lol 3 tygodnie :P jak byś na ich forum napisał, to chyba szybciej dostałbyś odpowiedz...
Wersja do druku
lol 3 tygodnie :P jak byś na ich forum napisał, to chyba szybciej dostałbyś odpowiedz...
Szczerze mowiac to nawet nie wiedzialem ze istnieje mozliwosc zwracania sie do "Stuffu" na forum :) do tej pory pisalem przez technical support dostawalem ticket z numerkiem i czekalem :)
Witam ponownie!Chciałem wam powiedzieć,że na fotolii jednak zwracają uwage na aparat którym były robione zdjęcia.Take jest moje odczucie ponieważ na 36 fotek robionych kompaktem przyjęli mi tylko 3,a na 10 robionych lustrem przyjęli 9.Wniosek nasuwa się sam.
Rypson, jedyna drogą jaka możesz zwrócić się o ponowną inspekcje zdjęcia na Istockphoto jest właśnie support/scout. Na forum możesz jedynie poprosić innych użytkowników o opinie na temat zdjęcia, czasami nawet odezwie się jakiś admin, ale na pewno oficjalne stanowisko i ewentualną akceptacje zdjęcia uzyskasz tylko poprzez support. A trwa to nawet czasem 3 miesiące (kiedyś tyle czekałem). Pozdrawiam
heheh no to jednak w dobre miejsce uderzalem i te 3 tygodnie juz nie brzmi tak strasznie jak 3 miesiace :)
aaa i zrezygnowalem z StockXpert... skasowalem wszystkie zdjecia... jakos malo mi sie widzi wspolpraca z tym czyms na wzor agencji stockowej... zdjecia do przegladu czekaly 5 tygodni... ponad 100 zdjec odrzucili mi z powodu zlych key words... co jest smieszne i zenujace bo wszedziej uzywam tch samych keywords do tych samych zdjec... no i inspector postanowil ze skoro w jednym mu sie nie podobaja keywords odrzucil prawie 200 zdjec o roznej temayce(!) z powodu zlych slow kluczowych.... tak wiec podziekowalem za wspolprace bo nie widze najmenijszego sensu czekac ponad miesiac na przejrzenie zdjec, customer service fatalny i wogoole brak slow... tak wiec to juz druga agencja z ktorej rezygnuje ze wzgledu na fatalna obsluge i zenujace podejscie do osob zainteresowanych wspolpraca...
bardzo dobra propozycja aby zarobić na sprzedarzy zdjeć -- Stocki
przy dobrej ilości ściągnięc - da sie na tym zarobić.
no ja mam bardzo odmienne zdanie o tej agencji i nie widze dalszej wspolpracy... w tym wypadku zarobki, obsluga itp lepiej wychodza mi na 123rf niz na StockXpert i Big Stock razem wzietych... dlatego nie widze sensu wspolpracowac z tymi agencjami....
Czy ktos moze wie jak przeklada sie opcja EXCLUSIVE na ilosc sprzedazy zdjec ?? wiem ze jesli zdjecie jest exclusive zarabia sie na nim wiecej ale czy ta opcja ma jakis wplyw na ilosc sprzedazy ?? czy bedac exclusive sprzedaje sie wiecej zdjec czy nie ma roznicy w ilosc miedzy exclusive a nie exclusive... nie wiem moze zdjecia exclusive pokazuja sie wyzej w przegladarce ?? wie ktos jak to naprawde dziala ??
zależy od agencji... z tego co czytałem, to w niektórych (nie pamietam jakich) jak masz fotkę na excluzywnym to ma wyższe pozycje w wynikach wyszukiwań...
na 123rf mam 25usd (portfolio ok 500fotek),
na Bigstockphoto prawie 50usd (ok 150fotek)
na StockXpert 30usd, z tym że do tej agencji portfolio jako takie (190 fotek) mam od niecałego miesiąca ( już 7 sprzedaży w bierzącym miesiącu za łącznie 6 $)
teraz odnośnie innego formatu :P pojawiło mi się pierwsze ściągnięcie na photoshelter...tzn tak mniemam i nie mogę za bardzo rozkminić sytuacji. Może ktoś powiedizeć co oznacza 'Comp Dls' w photoshelter? Bo mam jedno, ale kasa się jeszcze nie pojawiła... może poprostu ktoś dodał do koszyka i jeszcze nie zapłacił?
Pozdr
w MY Profile masz zakladke mY Sales i tam masz wszystko dokladnie o sprzedazach... ...dodanie do koszyka to to nie jest bo w statystykach mozesz zobaczyc ilosc dodan do koszyka... COMP znaczy COMPLIMENTARY tak jest okreslane na Shleter zdjecie o niskiej rozdzielczosci, oznaczone znakiem wodnym, zdjecie sciagniete za darmo, lub czesc zdjecia
"Comp" to takie okreslenie ktore ciezko mi po polsku wyjasnic :)
przynajmniej z tych ktorych uzuwalem - TO TAK. Po prostu nalezalo skasować zdjecie i tyle.
Miałem dokladnie taka sama sytuacje, dowod osobisty niestety nie przeszedl weryfikacji. Nie pozostaje nic innego jak tylko paszport.Cytat:
Witam,
jeśli chodzi o dokument ID na Shutterstock to już to przerabiałem z nowym dowodem i nie przeszło. Próbowałem ich przekonać, że w ramach UE to mój ID jest międzynarodowym dokumentem ale oni po kolejnej weryfikacji stwierdzili ostatecznie, że jeśli chodzi o Wschodią Europę to musi być paszport i tyle.
Czy ktoś zna jakąś stronę/książkę o o fotografii stockowo-studyjnej gdzie jest mnóstwo backstage'ów?
Proszę bardzo - mam tą książkę - bardzo fajna
http://humalibra.pl/?site=zakupy&id_produktu=3261
Jedna z opinii, którą podzielam:
ja kupiłem na allegro za 62 zł o ile pamiętam
Witam ponownie.Powiedzcie mi, czy na fotolii przy wysyłaniu zdjęć ustalam sam cenę tego zdjęcia, czy oni to robią?bo kupiono mi jedno zdjęcie o najmniejszej rozdzielczości.Pytam, bo przy wysyłaniu zdjęcia na dole w tabelce są podane rozmiary zdjęcia i ja mam zaznaczone to najniższe.
Pozdrawiam.
Niestety,mój egzemplarz na razie nie jest na sprzedaż.. z tego co wiem mają w tej księgarni pare dostaw w raku, więc coś powinni mieć.. albo sprawdź na amazon.com czy gdzieś w sieci - nawet z przesyłką to nie powinno za bardzo drogo wyjść - ktoś pisał że 25$ więc to nie tak drogo..
Nawet coś jest na amazonie
gratka siarę sieje... z dwa dni temu przeglądałem sobie jakąś gazetę, odwracam na ostatnią stronę... tam reklama gratki na całą stronę, na niej kilka miniatur fotek a na jednej z nich watermark istockphoto :P
hej,
w jakiej temperaturze prasuje sie tła dołączane do namiotów bezcieniowych?
Ja tam po prostu prasuje przez ścierkę i wszystko gra. ;)
Witam,
właśnie wczoraj kupiłem namiot bezcieniowy - 120 cm. Dwie oprawki i 4 żarówy 85/400 W 5500 K, jednak nie udaje mi sie zapewnic fotografowanym obiektom wystarczającego światła. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakiego światła użyć ?? Jestem okrutnie początkujący :)
Pozdrawiam
no właśnie nie było zdanych wskazówek co do czyszczenia prasowania itd.
wersja ze ścierka wydaje sie rozsądna.
dzieki
pozdrav
I tu jest pies pogrzebany, powinienem był wcześniej zapytać. Najwyraźniej będę musiał zainwestować w lampy błyskowe. Dzięki za wskazówkę.
Na razie odszedłem od używania namiotu, po prostu stosuję świetlówki i ustawiam obiekty na tle. Jest dobrze, na fotoli procent zdjec zaakceptowanych poszedl w gore, na 10 zdjec przyjeli 8, z czego poprzenie 10 uploadow mialo tylko 2 akceptacje. Inna sprawa, ze stalem sie szczesliwym posiadaczem w miare stabilnego statywu. Pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Witam, z racji mojej niesamowitej ilosci postow, chyba nie wypada mi sie wypowiadac :) ale patrzac na brokuly i opierajac sie na (bardzo) skromnych doswiadczeniach z microstockami:
1. Rewelacyjna (jak dla mnie) ostrosc.
2. Obiekt dosc latwo da sie wyszparowac,
3. Dobra jakosc - brak szumow i artefaktow
czego wiecej chciec od zycia :)
pozdrawiam i zycze sukcesow
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czy ktos moze sie orientuje na ile www.shutterplanet.pl daje rade ??
raczej nie widze zastrzezen do jakosci tego zdjecia.... ale zawsze pozostaje apekt uzytkowy zdjecia... mysle ze to ma maly potencjal... choc moge sie mylic :)
No chyba cos jednak nie tak, to nie jest ostre, ostre jedynie centralnie, ale brzegi tego warzywa to juz nie - wiec IMO bedzie rejected.
Tak - to sie nadaje ale do ponownego szparowania, jesli napiszesz, ze to warzywo jest isolated to dostaniesz odrzut - szara obwodka wokol obiektu. Wiec albo nie czyscic fragmentow tla w PSie albo lekko "przepalic" ...
W Polsce raczej ciężko. Jak nie jesteś znany albo nie masz znajomości to ciężko się przebić. Rób zdjęcia i się tym ciesz
"These images are very similar in subject matter or style. We would like to see a demonstrated range of diversity and variety in subject matter, so if you have anything else you can show us we would love to see it."
to mi napisali na istocku..
nie do końca rozumie tej uwagi.
w skrócie chodzi o to zebys przeslal bardziej zróznicowane tematycznie prace
pozdrav
zbyt podobne prace ?
ehh ide dalej focić :))
hej,
właśnie sie przymierzam do żarówek blysklowych tylko nie wiem czy wybrac pojedyncza oprawkę czy podwójną i zamontować tam jakąś swietlówe żeby mieć podgląd oświetlenia? jak myślicie?
dodam ze lampy mają mi nie tylko służyć do fotek stockowych ale tez do portretu
pozdrav
dodatkowa świetlówka obok żarówki błyskowej i tak nie będzie Ci dawała podglądu bo świeci prawie dookólnie a błyskotka nieco węziej. Prawdziwego pilota to będziesz miał dopiero w lampach studyjnych, choćby tych najtańszych. W takiej lampie żarówka modelująca i palnik siedzą w tej samej oprawie/softboksie czy innym modyfikatorze. Wtedy to ma sens.
Podwójna oprawka (z funsportu, taka brązowa) wykonana jest z bardzo kiepskiego materiału. Nie wiem co to jest ale przypomina mi przedwojenny ebonit. Chwilę po zamocowaniu żarówki chciałem trochę*obniżyć ją, delikatnie nacisnąłem na żarówkę i oprawka się połamała....
jesli ktos mysli choc odrobine powaznie o zdjeciach w studiu... to odradzam jakie kowiek wynalazki w stylu zarowki blyskowe, halogeny zeby zaoszczedzic w kosztach... wszystko to beda stracone pieniadze... inwestujcie tylko i wylacznie w glowice blyskowe, lampy studyjne chodzby te najtansze, na poczatek wystarczy... dwie glowice po 150w w zupelnosci wystarcza do domowego studia.....
tia wujek dobra rada
A co myślicie o tych lampach?Wiem,są słabe ale wystarczyłyby dwie takie mocniejsze? http://www.funsports.pl/product_info...products_id=97
no tak jak jest napisane w opisie - do fotografowania małych i średnich przedmiotów wystarczą
wysłałem na SS pierwsze 10 zdjęć i dostałem maila, że zdjęcia zostały zaakceptowane. w moim profilu też pisze że zdjecia dodane. natomiast jak wejde do swojej galeri tych zdjęć nie ma. co zrobić ? te zdjecia nie będą dodane do galerii ? wysłać je jeszcze raz?