Jak najbardziej - co prawda soft Colormunki robi profil ze stosunkowo małej ilości patchów, ale u mnie zgodność monitor-wydruk jest bardzo dobra.
Wersja do druku
A ja dalej przynudzam, i prosze o opinię..
Dzięki Waszej pomocy wytypowałem do zakupu NEC2490, ale interesuje mnie Wasza opinia o 21" Nec 2190UXp - czy to ta sama klasa sprzetu, czy wyżej...
wysokość ekranu podobna, lecz proporcje 3/4, palety mogę wyeksportować na jakiś tani panel, gdyby miał to być lepszy monitor - wziął bym pod uwagę takie rozwiązanie...
prosze o poradę
Mirek
Mam pytanie do czornyj w poście 1330 pisałeś o CG210 i CG222w. Przy obróbce monitor mam zawsze na wprost. Czy wtedy ta gorsza charakterystyka kąta widzenia sprawia jakiś problem ?
W jakim sensie NEC 2690wxi jest alternatywą, czy także w kwestii oddania kolorów, o czerni pisałeś wiem. W niektórych wypowiedziach jakie spotkałem w necie, jakość podświetlenia tego monitora może sprawiać problemy. I co z kalibracją tego monitora poprzez ColorMunki ?
Z niecierpliwością a czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam
Czy opinie na temat jakości odwzorowania barw, podświetlenia w NEC 2690WUXi można bezpośrednio odnieść do NEC 2690WUXi2 ?
Gorsza charakterystyka kątowa matryc PVA ma marginalne znaczenie przy relatywnie niewielkich monitorach jak CG222W, choć po bokach jest już widoczny minimalny odjazd. Zaczyna to bardziej dawać w kość kiedy pracujemy na dwa monitory, lub powierzchnia ekranu jest duża (np. ze 30").
2690WUXi2 jest interesującą alternatywą dla CG222W - ma wyższą rozdzielczość, większy gamut, jest większy, ma matrycę H-IPS, elektroniczną kompensację podświetlenia. Czerń z uwagi na brak polaryzatora jest fatalna - srebrzenie jest ewidentne - natomiast w przeciwieństwie do wcześniejszych matryc H-IPS A-TW nie widać wpływu polaryzatora na barwy (zafarbów), charakter srebrzenia jest b. neutralny i jeśli tylko się z nim pogodzimy, to nie przeszkadza w pracy.
Jakość podświetlenia w testowanych przeze mnie egzemplarzach (z włączoną elektroniczną kompensacją) była na poziomie paneli do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy - dE(76)<3
Kalibracja za pomocą ColorMunki i profilera Spectraview II nie stanowi problemu.
Łyżka dziegciu:
2490/2690 mają bardzo wysoki punkt czerni, właściwy monitorom graficznym. Uzyskanie względnie komfortowej czerń wymaga silnego oświetlenia miejsca pracy. Przy niskich poziomach jasności w pomieszczeniu, czerń zaczyna świecić. Z uwagi na wielkość ekranu i duże różnice kątów do przeciwległych narożników względem oka dominującego, czarny ekran zaczyna świecić w placki. Obniżenie mocy podświetlenia powoduje duży spadek kontrastowości obrazu. Sprawę pogarsza włączenie kompensacji nierówności, wówczas kontrastowość obrazu poleci bez problemu poniżej 180:1.
Reasumując, są to monitory zawodowe, z zawodowymi wymaganiami odnośnie stanowiska. Kluczem przy decyzji dotyczącej zakupu jest przeanalizowanie warunków gdzie będzie docelowo pracował. Inaczej można przedobrzyć.
Dziękuję za wypowiedzi/opinie.
Środowisko pracy ze stabilnymi i kontrolowanymi warunkami oświetlenia dla monitora i odpowiednie oświetlenie do kontroli/prezentacji wydruku, to jest dla mnie teraz po tych wszystkich poszukiwaniach i rozważaniach, oczywiste.
Nec 2690WUXi2 w takich warunkach może spełniłby moje oczekiweania, ale brak legalnej drogi nabycia SpctraView II a co za tym idzie braku kalibracji sprzętowej ustawia ten monitor w klasie zwykłych niekalibrowanych.
Obecnie pracuję na dwu monitorach, na pierwszym obrabiany obraz, na drugim suwaki itd. W trybie DualView gdy rozdzielczości nie zgadzają się na żadnym boku powstaje problem gubienia obszaru.
GC222W ma rozdzielczość 1680x1050 co stwarza w/w problemy w środowisku wielomonitorowym.
CG210N wypadł już ze stron EIZO, więc sądzę że jest już nie produkowany.
Konkluzja:
Nadal nie wiem co kupić. Wracam do poszukiwań.
.....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=9
przymierzałem się do nowego monitora, poszukałem troche po necie i znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item809636490.html
znalazłem dużo pochlebnych opinii jak również testów matryc używanych w laptopach korzystających z podświetlenia LED ale wole dopytać się znawców tematu. Laptopa chciałbym używać również do obróbki zdjęć, dlatego zależy mi na dobrej matrycy.
Proszę o opinie, może któryś z zacnych forumowiczów posiada laptop z tego typu matrycą lub miał styczność.
Matryce w laptopach mogą sobie być podświetlane choćby brylantowymi LED - i tak będzie to padlina. Pozytywne opinie o tego typu sprzęcie może pochodzić wyłącznie od bezkrytycznych daltonistów. Wraz z zakończeniem produkcji Thinkpada T60p z Flexview era znośnych matryc w laptopach zakończyła się definitywnie.
a ewentualnie sam monitor podświetlany diodami led jakiś powiedzmy 22calowy?
Dzięki za infomacje. teraz wiem czego nie kupować.
A jaki monitor polecicie do obróbki zdjęć do 1200zł?
dobry RGB LED nie jest zły, ale kosztuje krocie. Natomiast podświetlenie na pseudo-białych LED-ach (w rzeczywistości niebieskich z żółtym luminoforem) nie powala jakością na kolana. Jest eko-sreko i to tyle w kwestii zalet.
Używany Eizo L997 lub NEC 2180UX, nieco przekraczając budżet - nowe Eizo S1921 lub NEC P221W
Przepraszam z OT ale Ledy chyba nieźle sprawdzą się w TV dzięki czemu będą znacznie bardziej energooszczędne przy 52" pobór jakies 100W a nie 400-450W jak to bywało przy Plazmie bądź Świetłówkach.
Przyszedł czas na zmianę monitora, wysłużonego Samsunga 19 chcę zamienić na coś odpowiedniego co ucieszy oko prawidłowym odwzorowaniem a nie zrujnuje kieszeni (az tak bardzo) Po obejrzeniu ostatnio iMaca 27 stwierdziłem, że nie chcę mniejszego ekranu. Zastanawiam się również nad tym dużym jabłkiem ale glare mnie trochę zniechęca.
Może ktoś już przerobił te wątpliwości i dzisiaj jest już po wyborze i zakupie? Jakie są Wasze propozycje? Budżet na monitor około 3k pln.
Z przyzwoitych monitorów za około 3kpln można mieć NEC-a 2490WUXi2.
iMacz 27 jest w miarę przyzwoity - jako tako zlinearyzowany, z szerokim zakresem regulacji jaskrawości, ale panel do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy to to nie jest.
Chciałem kupić s2233 ale trochę przeraza mnie jego jasność i dlatego zastanawiam się czy nie lepszy byłby tańszy uż. s2231 (który jasnością bardziej mi odpowiada). Co o tym sądzicie i jakie naprawdę są różnice między tymi monitorami?
piotrr, jako uzytkownik maca - monitorow nie polecam :| Moze i sa w miare ok kolorystycznie, ale duza czesc pada! W firmie w ktorej pracowalem padly 3/4 z czego 2 zaraz po zakonczeniu sie gwarancji :| Glupia sprawa. Jednak ten jeden, ktory padl w terminie gwarancyjnym - wymienili na zupelnie nowa sztuke.
Ja raczej czail bym sie na Eizo (na razie brak gotowki) - teraz w domu uzywam Gateway-a 24" i jestem w miare zadowolony.
Witam
Pytanie do specjalistów (zdaję sobie sprawę, że takich pytań było wiele) jednak będąc laikiem zadam je jaki monitor wybrać?
Precyzuję potrzebny mi monitor do zastosowań uniwersalnych ze wskazaniem na obróbkę zdjęć. Używany będzie czysto amatorsko więc nie chcę wydawać mnóstwa kasy na sprzęt którego nie będę w stanie w pełni wykorzystać kwota którą chcę przeznaczyć to 2,5- 3k max.
Trochę przekopałem się przez ten wątek wielu fachowych zwrotów nie rozumiem ale wiem przynajmniej to że właściwie liczą się tu 2 firmy EIZO i NEC
Tak więc wśród ich produktów chcę znaleźć coś dla siebie.
Obecnie pracuję na stareńkim LCD Belinei format 4:3 wyczytałem że obecnie popularne i promowane są monitory panoramiczne nigdy takiego nie używałem.
Czy taki monitor panoramiczny można bez problemów używać do obróbki foto?
Aktualnie posiadam 17" monitor i dla moich potrzeb wystarczy w zupełności coś w granicach 21-22"
Po przeglądnięciu oferty EIZO zainteresowały mnie 2 modele różnica w cenie jest niewielka i tu prośba do znających się na rzeczy który z nich będzie lepszy do moich potrzeb?
Eizo S2233
Eizo S2243
Czym one się różnią? oprócz ceny
Co do NECa nie mam sprecyzowanych typów może jednak warto się za którymś rozejrzeć?
Dzięki za uwagę trochę się rozpisałem :grin:
S2233W - 1680x1050
S2243W - 1920x1200
Do fotografii na dobrym amatorskim poziomie nadają się bez problemu.
http://mva.pl/viewtopic.php?f=26&t=11
Dzięki panie Tomku za szybką odpowiedź mam teraz jasność
Do czornyj i Tom01 zdecydowałem się dzięki Wam Panowie że monitor jaki kupię to będzie NEC 24" wybór pada na: NEC 2490WUXi lub na 2490WUXi2. Czy moglibyście się wypowiedzieć jaka jest między nimi różnica i który jest lepszy? Zauwazyłem że 2490WUXi jest kilka zł droższy od tego drugiego ale to pewnie różnice cenowe w sklepach.
2490WUXi jest już nieosiągalny. W 2490WUXi2 poprawiono zakres regulacji lamp i zrezygnowano z polaryzatora A-TW.
Tom01 nie dosłownie ale dzięki takim wypowiedziom zdecydowałem się właśnie na coś takiego a niżeli to o co kiedyś pisałem LG jakiś tam.
Czy możecie mi wyjaśnić następującą sprawę:
ColorNavigator z CG222 standardowo ma dwa profile:
1. Photography, Graphic design (gamma 2.2 6500K)
2. Printing (gamma 1.8 5000K)
Kolorystyka zdjęć w tych dwu profilach jest zupełnie inna, na wydruku otrzymuję zdjęcie zgodnie z profilem 1. Czyli gdy edytowałem zdjęcie w profilu 2 i następnie je drukuję to wydrukowane zdjęcie jest zgodne z profilem 1.
PYTANIE:
W jakim celu został stworzony profil 2 gdy korekcja zdjęć w tym profilu nie daje zgodności na wydruku (a profl nazywali PRINTING) ?
Color managment w DPP mam ustawiony na Use the OS setings. Gdy zmieniam profile to po zatwierdzeniu wybranego profilu w ColorNavigator następuje zmiana domyślnego profilu w zakładce Zarządzanie kolorami we Właściwościach Ekranu.
Monitor oczywiście wyprofilowany w tych dwu profilach. Max. deltaE < 1.2 na jasności 80.
Drukuję z DPP drukarka ma włączone ICM z opcją No Color Adjustment z ustawionym właściwym typem papieru i Photo RPM. W DPP w CMS settings ustawiony jest profil tego typu papieru.
W punkcie 2. sformułowanie "Printing" tyczy się przygotowania do druku offsetowego gdzie krzywe przyrostu zbliżone są przebiegiem do TRC gamma 1,8 oraz jako standard przyjmuje się iluminant D50, do którego liczone są profile urządzeń wyjściowych i na którym oparte są przestrzenie edycyjne, oraz który naśladowany jest przez źródła światła w podświetlarkach do oceny wydruków oraz na halach w drukarniach.
Tak czy owak monitor LCD z podświetleniem WCG CCFL skalibrowany do 5000K wygląda średniawo (podobnież kwestia braków w paśmie UV widma) i np. Fogra zaleca kalibracją do 5800K, bo doświadczalnie doszli do tego, że daje to lepszą wizualną zgodność z odbitką oglądaną w podświetlarce D50.
Skoro marekh poruszyl temat "spedzajacy mi sen z powiek", to mam pytanie czy monitory klasy CG, SV mozna skalibrowac do D50 i gammy 1.8, zeby mozna tego bylo uzywac do przygotowania druku? Przyjelo sie ogolnie ze kalibruje sie do 2.2 i 6500K, tak samo pisza znawcy w tym watku i tak samo jest podane w ksiazce "Real World Color Menagment". Natomiast logicznym jest ze dobrze bylo by robic profile do tych samych koordynantow zarowno dla profili monitorow jak i drukarek. Od profilu drukarki nie jako jestsmy uzaleznieni bo wiekszosc oprogramowania uzywa jako wzorcowego oswietlenia D50 i tak tez robionych jest wiekszosc profili dla papierow na stronach producentow (jak nie wszsytkie). Natomiast monitor z mozliwoscia kalibracji mozemy sobie juz ustawiac. Czy monitor z CCFL rzeczywiscie wyglada tak zle skalibrowany do D50 i nie da sie na tym pracowac?
Monitor skalibrowany do 5000K faktycznie wygląda żółtawo. Dobrą zgodność wizualną uzyskuje się gdzieś między 5500 a 6000K zależnie od źródła światła użytego do oświetlenia wydruku i konkretnego panelu - ja np. w tej chwili na panelu do pracy mam ok. 5700K.
Trzeba brać poprawkę na to, że widmo jarzeniówek w podświetleniu panelu i jarzeniówek lub halogenów użytych do oświetlenia wydruku nigdy do końca idealnie nie odpowiada teoretycznemu iluminantowi D50.
Ok podejrzewam ze jest to 2690WUXi2. To gamme zostawiels 2.2 czy 1.8? Czyli dobrze wydedukowalem trzeba znalezc takie optimum miedzy D50 a D65 zeby odbitka byla zgodna a monitor wygladal znosne? Oswietlasz SOLUXAMI? Jesli to wyzej wymieniony panel to daje rade z takimi ustawienaimi ?
Mając profil drukarki, dla określonego papieru: czy moge odczytać parametry tego profilu, chodzi mi o temperaturę barwową dla jakiej był tworzony ?
Czy profil zawiera też informację o wzorcowym źródle światła (temp.) w jakim powinny być prezentowane prace ?
Jeśli przesadziłem to przepraszam.
Mój główny panel to 2190UXi, wieczorem oświetlam wydruk Soluxem, w dzień korzystam ze światła dziennego. Punkt bieli najlepiej dobrać wizualnie, zaczynając od 5500K i idąc w górę.
Co do gradacji, to niezależnie od tego jaką się ustawi CMM porówna TRC przestrzeni zdjęcia z TRC profilu monitora i wyświetli wszystko poprawnie, mając takie same TRC zdjęcia i monitora uzyskuje się jedynie optymalną jakość, ale to są niuanse. Oprogramowanie SVII NEC-a (podobnie jak CN Eizo) pozwala szybko przełączać kalibracje, więc gradacje zdarza mi się zmieniać, ale ze względów praktycznych najczęściej ustawiam gamma 2,2.
Wszystkie profile wyjściowe są zwykle liczone dla D50 - chyba że ktoś się doktoryzuje i specjalnie kręci profil pod konkretny iluminant użyty do oświetlenia powiększenia - ale te powszechnie dostępne zawsze mają punkt bieli D50. Sprawdzić można toto wieloma narzędziami, np. bezpłatnym ICC Profile Inspectorem.
Czyli tak jak myslalem ze CM sobie w miare radzi z gradacja.
Z tym punktem bieli mozna skorzystac z metody patrzenia na kartke podobnie jak w ustawianiu luminacji? Jeszcze pytanie czym zasilasz te soluxy i ile ich masz (rozumiem ze cale stanowisko masz oswietlone tymi halogenami), zastanawiam sie czy nie trzeba jakis "hiperduper zasilaczy" zeby trzymaly parametry?
Z tego co sie orientuje to z profilu nie mozna wyczytac jakie jest natywna temp barwowa oswietlenia. Natomiast na 99,9% jest to D50. Bo to standard premyslowy i malo ktore opragramowanie pozwala to zmienic chyba jedynie PM. Ale dokladnie musial by odpowiedziec specjalista (ciekawe kogo mam na mysli:mrgreen: )
EDIT
jak zwykle specjalista byl pierwszy 8-)
Stanowiska pracy wogóle nie oświetlam. Soluxa do oświetlenia wydruków mam jednego i to wystarcza, jest jasny jak pieron. Używam zwykłego zasilacza z hipermarketu - podaje on nieco niskawe napięcie przez co światło jest trochę ciepławe, ale widmo tak czy siak jest idealne, a na razie nie wpadło mi w oko nic lepszego - odwiedzone sklepy wykazały skandaliczne braki w kwestii dostępności trafo o dużej wydajności i precyzyjnej regulacji napięcia, a nie chciało mi się cudować, sprowadzać na zamówienie i płacić fortuny za coś, co tak czy owak z grubsza załatwia mechanizm adaptacji chromatycznej ludzkiej percepcji.
Dziękuję za informację. Rozumiem, że temperatura barwowa jest podana w parametrze "Illuminat:".
Widzę teraz, że dla danego profilu ColorSpace: RGB. Co to oznacza, jakie jest najbliższe przybliżenie (sRGB, adobeRGB). W jakiej przestrzeni powinienem pracować dla uzyskania max. zgodności.
Zdjęcia oglądam oświetlając je GrafiLite. Monitor skalibrowany na 80 jest trochę ciemniejszy niż odbitka pod GrafiLite, z tym wiąże odczucie o trochę innym ogólnym odbiorze kolorów (małe akceptowalne różnice). Korzystam z fabrycznych profili drukarka/papier.
Bez wdawania się w bardziej szczegółowe wyjaśnienia ogólne wytyczne można przyjąć następujące:
1. Jeśli urządzenie wyjściowe jest sRGB, monitor ustawiamy na 6500K.
2. Jeśli urządzenie wyjściowe nie jest sRGB, np lepsze drukarki Epsona, monitor ustawiamy na 5500K.
Odbitka/wydruk będzie zgodny wizualnie z monitorem wyłącznie przy oświetleniu światłem dziennym. GrafiLite to dobre tanie wyjście wieczorami. Proszę pamiętać o mieszaniu się światła otoczenia ze światłem lampy. Jeśli w pomieszczeniu są żarówki, które dają ok 1900K, najlepiej je po prostu zgasić. Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę na wybielacze optyczne w papierze i odcień samego papieru.
Docelowo wydruki chcę oświetlić Solux-ami. Prześpię dzisiejsze rozważania i jutro pewnie zamówię Solux-y aby dokonać pierwszej próby.
Gdy teraz oglądam wydruki to GrafiLite jest jedynym źródłem oświetlenia.
Jestem pełen optymizmu, moja decyzja o przejściu z ustawiania na czuja na kontrolę za pomocą profilowania/profili zaczyna przynosić oprócz kosztów także WIDOCZNE efekty.
Pracuję w mroku, lub przy filtrowanym świetle dziennym.
Soluxy powinny dostawać dokładnie 12V - wtedy osiągają temp. barwową 4700K, a trafo do halogenów daje ok. 11,5V co daje ok. 4400K problem polega właśnie na tym, że ciężko o tak mocny transformator z regulacją. Skala temperatury barwowej odnosi się właśnie do radiatorów rozgrzanych do danej temperatury - tu radiatorem jest żarnik halogena, a ponieważ dostaje trochę niższe napięcie, to osiąga niższą temperaturę, przez co daje cieplejsze światło. Tak czy owak nie ma to większego znaczenia.
W profilu ICC punkt bieli zapisany jest w tagu wtpt za pomocą koordynatów przestrzeni CIE XYZ - wystarczy przeliczyć to sobie na temperaturę barwową:
http://www.brucelindbloom.com/index....alculator.html
Informacja Color Space: RGB oznacza po prostu, że nasz profil oparty jest na koordynatach RGB. Same wartości RGB to tylko trzy abstrakcyjne cyferki bez znaczenia, które w profilu przypisywane są konkretnym wartościom przestrzeni CIE XYZ/L*a*b, stanowiącej zbiór wszystkich realnych walorów barwnych widzialnych dla człowieka. To dzięki wartościom przestrzeni niezależnej CIE system zarządzania barwą oblicza, jaka autentyczna barwa odpowiada danym wartościom RGB wyświetlonym lub wydrukowanym na danym urządzeniu.
GrafiLite'y mają skorelowaną temperaturę barwową ok. 6000K, dlatego monitor skalibrowany do 5000K wydaje się zbyt ciepły w stosunku do powiększenia oświetlonego tymi jarzeniówkami.
Monitory kalibrujemy pod 6500K aby poprawnie zobaczyć barwy wyrenderowane do przestrzeni sRGB i AdobeRGB, które są oparte na D65. Jeśli drukujemy na drukarce możemy zastosować softproofing z profilem urządzenia wyjściowego, który zastosuje CAT do poprawnego wyświetlenia barw przestrzeni D50 (drukarki) w przestrzeni D65 (monitora) - przy czym niestety nie działa to idealnie, tym bardziej że Photoshop stosuje CAT Bradforda, który nie jest szczytowym osiągnięciem kolorymetrii. Dlatego aby uzyskać lepszy efekt najlepiej skalibrować monitor tak, by jego biel odpowiadała bieli oświetlenia.
Dziękuję, świetny pomysł - wyprubuję i dam znać co z tego wyszło.
Wprawdzie używam tej lampki na gościnnych występach i zasilacza komputerowego raczej nie będę taskał, ale ciekaw jestem co z tego wyjdzie...
A tak a'propos, ja używam na występach GrafiLite. Małe, komapaktowe i ma fajną rączkę. Moja ma 5000K jak w mordę strzelił. Rozkładu widmowego nie mam jak zbadać, ale np na wzorcu Atkinsona nie widać istotnego wytłumienia ani eksponowania wybiórczo barw. Zbadam kilka sprawdzę rozrzut. Zapewne może być problemem partia produkcyjna i dostawca świetlówek.