tylko trzeba zachować umiar.
bo np. mija się z celem kupowanie filtra za 300 zł do obiektywu za 250 zł :)
Wersja do druku
zamówiłem właśnie do mojego 55-250 is filtr Hoya 58 mm HMC UV-0 w cenie 45zł, wg. optycznych.pl filtr ten jest bardzo dobry w stosunku do swojej ceny. jak będzie się sprawował z w/w obiektywem? zakupiony w celach ochronnych przed zasysaniem kurzu itp. w środku na soczewkach jakimś cudem znalazło się parę drobinek pomimo dbania o szkiełko, chcę na przyszłość uniknąć podobnych sytuacji ponieważ nie opłacalnym jest wysłanie go na żytnią do czyszczenia :|
filtr będzie używany z osłoną przeciwsłoneczną, niestety sama osłona wiele nie pomogła jeśli chodzi o ochronę przed zabrudzeniami...
giebe, akurat w przypadku tego obiektywu UV nic nie da jeśli chodzi o zasysanie paprochów do środka. Pewnie zauważyłeś, że wysuwa się tubus podczas zmany ogiskowej - tamtedy najpewnie wlatuje Ci najwięcej paprochów. A paprochami sie nie przejmuj, bo na zdjęciach ich nie zobaczysz :)
mam jeszcze czas na odwołanie przelewu, może jeszcze ktoś zabierze głos?
osłona przeciwsłoneczna również chroni obiektyw przed upadkami itp, za bardzo pośpieszyłem się z zakupem widocznie :|
Prawie rok były w tym wątku zakopane topory wojenne :-D. Wybrałeś bardzo nielubiany filtr :mrgreen: bardzo nielubianej firmy :mrgreen:. No, no...
Ja bym go kupił i wkręcił :oops:
@mafrot
a czemu nielubiany? wg. optycznych jest jednym z lepszych w swojej klasie.. niestety nie widzę sensu kupowania filtra z 200zł do szkła wartego 900zł. jak ten filterek będzie się sprawował z osłoną przeciwsłoneczną?
Też sobie zadawałem takie pytanie: dlaczego nielubiany. Używam tylko fitrów Hoya bo mi odpowiadają jakością i ceną proporcjonalną do posiadanych obiektywów. Filtry już się porysowały to i pewnie soczewki by się porysowały - ale dosyć wtykania kija w mrowisko ;).
Osłona przeciwsłoneczna odcina zbędne promienie a więc ogranicza niebezpieczeństo dodatkowych odblasków np na tym filtrze. Przy niektórych zdjęciach pod swiatło warto filtr wykręcić bo odblaski układają sie wtedy inaczej - może korzystniej. Jeśli osłona jest mocowana na bagnet to nie ma żadnej kolizji z filtrem.