Odp: Jaki statyw AD 2012-2013
z nowym rokiem nowym krokiem:)
poczyałem ten wątek i inne, i nie wiem jaki statyw kupić.
potrzebny w plener na amatorskie lajtowe focenie, fajnie jaby dzwignął 40D z jakiemś szkłem w stylu 70-200, fajnie jakby był solidny, bo miałem kiedyś jakiś statyw i ledwo radził sobie w kompaktem, co byście polecili?
Cytat:
Zamieszczone przez
piciu81
z nowym rokiem nowym krokiem:)
poczyałem ten wątek i inne, i nie wiem jaki statyw kupić.
potrzebny w plener na amatorskie lajtowe focenie, fajnie jaby dzwignął 40D z jakiemś szkłem w stylu 70-200, fajnie jakby był solidny, bo miałem kiedyś jakiś statyw i ledwo radził sobie w kompaktem, co byście polecili?
money money money, określ kwotę jaką możesz przeznaczyć na statyw :p
kurde nie wiem, mogę pare miedziaków dołożyć na korzyść tego żeby był solidny, 5 stówek powiedzmy, da radę?
Cytat:
Zamieszczone przez
piciu81
kurde nie wiem, mogę pare miedziaków dołożyć na korzyść tego żeby był solidny, 5 stówek powiedzmy, da radę?
Triopo MX-1327 i głowica B-3? Chociaż głowicę to bym jednak wybrał innej firmy (Sirui?), ale będzie drożej.
Czy ktoś ogarnia czym zasadniczo różnią się statywy 190PROB od 190XPROB ?
"XPROB" to wersja jakkolwiek to brzmi "ulepszona", no właśnie... jak ulepszona ?
Cytat:
Zamieszczone przez
tomicher
Czy ktoś ogarnia czym zasadniczo różnią się statywy 190PROB od 190XPROB ?
"XPROB" to wersja jakkolwiek to brzmi "ulepszona", no właśnie... jak ulepszona ?
AFAIK różnica polega na tym, że wersja z "X" ma możliwość poziomego montażu kolumny centralnej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
AFAIK różnica polega na tym, że wersja z "X" ma możliwość poziomego montażu kolumny centralnej.
O ile pamiętam to obie wersje pozwalają na poziomy montaż kolumny., z tą róznica że w wersji x jest to szybkie przechylenie po wciśnięciu zacisku , a w PROB należy rozkręcić,wysunąć kolumnę i włożyć poziomo w inne gniazdo.
Ulepszenie polega na uproszczeniu tej operacji i skróceniu jej czasu.
statywik i ta głowica wygląda całkiem solidnie, napewno wyposaże się w niego.
Dzięki kolego za radę.