Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Wg DP
Indyjski fotograf zamienił swój dom w aparat i nazwał swoich synów nazwiskami firm fotograficznych
https://www.dpreview.com/news/649983...mera-companies
Gość wydał 95k$, aby upodobnić swój dom do sprzętu foto, nazwał nawet swoich synów korzystając z nazw firm fotograficznych: Canon, Nikon i Epson. I tu jestem bardzo zawiedziony, facet niby wielki fan foto, a sony nie docenił.
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Wg DP
Indyjski fotograf zamienił swój dom w aparat i nazwał swoich synów nazwiskami firm fotograficznych
https://www.dpreview.com/news/649983...mera-companies
Gość wydał 95k$, aby upodobnić swój dom do sprzętu foto, nazwał nawet swoich synów korzystając z nazw firm fotograficznych:
Canon, Nikon i Epson. I tu jestem bardzo zawiedziony, facet niby wielki fan foto, a sony nie docenił.
Doceniłby zapewne Minoltę, ale pewnie ma telewizor, lapka i walkmana sony, które mu się zepsuły to i doceniać nie było warto ;) Osobiście to żałuję tylko, że moje VAIO odeszło po 10 latach do krainy wiecznych łowów.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale czemu zakładasz że zlikwidują dział który póki co zapewnia im większość obrotów w dziale foto? To by było nielogiczne, oni tak nie działają. Dlatego wciąż są na tym rynku i nie podzielili losów firm o których wspomniałeś wyżej.
Nie zakładam. Po prostu stwierdzam, że marketingowcy Minolty, Olympusa, Samsunga mieli nieznaczny wpływ na losy działów foto.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nie zakładam. Po prostu stwierdzam, że marketingowcy Minolty, Olympusa, Samsunga mieli nieznaczny wpływ na losy działów foto.
Nie widzę tego w ten sposób, wręcz odwrotnie. Pomijam już że na to się składa tak dużo czynników że tego typu dywagacje są mocno bezsensowne.
Ja myślę, że linii M nie zakończą. W RF będzie fullframe a w M APS-C. EF będzie zanikał. Zostaną 2 bagnety. M-ki dla amatorów, niedzielnych pstrykaczy i ogólnie wyluzowanych ludzi fotografujących dla przyjemności i R-ki dla zawodowców, ludzi spiętych, nieakceptujących najmniejszych niedoskonałości, pedantów-psychopatów jeśli chodzi o jakość laboratoryjną ;) :D
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Ja myślę, że linii M nie zakończą. W RF będzie fullframe a w M APS-C. EF będzie zanikał. Zostaną 2 bagnety. M-ki dla amatorów, niedzielnych pstrykaczy i ogólnie wyluzowanych ludzi fotografujących dla przyjemności i R-ki dla zawodowców, ludzi spiętych, nieakceptujących najmniejszych niedoskonałości, pedantów-psychopatów jeśli chodzi o jakość laboratoryjną ;) :D
Ja mam wrażenie, że z FF nic się nie sprzeda oprócz wąziutkiego nurtu pro (jedynka).
Nowe puszki R5 i R6 trafią do tych co kupią w przedsprzedaży a potem zostaną na tyle zgnojone, że nie będzie chętnych (coś jak świetne Z6 i Z7).
Po zachwytach jakością szkieł RF (na ich gnojeniu wyłożyli się nawet najlepsi vlogerzy) nie przyjdzie żaden sukces sprzedażowy.
Nie wypada też kupować R a RP to już wcale. Cena tu nic nie zmieni bo to wstyd.
Jeszcze sprzedaje się M50 z kitem z racji ceny. Przewiduję max. jedno lepsze body M oraz upgrade M50 i koniec.
Ludzie marudzą, że w linii M jest za mało szkieł a nie planują zakupu żadnego. I fizycznie nie kupują jak coś się ukaże (np. znakomita S56/1.4 czy nawet genialne M32/1.4).
A z drugiej strony jest kolejna mina marketingowa: takie R z kitem RF i zestawem potrzebnych i dziś tanich szkieł EF działa znakomicie i nie bardzo widać po co coś zmieniać :roll:. Dokupienie kolejnej używki EF nie rozrusza rynku.
Uważam, że każda nowość Canona zostanie shejtowana na tyle, że nie ma szans na poważną sprzedaż. Tak jak zrobiono z Nikonem i Olympusem.
To co jest, potoczy się jeszcze trochę siłą rozpędu.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ja mam wrażenie, że z FF nic się nie sprzeda oprócz wąziutkiego nurtu pro (jedynka).
Nowe puszki R5 i R6 trafią do tych co kupią w przedsprzedaży a potem zostaną na tyle zgnojone, że nie będzie chętnych (coś jak świetne Z6 i Z7).
Po zachwytach jakością szkieł RF (na ich gnojeniu wyłożyli się nawet najlepsi vlogerzy) nie przyjdzie żaden sukces sprzedażowy.
Nie wypada też kupować R a RP to już wcale. Cena tu nic nie zmieni bo to wstyd.
Jeszcze sprzedaje się M50 z kitem z racji ceny. Przewiduję max. jedno lepsze body M oraz upgrade M50 i koniec.
Ludzie marudzą, że w linii M jest za mało szkieł a nie planują zakupu żadnego. I fizycznie nie kupują jak coś się ukaże (np. znakomita S56/1.4 czy nawet genialne M32/1.4).
A z drugiej strony jest kolejna mina marketingowa: takie R z kitem RF i zestawem potrzebnych i dziś tanich szkieł EF działa znakomicie i nie bardzo widać po co coś zmieniać :roll:. Dokupienie kolejnej używki EF nie rozrusza rynku.
Uważam, że każda nowość Canona zostanie shejtowana na tyle, że nie ma szans na poważną sprzedaż. Tak jak zrobiono z Nikonem i Olympusem.
To co jest, potoczy się jeszcze trochę siłą rozpędu.
ja osobiscie uważam ostatnie premiery canona za bardzo udane wręcz przełomowe canon od wielu wielu lat nie pokazał nic bardziej przełomowego - oczywiscie trzeba zaczekać na jakieś ekstensywne testy z ktorych da się wyciągnąć jakieś bardziej konkretne wnioski - mnie na ten przykład interesuje jak R5 bedzie się zachowywał przy długich czasach naswietlania - chcę to widzieć a nie mieć nadzieję że będzie dobrze - trochę sobie poczekam aż ktoś to sprawdzi lub będę musiał sam sprawdzić - przejście przez piekiełko niezbyt życzliwych testerów jest niezbedne bo to one pozwalają na wyciągnięcie wniosków.
Ludzie będą marudzić zawsze ale winnych tego marudzenia jest sporo np. jestem amatorem - czyli moim naturalnym kierunkiem zakupowym jest R6 - tak by wynikało z logiki ale ktoś zadecydowal że R6 będzie miał 20Mpixkseli - mogę powiedzieć tylko 20megapikseli - dlaczego ktoś tak zrobił - nie wiem, a raczej wiem gdyby miał 32mpiksele jak nakazuje logika to dla marketingu byłby zbyt bliski R5 (z punktu widzenia fotografii a nie video) - oczywiście mędrcy forumowi wypowiedzą się że 20egapikseli jest wystarczające wręcz idealne dla amatora (ci widzą dla amatora tylko z 4000D a wyższe korpusy sprzedaż tylko na legitymację związku zawodowego) i nie ma rożnicy między 20 a 32 megapiselami - mógłbym wtedy pociągnać takie rozumowanie że nie ma również różnicy pomiędzy 32 a 45 megapikselami czyli zasadniczo nie ma różnicy miedzy korpusem 20 a 45 megapikselowym - dość absurdalny wniosek - tyle wyniknie z postów forumowych mędrców.
Uważam że obie puszki R5 i R6 będą sukcesem sprzedażowym oczywiście na miarę grupy docelowej do której te puszki są kierowane, M jeśli będzie się sprzedawało to będzie trwało, obiektywy EF bedą jeszcze długo używane i zobaczymy jeszcze jakieś korpusy EF, hejt jest wszeobecny - trzeba robić swoje czyli zdjęcia i mniej czytać internetów
a i jeszcze o hejcie - nic minie badziej nie śmieszy niż test 10 obiektywów w gazecie fotograficznej i każdy z nich ma ocene 4.0 lub 4.5 w tym te które znam i oceniam je na 3.0 lub 2.5 czyli "niska strefa stanów niskich lub pokaże się jakiś obrazek" to gorsze od hejtu - zła skala ocen, rozna skala ocen na różnych obiektywach i brak spójnych wniosków - przeczyta początkujący i kupi "wspaniały" tylko trochę tańszy obiektyw, a potem kupi ten lepszy - tak działa "obiektywna informacja podana podparta autorytetem"
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Czyli że niby zostanie tylko Sony? Czy nie zostanie nic?
Sony nie ma kompletnej oferty. Nadal.
To Canon będzie nr 1, mimo Twojego czarnowidztwa ;)
Mi oczywiście najbardziej żal Nikona, bo .. ma najciekawszy sprzęt i najlepiej rokujący, poza Canonem. Ale późny start bezluster i wyhodowanie Sony, a potem utarczki Canon vs Sony promuja te firmy, jakby nie było tego trzeciego. Za mało sie mówi o Nikonie.
Żal mi każdej firmy. Olympusa, czy Pentaxa o którym nikt nic nie mówi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Mi oczywiście najbardziej żal Nikona, bo .. ma najciekawszy sprzęt i najlepiej rokujący, poza Canonem. Ale późny start bezluster i wyhodowanie Sony, a potem utarczki Canon vs Sony promuja te firmy, jakby nie było tego trzeciego. Za mało sie mówi o Nikonie.
Premiera Z6 i Z7 i kampania vlogerów opluwaczy( z Siwym i tą jego lalą na czele) mocno powstrzymała całkiem rozumnych użytkowników Nikona.
Nikon podobnie jak Canon dopracował AF dopiero w którejś edycji firmware i do dziś dominują w sieci "testy" sprzętu z momentu premiery, kompletnie nie na temat ale są.
Mam wrażenie, że dopiero teraz użytkownicy dochodzą do siebie i racjonalnie oceniają ten sprzęt - to widać w opiniach np. na BHPhoto.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Premiera Z6 i Z7 i kampania vlogerów opluwaczy( z Siwym i tą jego lalą na czele) mocno powstrzymała całkiem rozumnych użytkowników Nikona.
Nikon podobnie jak Canon dopracował AF dopiero w którejś edycji firmware i do dziś dominują w sieci "testy" sprzętu z momentu premiery, kompletnie nie na temat ale są.
Mam wrażenie, że dopiero teraz użytkownicy dochodzą do siebie i racjonalnie oceniają ten sprzęt - to widać w opiniach np. na BHPhoto.
Niestety grupy fb, fora i ogólnie media społecznościowe robią niesamowitą sieczkę z mózgu użytkowników. Mam wrażenie że producenci wciąż nie doceniają siły tych mediów. Chwilowa moda i opinie internetowych ekspertów potrafią zmasakrować najlepsze produkty. To w innych branżach działa nawet bardziej wyraźnie niż w foto, być moźe dlatego że tu jest bardzo duże przewartościowanie rynku ze względu na konkurencję ze strony telefonów.
Ogólnie to ciężko wróżyć co będzie i czy tradycyjne bardzo mocno osadzone na rynku firmy się utrzymają. Działa tu wiele czynników i trudno orzec który będzie dominujący.
Co do przywoływanych tu Zetek to niestety Nikon się sam podłoźył. Już o tym pisałem, źle wypozycjonowane puszki z kulawym AF - to nie mogło się inaczej skończyć. Canon to IMHO dużo lepiej rozegrał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Chwilowa moda i opinie internetowych ekspertów potrafią zmasakrować najlepsze produkty.
Ponieważ opinie internetowe są szczere i budzą zaufanie. Ludzie mają dość kłamstw z reklam, tak jak kłamie np.canon
przykład:
https://youtu.be/hDS_bP9LIcw?t=124
albo:
https://www.youtube.com/watch?v=ByQu7e0n6Wk