Jest już (D90) na dpreview...
Finally a mid-class DSLR with a movie function...
Wersja do druku
Jest już (D90) na dpreview...
Finally a mid-class DSLR with a movie function...
Optyczni też wrzucili info:
http://optyczne.pl/1205-nowo%C5%9B%C4%87-Nikon_D90.html
Ciąg dalszy opisu, niby sample, film:
http://optyczne.pl/1208-nowo%C5%9B%C...sze_filmy.html
http://imaging.nikon.com/products/im...n/d-movie/#c-3
Niewiem czy mi sie podoba ten pomysl wprowadzania filmow do DLSR, ale tak samo jak nie popieram LV wiec w sumie mi to lotto, kupowac i tak nie bede ;)
A tutaj jak testowali i skąd te sample się wzięły: ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=HVQX1rC-fRA
calkiem fajny. odgrzany D80, ale te filmiki moga byc przyjemne a matryca jest zupelnia przyzwoita. nadal plastikowe, ale body zostawili z D80 co jest dobrym pomyslem, bo tamto bylo swietnie wyprofilowane
A ostatnio ktoś się śmiał na forum, że nikon wprowadzi niedługo filmiki HD do lustrzanek ;)
hehe... mala uwaga: jak jeszcze raz uslysze jakiegos zoltego wojownika,
uprawiajacego propagande, ze Canon to tylko kosmetyczne zmiany
miedzy kolejnymi korpusami... ;)
Filmy pokazowe pokazuja potencjal. Kontrola GO w filmach to jest to. tzn bedzie z niej tyle samo pozytku co i klopotow ;) ale jakies ciekawe klipy bedzie mozna na pewno ukrecic (chociazby z fishem jak pokazali). Jak za tą cene ( startowa ok 3k +/- 100pln) to jakosc obrazka jest bardzo dobra. Poprawili tez AF(pewno do filmow ten 3d tracking) i co dla mnie najwazniejsze Shutter lag i blackout .. (czemu nikt na to nie zwraca uwagi i nie prosi zeby bylo szybsze/lepsze?). Ogolnie wyglada na calkiem sensowny update. Poprawili to co najbardziej dolegalo D80 - matryce. Dorzucili jeszcze lekko poprawiony wizjer, af, wspomiany shutter lag i wychodzi z tego calkiem przyjemne narzedzie. Istnieje tylko jedna sprawa .. jak z pomiarem matrycowym? ;). Martekingowo rowniez wypada bardzo dobrze bo duzo ludzi skusi sie na "MOVIE MODE"...
Zaraz, zaraz. Nikon zrobil rewolucje - w koncu Sony udalo sie zrobic jakis sensowny CMOS zamiast tamtych dziadowskich CCD. Za dwa-trzy lata zrobia CMOSa z pelna skala czulosci, to dopiero bedzie rewolucja. :-)
PS. Brak ISO 100 przy jednoczesnym braku 1/8000s. Na otarcie lez filmiki.
Z tym że nie wiele jest do poprawy to się kompletnie nie zgodzę. Bawiłem się ostatnio D200 i trzymało mi się strasznie niewygodnie.
akurat u mnie trochę chmury :( nic nie poradzę że dla mnie puszki nikona trzyma się okropnie.
Nie jesteś odosobniony. Jedynie talibowie systemowi uważają, że ergonomia Nikona jest skończenie doskonała. Nie dla wszystkich.
Myślę jednak że nie ma o co kopii kruszyć i jest to rzecz mocno indywidualna. Ciekawe czy dali w tym D90 prawdziwe MLU? I czy w AF- ie są wszystkie krzyżowe?
Skoro podczas kręcenia filmów nie działa ani przysłona, ani AF, to stare Nikkory (non-G) pójdą w górę?
ja chce lustro z filmowaniem:) w końcu skończą się pytania: "a Twoja kobyła nagrywa filmiki? Nie? Łeeeeee ale beznadzieja!" :) a tak serio to jak ktoś się interesuje filmem to nagrywanie przez lustro daje filmową głębię ostrości i mamy szerokie kąty do dyspozycji.
Bahrd, jaki "nasz nowy okręt flagowy"??
Taaak, nagrywa! I ma XXX megapikseli - wooooow :D
Nowa piątka - zobacz wątek "Co dalej?" albo rzuć okiem na jego krótszą wersję: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=29105011 ;)
Mam nadzieję, że Nikon jednak wypuści te szkła i D3x i powalczy. D90 jak dla mnie przynajmniej to jakieś nieporozumienie. Poza oskubaną matrycą z D300 i pozbawionym funkcjonalności trybem filmików ten aparat nie oferuje nic nowego. No chyba że będzie bardzo tani. A miał być FF dla mas od Nikona..
e tam... upraszczanie. to jest D80 ze znacznie poprawiona matryca i niewiele tylko wyzsza cena. ktore na polce w MM bedzie krzyczalo "wez mnie, umiem krecic filmiki", na co przecietny Kowalski zareaguje drzeniem kolan.
pod wzgledem technologicznym to jest ziew, ale na tej polce cenowej osiagniecia technologii sa epsilonowego znaczenia w stosunku do marketingu :mrgreen:
E tam... obok będzie leżało 50D i krzyczało: "to mnie weź, ja mam 15mpix, tyle nawet kompakty nie mają". Jeszcze dalej będzie leżała karteczka z napisem 5D mkII i krzyczała: "nie słuchaj tych obok co gadają, to mnie weź, jeszcze mnie nie ma ale już wszyscy wiedzą że to ja jestem najlepszy" :mrgreen:
Tak na rozluźnienie tematu... ;)
nie no... nie twierdze ze nie. kazde z tych body ma jakis sens i jest pozycjonowane w pewnej grupie cenowej i na pewien rynkowy "target". tak ze ani to D90 ani 50D nie sa glupie.
a ze oba sa poodgrzewanymi kotletami, ktore z punktu widzenia uzytkownikow odpowiednio D80 i 40D nie sa nadmiernie sexy... :lol:
Zdziwisz sie. Bedzie jak z D40 - prosty aparacik, bez rewelacji, a spowodowal gwaltowny skok sprzedazy i przegonienie Canona w sprzedazy dslr (bylo o tym na forum, ze zrodlami).
PS. Zajrzyj na fotopolis. Czy kogos interesuje 50D? Tylko D90!
PS. Nawet dla Ziutkow sa juz artykuly: http://www.fkn.pl/1,460,1814368,1,wiadomosc.html - link z Wirtualnej Polski i Onet
inna strona medalu jest taka, ze z perspektywy posiadacza 30D, ktorego nie podnieca AF i fps-y, takie 50D w obecnej cenie to jest ziew, ten aparat definitywnie przekonuje mnie, ze nie bede brnal w xxD tylko w 5D lub jego nastepce. i nie mam watpliwosci, ze to rowniez jest czesc strategii Canona - wypuscic na nizszej polce kupowatego nastepce, ktorzy "zacheci" do wyzszej polki... :evil:
Ja 50D na pewno nie kupie, nie wnosi dla mnie nic wartosciowego.
Juz raczej 40D nabede - jest tani teraz - a wartosciowe sa dla mnie pamieci C1-3.
Nikon interesuje sie polskimi rynkiem, hojny jest - fotopolis to wrecz siedzi im w kieszeni(via testy z kosmosu). Nie to co canon, ten ma wszystko w pupie, nawet z najwiekszym polskim forum wspolpracowac im sie nie chce;)
D90 marketingowo jest sporo mocniejsze i przez te filmy bedzie to hit entry level. I cale szczescie - canon niech plonie ;)
to akurat byłoby całkiem miłe posunięcie - pozwoliłoby ustabilizować ceny używanych 5D; przy założeniu, że cena następcy będzie porównywalna z d700 - popyt na używanego poprzednika nie osłabnie.
Inna opcja - to już wzmiankowany podział na 2 linie FF - budżetową 5dmkII i premium 3D (z uszczelnieniami a la jedynki, etc.)
ja nie słyszałem o takim body, choć każdy by je widział chętnie w swoim systemie. Nawet jestem zdziwiony szybkim wypuszczeniem D700, mogli dłużej zarabiac kasę na D3, nie tworzac sobie wewnętrznej konkurencji. Były ploty, że będzie D900, ale to miał być ten 24 MPx, który podobno może być w wersji bez zintegrowanego gripa, stąd taka cyferka. Ale to nie byłby FF dla mas, wręcz przeciwnie, ta matryca będzie zapewne droższa.
My z kolei :-) spodziewamy się następy 5D w wersji dla mas, to by było dobre posunięcie ze strony canona. D700 zatrzymuje sporo ludzi u nikona, tych co chcą FF, bo piatka ma swoje lata i "niedzisiejszą" funkcjonalność. Większość ludzi nie jest obojętna na bajery i choćby one nic nie wnosiły do obrazka to kupi to, co nowsze, ma duże LCD, LV, strzepywarkę :-) itd
na rozlużnienie:-) - pomiędzy nimi będzie leżał D90 z napisem "złoty środek" :mrgreen:
Jeżeli chodzi o nagrywanie filmików, to dla przeciętnego kowalskiego filmiki nagrywane kompaktem czy kamerą są do zaakceptowania. Nie wie on co to DOF czy wide lens bo jego sprzęt rejestruje obraz, który jest płaski i ma 1MP. Dla kogoś kto grzebie w filmie (ja :) ) to taka zabawka jest super. Full HD to 3MP, niby nic a jednak jest wokół tego wielkie halo teraz.
Ja bym chciał, żeby Canon wkońcu wypuścił jakąś puszkę z x-sync 1/500, czyli coś co Nikon ma od dawna :(
U nikona to nie do końca jest tak. Synchro 1/500 miały pierwsze popularne lustrzanki cyfrowe oparte na matrycy CCD 6 MP, gdzie zastosowano migawkę tzw hybrydową. To były modele D70, D70s, D50 i D40 (bez x). Wszystkie następne modele (z matrycą 10 MP i większymi) mają normalną, szczelinową migawkę i czasy to 1/200 (D40x, D60, D80, D90) lub 1/250 (D200 i wyższe) lub 1/320 s (w najwyższych modelach - ten czas 1/320 z pewnym ograniczeniem).
Migawka hybrydowa miała swoje minusy (np blooming) i raczej do niej się (przynajmniej na razie) nie wróci (nie wiem czy idzie ją zrobic na CMOSach). Body z migawka hybrydową nie obsługiwały także trybu ultrakrótkich czasów z lampami - tryb FP (u canona to się chyba nazywa HSS), więc miały 1/500, ale normalnie nie posiadały ttl z 1/1000, 1/2000 i krótszymi czasami. Szło to sobie zrobić zaklejając styki, ale się traciło TTL i lampa musiała pracowac nie w trybie TTL FP, a w trybie M lub A.
przy 1/1000 jeszcze błędów nie było, potrafiły się pojawiać przy 1/4000 czy 1/8000 (takie kostkowanie obrazu). Sęk w tym, że przy tych czasach najczęściej obcina się błysk :grin: i zdjęcia wychodziły niedoświetlone (w studio), a w terenie obliczenia brane z LP brały w łeb, podobnie jak i tryb A, który nie przewiduje opcji, że mu coś innego obetnie błysk :grin:
hybrydowa migawka dawała błędy - jak blooming przy pracy bez lampy. Nie ma co się rozwodzić nad nią, mi chodziło o sprostowanie uwagi kolegi o czasach synchro 1/500 w nikonach.
Nikon mocno atakuje od rana: http://www.sandisk.com/Corporate/Pre...e.aspx?ID=4371 ;)
A i popołudniem nie odpuszcza: http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-9314-9581 ;)
JPEG XR w przyszłych Nikonach?
Pewnie, że nie ma się czego bać. Jak się przyjmie to canon to na pewno za jakiś też wprowadzi;)