Ja czegoś nie rozumiem? przecież Canon-Polska mieli zamknąć:confused:
http://canon-board.info/showthread.php?t=18878
Wersja do druku
Ja czegoś nie rozumiem? przecież Canon-Polska mieli zamknąć:confused:
http://canon-board.info/showthread.php?t=18878
i drukarek :)
Może właśnie zamknięcie Canon Polska to ta przyszłość?
:D
No ale na serio, jesli ten nowy 1D bylby powiedzmy 16MP FF, 10MP 1.3x
to nie sadzisz, ze raczej tego typy przeciek bylby puszczony? Nikt
takiego aparatu nie opisalby "10MP, 10fps 1.3x". A jesli to jest to,
to jak dla mnie nic specjalnego, zreszta sadzac po reakcjach online,
nie tylko dla mnie.
Jasne, ze ja egoistycznie chce 1Ds i nie chce czekac przez kolejne kwarty,
tym bardziej, ze np. w lipcu przydalby mi sie bardzo :lol:
Ale tak po prostu, Canon nie dotknal 1Ds-a od 30 miesiecy, od co najmniej
pol roku silne ploty o nastepcy sprowadzily sprzedac tego modelu
do zera. Kolejne pol roku to juz by byla przesada... Chyba, ze na serio
Canon wprowadza cos jeszcze wyzej i tak bardzo im nie zalezy.
Pomyslmy - jestem Canon i mam na tapecie zupelnie nowa linie
MF, "double FF" :-) - super-hyper aparat za powiedzmy $16K
i kilka nowych rewelacyjnych szkiel.
Czy wiedzac o tym wprowadzilbym najpierw 22MP 1Ds i ryzykowal
utrata potencjalnych nabywcow tego Super-Hyper 1 na korzysc wlasnie
tanszego i normalnego nowego 1Ds, czy wlasnie odwrotnie -
z rozmachem wprowadzil nowa linie, a po jakims czasie dla tych,
ktorzy z roznych powodow jej nie kupili, "a tu, BTW macie jeszcze
wersje dla ubogich - nowy 22MP 1Ds MkIII"... Pomysl, to ma sens...
snowboarder nie jestes sam ja tez czekam na tego Dsa i potrzebuje go teraz a nie na jesień :-(
Może chodziło o hurtownie i przeniesienie dystrybucji sprzętu do jednego europejskiego centrum, a nie o likwidację całego odziału.
Tak to ma sens jak najbardziej :). Dlatego może mieć też sens 1D MkIII (10MPx 10Fps cr. 1.3) w korpusie jak dotychczas. Wypuszczony przed PMA.
Co do sprzedaży 1Ds to ona i tak była symboliczna, a obecnie to chyba w ogóle wyprzedają magazyny, bo z oferty wielu sklepów po prostu zniknął.
Jeszcze w temacie 40D. Ma być podobno w zupełnie innym mniejszym body niż 30-tka. To by było zresztą logiczne posunięcie ze względu na konkurencję i tendencje jakie panują.
XXXD pomniejszaja to moze XXD zaczna powieszkac:D
No to robi sie coraz ciekawiej :lol:
Pojawila sie plota o nowym 32MP (!!!) 1Ds. Niby bzdura, ale facet,
ktory to rzucil podpisal sie imieniem i nazwiskiem - maly research
online znajduje jego wizytowke z innego forum.
Okazuje sie bylym pracownikiem Canon Australia, dokladnie
wczesniej przewidzial 20D...
32MP, geeze to znaczy dwa nowe 500GB dyski po kazdej
foto-wyprawie.... :-)
Hi, I am Paul from Tasmania Australia. A brief history starting in about 1968 when I took my first photo (which I still have) at Taronga Park zoo in Sydney using a Kodak box Brownie. My first SLR was a pentax ME Super, & have since owned Olympus, Nikon Leica, Bronica, & mostly for about 12 years Hasselblads.
I worked for Canon inMelbourne in their photographic service dept for 4 years which is where I came to the realization that Canon were the best cameras available for my purposes. I had a couple of Eos 1bodies followed up by a couple of 1N's. I started out in digital ... I reckon that the 1DSII is a significant improvement. What next...... well, I would speculate that the holy grail is dynamic range & my expectation is that Canon will make improvements in this area.
32MP to nonsens. Optyka tego nie uciągnie - to z 200 linii na mm.
Wywala filtr AA i nie bedzie tak zle ;)
Polecam lekturę artykułu na fotopolis.pl - Sony rozwija się w dobrym kierunku, by dokopać Canonowi :D Już nie CCD, a CMOS i nie idą w megapikselowy wyścig. Wiem, że ta matryca będzie zapewne użyta w kamerach... ale gdyby w aparacie zamontowali migawkę zdolną rozwijać prędkość 60 fps'ów, mógłby on konkurować z 1DMkIIN ;-)
To jest matryca 1/1,8". To sobie moga w kompakta wsadzic albo kamery video a nie konkurowac z 1D. Do tego nikt nie bedzie robil lustra bo crop wyjdzie minimalnie 5x ;).
Pewnie stad te pogloski o nowej lini szkiel, ale 32MP to bylby za duzy skok. Zrobia 22MP i wszyscy i tak beda skakac ze szcześcia:)
musieli by najpierw Nobla dostac z rozpedzania lustra do 60 klapniec na sek ;)
no to sobie policzmy powiedzmy ze lustro jest pod katem 45st do matrycy wysokosci 24mm, czyli zeby zakrylo matryce musi byc dlugosci ~34mm , w trakcie podnoszenia, krawedz lustra pokona droge ~ 26.7mm no i opuszczanie kolejne 26.7mm co daje nam na jedno "machniecie" droge ~53.3mm no i teraz x60 :mrgreen: czyli mamy ~3,2 m/sek co daje 11,5 km/h - powodzenia - o przeciazeniach nie wspomne ;-) bo wektor predkosci zmienia sie ~120 razy ;-)
kurde moze zrobic lustro obrotowe? jak nasze drzwi na forum ;-) :mrgreen:
zosatwić lustro nieruchomo
Wywalenie filtra AA to byłby kolosalny zysk, a przy takiej rozdzielczości możliwe, że już się da. Druga sprawa to to że tu mowa chyba o większyn formacie niż 24x36mm. Być może pierwsze próby robili z korpusem typu 1Ds. W końcu Mamiya ZD (48x36) jest bardzo podobnej wielkości jak Ds także bez problemu mogą do takiego body wepchnąć matrycę średnioformatową.
Ta matryca sony to raczej do kompaktów żeby można było filmy kręcić (nie wymaga migawki) :).
Albo zrezygnować z lustra... tylko, że to kompakt będzie. :)
No wlasnie... Wyobrazmy sobie, ze jest to 32MP, ale na powiedzmy
troszke wiekszym formacie niz 36x24mm, np. ~43x29mm
Nowe mocowanie dla szkiel obslugujacych pelna nowa matryce,
ale... no wlasnie, od razu dostepna przejsciowka z nowego
Super-EF do EF. Takze wszystkie istniejace szkla sa nadal
Full Frame (w rozumieniu 36x24mm) na nowym body, tyle tylko,
ze nie 32MP a cos kolo 22MP...
Do tego od razu dostepne 4 nowe Super-EF obiektywy na nowy format -
22mm f2, 35mm f1.2 i 55mm f1.0 i 75mm f1.2
Wystarczajacy bang na 25 rocznice?
na moje oko, to albo sredni format z prawdziwego zdarzenia, albo dalej FF z nowymi ficzerami. cos posrodku to troche takie sralimuszki...
Thom Hogan wykoncypowal kiedys modulowy DSLR. no to ja za czyms takim w wydaniu Canona. niech beda Super-lensy, ale nie matryca z gory zadana, tylko do wyboru. jeden woli 6x4.5, inny kwadrat, jeszcze inny 6x7. szkla do wszystkiego na raz mozna zrobic, do tego wspolny chassis, modul zapisu danych (twardy dysk, albo gniazdo kart pamieci, albo nadajnik wifi), modul celownika, modul migawki, ...
niech i kolo obrazowania takich Super-lensow nie bedzie wielkosci zwyklego sredniego, ale dostatecznie duze, zeby oplacalo sie bawic w takie matryce.
mowimy o sprzecie, ktory nie bedzie konkurencja dla cyfrowych Hasseli (bo to nie ten typ klienta), ale ktory stanowi naturalna kontynuacje dla chocby landszafciarzy, ktorzy w tej chwili masowo porzucaja swoje Mamiyki czy Broniki dla 5D.
Ja myślę że jednak jeśli canon zrobi średni format to być może obiektywy będą miały (albo już takie są :mrgreen:) pole krycia wystarczające nawet dla 70x60mm. Natomiast puszki będą sprzedawać klasyczne - bez możliwosci wymiany matrycy etc. Po prostu w ten sposób można wyciągnąć więcej zielonych od klientów.
Po za tym taka puszka wielkości np. Mamyi ZD jest jeszcze do zaakceptowania przy krajobrazie, w podróży. Natomiat przy formacie 6x6 cm, 6x7 robi się choćby ze względu na lustro i wziernik takie bydlę, że to już tylko do studia.
Spodziewam się też, że taki system będzie umiarkowanie drogi :D. Dostępny nawet dla średnio zarabiających pro i amatorów na zachodzie. Podejrzewam że tego właśnie boją się obecni producenci MF. Bo ja marzę np. o czymś takim jak Mamiya ZD ale jednak bardziej uniwersalnym głównie w kwestii matrycy i szklarni. I myślę, że to canon jest w stanie zapewnić. Gdyby wypuścili taki korpus w cenie poniżej 10k$ to byłby to nokaut dla konkurentów.
Jest tylko mały problem. Wielkosć lustra. W tych nowych korpusach muszą zrobić większą odległość bagnetu od matrycy - 44mm nie wystarczy. Także stare szkła mogłyby być kompatybilne tylko z przejściówka z elementem optycznym, a to jak wiadomo nie jest zbyt eleganckie rozwiązanie. Bo nowe oczywiście w dół mogą być w pełni kompatybilne bez żadnego problemu.
Chłopaki - ja Wam naprawdę dobrze życzę. Spełnienia tych marzeń i trelelele. Tylko że przypominam sobie, co było przed premierą 30D - te nadzieje i podobne do tych dywagacje. A potem nastąpiła premiera i chyba jako jedyny broniłem na tym forum tej puszki. Upadek tym bardziej boli, im wyżej się wejdzie.
Wątek zapoczątkowany przez Kolekcjonera (związany z nowymi szkłami) dotyczył szkieł HD o rewelacyjnej jakości, ale mniejszych, lepszych i jaśniejszych od obecnie dostępnych. Jeżeli to prawda, to aby pasowały do MF lub nawet 35mm, Canon musiałby obejść/złamać prawa fizyki.
Mi jakoś się nie chce wierzyćw to, że ta firma wchodzi w średni format. Pewnie - mając analityków tkwiących w temacie - być może dostrzegli, że rynek DSLR jest bliski nasycenia i należy szukać innych kierunkó ekspansji. Ale tak serio - ile jest w tym zimno skalkulowanej logiki a ile chciejstwa użytkowników?
Pomyślmy, 22 prezentacja w PL - trzeba przygotować jakieś materiały dla gości, do prezentacji - ktoś to musiał tłumaczyć, ktoś wydrukować, ktoś przesłać, no przecież nie robili tego w WSI, bo w rozsypce. Przecieki powinny być i to konkretne, no chyba, że nie ma, o czym.
a skad. zatrudnia sie tlumacza z umowa sformulowana tak, ze "morda w kubel albo my ciebie kill him" i odsyla wynik do Kraju Wschodzacej Wisni, czy jak to tam szlo. wydrukowane paczuszki przylatuja do PL wraz z druczkami dla calej reszty regionu.
sumarycznie taniej i mniej przeciekow :)
siedzialem na niemieckim forum canona i przed chwilą podano następującą wiadomosc:
1 D Mark III ohne Crop ( 1,3er Crop gibts nicht mehr )
12,8 Mio Pixel ( Vollformat )
Serienbilder 8,3 Bilder pro sec.
COMS der 5 D
Gehäuse der Mark II N
Preis ca. 4200,-
40 D
10,2 Mio Pixel
1,6 er Crop
Schüttelsensor
5 Bilder pro Sec.
Sonst wie 30 D
ca. 1300,-
Und ein Update der 1 DS Mark II ( großer Monitor etc. )
Ab Sebt. mit 22 Mio. Pixel.
ciekawe czy się sprawdzi ?
W tej chwili to już bardzo ciężko powiedzieć :mrgreen:.
Fakt jest że firma o potencjale takim jak Canon na swój jubileusz może (choć nie musi) się postarać i wypuścić coś na prawdę ciekawego :).
Tak samo jak wszystko inne :mrgreen:.
zaraz, zaraz... przeciez ten 40D to mial byc D200-killer, uszczelki nawet na fleszu, 77Mpix, 147fps, 87 punktow AF, wykrywanie twarzy, czujnik intencji autora, hiperprogramy, auto-ISO do 10000 (nie musze mowic ze gladkie jak dupcia niemowlecia) itd. itp. :D :D
?que pasa?
Los Carabinieros del alpagos finitos...
znaczy się kasiora w zęby i zasuwaj, kto żyw po piątkę póki cenę nie podbiją - skoro tak się to z tymi nowościami rysuje :)
40 D
10,2 Mio Pixel
1,6 er Crop
Schüttelsensor
5 Bilder pro Sec.
Sonst wie 30 D
a co to jest ten
Schüttelsensor
cholera nie widomo czy to wibrujacy sensor czy wibrujacy filtr jak w 400d
chyba ze canon juz nie planuje sprzedazy IS za dwa lata ;)
no ja i tak najbardziej czekam na nowosci u konkurencji:D
Wychodzi, że Canon wysłuchał narzekań i będzie 400D w większej obudowie.
Moje typy :
Body :
1. Canon EOS 1D Mark III : 12 MP, Crop 1.2, DIGIC III, 8,5 FPS
2. Canon EOS 40D 10MP, x 1.6, DIGIC III, 5 FPS
Szklarnia :
1. Canon EF 10-24 F/2.8 L USM
2. Canon EF 24-70 F/2.8 L USM IS
3. Canon EF 200mm F/2.8 L USM IS
4. Canon EF 100-400 F/4 L USM IS
5. Canon EF 400mm F/4 L USM IS
Co wy obstawiacie ?
Schüttelsensor
to rozwiazanie rodem z 400 D czyszczenie matrycy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to szkielko Canon EF 10-24 F/2.8 L USM ..mocno ,mocno kuszące :lol:
da ktoś linka do tej szklarni?
Schüttelsensor dla mnie na koncu jest sensor a filtr to nie sensor ;) w takich wypadku to poprostu 400d dla bogatszych, dobrze ze jest i gdybym mial 10d a potrzebowal nowosci to bym kupil.
gdzie ty widzisz nastepce 400dCytat:
Wychodzi, że Canon wysłuchał narzekań i będzie 400D w większej obudowie.
Canon EF 10-24 F/2.8 L USM mnie kusi ale tylko jako ciekawostka bo jak dla mnie to za szeroku. na cropie to moze by jeszcze spoko bylo ale na FF...:/