Odp: Sprzęt do sportów - dla nowicjuszy
Koleżanka chyba się obraziła bo już nic nie pisze, ale odpowiem.
Każde hobby, w którym sprzęt odgrywa ważną rolę jest drogie. Sport i dzika przyroda to dwie dziedziny foto które wymagają chyba najlepszego sprzętu. Wchodząc na forum tego typu (gdzie jest sporo osób uprawiających foto na naprawdę wysokim poziomie) trzeba się liczyć z odpowiedziami jakie się pojawiły. Niestety ale w foto te 1000zł to jest po prostu mało, ale rozumiem, że dla wielu to sporo, dla mnie to też niemało. Pamiętam, że pierwsze zawody fotografowałem Pentaksem k-30 z Pentaksem F70-210 i nie było tragedii (ze strony sprzętu, bo ja wtedy zaczynałem).
Moja podpowiedź brzmi tak- skoro w Nikonie i Sony znalazłaś sprzęt który Ci wystarczy to wybierz coś z ich oferty.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
1 000zł w foto to popierdułka, bo to drogie hobby.
Ale w cykloturystyce jest to już konkretna kasa. Można kupić np nowego "górala" Meridy. A za 2 000zł może i nową kolarkę.
W foto wyjdzie nam za to Canon 7D. I zostaje jeszcze kwestia obiektywów.
Wiesz w "fototurystyce" to też już konkretna kasa, można za to kupić całkiem przyzwoity kompakt. Z punktu widzenia kogoś kto siedzi w kolarstwie tak jak my w foto to szosa za 2000 czy góral za 1000 to coś jak dla nas no nie wiem... seria XXXXD? Za 1000 to pewnie według nich nawet dobrą korbę ciężko kupić. :mrgreen:
tylko ze ten nowy góral meridy za tysiaka to odpowiednik canon 1000D(jak nie kompakta)
szalu nie robi
do nauki w obu przypadkach jak znalazł
właśnie kupilem uzywanego bullsa za 2k- jak w fotografii chcesz komfortu to musisz zaplacic
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
...
Wiesz w "fototurystyce" to też już konkretna kasa, można za to kupić całkiem przyzwoity kompakt. Z punktu widzenia kogoś kto siedzi w kolarstwie tak jak my w foto to szosa za 2000 czy góral za 1000 to coś jak dla nas no nie wiem... seria XXXXD? Za 1000 to pewnie według nich nawet dobrą korbę ciężko kupić. :mrgreen:
Może i mnie ponosiło z tą kolarką za 2 000zł :). Bo ludzie aktywnie jeżdżący i tak mają swoje kanały na pozyskiwanie sprzętu.
Ale do rekreacyjnej, spacerowej jazdy 3x w tygodniu np nowy: ROWER SZOSOWY NICEBIKE RACE SHIMANO CLARIS (5563236843) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje., albo o klasę lepszy używany: Fausto COPPI Mythical _ Campagnolo _ ŁADNY ! ! (5556091201) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. spokojnie wystarczy.
W fotografii za 2 000zł aparat + obiektyw to bardzo ciężki temat żeby kupić coś klasy xxD.
50D/D300 + 70-200 2.8 to minimum, żeby zdjęcia sensownie wyglądały.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
1 000zł w foto to popierdułka, bo to drogie hobby.
Ale w cykloturystyce jest to już konkretna kasa. Można kupić np nowego "górala" Meridy. A za 2 000zł może i nową kolarkę.
W foto wyjdzie nam za to Canon 7D. I zostaje jeszcze kwestia obiektywów.
Trzeba tylko dodać, że zarówno aparat jak i rower "prawie" nowy i z przebiegiem ponad 100000;)