canon.
My tu pomagamy, a Ty głowę w piasek chowasz??... daj linka!
Wersja do druku
Coście się tak na mnie uwzięli?:)Mi tu raptem uwzględnili 3 zdjęcia,a wy chcecie linka-dajcie chłopy spokój:)
Nikt sie nie uwzial chcemy zobaczyc jak skorzystaes z rad z tego tematu...
No to mam jeszcze pytanko:ten canon 400D ma podgląd głębi?W jednych danych technicznych pisze że tak, a w drugich że nie.
Ma podglad GO
Dzięki rypson.A powiedzcie mi jeszcze czy dobrze robię, bo na dreamstime gdy wysyłam fotki to zaznaczam"Submit Commercial RF Image". Ale obok tego są inne, a na końcu jest " submit editorial image". Czy dobrze robię wysyłając w tym pierwszym?
dobrze... chyba, że chciałbyś wysłać zdjęcie z jakiegoś koncertu, imprezy sportowej czy np Leppera jak pasie krowy na pastwisku to wtedy wysyłasz jako Editorial. (zdjęcia w których są znane osoby, obiekty lub marki/ reklamy a Ty nie masz model release lub property release)
Dzięki sergi. Właśnie o to mi chodziło.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A ta Fotolia mnie już drażni! Zaś mi wyrzucili kolejne zdjęcia.I to ma być podobno strona dla amatorów...Teraz mi piszą "Type of photograph"
RICO nie zwalaj winy na Fotolię tylko pracuj nad swoim warsztatem
A mógłbym zobaczyć któreś z waszych zdjęć?
Galeria na fotolii i 123rf
i dla przykładu jeszcze featurepics na którym nie odrzucili chyba żadnego z moich zdjęć
jak chcesz zobaczyć resztę to zapraszam na mój blog http://the-art-of-light.blogspot.com tam masz linki do moich innych galerii... możesz sobie sprawdzić ile fotek mam w danych serwisach (im mniej tym więcej odsiali :P).
Pozdr
Dzięki robgr85!Obejrzałem twoją galerię na fotolii i wiem co jest nie tak z moimi zdjęciami-są za mało stockowe.Ale do takich zdjęć muszę po pierwsze sprawić sobie aparat. Bo z tym kompaktem to tylko do babci na imieniny...:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha, a zdjęcia masz super!
bez przesady, jak się uprzesz to i kompaktem fajne fotki porobisz (patrz na galerię użytkownika 'fotoaloja'), od niedawna ma lustrzankę... ponad 300fotek kompaktem (z tego co pamiętam, niech lepiej się sama wypowie:P).
Pozdrawiam
Rico, widzę, że przeżywasz początki zupełnie jak ja:)
spokojnie, daj sobie czas.
połapiesz się powoli o co chodzi.ja również zaczynałam na kompakcie i również mi odrzucano fotki, z tym, że ja raczej szybko zaczełam focić owocowe stockowe zdjęcia, kwiaty, ślimaki i jakoś tak mi zostało ...
;P
nie, no obecnie troszkę wrzucam już nawet potraw, posiłków, ale owoce są najlepsze;D
RICO, też myślę podobnie jak robgr85, ja też nie mam lustrzanki (ale w końcu sobie kupię :mrgreen: , jeszcze trochę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ). Podstawa, to się nie zniechęcać na początku, uważnie czytać, za co zdjęcie odpadło i wyciągać wnioski.
Właśnie przechodzę "chrzest bojowy" na istocku. Mam już 10 zdjęć i 1 DL! (nie powiem, ile wyleciało ;-) ). Będę musiała kupić w końcu coś do usuwania szumów.
i mnie tez dodaj do CN :) ja notek nie wysylam ale im nas wiecej tym lepiej.. :)
Rob jak ci idzie na featurepics ?? sa jakies downloady czy raczej cienki serwis ??
Dzięki dziewczyny,że podtrzymujecie mnie na duchu:)Zresztą bez was wszystkich nie dałbym sobie rady.Fotoaloja,a twoje począdki pamiętam-czytałem twoje posty:)Co z tą drugą złą pracą?:)Olałaś ją?
O tym zdjęciu IS mówi:
"We found this file over filtered from its original appearance/quality."
To oznacza, że wg nich jest poPSute?
uważają że za dużo ps. obrabiałeś w PSie czy nie? Jak nie to może warto spróbować podesłać za jakiś czas ponownie (najlepiej kilka miesięcy poczekać) bo chyba za takie podsyłanie można dostać jakąś tam karę... a tak to jeśliby się czepiali to mógłbyś napisać że przeglądałeś ostatnio swoje portfolio i zastanawiałeś się jak mogłeś zapomnieć wysłać im tą fotkę :P jeśli obrabiałeś oryginał w PSie to spróbuj zastosować delikatniejszą obróbkę...
Pozdr.
Tak, bylo obrabiane w PS'ie. uważam jednak ze nie przesadzilem.. sa chyba przewrażliwieni na tym punkcie, szczegolnie IS. czesto widze fotki na IS, ktore moim zdaniem nie daloby sie osiagnac takich efektów bez użycia psa...
Malin, fotka mi osobiście się podoba, ale trudno oceniać co jest dokładnie nie tak, może jakieś techniczne sprawy typu artefakty, szumy itp., ale nie brałabym za mocno do siebie, z czasem przywykłam, że fotki się nie załapują z tak nieraz przeróżnych powodów, że zaczynam wątpić we własny wzrok, dochodzi kwestia monitorów, humorów itp. itd., myślę, że będziesz miał wiele ładnych fotek na stockach, jak patrzę na powyższą:)
trzeba uważać z używaniem filtrów PS. Ja na początku miałem dużo odrzutów z powodu "przefiltrowania zdjęć". Przestałem używać wyostrzania i zdjęcia "przechodzą" bez problemów
witam,
z 3 zdjęć próbnych wysłanych na Istock, 2 zostały zaakceptowane. Czy będe musiał dosłać tylko 1 zdjęcie ? czy znów 3 nowe ?
Pzdr.
jedno, u mnie było tak, że to jedno wysyłałam ze trzy razy zanim zaakceptowali mi całą aplikację
Pomijajac wszystkie filtry. Zdjecie jest beznadziejnie wykadrowane. Z lewej strony niecale krzewy wchodza w kadr a z prawej motyw glowny na pierwszym planie obciety. Swiatlo takie sobie byles w dobrym miejscu ale ustawiles sie nie o tej godzinie co trzeba. A to wplynelo na balans bieli i ekspozycje.
moim zdaniem to zdjęcie jest poprostu mało atrakcyjne.
Na stockach ida ladne zielone trawki z pieknym niebem... tutaj tego brak.
To że ci napisal overfiltered nie koniecznie znaczyże jest za dużo PSa...
poporstu Ci nie napisza ze im się zdjecie nie podoba :) więc wybierają tego typu wymówki.
Za dużo cienia jest na górach i fotka jest zbyt kontrastowa, nie ma przejść tonalnych. Tak moim zdaniem.
pozdr.
Z moich obserwacji wynika, ze bardzo trudno się przebić z landscapami na Istocku, trzeba mieć naprawdę wyjątkowe zdjęcia. Na Shutterstocku pewnie jest łatwiej, ale wynika to z faktu, że shutterstock promuje zdjęcia nowe.
Poniżej link do czołowego specjalisty od landcapów na Istocku
http://www.istockphoto.com/avtg
Proponuję oglądnąć jego galerię, można się dużo nauczyć.
Pozdrawiam
Dziekuje Ci przedewszystkim za krytykę. Zaczynam ze stockami, a to zdjęcie nie było z myślą o stockach. Niemniej jednak, sam kadr - w jakimkolwiek celu by to zdjeciu bylo robione - jest do poprawienia. Mimo ostrych słow, dzieki za odzew.
W takim razie widze, że naprawde dużo zdjęć stockowych jest robionych na HDR'ach. Ktoś kiedys pisał, że jeden z najbardziej znanych fotografów na IS robi portety na HDR'ze.
Dzieki za poradę co do ostrości, słyszalem już, że stocki nie lubią przeostrzonych zdjęć i lepiej tego niedoostrzać za bardzo.
p.s. Dzieki fotoaloja za odzew na pw :)
p.s.2 Co oznacza ETR w Dreamstime, zakladka Pending File? oznacza ilosc godzin w kolejce do weryfikacji?
Tak, trochę czekania jest ;-)
ja się pochwale pierwszym zdjęciem jakie dostało się na stock'a... :smile:
http://www.dreamstime.com/highlighters-image4385227
keywords tylko trochę ubogie... :roll:
już poprawione... :-)
ja wlasnie rozpoczynam współpracę z Dreamstime, na razie z paczki 3 fotek 2 zaakceptowane, mile zaskoczenie bo to jeszcze fotki z olka 740..
takze "luz, dystans, ręce w kieszeni" jak mówi Boniek i "powoli a fest" jak mówi moj kumpel ;)
Pozdrawiam
Emiel
pytanko z cyklu keywords,jak w ps otworze fileinfo i kewordsy mam tam pakowac po przecinku?? i czy po zapisaniu zdjecia z wpisanymi key i wyslaniu na stocka keywordsy uploaduja sie z fotka??
Yomen tak upload'ują się ze zdjęciem. Ja oddzielam średnikiem.
Pzdr.
No widze ze coraz wiecej nas tutaj :) nic tylko nowym stockowcom zycze jak najwiecej uploadu i jak najmniej nerwow po odrzutach :)
heh :) swoją drogą to musze przyznać że teraz to już nie podchodzę do odrzutów tak emocjonalnie jak kiedyś... wywalą, to kij z tym :) kiedyś mi ciśnienie potrafiło wybitnie skakać (choć też widzę że teraz mam znacznie niższy procent odrzutów :P)
zauważyłem ciekawą sprawę w statusie na fotoli... obok liczby zaakceptowanych fotek mam napisane 0% exclusive images... tak trochę mnie kusi aby wysłać tam kilka fot na wyłączność... w ostatnim miechu u mnie na fotolii liczba sprzedarzy przebila istock...
Pozdrawiam,
robgr85 mi pisze to samo,z tym że ja mam tam tylko 3 fotki:)Na drimstime mam też 3.To mój rekord:)
Taaa odrzuty dla mne na poczatku to byla tragedia ze caly dzien zmarnowany... kiedys nawet po odrzucie napisalem soczystego maila do jednej z agencji... ktora odpisala mi ze jest im przykro i ze nastepnym razem napewno bedzie lepiej :))) Dzisiaj jest le[piej szczgolnie ze przes ostatnie miesaice opieralem sie na jednym temacie i nawet na istock moj procent akceptacji mocno wzrosl ostatni... dreamstime w tym miesiacu z 82 - 80 zaakceptowanych... zdecydowanie na stockach trzeba czasu bo to mocno ksztaltuje i uczy...
A tak troche innej beczki ostatnio iStock odrzucil mi 3 tygodni temu 4 zdjecia bo inspektor uznal ze zdjecia przestawiaja naga osobe ponizej 18 roku zycia... byly to zdjecia mojej corki ktora ma 7 miesiecy i miala na zdjeciu tylko pieluche... napisalem maila z prosba o ponowne rozpatrzenie tych zdjec bo ni jak ma sie to do nagich osob ponizej 18 roku zycia a dzieci zazwyczaj nosza tylko pieluche jak jest cieplo :) czekam na rozpatrzenie mojej prosby mam nadzieje ze na plus bo od dwoch tygodniu zdjecia podobnego rodzaju przeszly bez problemu... Kiedys juz raz apisalem podobny mail jak moje zdjecie po raz chyba 3 o ile pamietam zostalo odrzucone z powodu potencjalnych trademarks... a ze zdjecie ma wysoki potencjal to postanowilem powalczyc o akceptacje no i udalo sie... iStock napisal mi ze uznaje to zdazenie jako pomylke inspektora i pzreprasza za sytuacje....
hahaha, dzięki za poprawienie humoru:DCytat:
iStock odrzucil mi 3 tygodni temu 4 zdjecia bo inspektor uznal ze zdjecia przestawiaja naga osobe ponizej 18 roku zycia... byly to zdjecia mojej corki ktora ma 7 miesiecy i miala na zdjeciu tylko pieluche... napisalem maila z prosba o ponowne rozpatrzenie tych zdjec bo ni jak ma sie to do nagich osob ponizej 18 roku zycia a dzieci zazwyczaj nosza tylko pieluche jak jest cieplo
a coby nie robić tylko spama, to dodam, że już dawno nie przeżywam odzuconych zdjęć, tylko grzecznie poprawiam to co umiem i to co mi się chce
nie wysyłam też na siłę zdjęć odrzuconych ponownie, bo mam tyle naprodukowanych owoców w kolejce do obóbki, że wystarczy na najbliższy czas, wolę wysyłać nowe zdjęcia, zawsze to świeże owoce zdrowsze niż zbuki;P
jedynie zdjęcia koncepyjne sa dla mnie cenne i tych mi nieco żal, ale rudno, niech się wąchają ;P
No,dzięki waszym radom stałem się dzisiaj szczęśliwym posiadaczem canona 400D:)Nareszcie mogę dać upust swoim fantazjom:)Mam jedno pytanko.Zauważyłem że ten aparat robi zdjęcia "panoramiczne"-można takie zamieszczać na stockach?
panoramiczne ?? czyli jakie ?? czyzbym o czyms nie wiedzial.....
hehe szeroki kąt (17mm na cropie) to jeszcze nie jest panorama :) aby szybko i łatwo nauczyć się podstaw obsługi nowego aparatu polecam samouczek z 350d:
http://video.google.com/url?docid=-6...2Yiw_mJ9VNpjrA
może i odnośnie starszego modelu, jednak wszystko jest bardzo przystępne i na początek powinno wystarczyć :)
Pozdrawiam,
Robert
rypson nie chodzi mi o typowe panoramiczne.Wytłumaczę to na chłopski rozum:)Z kompaktu wychodzą zdjęcia jakby bardziej kwadratowe, a z tego canona góra i dół jest obcięta/ty.Mam dopiero drugi dzień tego canona i mało jeszcze o nim wiem:)
chodzi chyba o to że kompakt robi zdjęcia w stosunku boków 4:3 a lustrzanka 3:2 - to na stokach nie przeszkada - możesz wrzucać dowolnie obcięte
Dzięki arturs-o to właśnie mi chodziło:)
ufff udalo sie przebrnąć przez cały wątek :)
dzięki temu troche rozjaśniło mi sie w glowie jezeli chodzi o stocki
dzięki wszystkim za informacje, porady itp
myslicie ze takie fotki maja szanse na stockach? http://www.dreamstime.com/galantnie_portfolio_pg1
na razie wrzucam fotki z szuflady, jeszcze z kompakta zobaczę co sie z nimi uda zdzialac
74 pliki jeszcze czeka na weryfikacje, czeka i czeka i czeka.... ;)
pozdrav
Moim zdaniem niezle fotki... napewno niektore z nich sie sprzedadza... mysle ze nawet calkiem niezle jak na poczatkujacego... zcze jak najwiecej downloadow :)