Nie cierpię w kinie chrupaczy i tych co katują sąsiadów z namaszczaniem odwijając folie i sreberka ze słodyczy :mrgreen:
Wersja do druku
Wiem że forum jest od tego żeby dyskutować... ale ta dyskusja nie ma sensu. Nikon jak i Canon są firmami doświadczonymi i poważnymi - obydwie konstrukcje autofocusa DZIAŁAJĄ i spełniają swoje zadanie dobrze. Adrian otrzymał chyba odpowiedź na postawione w temacie pytanie: problemy z AF w 30D NIE SĄ normą. Dowody? Tysiące zdjęć z 30D które można znaleźć w sieci.
Również używam 30D, oczywiście czasami AF się myli ale to nie znaczy że źle działa. Częściowo to moja wina, częściowo "przypadek". Przecież nawet najbardziej precyzyjne mechanizmy potrafią się mylić i można określić rozmiar błędu. System AF nie jest jakąś kosmiczną technologią i pewnie w "jedynkach" też od czasu do czasu źle nastawia ostrość. Nic odkrywczego :). Ale to przesada - mówić że AF w Canonie jest zły a w Nikonie super... bo to zwykła bzdura. Mniejszym grzechem byłoby stwierdzenie że obydwa systemy działają tak samo dobrze (a pewnie jest w tym dużo prawdy).
EDIT:
Bez różnicy jaki format wyprodukuje aparat. Szumy to RACZEJ sprawa matrycy. (Raczej, bo aparat może swoim softem trochę odszumać zdjęcia).Cytat:
Zamieszczone przez albercikk
Mam pytanie jako nie obeznany z C ani N.
Czy przewaga niskich szumów C nad N (porównujać modele z tej samej półku) jest tak samo wielka w JPG i Raw ?
Wiesz chyba największym problemem jest to, że canon tak na prawdę nie ma w swojej ofercie puszki semi pro o możliwościach AF i szybkości pośredniej pomiędzy 30D a 1D (z przyrostkami:)), a jest sporo dość wymagających osób które prawdopodobnie byłby zainteresowane czymś takim. Stąd częściowo te biadolenia. W nikonie jest o tyle lepiej że jest D200 choć to też nie jest to - głównie ze względu na zastosowaną matrycę ale nie tylko. Po prostu bardzo brakuje czegoś takiego czym był swego czasu EOS 3. Bo dla mnie np. jedynki są zbyt ciężkie, zbyt duże, za bardzo zwracające uwagę. Właśnie taki korpus jak 3-trójka mi się marzy w cyfrze.
Dowody?
Sam mam tysiace ostrych zdjec z 10D, ale w zyciu nie powiem zeby uklad AF byl w nim przewidywalny. Zawsze po zrobieniu fotki sprawdzalem czy sie nie pomylil, i jak pomylil to ponawialem probe, tak wiec tysiace ostrych zdjec na sieci moga byc tymi wybranymi ktore akurat wyszly - to zaden dowod. Po cichu liczylem (i to bardzo) ze AF w 20D i 30D bylby dla mnie wybawieniem z tego uczucia ciaglej niepewnosci, ale czy bedzie?
No właśnie, chodzi o to trochę....ile ludzi tyle opinii, niektóre są prawdziwe inne skrzywione poprzez nacjonalizm systemowy i ciężko stwierdzić co jest prawdą osobie nie znającej tych systemów.
Słyszałem też takie opinie iż różnica w szumach między C a N jest spora w Jpg a w Rawach już o wiele mniejsze, chciałbym znać a najlepiej zobaczyć prawdę, ważne jest dla mnie czy np: Raw ISO 1600 w Canonie szumi o 10% czy o powiedzmy 40 % mniej niż w Nikonie z tej samej pułki (oczywiście procenty podałem tylko aby zobrazować różnice a nie aby mi ktoś to wyliczał)
Są może jakieś wiarygodne testy w necie gdzie są porównywane szumy puszek różnych firm z plików Raw na różnych wartościach ISO ?
Pozdrawiam
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos30d/page20.asp
Tylko że testy są robione w JPG ;) Myślę jednak że body mało odszumia (albo wcale) bo negatywnie wpływa to na zdjęcie i lepiej żeby user sam o tym decydował co ma być odszumione a co nie. Z resztą... co innego wykresy, co innego praktyka :) Jednak to i to mówi że Canon mniej szumi. I tyle :)
ewentualne wejście w system jest bardzo poważną decyzją, nie mogę poprzestać na ocenie samych JPG, gdyż używam w zdecydowanej większości przypadków Rawów, muszę dorwać porównanie na Rawach i zobaczyć je na własne oczy, wtedy mój ewentualny wybór będzie świadomy, nie biorę raczej pod uwagę najtańszych puszek, więc jak dla mnie wydatek spory, co za tym idzie nie chciał bym popełnić błędu bo zmiany systemów za wiele kosztują.
Pozdrawiam
Wiesz temat bardzo ciekawy i zresztą było tu już sporo na ten temat na forum ale chyba to akurat nie jest najlepszy wątek. Może warto się gdzieś podłączyć lub założyć całkiem nowy?
Tutaj jest wątek o Raw-ach w ogóle i o szumach też sporo :D.
http://canon-board.info/showthread.php?t=12828