A mi się opis (nie "test"!) bardzo podoba. Parametry i testowe fotki na ISO99999 można ściągnąć z dziesięciu innych miejsc, a tu jest czysta praktyka.
Wersja do druku
A mi się opis (nie "test"!) bardzo podoba. Parametry i testowe fotki na ISO99999 można ściągnąć z dziesięciu innych miejsc, a tu jest czysta praktyka.
Test bardzo fajny. Jeden widoczny imho minus jest taki, że Adam miał tę puszkę dwa dni. Od razu widać, że wszystkie ambitniejsze ujęcia i artystyczną stylizację dla bezpieczeństwa zlecenia realizował drugą, doskonale opanowaną puszką. Zabrakło mi też trochę porównania działania na przykład AF do drugiej backup'owej puszki - czyli 40D. To by mogło nieco zmienić generalny odbiór testu, bo 5D na którym Adam się skupił jednak poza obrazowaniem nie ma szans i to było wiadomo od początku.
Jak dla mnie super test - bo sprawdzenie sprzetu w warunkach bojowych - a nie jakies denne fotki jakie prezentuje czy fotopolis.pl czy optyczne.pl - w tym tablice testowe, mury i trawy.
Jesli chodzi o zdjecia to sa dobre - ostre, dobrze naswietlone itp.
Przeciez jakby je Adam T. obrobil to nie bylyoby sensu ich zamieszczania, bo nie prozentowalyby mozliwosci sprzetu tylko PSa i umiejetnosci w obsludze jego operatora.
Moja argumentacja nie jest kiepska, z tej przyczyny, ze w ogole jej nie ma. Wyrazilem tylko nieuargumentowany poglad. :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kolejny fanatyk-ekstremista. Na NKP niektorzy grzebia 5D, tutaj wyskakuje dla rownowagi gietrzy jak filip z konopi. :-P
Mi ten test przypadl do gustu, szczegolnie ze poruszyl bliska mi tematyke:)
Badz co badz Nikon zasuwa z tymi nowosciami, sporo tego wypuszcza. A canon stoi, adze ze szykuje sie porzadna premiera i troche nowosci. Ot takie moje domysly...
Test bardzo dobry bo "z placu boju". A nie jakieś linijki i inne cegły :D
1. Dlaczego wszyscy piszą bla bla bla, ale jednak zostanę przy Canonie?
2. Będę zaj-ście wdzięczny za wszelkie uwagi dotyczące know how obróbki nef'ów D3 (NX2 preferowany) tak aby przypominały cr2 z 5D. - hint autor testu nie dał rady...
off topik
3. Jak wpisać pod nickiem gietrzy fanatyk ekstremista? tam gdzie Vitez ma zło konieczne.
Jak najbardziej nie OT: właśnie kupiłem 430EX, kolega wyprzedaje się z kropów Canona i Nikona i czyhając na 5D lada moment postawi system oparty na pełnej klatce.
Tak jak pisałem: W Polsce 5D to dopiero zacznie się sprzedawać czy się to komuś podoba czy nie.
Dzięki za fanatyka ekstremistę!
to jest jak w banku, gdy wyjdzie następca 5D to po 2-3 miesiącach cena używek spadnie o kilkadziesiąt procent.
Ludzie mają kasę. Ci co kupowali 2 lata temu za ponad 10 tys nie będą mieli problemu, by teraz nabyć taniej następcę i pozbyć się 5D za cenę rynkową. A ta przy dużej podaży będzie ostro spadać.
Wlasnie rozpakowuje D700 - jesli ktos jest z B-stoku to zapraszam do Galerii Bialej ;)
edit:
ISO 200
ISO 6400
Mam tez pozostale czulosci na tym samym kadrze lacznie z NEF'ami, ale to niestety dopiero poznym wieczorem. Zalaczony JPEG pochodzi prosto z aparatu. Wylaczone wszelkiego rodzaju odszumiacze etc. Obiekt ktory zostal sfotografowany nie daje pelnego obrazu szumow z prostej przyczyny - nadruk posiada je sam w sobie ;)
Nie mam tu nigdzie pod reka 5D ani 3D, aby mozna bylo porownac.
PS. Wkurzajace jest przednie kolko zmiany nastaw, ktore jest nie dosc ze zbyt gleboko osadzone (tak tak, aby uniknac przypadkowej zmiany parametrow, ale sprobojcie nim pokrecic w rekawicach) to jeszcze jego odleglosc od srodkowego palca spoczywajacego na uchwycie jest za mala przez co bardzo niewygodnie jest nim obracac palcem wskazujacym (tym od spustu migawki :P ).
Czacha, wiem że warunki nie te, ale ta fotka na wysokim iso nie wypadła najlepiej. Jak mówisz przez jakość wydruku. Może jakaś klientkę ustrzel ;)
Kolory z tych sampli ze ślubu są faktycznie do bani. Tam gdzie robi się jasno kolory wpadają w jakieś takie szarości.
Dwa kolejne sample z D700 + 24-70
ISO 400
ISO 6400
Ponownie JPEG prosto z aparatu - wszystkie odszumiacze ustawione na OFF.
Co do przedniego kolka to juz zdazylem zapomniec jak bylo w D3, ale w D700 jest beznadziejnie .. moim zdaniem. Z reszta tak samo jest w D300 - przy duzych dloniach i dlugich palcach nie da sie pokrecic przednim pokretlem bez polamania palca w stawach ;)
Rozbawił mnie wygląd paska na szyję od D700 :lol:. Jakby ktoś nie widział to ma wielki napis "Nikon D700 FX". Jak to spece od marketingu żerują na ludzkiej skłonności do snobizmu :mrgreen:. Ja sobie chyba wygraweruję na swoim CANON 5D FULL FRAME :mrgreen: ;-)
W wersji PL po "FX" powinien być dopisek (równie żółty i żarówiasty): KLATKA PEŁNA PIKSELI :mrgreen:
ee tam
Kiedyś natrafiłem na wątek gdzie ktoś miał żal do canona o czerwony pasek w niższych modelach :) :)
Pasek jest bardziej widoczny niż reszta to dobre miejsce na (twoją :)) reklamę
Czacha
Jak trochę pożytkujesz to podziel się wrażeniami
nie, to nie tak...
"klatka pelna pikseli" to byl obrazliwy argument pod adresem 5D, ktore swego czasu bylo
1. korpusem amatorskim (w porownaniu z D200, ktory byl pro - wiadomo!)
2. byl pelna klatka dla "zajaranych", a DX to byl tak samo pelny format, tylko cyfrowy. i w ogole nikomu nie byla potrzebna pelna klatka, bo: winietuje, ma slaba rozdzielczosc, ma nieostre rogi, a na dodatek Canon ma * lensy szerokokatne :)
3. na nic ludziom pelna klatka, ktora rozpada sie w rekach i cieknie jak sito (a wiec bierze w d* od wiadomo ktorego aparatu na literke N :D )
4. "klatka pelna pikseli" miala wprawdzie szumy kilka dzialek nizsze niz "wiadomo ktory N", ale i tak byla do d*, bo: "na co komu tak wysokie ISO?" (cytat doslowny), a 10Mpix w APS dawalo lepsza ostrosc per-pixel przy niskich ISO
a ze "przypadkiem" czesc z tych argumentow jest kuriozalna i chor spod znaku zoltego sztandaru dzis spiewa zupelnie innym tonem... (a nie bede sobie zalowal: od okolo pol roku zdjecia robi sie tylko od ISO 3200 wzwyz, a Canon pod tym wzgledem "ssie". period!) :D :D :D
zeby nie byc dluznym "obozowi czerwonego byka" (ze uzyje terminu Iczka) to po stronie fanatykow czerwonych paskow jest rownie wiele idiotyzmow, a pod wzgledem sprzetowego onanizmu milosnicy inzynierskich aparatow nie maja sobie rownych :) ale juz sie nie bede rozpisywal ;)
Dzieki Akustyk za podsumowanie :) Ja sam prawde mowiac tak w 100% nie pamietalem o co chodzilo (poza ideologią)... teraz juz wiem wszystko :D
w nowym canonie bardzo przydalaby sie funkcja: możliwość kalibrowania body z obiektywami jaka otrzymalo body nikona, irytujace tej sytuacji jest to ze to canon ma z tym wiekszy problem :(
Mimo, że generalnie kolory D3 podobają mi się (są inne i ja tak samo jak nie wymagam od psa by miałczał nie wymagam też by Nikon obrazował jak Canon) to z powodu sentymentu do efektów związku zakończonego rozwodem poproszę o podobny przepis dla LR'ma ;) - no chyba że podawałeś go na FN gdzieś poza wątkiem który został zamkniety przed publikacją wyników. NX nie jest na moją logikę / zdrowie/ siły / czas :|
ZAraz, zaraz, a slynne i powszechnie tutaj dowiedzione, nawet naukowo:
"NIE DA SIE ZROBIC CYFROWEGO FFa Z BAGNETEM NIKONA!"
...
...
:-P :-P :-P
język wystawiać możesz, ale po prawdzie, to nie myśmy to wymyślili, tylko goście z Nikona. I to nie z forum nikona, tylko z firmy Nikon.
pytam powaznie. Kto pierwszy to stwierdził. To się ciagle przewija, a ja nie znam autora tego zdania. Dla ułatwienia:Cytat:
a) ktoś z firmy Nikon? (kto, z jakiego zajmowanego w tej firmie stanowiska?)
b) canonier lub ktoś z forum CB?
c) nikonowiec lub ktoś z forum nikona?
d) inna osoba?
i czy powiedział, że się nie da, czy że nie zrobią? To różnica.
Kodak nie mial filtra AA ;)
Ale moze nie wracajmy do tego :mrgreen:
No nie, nie zalamuj mnie, cale watki wielostronicowe byly o tym, ze wlasnie przez bagnet kodak mial takie badziewie i ze sie nie da porzadnie zrobic. Prawie wszyscy Wielcy, Znani i Szanowani tego forum zabrali glos, jednoznacznie twierdzac, ZE SIE NIE DA. Nawet pseudonaukowe rozprawy tu byly. :-D :-D :-D
Nie zebym cos wytykal, ale moze troche umiaru w oburzaniu sie na zolto-czarnych...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak obejrzalem Twoje wypowiedzi w tym temacie w archiwum, to rzeczywiscie, tez bym nie chcial wracac. ;-)
stawiam na dpreview, bo tam jest mnostwo fanatykow z onanistycznym zacieciem, lub mowiac wprost milosnikow dowodzenia, ze ziemia jest plaska.
aczkolwiek tutaj zostalo to zapewne szybko przytargane.
raczej watpie, ze to bylo jakies forum Nikona, bo przeciez zawsze (no, przynajmniej do niedawna "zawsze") bylo wiadomo, ze DX to tez pelna klatka, tylko ze mniejsza. a FX to jest inna pelna klatka, tylko ze wieksza. prawda, ze urocze w swej logice ;)
jak to ujal Tom Hogan: "dzieki Nikon, za nadanie nazwy czemus, co znamy juz doskonale od wielu lat" ;)
Z czasow analogowych znamy APS-C i format maloobrazkowy. I tu i tu pelna klatka w swoim formacie. Albo jak twierdza niektorzy srednioformatowcy i tu i tu wypierdki mamuta dla niedzielnych amatorow, gazetowo-polityczno-sportowych naciskaczy spustu i slubnych chalturnikow dla ubogich. :-P
PS. Ja jednak stawiam na CB z tym "nie da sie". :-P
Nie. Jeszce chyba w 2004 roku nasz kolega z forum, Jurek Plieth powiedział tu, że rozmawiał ze znajomym fotografikiem stosującym system Nikona, który mając źródło w firmie N - używa tej marki ponoć wiele wiele lat - dostał takie info o bagnecie w odpowiedzi na liczne pytania o FF. Nie było to ani stwierdzenie jednoznaczne, ani wiadomość pewna, ale zapoczątkowała ona dyskusję, czy to może być prawda i ewentualnie dlaczego. Jak to na forum technicznym od razu zaczęły się analizy i wywody. Niedługo po tym bodajże Rob Gailbraight umieścił na ten sam temat notkę, jakoby rep z N udzielał mu podobnej informacji. Wszystko odbywało się przed kolejnymi targami, gdzie kolejny raz N dał ciała i wszyscy rwali włosy z głowy. Dpreview szalało na punkcie takich pogłosek i internet był pełen takich plotek. Stawiano za przykład aparat Kodaka FF. A jako argument przeciwko fakt, że Kodak nie miał filtra AA, i nie było problemu z mikrosoczewkami na krawędziach klatki. Argument w szczytowym momencie wojny systemów stał się wybujały i irracjonalny, w odpowiedzi na argumenty kolegów nikoniarzy w stylu: "komu potrzebne ISO 800? Ja to nigdy nie użyłem ISO400", "szumofoby spod znaku Canona", "klatka pełna pikseli", "FF to mydło i winieta" itp. W pewnym momencie dyskusje zeszły z konkretów na hasła i były one wytaczane niezależnie od kontekstu jak katiusze w odpowiedzi na równie idiotyczne pomysły z drugiej strony. Aby sprawiedliwości stało się zadość dodać należy, że informacje o bagnecie nikona i braku FF były jednak potwierdzone eksperymentalnie (to znaczy nie było FF a sam nikon twierdził, że mu "niepotrzebne"), natomiast argumenty zwalczające 5D były rozpaczliwe ;)
Jak widać można przeskoczyć nawet wielkie problemy konstrukcyjne, ja stawiam, ze to właśnie mikrsoczewki pozwoliły w końcu na budowę FF w Nikonie. Widać na przykładzie choćby 1DsMk3 jak bardzo duży postęp uczyniono w tym podzespole.
Sprawa jest stara i nieaktualna. Ktoś widzi mi się, koniecznie chce wywołać burę, pokazując jak to bardzo ludzie się wygłupili rozmawiając i próbując sobie tłumaczyć zagadkę sprzed lat. Jasne, lepiej było rzucać nieustanne "Hę?", "Skąd wiesz?" w najlepszym wypadku "czy na urodzinach mogę robić z wbudowaną lampą?".
a slyszal kolega kiedys o pl.rec.foto? ;)
Z tymi ISO to nie tak prosto -> w Canonie tez tylko dla posiadaczy wiekszej gotowki -> dla mnie ISO powyzej 800 w 30D jest nieakceptowalne.
Mówisz nieakceptowalne....a widziałeś kiedyś to nieakceptowalne ISO 800 na papierze.Bo jeśli się ogląda zdjęcia z przyciśniętym do monitora nosem w powiększeniu 100% to się szum oczywiście zauważy.Mam odbitki z 30D wykonane przy ISO 1600 i na papierze zapewniam Cię....szumu nie widać :)
Dokładnie obawiałem się iso1600 w 30D do czasu wykonania odbitek. Naprawdę w rozmiarze 15/21, bo taki robiłem z iso1600 praktycznie nie widać różnicy.
Nie żebym coś wytykał ;) ale mam nieodparte wrażenie, że chcesz ciągnąć jakiegoś flejma na którego ciągnięcie ja nie mam ochoty.
Ja używam bez obaw iso 3200 z tej puszki. Na papierze i po zmniejszeniu szumy są pomijalne, a często dzięki tej czułości po prostu da się zrobić zdjęcia w pewnych sytuacjach.