-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
I jeszcze kilka informacji na temat Canona RF 800mm f/11 DO IS STM:
11 elementów w 8 grupach (w tym element DO),
minimalna odległość ostrzenia 6.0m,
stabilizacja 4 stopnie,
średnica filtra 95mm,
długość 281mm (złożony)/351.8mm (rozłożony)
waga 1260g
-
Jest specyfikacja RF100-500:
https://www.canonrumors.com/here-are...4-7-1l-is-usm/
No i niby 3200 Euro :cry:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Podali ceny
RF 100-500 cena 14.000 zł
RF 600 cena 3.500 zł
RF 800 cena 4.500 zł
RF 85 f/2,0 cena 3 200 zł
Plus VAT i cło do tych cen
-
Czyli 85/2.0 nie będzie tańszy os sigmy art 85/1.4... Hmm sam nie wiem co będzie lepsze bo sigma co by nie mowic ostra jest od 1.4. No i jeszcze ten samyang z mocowaniem rf, tyle ze on chyba gorzej wypada od sigmy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Czyli 85/2.0 nie będzie tańszy os sigmy art 85/1.4... Hmm sam nie wiem co będzie lepsze bo sigma co by nie mowic ostra jest od 1.4. No i jeszcze ten samyang z mocowaniem rf, tyle ze on chyba gorzej wypada od sigmy.
Zależy do czego Ci potrzeba. Klient nie rozróżni obrazka z 1.4 i otwartego 2.0 bo zobaczy finalny produkt z jednego szkła ( wiadomo, że po przymięciu bokeh już nie jest taki fajny jak z pełnej dziury). Sigma Art to kloc straszny jest. Milion razy wolałbym Samyanga 85 1.4 choćby dla komfortu trzymania aparatu w jednej ręce. Natomiast RF 85 myślę że będzie do bólu nijaki. Optycznie poprawny, mały, szybki i nic więcej, tak jak 35RF co w moim mniemaniu w portrecie jest wadą - ta nijakość i poprawność współczesna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Problem w tym, że wiele fotografów będzie wybierało pomiędzy Sigmą Art 85 1,4 a Canonem EF 85 1,2 II L USM. Ten drugi mam (ma to coś), tego pierwszego testowałem (nuda). Tak więc IMO RF 85 f/2,0 będzie tzw. gorszym wyborem, ale jedynym możliwym, aby zachować pozory kompaktowości zestawu z body. No i będzie zapewne ostry jak brzytwa i piekielnie nudny (oddanie nieostrości) jak wszystkie nowe konstrukcje. Resumując MZ RF 85 f/2,0 będzie pozycjonowany na półce entry level, pomimo ceny, albo właśnie dzięki niej w porównaniu do pozostałych szkieł RF o cenie > 10k zł.
-
No tak tylko ten canon ef 85/1.2 to cenowo po 10k dobija wiec już zbliza się do tych Lek z RF.
A orientujecie siÄ™ czy ten samyang RF ma tÄ™ samÄ… optykÄ™ co w wersji na Sony ?
Zastanawiam się nad dokupieniem czegoś typowo do zdjęć portretowych ale chodzi mi o takie gdziecw kadrze mam całą postac lub prawie całą. Do ujęć twarzy z częścią tułowia to w zasadzie wystarcza mi.moj canon 100L/2.8 choć to macro nie portretowy. Natomiast przy ujeciach calej postaci brakuje mi troche wiekszego rozmycia tła dlatego myślę o czymś z przysłoną 1.4 i zeby już na niej mial dobrą ostrość. Poczekam na tego samyanga bo możliwe że na moje amatorskie potrzeby będzie wystarczajacy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
No tak tylko ten canon ef 85/1.2 to cenowo po 10k dobija wiec już zbliza się do tych Lek z RF.
Używanego EF 85 1,2 II L USM w idealnym stanie spokojnie można kupić za 3,5-4k zł. Coś o tym wiem ;) Na tym polega różnica między szkłami EF a RF ;)
-
Hola, hola! Jeszcze nie ma sampli z RF85/2. Nie zapeszajcie :D
Sigma 85/1.4 + jeszcze przez adapter? Nie, dziękuję. Choć tak najbardziej to przeszkadza mi ten sigmowy, idealnie regularny bokeh ;) wiadomo kwestia gustu.
Jak na razie po uwzględnieniu ceny, gabarytów i rysunku (po samplach z netu) wygrywa Samyang 85/1.4RF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
a po stalce z IS-em spodziewasz sie jakiegos wybitnego bokehu?
ja mialem/mam tylko 35/2 i 28/2.8 i oba, nazwijmy to delikatnie, nie urywaja pupy pod wzgledem bokehu. 35/2 w pelnej klatce jest paskudny, 28/2.8 ratuje w duzym stopniu to ze tam nie da sie az tyle rozmytego zrobic :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
.. Milion razy wolałbym Samyanga 85 1.4 choćby dla komfortu trzymania aparatu w jednej ręce...
Serio to jest dla Ciebie komfort? Tak się nie trzyma sprzętu!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Serio to jest dla Ciebie komfort? Tak się nie trzyma sprzętu!
Że co ? :) a jak myślisz te wszystkie turbo flarki, lustrzane odbicia i inne pierdołki to 3 ręką przed obiektywem się tworzy :) Uwielbiam mieć wolną drugą rękę zwłaszcza na plenerach, gdzie o poruszeniu nie ma mowy.
-
Mnie też urzekła w Samyangu kiepska praca pod światło, lubię takie :)
-
-
Ceny:
Canon EOS R5 $3899
Canon EOS R5 w/24-105mm f/4L IS USM $4999
Canon EOS R6 $2499
Canon EOS R6 w/24-105mm IS STM $2899
Canon EOS R6 w/24-105mm f/4L IS USM $3599
Canon RF 85mm f/2 IS STM $599
Canon RF 100-500mm f/4-7.1L IS USM $2699
Canon RF 600mm f/11 IS STM $699
Canon RF 800mm f/11 IS STM $899
Specyfikacja R5:
https://www.canonrumors.com/here-are...-canon-eos-r5/
Specyfikacja R6:
https://www.canonrumors.com/here-are...-canon-eos-r6/
-
$ + VAT.
NA brytyjskich https://www.canonrumors.co/uk-price-...05mm-stm-2899/
Canon EOS R6 Body – UK Price £2,499
Canon EOS R6 Body w/ RF 24-105mm IS STM Lens Kit – UK Price £2,899
Canon EOS R5 Body – UK Price £4,199
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Czyli u nas
R6 13.000 zł,
R5 21.000 zł
Plus prowizja dla sprzedawcy ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Że co ? :) a jak myślisz te wszystkie turbo flarki, lustrzane odbicia i inne pierdołki to 3 ręką przed obiektywem się tworzy :) Uwielbiam mieć wolną drugą rękę zwłaszcza na plenerach, gdzie o poruszeniu nie ma mowy.
Nie, w fotoszopie. Albo montując na uchwycie na przodzie obiektywu. Mam taką konstrukcję na Sigmę ART. Zastosowałem do tego pierścien redukcyjny (z 86 na 92 mm), taki jak bym miał zamiar nakręcić filtr o średnicy większej niż pasujący do obiektywu. Na obwodzie wywierciłem otwory, przeplotłem sztywne druty na których np nawlekam koraliki.
To co wyczyniasz nie ma wiele wspólnego z poprawnym normalnym trzymaniem sprzętu. I to obojętnie czy sprzętu lekkiego czy ciężkiego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Sigma 85/1.4 + jeszcze przez adapter? Nie, dziękuję. Choć tak najbardziej to przeszkadza mi ten sigmowy, idealnie regularny bokeh ;) wiadomo kwestia gustu.
Jak na razie po uwzględnieniu ceny, gabarytów i rysunku (po samplach z netu) wygrywa Samyang 85/1.4RF.
Nikon Z85 to najlepsze dotychczas stalka w systemie .
Canon powinien (?) trzymać poziom konkurencji.
W każdym razie zawsze można kupić rf85 od Samyanga ;) sprawdzony i dobry
-
Coś dla tych, którzy nie będą mogli/chcieli oglądać na YouTube konferencji REIMAGINE dotyczącej nowych produktów marki Canon.
https://translate.google.pl/translat...-eos-r6-3.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Póki co żeby nie było bałaganu ten wątek zamykam.
-
Może zamknąć wątki o R5 i R6, tylko zrobić im w tytułach dopisek w rodzaju rozważania o R5 (i R6) , otworzyc nowe wątki z tytułami R5 w praktyce? Bo wątek o R5 ma 26 stron, a aparat jest dopiero od tej strony.
Można nawet już wydzielić pierwsze kilka postów ze starych wątków do nowych. Jak myślisz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Może zamknąć wątki o R5 i R6, tylko zrobić im w tytułach dopisek w rodzaju rozważania o R5 (i R6) , otworzyc nowe wątki z tytułami R5 w praktyce? Bo wątek o R5 ma 26 stron, a aparat jest dopiero od tej strony.
Można nawet już wydzielić pierwsze kilka postów ze starych wątków do nowych. Jak myślisz?
Tak to dobry pomysł. I z czasem może założymy nowe plotki, bo ten tasiemiec też już jest zbyt długi.
-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Podobno w przeciągu miesiąca mają się ukazać ;)
RF 100mm f/2.8L MACRO IS USM
RF 400mm f/2.8L IS USM
RF 600mm f/4L IS USM
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dan_jo
Podobno w przeciągu miesiąca mają się ukazać ;)
RF 400mm f/2.8L IS USM
RF 600mm f/4L IS USM
Cena za RF 100mm może nie zwali z nóg, ale te dwa pozostałe... :|
-
Cytat:
Zamieszczone przez
parman
Cena za RF 100mm może nie zwali z nóg, ale te dwa pozostałe... :|
Raczej będą droższe od odpowiedników EF w wersji III.:confused:
Mnie natomiast zastanawia, o ile będą lżejsze?8-)
-
2 załącznik(ów)
Jeden z zapowiadanych już jest.;)
Załącznik 6097
Załącznik 6096
-
-
SA Control to do precyzyjnego dostrajania odleglosci ostrzenia?
cena... jak to sie u nas na wsi mowi: tanio to juz bylo :D obstawiam 1200 EUR za to 100 macro... a zdjecia z tego 60MPix (czy ile tam by nie bylio pierdylionow megapikseli) R1 wyjasnia po co jest ten 100 macro a nie jakis plebejski RF 24-105/4. podejrzewam, ze przy takiej gestosci to i 24-70/2 (jakkolwiek abstrakcyjna bylaby tegoz uzytecznosc) setka makro zrobi z d* jesien sredniowiecza...
w sumie ciesze sie, za wszystkie te 30 osob, ktorym taka rozdzielczosc optyczna sie przyda a nie chca kupowac (prawie)sredniego formatu. jak i za te 30.000 osob, ktore tymi 60Mpix bedzie sie onanizowac na ekranach 5K i potem pokazywac swoje fotki na insta... :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Najlepsze czasy były gdy wyznawcy Pentaxa chwalili swoje puchy. Co to bedzie jak wypuszczą FF. Do czego potrzebny? A potem K5II - po co się nawet pytali jak na wszystko było jedno remediu ;).
Szkła bajka, limitedy i jakiś Kanarek który na końcu chyba wszedł w FF, ale nie doczekał K1. Piekna sprawa.
Wielu amatorów ma jakieś tam dwa systemy. Nie jestem pentalibem, ale chwalę sobie K-50 i lekkie, małe obiektywy tego systemu. Ostatni składany kit jest płaski jak naleśnik i optycznie świetny. Do tego kilka sigm i tamronów.
Jak canon za drogi i beee to można zrobić coś co sprawia satysfakcję innym sprzętem, a nie bez przerwy wylewać żale, że drogo i coś tam się nie podoba. Canon włożył wiele pracy i kasy aby zrobić coś prawie najlepszego i kompletnego. Jak chcesz używać najlepszego sprzętu to płać. Tylko czy efekty będą adekwatne...
-
efekty to zależą od czynnika ludzkiego głownie, choć można oczywiście zrzucać wine na "sprzęt do Du#y"
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Can
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ile lamp reporterskich w życiu zabiłeś? Bo ja cztery. jedną utopiłem, dwie mi upadły i żarniki do wymiany a w kolejnej ładnie mnie popchnięto i wyłamała się podstawa lampy. Przy cenie 400 zł za Strobossa 60N nie obawiam się, że coś się wydarzy, ale przy cenie 6.800 zł trzymałbym ją za szybą. Z pewnością zawodowców stać na na kilkanaście takich lamp za 6k zł, ale nie zakładam, że każdy kupujący wyłącznie firmowy sprzęt Canona jest zawodowcem zarabiającym miliony na zdjęciach.
Kiedyś w komisie przy okazji wymiany podpytałem sprzedawcę o obiektywy RF, sugerując, że to to tylko zawodowcy, to mi odpowiedział: Panie, bogaci hobbiści, którego zawodowca u nas stać na taki sprzęt? No i poza wąskim gronem, to racja, zarabia się na życie. rodzine itp., a nie na sprzęt ;)
Ja osobiście jak mi 580 EX Canona się roztrzaskało lata temu, to tylko YN, nie to samo, ale mam kilka w cenie jednej. Plus mam 2 studyjne to też chińskie. Mi wystarcza, ale ja nie robię zdjęć dzien w dzień, to hobby ;)
-
zobaczymy co w ogole pozostanie z okreslenia "zawodowiec" po pandemii...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
zobaczymy co w ogole pozostanie z okreslenia "zawodowiec" po pandemii...
Na pewno sporo dobrego sprzętu w korzystnych cenach. Coraz częściej zdarzają się wyprzedaże całego wyposażenia szczególnie u osób, które fotografię traktowały jako zajęcie dodatkowe.
Ale nie zwalałbym wszystkiego na pandemię. To jest "tylko" gwóźdź do trumny.
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Can
Cytat:
Zamieszczone przez
lamerok
Kiedyś w komisie przy okazji wymiany podpytałem sprzedawcę o obiektywy RF, sugerując, że to to tylko zawodowcy, to mi odpowiedział: Panie, bogaci hobbiści, którego zawodowca u nas stać na taki sprzęt? No i poza wąskim gronem, to racja, zarabia się na życie. rodzine itp., a nie na sprzęt ;)
Ja osobiście jak mi 580 EX Canona się roztrzaskało lata temu, to tylko YN, nie to samo, ale mam kilka w cenie jednej. Plus mam 2 studyjne to też chińskie. Mi wystarcza, ale ja nie robię zdjęć dzien w dzień, to hobby ;)
Jest w tym dużo prawdy. Gdybym zarabiał na zdjęciach nigdy nie wydałbym tyle na sprzęt co wydaje jako amator.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Na pewno sporo dobrego sprzętu w korzystnych cenach. Coraz częściej zdarzają się wyprzedaże całego wyposażenia szczególnie u osób, które fotografię traktowały jako zajęcie dodatkowe.
Ale nie zwalałbym wszystkiego na pandemię. To jest "tylko" gwóźdź do trumny.
ano tez mi po glowie chodzi, zeby sobie jakis 5D4 sprawic jako glowne body (do plecaka plenerowego), a 6D2 miec w malym zestawie na rower (w Polsce to sie chyba jako "na miasto" albo "do torebki" okresla :D ) zamiast 70D. niezajezdzone 5D4 juz w okolicach 1600 EUR mozna znalezc...
-
Ja się chyba skończyłem na 5D3, które dopiero było tym czym 5D2 być powinno. Nie wiedzialem ze jest 5D4 [emoji2369][emoji38]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
niezajezdzone 5D4 juz w okolicach 1600 EUR mozna znalezc...
@akustyk W okolicach tej ceny znajdziesz nowe R z przejściówką. Ta sama matryca, niezawodny AF, mocowanie na następne naście lat bez odcinania się od optyki EF. Nie cofniesz Wisły kijem. Ja wiem, ze nie jesteś fanem EVF, ale ten w R jednak ciut inny niż w linii M którą miałeś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
@
akustyk W okolicach tej ceny znajdziesz nowe R z przejściówką. Ta sama matryca, niezawodny AF, mocowanie na następne naście lat bez odcinania się od optyki EF. Nie cofniesz Wisły kijem. Ja wiem, ze nie jesteś fanem EVF, ale ten w R jednak ciut inny niż w linii M którą miałeś.
niech sobie bedzie.
RF moze sobie kupie w R6 mk2. korpusie z normalna ergonomia canonowska i matryca o uczciwej rozdzielczosci. i z GPSem
ale tez nie jestem wcale.pewny. na cholere mi adapter i 200 zdjec na baterii, jak moge miec normalny bagnet?
dla mnie wizjer elektroniczny to jest duza wada aparatu
-
na baterii zrobisz spokojnie 800 zdjęć
ja wczoraj fotografowałem konie przez 4 godziny, zrobiłem około 400 zdjęć i jedna kreska zeszła
nie jest źle to nie RP
-
@akustyk to nie jest kraj dla starych ludzi í ½í¸‰
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
To niedługo zostanie Ci tylko rynek wtórny puszek albo będziesz musiał zmienić hobby.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
niech sobie bedzie.
RF moze sobie kupie w R6 mk2. korpusie z normalna ergonomia canonowska i matryca o uczciwej rozdzielczosci. i z GPSem
ale tez nie jestem wcale.pewny. na cholere mi adapter i 200 zdjec na baterii, jak moge miec normalny bagnet?
Dla mnie wizjer elektroniczny to największa wada bezlustra. Nie moge się do niego przyzwyczaić, więc go nie używam. Bateria to druga wada erki, lustro na 1 kresce godzinę zdjęcia robiło i jeszcze prądu zostało, teraz mam żonglowanie bateriami. Cała reszta na plus erki.
-
To, że wizjer elektroniczny to zuo pisałem już wiele razy. Byłem przez tydzień nad morzem, zrobiłem ok. 1000 zdjec. Newella do mojego 5d3 naladowalem przed wyjazdem. Fotki przeglądałem na ekraniku. Wróciłem i mam 35% aku. To lubię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
To, że wizjer elektroniczny to zuo pisałem już wiele razy. Byłem przez tydzień nad morzem, zrobiłem ok. 1000 zdjec. Newella do mojego 5d3 naladowalem przed wyjazdem. Fotki przeglądałem na ekraniku. Wróciłem i mam 35% aku. To lubię.
Na aku w R można zrobić 1000 jak i 50 zdjęć. O ile w lustrze praktycznie bez znaczenia był czas robienia zdjęcia o tyle w bezlustrze ma on kolosalne znaczenie. Aku w R można rozładować wykonując 10 zdjęć
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
To niedługo zostanie Ci tylko rynek wtórny puszek albo będziesz musiał zmienić hobby.
nie mam problemu z rynkiem wtornym, jakby do tego przyszlo. ale watpie, zeby Canon nie klepal takiego 6D2 jeszcze przez najblizsze 5-6 lat a kto wie czy nie dluzej. jesli nie bedzie 6D3 (malo prawdopodobne, ale nie wykluczone, akurat ta linia moze byc ostatnia nieprofesjonalna DSLR).
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
na baterii zrobisz spokojnie 800 zdjęć
ja wczoraj fotografowałem konie przez 4 godziny, zrobiłem około 400 zdjęć i jedna kreska zeszła
nie jest źle to nie RP
jakbym napierdzielal seriami i bez GPS-a to 6D2 bym i 1500 na aku zrobil. i to nie nowiutkim akumulatorze, a takim 3-4 letnim.
opowiadania o tym jak "spoko, spoko, wcale bezlusterkowce tak nie zra"... przecza nieco (ujmijmy to ladnie) moim wlasnym doswiadczeniom. M5 na weekend wzialem z 3 pelnymi aku... na koniec pierwszego dnia mi zabraklo pradu. bo to cholerstwo trzeba w plecaku na sztywno wylaczac (a potem 2 sekundy czekac az sie elektroniczna zabawka zabootuje po wlaczeniu), zeby go nie wyciagac goracego z migajaca bateria. tak, wiem, ze LP-E6NH to troche inna bajka niz zenula LP-E17. nadal nie widze jak bezlustro przy moim uzytkowaniu dojezdza do 300 zdjec na ladowaniu. moze z nowiusienkim akumulatorem w cieply letni dzien... tylko ze na tym sie zycie nie konczy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
@
akustyk to nie jest kraj dla starych ludzi ������
ja kminie raczej w ten desen... mnie zupelnie dobrze pracowac ta kneflologia, ktora znam, i body z natywnym mocowaniem EF do 8 obiektywow, ktorych bynajmniej nie pali mi sie wymieniac, zwlaszcza ze mam 2 pasujace do nich korpusy (mam w sumie trzy, ale 10D lezy na polce, na mieciutkiej poduszeczce :D )
z mocowaniem RF to dla mnie R czy RP to sa nieporozumienia ergonomiczne. dopiero R6 jest korpusem zblizonym do tego, czego chcialbym uzywac. de facto jego stabilizowana matryca jest bardzo kuszacym fiuczerem (ostroznie szacujac - jakbym takim 200/2.8 mogl zejsc do 1/125s z lapy zamiast 1/500s, to to otwiera mnostwo nowych mozliwosci dla mnie).
brak niezracego pradu i nieprzeklamujacego obrazu celownika optycznego jest dla mnie do przelkniecia w body landzaftowym - tym co mam na stale w plecaku wielkosci szafki na poranny/wieczorny plener w naturze :) 6D2 tez uzywam w duzym stopniu z wlaczonym tylnim LSD, bo na statywie to sie dobrze sprawdza.
natomiast w korpusie w podroz (czy chocby na wypad rowerowy) celownik elektroniczny to jest parodia.
ja moze i jestem stary czlowiek, albo jak kazdy autysta uwielbiam to co juz znam. ale jak rok temu kupilem sobie dla radosci 10D (jak moj pierwszy DSLR) i potem go chwile pouzywalem... to M5 od reki poszedl na aukcje i tydzien pozniej mialem 70D. boziu jaka to jest frajda miec cropa w wersji normalnej ergonomicznie a nie dla sprawnych inaczej :D
-
Używam teraz R6, ale szczerze to takiego 5d4 można używać jeszcze bardzo długo nawet do trudnych zleceń komercyjnych. Nie dramatyzujmy z tymi lustrzankami. Wiadomo w jakim to wszystko kierunku zmierza, ale zupełnie rozumiem osoby, które jeszcze przez nawet długi czas chcą zostać z dslr. A 5d4 ma coraz lepszą cenę, często ze znikomym przebiegiem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja moze i jestem stary czlowiek, albo jak kazdy autysta uwielbiam to co juz znam. ale jak rok temu kupilem sobie dla radosci 10D (jak moj pierwszy DSLR) i potem go chwile pouzywalem... to M5 od reki poszedl na aukcje i tydzien pozniej mialem 70D. boziu jaka to jest frajda miec cropa w wersji normalnej ergonomicznie a nie dla sprawnych inaczej :D
Zazdroszczę że Ci ergonomia wystarcza, mnie pokonuje powoli konieczność noszenia całego tego majdanu i to nawet w wydaniu eMkowym. Widzę że u znajomych/* to samo, aparaty leżą w szafie a rozkminy dotyczą jaki jest w tej chwili fon do robienia zdjęć ;).
/* - mowa o ludziach którzy nie fotografowali zaawansowanym małpkami tylko 5D....
-
Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] [emoji6]
Same here [emoji16] aczkolwiek jedyny jaki mi fotograficznie pasuje to s21 ultra, tylko że to już kloc.
@akustyk serio myślisz że Canon będzie jeszcze 5 lat produkował 6D2?? Ten aparat ma już 4 lata, jego czas produkcji niebawem dobiegnie końca.