Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Wesołe to jest. Wyobraziłem sobie Leicę z podpiętą Sigmą. Serio to zabawne. Właściciel musiałby mieć sandały, białe skarpetki i znaczek KOD w klapie. Marynarki oczywiście.
Odp: Viltrox wycofuje się z systemu Canona RF. Canon blokuje działania Viltroxa.
Wreszcie będzie jak w Pentaksie. Wszyscy trzeci olali. Jak co niektórych czytam, to jest to chyba stan pożądany. Po co kundle jak mamy piekne canowskie szkiełka ze światłem 8-11.
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
Wreszcie będzie jak w Pentaksie. Wszyscy trzeci olali. Jak co niektórych czytam, to jest to chyba stan pożądany. Po co kundle jak mamy piekne canowskie szkiełka ze światłem 8-11.
Ja mam 1.2, 2.0 i 2.8
Dobrze, że banują posysaczy. Przy kurczącym się rynku to jedyna opcja na przetrwanie.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dokładnie tak, dlatego występuje ff/bf.
@atsf dlatego też możliwe jest działanie trybu Servo. Bo lustro jest podniesione, obiekt się przemieszcza. Aparat nie ma jak sprawdzić czy obiekt jest w ostry i dokonywać ruchu przód - tył.
Canon to wie i ten tryb ma priorytet wyzwolenia migawki. Nie ma gwarancji zrobienia ostrego zdjęcia. To nic dziwnego, że masz czasami ostrość przed albo za.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
@
atsf dlatego też możliwe jest działanie trybu Servo. Bo lustro jest podniesione, obiekt się przemieszcza. Aparat nie ma jak sprawdzić czy obiekt jest w ostry i dokonywać ruchu przód - tył.
Canon to wie i ten tryb ma priorytet wyzwolenia migawki. Nie ma gwarancji zrobienia ostrego zdjęcia. To nic dziwnego, że masz czasami ostrość przed albo za.
I właśnie dlatego servo działa dużo lepiej w bezlustrach - bo AF widzi obiekt cały czas, za wyjątkiem momentów kiedy zamknięta jest migawka, chyba że używamy elektronicznej - to wtedy rzeczywiście AF widzi non-stop.
p,paw
Dla tych plujących na kundelki dodam, że Tamron, którego jednym z największym udziałowców jest SONY https://pl.wikipedia.org/wiki/Tamron oficjalnie wczoraj ogłosił wypuszczenie kolejnego rebrandowanego obiektywu dla systemu Z Nikona - Tamron ogłosił rozpoczęcie produkcji obiektywów z mocowaniem Nikon Z https://www.tamron.co.jp/news/press_.../20220830.html info też tutaj https://photographylife-com.translat...l&_x_tr_pto=sc
Czyli po sprzedaży licencji świetnego Tamrona 28-75mm f/2.8 opakowanego na nowo przez Nikona mamy kolejny obiektyw Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 w systemie Z Nikona na licencji Tamrona.
Wychodzi na to, że jedynie Canon aktywnie blokuje wejście do swojego systemu wszystkim zewnętrznym producentom optyki (w odróżnieniu od Sony https://www.optyczne.pl/3729-news-So...bagnetu_E.html i Fuji, które udostępniają bagnet na zewnątrz) bo Nikon nie ma takich oporów , aby rebrandować szkła Tamrona https://www.diyphotography.net/tamro...-3-di-iii-rxd/
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Straszne, po prostu druzgocąca wiadomość - chyba nie będę mógł spać w nocy 8-).
Nie rozumiem tylko w jakim celu się męczyć dalej z tym paskudnym systemem i tkwić jeszcze na tym forum skoro to wszystko jest takie okrutne ;)...
Wiem, że to strasznie niewygodna informacja dla canoniarzy i najlepiej zamieść ją pod dywan, ale przecież można ogłosić kolejny sukces Canona, który tak nieugięcie stoi na straży cnoty swojego bagnetu RF ?
I jak tu skomentować fakt, że Canon się zamknął w sobie a Nikon się szeroko otwiera na zewnętrznych producentów ?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
I jak tu skomentować fakt, że Canon się zamknął w sobie a Nikon się szeroko otwiera na zewnętrznych producentów ?
Nikon raczej nie ma takiego potencjału w szkłach jak Canon - na przykładzie np 85, w Z mamy tylko 85/1.8 a w canonie dwie RF 85/1.2 oraz 85/2. Nikon ma w EF plastikowy 85/1.8 i 85/1.4, które jako jedyne nadają się do Z. W Canonie natomiast mamy wiadomo jakie 85tki L, 1.2, rewelacyjną 85/1.4 i zwykłą budżetową 1.8. Ceny pomijam bo to polityka i pozycjonowanie produktu i marki. Ale najtańsze modele 50tek 1.8 to w canonie mistrzostwo entry level (RF i EF), Nikon tego nie ma tak dobrze opracowanej strategii dostępnej 50tki i do tego malutkiej ostrej od pełnej dziury (no bo nikonowska 50G 1.8 ostra jest gdzieś od 2.2-2.5). Zapewne sam wiesz że tzw "bieda-ślubniacy" korzystają z EF 50/1.8 STM i zapewne też będą z odpowiednika RF - szkła praktycznie za darmo a mogą zarabiać.
Sigmy i Tamrony EF i F chodzą w miarkę poprawnie na RF i Z stąd tutaj mamy remis canon nikon.
Canon się broni, Nikon raczej nie ma alternatywy.
Oczywiście ideałem zapewne dla nas byłoby aby Canon/Nikon sprzedawał licencje do bagnetów na zasadach komercyjnych jak czyni to Sony a od niedawna Fuji ale widać w księgowości Canona te wyliczenia wychodzą im inaczej.
Zresztą, Candar jesteś mi jednynym znanym osobnikiem, który mając Sony, posiada równolegle jakiś model Nikona Z. Moi znajomi którzy "siedzą" w Sony nawet nie chcą spojrzeć w stronę Z czy R. Dla nich nie ma najmniejszego to sensu dokupować jakiś Z i bawić się chińskimi przelotkami skoro mogą mieć np dwa Soniaki i natywnie podpisać Sigmy czy Tamrona 35-150/2-2.8 :D. Sprzedaj te swoje szpeje i kup jedno porządne body np. a7r4 bo dzisiaj masz dwie amatorskie puchy ze słabą rozdzielczością :D
Twój zapał do Z jest niezrozumiały z tego punktu widzenia i powiedziałbym wręcz dziwaczny żeby nie powiedzieć fanatyczny :) z tą ideą wywoływania wojenki systemowej tutaj.
OK kupiłeś używaną Zetę za dwa tysie taniej niż nowy A7iii ale to nie oznacza, że ma to sens bo nie ma :)
Teraz bez ironii i przepraszam za powyższe, wybacz :) ale miałem okazję macać tydzień temu u kolegi a7r4 z tym tamponem 35-150/2-2.8, zacny. Wg mnie to już sprzęt pro bez dwóch zdań i bez kompromisów. Candar naprawdę polecam to body dla Ciebie i do tego co robisz, eye-af na najwyższym poziomie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
@
atsf dlatego też możliwe jest działanie trybu Servo. Bo lustro jest podniesione, obiekt się przemieszcza. Aparat nie ma jak sprawdzić czy obiekt jest w ostry i dokonywać ruchu przód - tył.
Ale... zastanowiłeś się chociaż nad tym, co napisałeś? Może sobie przeczytaj i się zastanów? W DSLR, tak jak w SLR, tryb servo działa tak samo, jak ONE SHOT, czyli gdy lustro jest opuszczone, a gdy jest podniesione nie działają czujniki. Nawet w trybie zdjęć seryjnych układ AF działa tylko w momentach opadnięcia lustra, bo ono jest półprzepuszczalne i pod nim jest drugie lustro kierujące światło na czujniki. Nie ma czegoś takiego w DSLR (ani w SLR), jak OTF (OFF THE FILM) AF. W trybie seryjnym działanie AF jest przerywane wyzwoleniami migawki, co się wiąże z podnoszeniem lustra, i nie ma żadnej innej metody na skierowanie promieni światła na sensory.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Zresztą, Candar jesteś mi jednynym znanym osobnikiem, który mając Sony, posiada równolegle jakiś model Nikona Z. Moi znajomi którzy "siedzą" w Sony nawet nie chcą spojrzeć w stronę Z czy R.
Używam też aparatów innych marek. Dżizas! jestem "jedynym osobnikiem" używającym równolegle aparatów z różnych systemów!
BTW - ilu zaprzyjaźnionych fotografów znasz? dwóch, trzech ? Bo mnie palców nie starczy, aby zliczyć tych używających aparaty z rożnych systemów.
Wyobraź sobie (to może faktycznie za trudne), że istnieją osoby pracujące na A7 III i Z6 równolegle i nawet o tym napisali: https://rafalmazur.com.pl/nikon-z6-vs-sony-a7iii/
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
dzisiaj masz dwie amatorskie puchy ze słabą rozdzielczością :D
Dobrze, że napisałeś bo do tej pory jakoś udawało mi się nimi realizować wszystkie możliwe zlecenia - co jest domeną czegoś lepszego niż ww. słabawe puchy (Twoim zdaniem).
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
ale miałem okazję macać tydzień temu u kolegi a7r4 z tym tamponem 35-150/2-2.8, zacny. Wg mnie to już sprzęt pro bez dwóch zdań i bez kompromisów.Candar naprawdę polecam to body dla Ciebie i do tego co robisz
O matulu.... Udało się Tobie w końcu "macać" jakiś prawdziwy aparat o którym teraz możesz napisać? Ale, że był tylko ładny, czy też udało się Tobie jeszcze w drodze wyjątku nacisnąć spust oraz później wywołać i obrobić RAWy z niego?
ps.
Teraz bez ironii i przepraszam za powyższe, wybacz :) Ale widzę u Ciebie system Canona i Fuji, więc o co chodzi? Te systemy się dobrze korelują a inne już mniej? Nawiasem pisząc też dekadę wcześniej używałem kilku puszek Fuji (fajny system) oraz używam równolegle też aparatu Panasonic-Lumixa. Razi Cię to, że inni niż Ty używają innych systemów? A może rażą Cię również tattoo, różowe włosy, tęcza i prawa par tej samej płci? Bo taki wniosek wychodzi z tych Twoich wynurzeń.