-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Rumorsy spekulują o nowej lampie błyskowej https://www.canonrumors.com/canon-eo...certification/
Ciekawe, czy wyjdzie coś pod nowe ML-e, ze wspomaganiem AF-u w postaci silnego doświetlenia LED :)
-
1 załącznik(ów)
Po 4 latach od wejścia na rynek 5DIV, najnowszego przedstawiciela bardzo dobrych aparatów kończy się historia lustrzanek Canona
Do muzeum fotografii trafia ostatni przedstawiciel lustrzanek.
Canona seria 5D DSLR jest zamknięta.
https://petapixel.com/2020/07/20/can...s-dead-report/
Załącznik 4844
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Petapixel to taki pudelek... raczej
-
Chętnie kupię dwie sztuki płacę 2000zł za sztukę szukam tylko miętowych!
-
Nie chce mi się wierzyć, że już teraz zamkną serię 5d. W LV byłby to w zasadzie współczesny bezlusterkowiec. Pewnie klasy R5, R6. Jeszcze będą chętni :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Nie chce mi się wierzyć, że już teraz zamkną serię 5d. W LV byłby to w zasadzie współczesny bezlusterkowiec. Pewnie klasy R5, R6. Jeszcze będą chętni :)
Czas pokaże, zrobili 6 i 7 więc może zrobią 8 albo 9 :)Za rok może im się odwidzieć
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Możliwe, że zrobią jeszcze jedną super lustrzankę, do której wpakują wszystko, co mają i będzie to taki wypasiony następca 5D IV. Nazwali by to pewnie 3D analogicznie do EOSa 3 na film - na pożegnanie z technologią :roll:
-
Witam wszystkich
Nie wiem czy to dobre miejsce, ale chciałem się dowiedzieć czy po nowym roku można spodziewać się spadku cen sprzętu?
Czy raczej nie ma na to co liczyć.
5D2 nadal działa ale przymierzam się do DX3.
Dziękuje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
chciałem się dowiedzieć czy po nowym roku można spodziewać się spadku cen sprzętu?
Dziękuje
1DX mark III ma bardzo dobre opinie i nie widać woli przesiadki na R6/R5 w segmencie top pro. Podoba się OVF i szybki AF.
Wydaje mi się, że w tym segmencie wahania cen są mniejsze niż w popularnym sprzęcie. Puszka jeszcze świeża, z podażą Canon ma problemy.
Pewnie najlepiej jak indywidualnie wynegocjujesz dla siebie dobrą cenę u sprzedawcy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
Witam wszystkich
Nie wiem czy to dobre miejsce, ale chciałem się dowiedzieć czy po nowym roku można spodziewać się spadku cen sprzętu?
Dziękuje
Ja strzelam, że po nowym roku dolar będzie droższy, więc jeśli nawet ceny spadną w $ to w PLN już nie koniecznie.
-
Co roku jest tak, że najwięcej sprzętu jest kupowane wiosną i wczesnym latem. Wiadomo wakacje, imprezy sportowe, wszystko kwitnie i rośnie, sezon ślubny itd. I wtedy jest najdrożej. Najlepiej kupować na koniec roku - black friday, wyprzedaże, rabaty itp. obecnie jednak wszystko się popie$#&ło i ciężko cokolwiek przewidzieć. Gorzej też z dostępnością. Rabaty są w zasadzie na starsze modele, które chcą wyprzedać. Te nowe są drogie i trudnodostępne. Sony ma teraz mega rabaty. Może jednak a9? :D ;)
-
Wiadomo coś na temat cashbacku?
Przydałby się wiosenny.
-
1 załącznik(ów)
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Żadne spekulacje i jakby nic nowego u Canona, że mocowanie EF traci rację bytu. A z pewnością nie prima aprilis, info z 31 marca.
Canon wycofuje obiektywy EF w dość szybkim tempie. Canon EF 70-200mm f / 4L IS USM II, Canon EF 200 mm f/2L IS USM, jak i Canon EF 85mm f / 1.2L USM II zostały wycofane z produkcji.
https://www.canonrumors.com/canon-ef...-discontinued/
Lustrzankowcy z DSLRami zostaną z ręka w nocniku bez wsparcia nową optyką na mocowanie EF. Czyi albo ML z nowymi RF , albo DSLRy z leciwymi L-kami EF.
Sumarycznie nie zaskoczyła mnie w ogóle ta informacja. To teraz nieprodukowane już L-ki EF będą miały od teraz status "kultowe" i cenę wyższą niż RF-owe odpowiedniki :mrgreen:
Przy okazji być może całkiem niezadługo mogą się sprawdzić ploty, że w nowych korpusach R zablokują programowo kompatybilność ze szkłami z mocowaniem EF, albo celowo je upośledzą.
Aktualna lista wycofanych na chwilę obecną szkieł EF
Załącznik 6075
Chciałby się rzec: kupujcie Canony z mocowaniem EF !!! one tak szybko odchodzą....
-
Już? Wpieki z policzków zeszły? Nie dziwi to ciągłe zainteresowanie posiadacza niszowego sprzętu tym, jak najważniejszy gracz na rynku rozdaje karty. Nie zamartwiaj się jednak o optykę EF. Będzie w użytku najdłużej ze wszystkich produktów konkurencji,
-
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
W przeciwieństwie do innych nie mam klapek na oczach oraz jestem obecny w kilku innych systemach, gdzie śledzę na bieżąco sytuację :P Przykładowo u Nikona przybędzie łącznie 27 obiektywów z mocowaniem Z przed końcem 2022 r., że o innych producentach niezależnej optyki nie wspomnę ;) Ale fakt! najlepiej się okopać w jednym systemie canona i wierzyć, że będzie się z nim do śmierci.
ps.
proponuję zgłębić definicję słowa: "niszowy" https://sjp.pl/niszowy , bo jak widać z tym też słabo. Niszowe to zaczynają być L-ki na EF :mrgreen:
-
27 obiektywów! WOW. To wspaniale, że konkurencja wciąż goni. Ciągle mają wiele do zrobienia. Canon w EF zrobił / ma już wszystko. Pieski będą szczekać, ta karawana pojedzie dalej...
-
Ło Panie, canony znowu zdjęć nie robią!
W czym teraz odstają?
-
Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
W przeciwieństwie do innych nie mam klapek na oczach oraz jestem obecny w kilku innych systemach, gdzie śledzę na bieżąco sytuację :P Przykładowo u Nikona przybędzie łącznie 27 obiektywów z mocowaniem Z przed końcem 2022 r., że o innych producentach niezależnej optyki nie wspomnę ;) Ale fakt! najlepiej się okopać w jednym systemie canona i wierzyć, że będzie się z nim do śmierci.
ps.
proponuję zgłębić definicję słowa: "niszowy"
https://sjp.pl/niszowy , bo jak widać z tym też słabo. Niszowe to zaczynają być L-ki na EF :mrgreen:
Wycofują kilka kilkunastoletnich szkieł i jedno nowsze dla którego jest świetny zamiennik RF. To co przybędzie u Nikona nie ma najmniejszego znaczenia w tej chwili. To co ma Canon w EF jeszcze długo będzie w obiegu. Dziwisz się, że skupiają się na rozwoju tego co im świetnie wyszło ?
-
Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Wycofują kilka kilkunastoletnich szkieł i jedno nowsze dla którego jest świetny zamiennik RF. To co przybędzie u Nikona nie ma najmniejszego znaczenia w tej chwili. To co ma Canon w EF jeszcze długo będzie w obiegu. Dziwisz się, że skupiają się na rozwoju tego co im świetnie wyszło ?
Ja się nie dziwię i cały czas jestem pod wrażeniem jak gościom z Canona świetnie idzie w goleniu ludzi z kasy (adaptery EF-RF, no bajka!). Serio! Zatrudniają tęgie głowy zmieniające tylko cyferkę i siup nowy aparat niczym nie różniący się od poprzednika. Vide wszystkie serie trzy xxxD i cztero xxxxD - cyfrowe. DSLRy z tych serii do tej pory leżą na kilogramy w supermarketach, aby delikwent wdepnął w system. Albo zrobią fajną puszkę, ale z plastiku (R6) winszując sobie 2x tyle co magnezowe konstrukcje u konkurencji. Geniusze marketingu! Potem przy okazji w korpusach stricte amatorskich usuwają środkowy styk ze stopki , aby przypadkiem nie kupować lamp błyskowych innych producentów oraz hucznie ogłaszają nowy wielki bagnet RF przemyślany tak, aby przypadkiem nie udało się zrobić adapterów na inne systemy. Wisienką na torcie jest już całkowite zamknięcie protokołów komunikacji przed konkurencją, aby ta nawet przy pomocy inżynierii wstecznej nie rozgryzła komunikacji pomiędzy bagnetem a obiektywem z mocowaniem RF (jak na razie idzie dobrze, bo poza samyangiem nikt się nie kwapi do wypuszczenia szkieł z mocowaniem RF). Mimochodem i po cichu wycofują z produkcji i kończą wypuszczanie nowych szkieł z mocowaniem EF i w ony sposób mamy cud, miód i orzeszki , wywiady, konferencje, wizyty w zakładach pracy - Forever Canon. Hulaj dusza - piekła nie ma! Całym sercem kibicuję Canonowi - tak trzymać! Jednego mi brakuje w nowych bezlusterkowcach Canona - osobno kupowanego EVF za połowę ceny aparatu, ale to się chyba da zrobić w następnym modelu.
-
Niestety, jak powyżej widać jeden smutny, stary i niespełniony fotoziut może uprzykrzyć czytanie forum...
-
Odp: Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
O zgrozo ostatnio kupiłem jakieś kolejne szkła i czekam na ten moment kiedy upadający Canon zacznie wyprzedawać w cenie bułek te szkła i doczekać się nie mogę ;)....
Za kilka lat na placu boju zostanie pewnie dwie może trzy firmy i to tylko z najdroższym sprzętem. Ja siedzę w systemie praktycznie tylko ze względu na video. Nie chce mi się nosić aparatu.
Wiem że to nie jest reprezentatywne ale ostatnio byłem w Dol. Strążyskiej - kupa luda i może wszystkiego były ze trzy osoby z aparatami. Reszta wszystko telefony. Strach się bać co będzie jak runą bastiony tele i GO w komórkach.
-
Panowie bardzo proszę o zaprzestanie ataków personalnych...!
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Niestety, jak powyżej widać jeden smutny, stary i niespełniony fotoziut może uprzykrzyć czytanie forum...
Miło widzieć ukochanego wielbiciela! Bardzo dziękuję za tak przemiłe słowa pod moim adresem.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
O zgrozo ostatnio kupiłem jakieś kolejne szkła i czekam na ten moment kiedy upadający Canon zacznie wyprzedawać w cenie bułek te szkła i doczekać się nie mogę ;)....
Za kilka lat na placu boju zostanie pewnie dwie może trzy firmy i to tylko z najdroższym sprzętem. Ja siedzę w systemie praktycznie tylko ze względu na video. Nie chce mi się nosić aparatu.
Wiem że to nie jest reprezentatywne ale ostatnio byłem w Dol. Strążyskiej - kupa luda i może wszystkiego były ze trzy osoby z aparatami. Reszta wszystko telefony. Strach się bać co będzie jak runą bastiony tele i GO w komórkach.
Gdzie napisano, że Canon coś zacznie wyprzedawać "w cenie bułek te szkła"? :) Zupełnie jak: "Słuchacze pytają: Czy to prawda, że na Placu Czerwonym rozdają samochody? Radio Erewań odpowiada: tak, to prawda, ale nie samochody, tylko rowery, nie na Placu Czerwonym, tylko w okolicach Dworca Warszawskiego i nie rozdają, tylko kradną." ;)
Osobiście uważam, że nowe L-ki Canona z mocowaniem RF powinny mieć złoty pasek zamiast czerwonego, bo czerwony to i źle kojarzyć się komuś może a i symbolem statusu oraz niemałej przecież inwestycji w takową L-kę byłyby wyznacznikiem. :P
ps.
każdy dziś ma smartfona i każdy jest artystą fotografem, takie mamy czasy ;)
ps.2
ciekawi mnie jak za kilka lat wyląduje Pentax ze swoimi DSLRami :) Model K-3 III APS-C za 10.000 zł zadziwia ceną ;) https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...-wiecznie-zywa O resztę C/N/S jestem spokojny ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja siedzę w systemie praktycznie tylko ze względu na video. Nie chce mi się nosić aparatu.
btw
włócząc się po necie natknąłem się na stronę rodaka mieszkającego w NZ. Robi świetne rzeczy i to wszystko......tadam , Lumixem!!!
https://www.kpictures.co.nz/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
btw
włócząc się po necie natknąłem się na stronę rodaka mieszkającego w NZ. Robi świetne rzeczy i to wszystko......tadam , Lumixem!!!
https://www.kpictures.co.nz/
Chyba muszę odkopać swego komunijnego Druha :)
-
Nic mnie tak nie wkurza, jak Canon, bo nic innego nie mam. Jeszcze nie mam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Strach się bać co będzie jak runą bastiony tele i GO w komórkach.
Już padają. Ale powoli, bo takim telefonicznym fotografom tele kojarzy się z podglądaniem sąsiadki i serio, słyszałem to już dziesiątki razy u rozmaitych jutuberów-recenzentów. Po co ci tele? Sasiadke chcesz podglądać? Daj spokój, to kup se lornetke [emoji38] tego rodzaju poziom jest u „masowego fotografa”.
Poza tym np apple bardzo konsekwentnie nie daje tele w iphonach i nie zanosi się na zmiany, nad czym ubolewam. Tak się składa że jestem na etapie wybierania nowego telefonu po czterech latach i fotograficznie jedyny który mnie satysfakcjonuje to jest S21 ultra. Tylko że to jest ćwierć kilogramowa cegła, plus Drugie tyle power bank i mam wagę lustra.
-
Propos drwin z producentów aparatów. Pamiętacie jak sony goniło C i N produkując co raz to nowsze lustrzanki z turbo bajerami i tymi ich reklamami w TV. Ooooo kiedy to było... a nie czekaj raptem 5 lat temu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
W ostatnich latach jak wyciągam swój wielki, czarny aparat w miejscu publicznym to wszyscy dziwnie się patrzą [emoji23][emoji12] co za czasy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ja się nie dziwię i cały czas jestem pod wrażeniem jak gościom z Canona świetnie idzie w goleniu ludzi z kasy (adaptery EF-RF, no bajka!).
Canon robi to co Apple i nikt nikogo nie zmusza do kupowania produktów ww firm.
-
Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Przy okazji być może całkiem niezadługo mogą się sprawdzić ploty, że w nowych korpusach R zablokują programowo kompatybilność ze szkłami z mocowaniem EF, albo celowo je upośledzą.
Myśle, że strasznie demonizujesz to potencjalne zablokowanie.
To się musi odbyć softem, to przecież nikt Ci nie zabierze twojego aparatu i na siłę nie wrzuci nowego softu żeby ci coś zablokować.
Swoją drogą ktoś wie jaki jest wolumen sprzedaży tych wycofanych obiektywów?
Bo przez fora będzie się teraz przelewać fala dyskusji, że już nie można czegoś tam kupić, a serio może zupełnie nie było chętnych na te obiektywy bo są inne nawet w mocowaniu EF bardziej popularne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Panowie bardzo proszę o zaprzestanie ataków personalnych...!
Wystarczy zabanować jednego trolla i będzie spokój jak makiem zasiał. Dziwne, że administracja to toleruje.
-
To teraz, jak to wygląda z punktu widzenia kompletnego amatora, dysponującego leciwą sześćdziesiątką i trzema (dosłownie) obiektywami, za to z apetytem na dalsze...
Bardzo niepokoją mnie ruchy Canona, aczkolwiek przewidywalne i w sumie logiczne. Odwrót od ciężkich luster w zasadzie się dokonał, jak wynika z moich obserwacji. I co ma zrobić dinozaur podobny do mnie, focący hobbystycznie? Kupować szybko obiektywy marzeń w obawie, ze wkrótce staną się nieosiągalne? (Żeby chociaż uprzejmie zechciały stanieć... Ale gdzie tam...) A w perspektywie paru lat, kiedy pucha dokona żywota, zostanie się z plecakiem starych szkieł i bez perspektyw na nowe body...?
Czarnowidztwo? Oby.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cynamon
To teraz, jak to wygląda z punktu widzenia kompletnego amatora, dysponującego leciwą sześćdziesiątką i trzema (dosłownie) obiektywami, za to z apetytem na dalsze...
Bardzo niepokoją mnie ruchy Canona, aczkolwiek przewidywalne i w sumie logiczne. Odwrót od ciężkich luster w zasadzie się dokonał, jak wynika z moich obserwacji. I co ma zrobić dinozaur podobny do mnie, focący hobbystycznie? Kupować szybko obiektywy marzeń w obawie, ze wkrótce staną się nieosiągalne? (Żeby chociaż uprzejmie zechciały stanieć... Ale gdzie tam...) A w perspektywie paru lat, kiedy pucha dokona żywota, zostanie się z plecakiem starych szkieł i bez perspektyw na nowe body...?
Czarnowidztwo? Oby.
Zawsze bedziesz mógł kupić 5d4 za skrzynkę wódki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ehe, ciekawe jaki będzie przelicznik za Canon 100mm f/2.8L :D
Ofert obiektywów R prawie 70 więcej niż do poczciwych luster...
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Canon robi to co Apple i nikt nikogo nie zmusza do kupowania produktów ww firm.
Ba... Kupowanie smartfona za 7.000 zł, który po roku będzie już przestarzały z niewymienialnym akumulatorem jest małą abstrakcją. Każdemu według potrzeb ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
A za 1D X Mark III dwie "krzynki" ;)
Być może będzie jak z analogami, gdzie wiele lat temu kupiłem za grosze Canona New F-1 a obecnie chodzą nawet po 2k zł, поживём – увидим xd
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Myśle, że strasznie demonizujesz to potencjalne zablokowanie.
To się musi odbyć softem, to przecież nikt Ci nie zabierze twojego aparatu i na siłę nie wrzuci nowego softu żeby ci coś zablokować.
Od czego są aktualizacje oprogramowania? https://www.optyczne.pl/16259-news-C...ramowania.html ;) Co chwilę u dowolnego producenta okazuje się, że po aktualizacji zablokowano współpracę z innymi akumulatorami niż fabryczne. A lista zmian zawsze jest tak zachęcająca (podadzą info o usunięciu kilku błędów) , że każdy użytkownik po godzinie od ogłoszenia aktualizacji już ma ją wgraną ;) Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie robił aktualizacji oprogramowania w aparacie i obiektywach ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Wystarczy zabanować jednego trolla i będzie spokój jak makiem zasiał. Dziwne, że administracja to toleruje.
Aby tylko jednego?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cynamon
Czarnowidztwo? Oby.
Zasadniczo odpowiedź jest prosta. Trzeba sobie wybrać drugi system "zapasowy". Wiele osób (nawet tutaj) siedzi w kilku systemach. Jeden tzw. spacerowy i wycieczkowy a drugi do pracy. Trzeba się jednak przełamać i nie zamykać się wyłącznie w obrębie jednego systemu i jednego producenta. Są systemy do których przez odpowiednie adaptery można dopinać posiadane szkła i zamiennie używać puszek jako "dokrętek" do szkieł. To żadna nowość i jakby elastyczność bez potrzeby nowych inwestycji.
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ba... Kupowanie smartfona za 7.000 zł, który po roku będzie już przestarzały z niewymienialnym akumulatorem jest małą abstrakcją. Każdemu według potrzeb ;)
Telefony, kompy też mają na wypasie... Ja na szczescie tego mac os'a nie ogarniam i mam spokój.
Niestety nawet Samsung kopiuje ich pomysły, wraz z ostatnim hitem telefonem bez ładowarki.
Co do Canona, i tak wszystko kupuje firmowe, więc dla mnie zamienniki baterii czy inne szkła mogą nie istnieć. Ceny niestety mają konkret. Myślałem o R5 z gripem ale narazie poczekam :)
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Od czego są aktualizacje oprogramowania?
https://www.optyczne.pl/16259-news-C...ramowania.html ;) Co chwilę u dowolnego producenta okazuje się, że po aktualizacji zablokowano współpracę z innymi akumulatorami niż fabryczne. A lista zmian zawsze jest tak zachęcająca (podadzą info o usunięciu kilku błędów) , że każdy użytkownik po godzinie od ogłoszenia aktualizacji już ma ją wgraną ;) Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nie robił aktualizacji oprogramowania w aparacie i obiektywach ;)
Wobec Twojego tłumaczenia to znaczy, że ja nie jestem ten każdy użytkownik i na tym poprzestańmy :D
-
"Zasadniczo odpowiedź jest prosta. Trzeba sobie wybrać drugi system "zapasowy". Wiele osób (nawet tutaj) siedzi w kilku systemach. Jeden tzw. spacerowy i wycieczkowy a drugi do pracy. Trzeba się jednak przełamać i nie zamykać się wyłącznie w obrębie jednego systemu i jednego producenta. Są systemy do których przez odpowiednie adaptery można dopinać posiadane szkła i zamiennie używać puszek jako "dokrętek" do szkieł. To żadna nowość i jakby elastyczność bez potrzeby nowych inwestycji."
Prawda. To byłoby najlepsze wyjście. I piękne. Te możliwości... na samą myśl człowiek szerzej i swobodniej oddycha.
Tyle że to, co osiągalne i zrozumiałe dla takiego profesjonalisty (tak, obejrzałam foty na 35photo - szacunek ogromny), dla takiego przeciętnego pstrykacza jak ja nieosiągalne z powodów finansowych.
Niby można by zacząć produkować portrety polskich władców gdzieś w piwnicy, ale to pewnie skończyłoby się wizytą smutnych panów z rządu :mrgreen:
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Co do Canona, i tak wszystko kupuje firmowe, więc dla mnie zamienniki baterii czy inne szkła mogą nie istnieć. Ceny niestety mają konkret. Myślałem o R5 z gripem ale narazie poczekam :)
Wiem, rozumiem, że można i tak. Tyle tylko, że za cenę firmowej lampy Canona Speedlite EL-1 za 6.800 zł https://www.proshop.pl/Lampa-blyskow...aign=pricesite można kupić znakomity zestaw lamp plenerowo-studyjnych firmy Qudralite/Godox np. Atlas 600 Pro TTL / AD300 PRO TTL / Quadralite Stroboss 60N. Jak dla mnie to system Qudralite/Godox ma najpełniejszą ofertą dla każdego szukającego dobrych lamp błyskowych.
Co kto lubi.
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Wiem, rozumiem, że można i tak. Tyle tylko, że za cenę natywnej lampy Canona Speedlite EL-1 za 6.800 zł
https://www.proshop.pl/Lampa-blyskow...aign=pricesite można kupić znakomity zestaw lamp plenerowo-studyjnych firmy Qudralite/Godox np. Atlas 600 Pro TTL / AD300 PRO TTL / Quadralite Stroboss 60N.
Co kto lubi.
Przecież to są lampy do całkowicie czego innego. Gość który wali ścianki na Oscarach nie będzie używał studyjnej lampy Godoxa i potrzebuje czegoś max bezawaryjnego i sprawdzonego plus wsparcia jakie daje canon. Za to płacisz hajs.
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona?
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Przecież to są lampy do całkowicie czego innego. Gość który wali ścianki na Oscarach nie będzie używał studyjnej lampy Godoxa i potrzebuje czegoś max bezawaryjnego i sprawdzonego plus wsparcia jakie daje canon. Za to płacisz hajs.
Ile lamp reporterskich w życiu zabiłeś? Bo ja cztery. jedną utopiłem, dwie mi upadły i żarniki do wymiany a w kolejnej ładnie mnie popchnięto i wyłamała się podstawa lampy. Przy cenie 400 zł za Strobossa 60N nie obawiam się, że coś się wydarzy, ale przy cenie 6.800 zł trzymałbym ją za szybą. Z pewnością zawodowców stać na na kilkanaście takich lamp za 6k zł, ale nie zakładam, że każdy kupujący wyłącznie firmowy sprzęt Canona jest zawodowcem zarabiającym miliony na zdjęciach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cynamon
"Zasadniczo odpowiedź jest prosta. Trzeba sobie wybrać drugi system "zapasowy". Wiele osób (nawet tutaj) siedzi w kilku systemach. Jeden tzw. spacerowy i wycieczkowy a drugi do pracy. Trzeba się jednak przełamać i nie zamykać się wyłącznie w obrębie jednego systemu i jednego producenta. Są systemy do których przez odpowiednie adaptery można dopinać posiadane szkła i zamiennie używać puszek jako "dokrętek" do szkieł. To żadna nowość i jakby elastyczność bez potrzeby nowych inwestycji."
Prawda. To byłoby najlepsze wyjście. I piękne. Te możliwości... na samą myśl człowiek szerzej i swobodniej oddycha.
Tyle że to, co osiągalne i zrozumiałe dla takiego profesjonalisty (tak, obejrzałam foty na 35photo - szacunek ogromny), dla takiego przeciętnego pstrykacza jak ja nieosiągalne z powodów finansowych.
Niby można by zacząć produkować portrety polskich władców gdzieś w piwnicy, ale to pewnie skończyłoby się wizytą smutnych panów z rządu :mrgreen:
zmień myślenie
piękne foty można też robić tanim sprzętem
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
zmień myślenie
piękne foty można też robić tanim sprzętem
Dokładnie tak! Przykładowo gość robi foty 6D a wcześniej ma w galerii foty wykonane Canonem EOS 450D (EOS Rebel XSi, EOS Kiss X2)
https://www.flickr.com/photos/santiago_antonio_castro/
Można? Można i nawet trzeba.
Ogranicza nas tylko wyobraźnia i własne możliwości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ja się nie dziwię i cały czas jestem pod wrażeniem jak gościom z Canona świetnie idzie w goleniu ludzi z kasy (adaptery EF-RF, no bajka!). Serio! Zatrudniają tęgie głowy zmieniające tylko cyferkę i siup nowy aparat niczym nie różniący się od poprzednika. Vide wszystkie serie trzy xxxD i cztero xxxxD - cyfrowe. DSLRy z tych serii do tej pory leżą na kilogramy w supermarketach, aby delikwent wdepnął w system. Albo zrobią fajną puszkę, ale z plastiku (R6) winszując sobie 2x tyle co magnezowe konstrukcje u konkurencji. Geniusze marketingu! Potem przy okazji w korpusach stricte amatorskich usuwają środkowy styk ze stopki , aby przypadkiem nie kupować lamp błyskowych innych producentów oraz hucznie ogłaszają nowy wielki bagnet RF przemyślany tak, aby przypadkiem nie udało się zrobić adapterów na inne systemy. Wisienką na torcie jest już całkowite zamknięcie protokołów komunikacji przed konkurencją, aby ta nawet przy pomocy inżynierii wstecznej nie rozgryzła komunikacji pomiędzy bagnetem a obiektywem z mocowaniem RF (jak na razie idzie dobrze, bo poza samyangiem nikt się nie kwapi do wypuszczenia szkieł z mocowaniem RF). Mimochodem i po cichu wycofują z produkcji i kończą wypuszczanie nowych szkieł z mocowaniem EF i w ony sposób mamy cud, miód i orzeszki , wywiady, konferencje, wizyty w zakładach pracy - Forever Canon. Hulaj dusza - piekła nie ma! Całym sercem kibicuję Canonowi - tak trzymać! Jednego mi brakuje w nowych bezlusterkowcach Canona - osobno kupowanego EVF za połowę ceny aparatu, ale to się chyba da zrobić w następnym modelu.
Nie rozumiem twojego podejścia. Albo to olbrzymie kompleksy albo chora zazdrość. Chcesz uczyć robienia biznesu światowego potentata ? Żyjesz z fotografii, nie stać cię na ten system, denerwuje cię polityka tej firmy to używaj sprzętu innej firmy. Moje odczucia są takie, że firma zrobiła w ostatnich latach mega dobrą robotę, mam wszystko czego mi od zawsze brakowało w tym systemie.
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Gdzie napisano, że Canon coś zacznie wyprzedawać "w cenie bułek te szkła"? :)
Nigdzie ale ja cały czas na to czekam - czytaj proszę co napisane a nie co sobie dopowiesz ;)....
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Osobiście uważam, że nowe L-ki Canona z mocowaniem RF powinny mieć złoty pasek zamiast czerwonego, bo czerwony to i źle kojarzyć się komuś może a i symbolem statusu oraz niemałej przecież inwestycji w takową L-kę byłyby wyznacznikiem. :P
Niektóre nikkory maja złote paski z tego co pamiętam ;)...
A Elki - uwierz ale to bardzo dobra inwestycja. Wszystkie które mam służą i zarabiają więc spokojna głowa.
Inna rzecz że jestem pełen podziwu że Ci się chce jeszcze tu wypisywać te bajdy. Masz inne systemy na pewno dużo lepsze niż Canon więc po co tracić czas na udzielanie się w tym ciemnogrodzie?
Chyba że chcesz tu się bawić w jakieś nawracanie czy uświadamianie - ale tego bardzo nie lubimy więc jeśli będziesz kontynuował to się pożegnamy!
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Chyba że chcesz tu się bawić w jakieś nawracanie czy uświadamianie - ale tego bardzo nie lubimy więc jeśli będziesz kontynuował to się pożegnamy!
Nie mogę się doczekać. I jestem pewien, że nie tylko ja.
-
Najlepsze czasy były gdy wyznawcy Pentaxa chwalili swoje puchy. Co to bedzie jak wypuszczą FF. Do czego potrzebny? A potem K5II - po co się nawet pytali jak na wszystko było jedno remediu ;).
Szkła bajka, limitedy i jakiś Kanarek który na końcu chyba wszedł w FF, ale nie doczekał K1. Piekna sprawa.
-
Czy coś wiadomo o następcy 5DMk IV? Chyba jeszcze nie przejdą kompletnie na bezlusterkowce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Czy coś wiadomo o następcy 5DMk IV? Chyba jeszcze nie przejdą kompletnie na bezlusterkowce.
Obawiam się, że już to zrobili. R5 to już taka petarda...