej jak jest ustawiony pomiar matrycowy i inaczej jak CW/punktowy.
    Tutaj może jest przyczyna Waszego niedogadywania się

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Axk, przecież na manualu nie możesz zablokować ekspozycji, cokolwiek byś nie ustawił w C.Fn IV, bo manual właśnie na tym polega, że sam dopasowujesz naświetlanie.
    Pisałem wcześniej, że chodzi mi o działanie na preselekcji przysłony.

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Bo macie inaczej ustawiony pomiar światła. Blokada/nieblokada zachowuje się inaczej jak jest ustawiony pomiar matrycowy i inaczej jak CW/punktowy.
    Tutaj może jest przyczyna Waszego niedogadywania się
    Tryb pomiaru światła nie ma tutaj znaczenia.

Axk, przecież na manualu nie możesz zablokować ekspozycji, cokolwiek byś nie ustawił w C.Fn IV...
    Zgadza się choć np. w 300D taka możliwość istnieje.

Pisałem wcześniej, że chodzi mi o działanie na preselekcji przysłony.
    Dopiero teraz doczytałem że chodzi o Av.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 03-01-2010 o 19:18 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Tryb pomiaru światła nie ma tutaj znaczenia.
    Na pewno?
    Pamiętam jak kiedyś kolega z 30D dziwił się że pod spustem blokuje mu się ekspozycja przy evaluative a przy CW już nie... (albo odwrotnie, już nie pamiętam).
    Chyba że coś się zmieniło w firmware... to moje wtrącenie do tematu jest nieaktualne

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Na pewno?
    Tak, na pewno - polecam sprawdzić osobiście.
    EOS + Speedlite

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów