FF to by w serwisie wyregulowali... Trzeba wysłać.
Czego nie da się powiedzieć o zdjęciach Calvina. :)Cytat:
PS. Cichy super zdjęcia!!!
Wersja do druku
FF to by w serwisie wyregulowali... Trzeba wysłać.
Czego nie da się powiedzieć o zdjęciach Calvina. :)Cytat:
PS. Cichy super zdjęcia!!!
Pisałem o tym na 1 stronie niniejszego wątku, są i zdjęcia porównawcze.
J.w. Dodam jeszcze, że 1/3 EV przy dzisiejszych możliwościach matryc to jest nic. Ja w reportażu nie wychodzę poza ISO 3200 więc zapas mam bardzo duży, te 1/3 EV w szkle nic mi nie daje.
A jeśli chodzi o celność AF, to szczerze mówię, że to Lka mi często nie trafiała i to właśnie w statycznych portretach.
Canon jak padnie po dwóch latach, to trzeba zabulić za naprawę. :) Ale fakt nieprzyjemne. A komentarz jest, że dalej ocenia to szkło pozytywnie. Generalnie jak się nie wie z czego, to zdjęcia nie do rozróżnienia. I tyle w temacie porównania. :)Cytat:
Jakość wykonania. U mnie wszystko OK, ale Tony Hoffer który jakiś czas temu piał z zachwytu nad nową Sigmą ostatnio wymienił ją z powrotem na 85L II bo AF w Sigma mu się posypał (komentarze pod testem http://hofferphotography.com/2010/11...on-85l-review/)
Ja po 2,5 roku wymieniłem Sigmę na nową i mam gwarancję od początku ;) Operacja nie kosztowała wiele. Canon faktycznie tylko rok gwarancji, a ewentualne naprawy oj kosztowne...
Zgadza się, pisałem tylko o nowej wersji testu na FPFŚ.
Zjadaczu Żelków uwierz mi, nie we wszystkich przypadkach, ale można odróżnić zdjęcia z obu tych szkieł jak robi się ich setki to te mikroróżnice są widoczne. To tak jak z napędem na cztery koła. Większość nie widzi różnicy i nie przepłącają, a niektórzy widzą i przepłacają :)
Polecam przejrzenie w wolnym czasie galerii ze zdjeciami z obu tych szkieł:
Flickriver: Photos taken with Canon EF 85mm f/1.2L II USM lens 85LII
Flickriver Sigma 85
Jak wrażenia? Różnią się te zdjęcia między sobą czy nie?
Sigma nie we wszystkich zastosowaniach przebija Lkę. Na przykład oprócz tego co już napisałem w 1D-X i w 5D3 nie wpomaga 61 punktów AF w przeciwieństwie do Lki. Nie zmienia to faktu,że za tą kasę na jaką jest wyceniana to miód i orzeszki (cena w ostatnim roku za nówki spadła) i ma najlepszy stosunek jakości do ceny.
ma ktoś numery wadliwych egzemplarzy ?:)
Ja bym nikomu znajomemu (nie znajomemu też) nie sprzedał tego szkła. ;)
W nowym egzemplarzu pierścień ostrości chodzi już lżej? (przynajmniej tak być powinno jeśli to w 100% sprawna seria).
Co do gwarancji, nawet jakby dawali 20 lat, nie kupił bym tego obiektywu wiedząc z doświadczenia jak działa Polski serwis (chyba, że wysyłać do Japonii w razie awarii).
Cichy, może otworzysz jakiś import Sigm prosto z Japonii ? :D Ja mogę otworzyć serwis, przypuszczam, że w moim pokoju jest mniej kurzu niż w Polskim serwisie Sigmy, więc spokojnie możemy rozkręcać. :mrgreen:
To się nazywa "robić dobry grunt pod interesy" :)