Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: Canon EOS 30D – problem z AF czy norma?

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wiem że forum jest od tego żeby dyskutować... ale ta dyskusja nie ma sensu. Nikon jak i Canon są firmami doświadczonymi i poważnymi - obydwie konstrukcje autofocusa DZIAŁAJĄ i spełniają swoje zadanie dobrze. Adrian otrzymał chyba odpowiedź na postawione w temacie pytanie: problemy z AF w 30D NIE SĄ normą. Dowody? Tysiące zdjęć z 30D które można znaleźć w sieci.

Również używam 30D, oczywiście czasami AF się myli ale to nie znaczy że źle działa. Częściowo to moja wina, częściowo "przypadek". Przecież nawet najbardziej precyzyjne mechanizmy potrafią się mylić i można określić rozmiar błędu. System AF nie jest jakąś kosmiczną technologią i pewnie w "jedynkach" też od czasu do czasu źle nastawia ostrość. Nic odkrywczego . Ale to przesada - mówić że AF w Canonie jest zły a w Nikonie super... bo to zwykła bzdura. Mniejszym grzechem byłoby stwierdzenie że obydwa systemy działają tak samo dobrze (a pewnie jest w tym dużo prawdy).

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez albercikk
    Mam pytanie jako nie obeznany z C ani N.
    Czy przewaga niskich szumów C nad N (porównujać modele z tej samej półku) jest tak samo wielka w JPG i Raw ?
    Bez różnicy jaki format wyprodukuje aparat. Szumy to RACZEJ sprawa matrycy. (Raczej, bo aparat może swoim softem trochę odszumać zdjęcia).
    Ostatnio edytowane przez yogi-bear ; 06-01-2007 o 21:53

Uprawnienia umieszczania postów