Nie czepiajmy się:mrgreen:
Micles, jak oceniłbyś to zdjęcie wg. "swojej skali"? ;)
Wersja do druku
Nie czepiajmy się:mrgreen:
Micles, jak oceniłbyś to zdjęcie wg. "swojej skali"? ;)
1. Znaleźć proste drzewo
2. Patrzeć na podgląd zdjęcia z włączonym wyświetlaniem clippingów/przejarów (w aparacie, po zrobieniu zdjęcia)
3. Uśmiechnąć modelkę
4. Znaleźć inną modelkę (widzę, że też poznań, to załap się do guni1990 na sesję :D)
5. Nie ratować zdjęcia w programach graficznych (bardzo mocno widać ten zabieg w lewym górnym rogu, może to programowa winieta, ale i tak nie powinno takiego czegoś tam być)
Ale ogólnie jest dobrze, bo i kadr w miarę i ostrość tam gdzie trzeba :D
micles ale to drzewo krzywe jest fajne, tylko, że trochę nieumiejętnie wykorzystane, tak mnie się wydaje... fakt, modelka albo uśmiechnięta, albo tajemnicza, tu jest po prostu smutna i nie pasuje do tego wszystkiego, co dookoła
blendy wcześniej sama nie posiadałam, ale dawałam sobie rade, niemniej twierdzę, że by sie przydała, więc warto w nią zainwestować...
micles - normalnie mnie zaskoczyłeś :D
talarczyk - możemy się umówić na jakiś plener kiedyś ;)
wiem, wiem - muszę popracować nad tym.. no.. nad "kontaktem z modelką", o!:mrgreen:
I chyba zainwestuję... tym bardziej, że miałbym załatwionego "trzymacza blendy" :)
Tym, że przyczepił się tylko do 5pkt.? :wink:
Jak na razie leżę chory w łóżku ale liczę na to, że uda mi się być na plenerze CB w Poznaniu :)
Bo było nadal zbyt proste:wink: gdyby znaleźć jeszcze bardziej krzywe drzewo i w swiadomy sposób ująć je w kadrze to wtedy możnaby mówić o "fajności" drzewa:p
Tylko jak bedziesz focił w plenerze to zaopatrz się w złotą blendę. W przypadku srebrenej odbite światlo nie bedzie mialo odpowiedniej barwy i modelka wyjdzie nieco blada.
W takim razie wypiję za Twoje zdrowie:wink:Cytat:
Jak na razie leżę chory w łóżku ale liczę na to, że uda mi się być na plenerze CB w Poznaniu :smile:
Slider a biała nie może być? w końcu ona da najbardziej naturalne światło...
a micles zaskoczył mnie tym, że powiedział tobie o moich modelkach :D
może być, jak najbardziej. podałem jako przykład zlotą, bo głównie jej się używa do portretów w plenerze, ze wzgledu na dodatkowe ocieplanie światła, przy czym do studia się nie nadaje, chyba, że lubimy miec na zdjęciach zółtą dominantę:wink:
Podział jest mniej więcej taki:
Srebrna - Studio
Złota - Plener
Biała - Uniwersalna
Przy czym ta ostatnia, ze wzgledu na to, że jest matowa, odbija mniej swiatła.
Mi sie podoba tak jak jest, nie mam żadnych zastrzeżeń ;) pozdro
Kucza portrety a'la fashion, bardzo przyjemne dla oka, jedne z najlepszych w tym wątku, interesuje mnie jak konwertowałes je do BW?
skoro to technika robienia zdjec to.. jak w plenerze wykorzystujecie zewnetrzna lampe? odbijacie od blendy?
softbox/parasolka + statyw na lampe + wyzwalacz. ok jedna opcja.
jakies inne pomysly?
beauty dish + lampa + wyzwalacz i cały komplet w jedną rękę, a body w drugą :D
najlepiej warunki zastane + blendziarz + blenda. Niezastąpione :D
blendziarz + blenda to dla zdjecia od strony techniki swietna sprawa..
tylko nie przy kazdej modelce to się będzie sprawowalo. czasem najlepszym ukladem jest 1 na 1 :)
niemniej caly czas planuje kupic blende. glownie robie plenery - wystarczy bialo/zlota? czy inne powloki tez wykorzystujecie w plenerach?
tak sie dopytuje, bo po wczorajszym plenerze, niestety o zbyt wczesnej porze.. masakra;) potrzebuje blendy:p
softbox/parasol + radio + flash + statyw lub... jetpack ;):
http://www.youtube.com/watch?v=pea5e2Z5gyE
Konwersja BW Rawu w LR, następnie troszkę krzywe w PSie, ewentualnie kontrast, żadna magia.
Jeśli chodzi o wyzwalanie lamp z plenerze ja używam Pocket Wizardów, ale jest to droga zabawka. Do tego jedna lampa (Nikon SB-25) z dyfuzorem parasolką ( niestety ostatnio mi się połamała gdy wiatr zawiał ), i kolejna ( 430EX ) z mini beuty dishem ewentualnie, jakieś nakładki typu, żele lub plastry miodu. Blende również czasem użyję, w zależności jakich efektów chcę uzyskać, często jako dyfuzor, kiedy jest ostre słońce.
http://foto.recenzja.pl/sonia-foto_f...8fbc69c9eb.jpg
również podzielę się jednym z moich portretów :)
yy Parę słów od siebie... Zdjęcie tak ciemne bo walnąłem koleżance trochę za mocno lampą i przyciemniałem w LR... Sam już byłem troszeczkę pod wpływem.... xD(widzę to ze ściąłem niepotrzebnie lampkę....) Mogę prosić o wytknięcie jakiś innych błędów związanych z techniką??
P.S. Czy ono nie jest za szerokie?? Bo nie jestem pewien czy nie łamię regulaminu...
a co powiecie na to?
2.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jeszcze jedno
No dobrze a teraz z troszeczkę innego kadru... Może mi ktoś dać wskazówkę jak zabrać się za ubrudzony kieliszek ??
Nie ma sensu ratować słabej fotki... po prostu zrób lepsza...
Przem ma rację, zdjęcie jest tak słabe że z początku podejrzewałem prowokacje. Wybierz się z koleżanką w jakiś plener (nie w nocy) tak abyś nie musiał błyskać wbudowanym fleszem i zobaczysz jaka będzie różnica, tym bardziej że modelkę masz ładną.
daniel - fajnego karpia dziecko zrobiło na 1, niestety IMHO oczy zbytnio zacienione. Kadry z Twoich zdjęć też trochę mi nie pasują. Na dwójce mogłeś lekko podretuszować żyłki na białkach modelki.
Pozdrawiam,
nie rob zdjec po pijaku ;))) kiepskie zdjecie. Widze ze masz problem z kadrem wiec moze poczytaj troche o kadrowaniu.
Panowie Chwilowo jest problem z wychodzeniem bo mam gips na nodze.... xD To staram się chociaż opanować programy do obróbki graficznej.....
Nawet sobie nie wyobrażacie jak się wkurzałem że mi taka piękna jesień uciekła....
W czym konkretnie tkwi problem z kadrem??Cytat:
Widze ze masz problem z kadrem wiec moze poczytaj troche o kadrowaniu.
To była 18 nie miałem wyjścia xDCytat:
nie rob zdjec po pijaku ))
jak dla mnie 1 i 4;) na czwartym podoba mi się poza i 'moc' dziewczyny na zdjeciu:) obróbka niekoniecznie (u mnie za ciemno)
A jak liczysz zdjęcia xDCytat:
jak dla mnie 1 i 4
Mysle ze w tej sytuacji postac nie pasuje na srodku...
http://www.fotografia.kopernet.org/f...iaportret.html
poczytaj sobie, pierwsza lepsza stronka o kadrowaniu w portretach
to dam jescze jedno
a mojego to nikt nie skomentuje :(
wiem, że jestem nowy, ale panowie.. jakieś oceny by się przydały :)
co tu komentowac, fajne foto:)
Mi trochę nie podoba się ułożenie rąk, gdyby chociaż jedna była wzdłuż tułowia dałoby to chyba smuklejszy efekt ale to tylko moje subiektywne spostrzeżenie - na fotografii portretowej nie znam się jak mało kto:mrgreen:
Witam forumowiczów, jestem świeżym kanonierem i chciałem sprawdzić czy droga którą obrałem jest jakkolwiek właściwa czy też powinienem zawrócić, zastanowić się nad jestestwem i skręcić w prawo ;-)
Przedwczorajsza sesja z koleżanką we Wrocławiu.
Amator + Canon 350d + Sigma 50mm f1.4 + Czerwony płaszcz
1.
2.
3.
4.
nie zawracaj:)) i dbaj o kolezanke:)
1,2,4 - trochę bardzo się uparłeś na przysłonięcie części twarzy włosami. Rozumiem na jednym zdjęciu, ale na 75% coś takiego zaczyna bić po oczach.
1 - chyba WB gdzieś uciekł,
3 - jakoś nie przemawia do mnie obróbka
fotografia nr 2 najbardziej mi się z serii podoba, kolory wyglądają na moim monitorze dobrze, ostrość tam gdzie trzeba, ale chyba zrobiłbym jeszcze jedno takie zdjęcie z trochę niżej ustawionym aparatem.
Pozdrawiam
u mnie najlepiej jedynka wyglada, dwojka ma jakby sprane kolory. mi się podoba nastrój trojki:)
Daję pod ostrzał :
Zdjęcia robione w tych samych warunkach oświetleniowych a na każdym skóra i włosy mają inny kolor... uważaj przy obróbce by mieć taką samą kolorystykę na zdjęciach z tych samych ujęć.
Zero kontaktu z oglądającym. Zdjęcie odległe, obce... nie dla widza a ot tak, bo pomysł na kadr był.
ten brak kontaktu wlasnie przemawia na tym zdjeciu..:)
ja też uważam że to ujęcie jest dobre. a opinia viteza no cóż....
Jest to moje pierwsze zdjęcie zamieszczone na CB, i generalnie mój pierwszy portret zamieszczony w sieci, spodziewałem się gradobicia, zaskoczyłem się (miło :)) bo są nawet pozytywne opinie.
Dzięki koledzy za nie (za pozytywne oraz krytyczne). Co sądzicie o kolorze skóry ? Mam laptopa bez kalibracji i nigdy nie jestem pewny jak inni widzą kolory. (PS. Ktoś kojarzy gdzie znaleźć kalibrację w Białymstoku ?)
podoba mi się!Cytat:
Daję pod ostrzał :