-
Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Nie ma sprawy, ale przyznasz, że myśl o Twojej ewentualnej przesiadce na Nikona była dla mnie mocno kusząca. Dzieliłbyś wtedy czas pomiędzy forum Canona i Sony, udowadniając na jednym i drugim forum wyższość Nikona nad pozostałymi :-) Z tej okazji wpisałbym się nawet na jakieś forum Sony, żeby sobie poczytać :-) I tak jestem spokojny, że jeżeli nie w tym, to w przyszłym roku, zaciskając poślady, wrócisz do Canona :-) (czego Tobie i sobie życzę).
W Nikonie (analogowym) siedziałem kilka ładnych lat. Tak więc przykro mi niezmiernie, że nie sprawię Tobie tej przyjemności. Notabene wielokrotnie pisałem (Tobie też), że puszka jest dla mnie wyłącznie zakrętką do m.in. analogowych szkieł, których używam i nie mam problemu z producentem aparatu. Tak więc nigdy nie musiałem "zaciskać pośladów", jak to bardzo subtelnie ująłeś (nie wnikam skąd wziąłeś tak dogłębne przemyślenia).
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Mam nadzieję, że byłeś roztropny i nie przyinwestowałeś w szkła Sony? W przeciwnym wypadku rozstanie będzie kosztowne.
Kosztowna to jest raczej wymiana szkieł EF na RF , co widać po ogłoszeniach na forum oraz "wysypie" tychże na OLX. Na szczęście moimi zabytkami cały czas da się robić zdjęcia i nie mam zamiaru ich zmieniać na cokolwiek nowszego. Koszty wymiany puszki w Canonie z DSLR na ML pominę wymownym milczeniem.
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A kosztowna to jest raczej wymiana szkieł EF na RF co widać po ogłoszeniach na forum oraz "wysypie" tychże na OLX.
Ja na szczęście nie widzę potrzeby przesiadania się na szkła RF (o zgrozo, obrazek ze starego, mydlanego 50/1,2 na R bardziej mi się podoba, niż sterylny, ostry obrazek z RF 50/1,2). Lubię sobie też podpiąć przejściówkę z filtrem szarym, lub polarem, a tego RF niestety nie jest mi w stanie zaoferować. Dobrze, że używasz manuali. Jak przesiądziesz się na Canona, to przynajmniej będziesz wiedział gdzie masz ostrość i po Twoim Sony odkryjesz, że jednak w wizjerze można coś zobaczyć :-)
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkow
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Ja na szczęście nie widzę potrzeby przesiadania się na szkła RF (o zgrozo, obrazek ze starego, mydlanego 50/1,2 na R bardziej mi się podoba, niż sterylny, ostry obrazek z RF 50/1,2). Lubię sobie też podpiąć przejściówkę z filtrem szarym, lub polarem, a tego RF niestety nie jest mi w stanie zaoferować.
Doskonale Cię rozumiem. Tylko teraz proszę abyś całej reszcie użytkowników nowych Canonów R i RP wyjaśnił, że ich przejście na szkła RF kosztujące 10k zł (i więcej) jest bezsensowne, bo doskonale się sprawują stare analogowe konstrukcje EF dopinane przez adapter międzystemowy. Albowiem większość onych użytkowników skusiła kompaktowaość zestawu R + szkła RF co niejako pozostaje w sprzeczności z tym co piszesz, że zamiast RF 85 1.2 doskonale sprawdzi się EF 85 1.8 przez adapter i wyjdzie nawet taniej https://www.canon-board.info/threads...=1#post1400485.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Dobrze, że używasz manuali. Jak przesiądziesz się na Canona, to przynajmniej będziesz wiedział gdzie masz ostrość i po Twoim Sony odkryjesz, że jednak w wizjerze można coś zobaczyć :-)
Swego czasu ustawiałem ostrość na różnych matówkach bez rastra oraz klinów i jakoś przeżyłem. Tym bardziej nie mam takowych problemów z manaulami obecnie (focus peaking) i raczej radzę sprawdzić jak w trybie ciągłym ustawiania ostrości AF-C z Eye AF radzi sobie konkurencja po najnowszych aktualizacjach (proponuję wcześniej usiąść, bo może być to szokujące przeżycie). Canon oczywiście po ostatnich aktualizacjach się poprawił i może dogoni, obaczymy co pokaże w nowych puszkach.
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlust
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
i raczej radzę sprawdzić jak w trybie ciągłym ustawiania ostrości AF-C z Eye AF radzi sobie konkurencja po najnowszych aktualizacjach (proponuję wcześniej usiąść, bo może być to szokujące przeżycie).
Kompletnie mnie nie jara ten kwadracik biegający po ekranie. Jak znajdę czas, to powieszę na YT obrazek z realnego działania AF w Rce przed aktualizacją FW. Mam nagranie w naprawdę trudnych warunkach jak działa AF. Nagrane jednym ciągiem około 2,5 min z pokazu mody. Obejrzysz, pokażesz mi coś podobnego z Sony, to wtedy pogadamy o tym jak się sprawuje AF w realnych warunkach.
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bez
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Kompletnie mnie nie jara ten kwadracik biegający po ekranie. Jak znajdę czas, to powieszę na YT obrazek z realnego działania AF w Rce przed aktualizacją FW. Mam nagranie w naprawdę trudnych warunkach jak działa AF. Nagrane jednym ciągiem około 2,5 min z pokazu mody. Obejrzysz, pokażesz mi coś podobnego z Sony, to wtedy pogadamy o tym jak się sprawuje AF w realnych warunkach.
Tu nie chodzi, czy jara. Chodzi o użyteczność i sprawność działania.
Przykładowo filmik z Sony A7 III + Canon 50mm f1.2L. Natywne szybciej i punkt ostrzą, ale sprawdzałem Eye AF na EF 70-200 2.8 i jak dla mnie było dobrze. Co do EF 85 1.2 z założenia jest żółwiasty - to i szybszy już nie będzie, ale też działa ;)
https://www.youtube.com/watch?v=n12rvOMpcK4
-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Uwielbiam czytać wypowiedzi bezrefleksyjnych "wyznawców/talibów", jedynej słusznej marki...
Czytając te wypowiedzi nabieram szczerego przekonania, że samochody też canon robi najlepsze ;)
Z niecierpliwością czekam na ten pokaz działania af-u, bo w internecie nie mogę znaleźć testów/recenzji potwierdzających tą przewagę canona nad konkurencją...
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Tu nie chodzi, czy jara. Chodzi o użyteczność i sprawność działania.
I ten filmik ma mnie przekonać o sprawności AF? Żartujesz, czy piszesz poważnie? Ludzie stoją jak kołki w jasny dzień i to jest ten cudowny AF?
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Can
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
I ten filmik ma mnie przekonać o sprawności AF? Żartujesz, czy piszesz poważnie? Ludzie stoją jak kołki w jasny dzień i to jest ten cudowny AF?
A doczytałeś, że to z L-ką Canona 50mm f1.2L ? A nie z natywnymi szkłami ? Szybkość AF-a w obiektywie przy dużych i ciężkich soczewkach do przesunięcia sama z siebie nie przyspieszy. Sam nie kręcę filmów, ale wiem o czym piszę i co widzę. Mam jedno natywne szkiełko FE 85 1.8 (używka) i wiem o czym piszę.
Tak więc Andrzeju może faktycznie jak Cię "nie jara ten kwadracik biegający po ekranie" to się nie zmuszaj i w ogóle nie wgrywaj FW 1.4 do swojej R-ki Canona, bo po co ?
https://www.optyczne.pl/14179-nowo%C...ramowania.html
ps.
szkoda mojego pisania. Pa i buziaki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jjj
Uwielbiam czytać wypowiedzi bezrefleksyjnych "wyznawców/talibów", jedynej słusznej marki...
Zmień forum, skoro to Ci nie pasuje, ewentualnie napisz coś merytorycznego (o ile masz coś do dodania, ale obawiam się, że nie masz).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A doczytałeś, że to z L-ką 50mm f1.2L ? A nie z natywnymi szkłami ? Szybkość AF-a w obiektywie przy dużych i ciężkich nie przyspieszy. Sam nie kręcę filmów, ale wiem co używam i co widzę.
Tak więc Andrzeju może faktycznie jak Cię "nie jara ten kwadracik biegający po ekranie" to się nie zmuszaj i w ogóle nie wgrywaj FW 1.4
https://www.optyczne.pl/14179-nowo%C...ramowania.html do swojej R-ki, bo po co ?
U mnie będzie z EF 70-200/2,8 też przez przejściówkę. Może zakończmy na tym dyskusję o AF i wrócimy do tematu jak podwieszę filmik?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Zmień forum, skoro to Ci nie pasuje, ewentualnie napisz coś merytorycznego (o ile masz coś do dodania).
No to żeby było merytorycznie potwierdź swoje wypowiedzi o "wybitnym" af-ie w Twoim canonie.
A tak w kontekście zmiany forum to czy to nie Ty czasami pojawiasz się na nikoniarzach ze swoimi wyprawami krzyżowymi, nawracając na "jedyną słuszną wiarę" ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jjj
No to żeby było merytorycznie potwierdź swoje wypowiedzi o "wybitnym" af-ie w Twoim canonie
A tak w kontekście zmiany forum to czy to nie Ty czasami pojawiasz się na nikoniarzach ze swoimi wyprawami krzyżowymi, nawracając na "jedyną słuszną wiarę" ?
Ale to Ty miałeś coś merytorycznego dodać. Przeczytaj jak się nazywa ten wątek, albo spakuj swoją A9II do plecaczka i przenieś się na forum Sony, tam sobie możesz powzdychać jaki masz za.....bisty af.
-
Bardzo proszę zakończyć te wojenki systemowe. To nie ten temat.
Tu jeszcze ciekawe rumorsy o szkłach:
RF100-500
https://www.canonrumors.com/is-an-rf...n-the-way-cr2/ i zapewne kicie do R:
RF24-105
https://www.canonrumors.com/canon-rf...a-second-lens/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Pewnie z jakąś tanią Rką w zestawie zmieści się w 5 tyś PLN
-
Tak tylko odpiszę, zapytany.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Zwykle z Tobą nie pisuję, z powodów, które doskonale znasz, ale tym razem poproszę o przykład. Nie wszystko, czyli co konkretnie któryś z konkurentów oferuje więcej?
Jeśli mowa o flagowcu to oprócz fps, gdzie minimalnie wygrywa Canon istotne jest wysokie ISO. No to zerknijmy na ISO 1D mk3 z roku 2020 i D5 z roku 2016. W Canonie do 800 tys, w Nikonie do 3 mln. Bzdurne toto i nieprzydatne, no ale mogę podać głupi argument w dyskusji. Natomiast zapewne nie mogę w dyskusji podać wiele ważniejszego DR w body dla ludu - semipro i amatorskich, bo tego nie ma w specyfikacji aparatów. Porównujemy tak w ogóle stare body Nikona z body Canona, którego jeszcze nawet nie ma na rynku.
No to popatrzmy na to co jest i na "równolatki" czyli 1D mk2 i Nikon D5. Ilość punktów AF - w Nikonie 153 w tym 99 krzyżowych, połozone szerzej, w Canonie punktów 61, tylko 41 krzyżowych, położone wężej. Wysokie ISO - w Canonie zdecydowanie niżej.
Nie widzisz bezsensu takich przepychanek? Canon wygrywa wielkością systemu. Natomiast sądzić, że w każdym z parametrów Canon jest lepszy od jakiegokolwiek aparatu konkurenta jest niepoważne.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
... 1dx mk III .....Ten aparat rozjechał wszystko co jest na rynku.
Różnice między C i N nie są wielkie, pisanie o rozjechaniu jest mocno na wyrost, nie znamy specyfikacji Nikona D6.
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
A nie ma przypadkiem 16fps przez wizjer i 20fps przez LiveView, gdzie LV do repo to raczej średnio jest wygodne, więc użyteczne jest 16fps?
Ma, napisałem że flagowy Canon ma więcej niż Nikon. Zawsze miał te 1-2 fps więcej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Ale to Ty miałeś coś merytorycznego dodać. Przeczytaj jak się nazywa ten wątek, albo spakuj swoją A9II do plecaczka i przenieś się na forum Sony, tam sobie możesz powzdychać jaki masz za.....bisty af.
Ależ, ja absolutnie nic nie pisałem, ani o sony, ani o nikonie, ani o innym systemie a już w szczególności nie przekonywałem o wyższości/lepdszości jednego nad drugim...
To Ty piszesz o tym jaki to canon jest najlepszy we wszystkim i od wszystkiego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ma, napisałem że flagowy Canon ma więcej niż Nikon. Zawsze miał te 1-2 fps więcej.
Podałeś to jako potwierdzenie tezy Svena, że 1dx mk III rozjechał wszystko co jest na rynku i trochę mi się to kłóci z A9 i A9ii, które również mają 20fps :).
-
Wiem, ale wyniki osiągane z migawką mechaniczną są ważne. Nie zawsze można stosować migawkę elektroniczną.
Podobno D6 też ma mieć 20 fps.
-
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Odnosnie R6 to IMO będzie taki 6D III (aparat dla ludu). Czyli prawdopodobnie skanibalizuje pod względem sprzedaży oraz popularności RP i R. Ale z tą matrycą 20 Mpix nie spowoduje, że R straci swoją pozycję wśród osób potrzebujących wincyj Mpix. Czyli w systemie R będą do wyboru matryce 20, 30.3 oraz 45 Mpix. Do wyboru, do koloru. Jak dla mnie to 20 Mpix to za mało a 45 Mpix już za dużo, ale co kto lubi.
https://www.canonrumors.com/canon-eo...cations-cr2-5/
Canon EOS R6 Specifications:
20mp full-frame CMOS sensor
IBIS
12fps mechanical and 20fps electronic.
4K @ 60p
New battery (Not sure if it’s the same as the EOS R5)
June 2020 launch (We think a May announcement)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Sony nie wymyśliło bezlustra. Zrobili bezlustro FF, bo ich "lustrzanki" to była porażka na całej linii. Szkoda, że jak już robili to FF ML, to zapomnieli włożyć tam bagnet do FF. A tak powstał kastrat FF z bagnetem APS-C.UOTE]
wypadaloby rozrozniac pomiedzy bezmyslnoscia a bezlustrem.
Obawiam sie , ze nie dotknelo Cie to drugie.
Nie napisalem , ze sony wymyslil bezlustro , a ze jako pierwszy wprowadzil do seryjnej produkcji bezlustro FF. W dodatku za cene piorunujaca - a7 mial polowe ceny wowczas wprowadzonego dslr- canona c5mk3.
Wlasciwie moznaby powiedziec, ze to sony w ogole wprowadzil na rynek bezlustro , choc w innym scislym znaczeniu tego slowa niz to nazywane jest dzisiaj. Mavici byly przeciez bezlustrami , choc nie mialy optyki wymiennej. Ale nie to mialem na mysli - lecz to co napisalem.
pierwsze lustrzanki sprzedawane pod marka sony to bylo wykorzystanie posiadanych juz zapasow z czasow minolty.
tanie , proste i oblesne lustrzanki , sprzedaly sie szybko i masowo , zaklad zaczal przynosic dochody.
Juz wowczas sony mial wizje aparatu przyszlosci i chyba sie nie pomylil.
inni robili swietne aparaty , sony wybiegal juz w przyszlosc.
Cytat:
Ty tak na poważnie to piszesz?? :-)
oczywiscie . Sony zdefiniowal aparat cyfrowy od nowa a konkurenci potrzebowali pieciu lat by moc pojsc ta droga .
To nie jest kwestia mody - celownik evf daje nowe wieksze mozliwosci. Uklad celowniczy zawsze determinowal konstrukcje i uzytecznosc aparatu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
ze jako pierwszy wprowadzil do seryjnej produkcji bezlustro FF. W dodatku za cene piorunujaca - a7 mial polowe ceny wowczas wprowadzonego dslr- canona c5mk3.
A co w tym dziwnego, że kosztował połowę? A7 to wydmuszka z plastikowym bagnetem APS-C i baterią, która nie nadawała się do niczego. AF też praktycznie był bezużyteczny. 5d mk3 to profesjonalny aparat używany zawodowo przez tłumy fotografów. Połowa ceny to i tak zbyt wiele. Dziwi mnie tylko, że do dziś ten badziew sprzedają. Swoją drogą to A7 spełnia chyba Twoją definicję aparatu domowego; można go sobie w domu na półce postawić i popatrzeć na niego, bo do pracy to się to nie nadaje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
wypadaloby rozrozniac pomiedzy bezmyslnoscia a bezlustrem.
Nie będę tego komentował, ale popatrz może w lustro.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Canon EOS R6 Specifications:
20mp full-frame CMOS sensor
IBIS
Pytanie tylko co to za sensor, z 1dx III raczej nie :-), bo jeżeli tak ...
--- Kolejny post ---
Kilka uwag o przyszłości systemu R napisanych przez zatwardziałego krytyka Canona:
https://www.eoshd.com/2020/01/canon-...zu5qQcCytylgXk
-
-
Wygląda ok, i metalowy bagnet ma :)
-
I wygląda że ostrzy od 20cm
-
no... razem RP i 50/1.4 przez adapter moglbym miec jako aparat do torebki
-
Ja myślałem o takim zastosowaniu dla RP z 35 1.8. ;)
A 24-105 ze zmiennym światłem wydaje się bardzo fajny. Zobaczymy jak cena. Ale na wakacje w sam raz, zamiast jednak sporego 24-105 L.
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 3854
Powinien wyjść razem z RP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
niech wyjdzie razem z RP2. takim na normalna baterie, bo LP-E17 to jest robienie sobie jaj z pogrzebu juz w Trabancie 750D, a w bezlusterkowcu zwyczajna perwersja :) wiec i z gripem umozliwiajacym trzymanie w nie-azjatyckich rekach :)
-
Pytanie czy i kiedy będzie RP2 ? Co ulegnie zmianie ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grreeg
Pytanie czy i kiedy będzie RP2 ? Co ulegnie zmianie ?
tez jestem ciekaw. ze 3-4 lata temu powiedzialbym "to sobie jeszcze poczekamy", bo czemu Canon nie ma brac klientow na wstrzymanie.
ale czasy sie zmienily, wejscie w bezlusterkowce nakrecilo troche wojenke i nawet Canon zaczal dawac cos wiecej ficzerow za mniejsze pieniadze...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
niech wyjdzie razem z RP2. takim na normalna baterie, bo LP-E17 to jest robienie sobie jaj z pogrzebu juz w Trabancie 750D, a w bezlusterkowcu zwyczajna perwersja :) wiec i z gripem umozliwiajacym trzymanie w nie-azjatyckich rekach :)
To ja azjata? 8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To ja azjata? 8-)
a kaszlesz juz? :mrgreen:
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
JERONIMO1
Ważne że będzie ibis ;)
Pójdą w górę ceny używanych niestabilizowanych stałek EF ;).
-
A przewidujecie w zwiąkzu z tym jakieś spadki cen R i RP w ciągu miesiąca-dwóch? ;) Na rynku wtórnym pewnie dopiero kilka(naście) tygodni po premierach, nie?
Planuję mieć zarówno R jak i RP. Kolejność kupna obojętna, ale już się "napaliłem" no i nie wiem, ile czekać na potencjalne kilkaset zł oszczędności... Mam ofertę na "R" po 5 ślubach z Sigmą ART 50mm za około 7700zł, więc sama Rka by wyszła za ~5500. Nawet nieźle...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aciek_l
A przewidujecie w zwiąkzu z tym jakieś spadki cen R i RP w ciągu miesiąca-dwóch? ;) Na rynku wtórnym pewnie dopiero kilka(naście) tygodni po premierach, nie?
R5 i R6 nie będą chyba jakoś śmiesznie tanie i użytkownicy R nie rzucą się chyba tak szybko do wymiany sprzedając za bezcen. Może posiadacze RP zmienią na R ale to też niepewne. Im więcej ludzi ma R i RP tym więcej głosów pozytywnych - to nie sprzyja masowej wyprzedaży.
-
Tamten deal już poszedł, nieważne. ;)
Cóż, myślę, że zacznę od RP, do znalezienia za 4k. ;) Deal na R już uciekł i tak. ;) "R-kę" realnie potrzebuję jesienią, a RP pewnie kupię teraz, żeby mieć coś poręcznego. :)
U nas pewnie gdzies przed sezonem ślubniacy zaczną wymieniać sprzęt i Rki pojawią się na rynku wtórnym. ;)
Ale poza tym nasz rynek działa nie tak, że ludzie czekają na nowy model, żeby od razu go kupić, tylko czekają na nowy model, żeby taniej kopic używany starszy model. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aciek_l
A przewidujecie w zwiąkzu z tym jakieś spadki cen R i RP w ciągu miesiąca-dwóch? ;)
Nie. Nowe eRki po pierwsze nie będą dostępne z dnia na dzień, po drugie spodziewam się, że ich początkowe ceny zaowocują wzbogaceniem języka o nowe zasoby słów niecenzuralnych :lol:...
-
Grupka prosów pewnie kupi od razu nowości i Rki się pojawią na OLX. ;) Ale RP będzie mniej ruszony, bo ciągle zostanie zdecydowanie najtańszym FF ML. A podejrzewam że tańszy z nowych bezluterkowców to i tak będzie poziom przynajmniej Rki.
-
Po wyjściu nowego modelu, RP będzie kultowym dobrym aparatem do wszyatkiego.
-
Canon w ostatnich 10-ciu latach zaskakiwal tylko cena.
obawiam sie , ze i tym razem tak moze byc.
gdyby rzeczywiscie cena byla porownywalna z konkurencja , nazwalbym to pozytywnym zaskoczeniem.
- Ze Canon potrafil robic swietne aparaty to nikt nie watpi ( i nadal potrafi optyke ) , ale czy bedzie potrafil zrobic je odpowiednio tanio ?
4 k eu za r5 na pewno nie dam z pobudek ideologicznych.
jesli ok 3 - bez wiekszego namyslu, ale po kilku miesiacach od ukazania sie na rynku.
-
Realna cena EOSa RP w odniesieniu do bebechów (archaiczna matryca , wizjer oraz to, czego nie ma) to nie więcej niż 2k zł. Podobnie realna cena EOSa R to 4k zł na chwilę obecną (w chwili gdy można kupić za 6-7k zł inne aparaty o dużo większych możliwościach jest to oczywiste). A to, czy za R5 ktoś zdecyduje się zapłacić co najmniej 20k zł to już jego prywatna sprawa. Tyle tylko, że zrobi to wyłącznie dla chęci posiadania nowej "zabawki", która będzie na wejściu 2x droższa od tego, co już jest na rynku. Ale fakt, po wejściu R5 rynek zapewne zostanie zasypany używanymi korpusami R oraz używaną szklarnią z mocowaniem EF (co już się dzieje). Tak więc dla użytkowników DSLR-ów, którzy szukają dobrych i tanich szkieł EF nadeszły bardzo dobre czasy.
-
Czyli zakładając kupno jednego aparatu teraz, a kolejnego później, lepiej zacząć od RP. ;)
Cóż, jedna 6DmkII sprzedany, MkI wystawiony. ;)
Swoją drogą, z tymi obiektywami EF różnie może być, jeśli nowe Rki będą mieć IBIS. Użyteczność wzrośnie.
-
W tym roku spodziewam się, że samyang, sigma i tamron wypuści kilka szkieł na rf. Wiec naturalnie ludzie pójdą w tym kierunku niż stare szkła ef .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
W tym roku spodziewam się, że samyang, sigma i tamron wypuści kilka szkieł na rf. Wiec naturalnie ludzie pójdą w tym kierunku niż stare szkła ef .
Canon zostawił pustkę na poziomie f/1.8 dla niezależnych producentów. Zobaczymy.
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
JERONIMO1
A mnie zastanawia na jakiej zasadzie Canon RF 24-240 mm f/4-6.3 IS USM może być jaśniejszy od Canona RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM w zakresie ogniskowych 105-240 mm. Jeśli dobrze rozumiem to RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM powinien być tańszy od Canona EF 24-105 mm f/3.5-5.6 IS STM za 1,5k zł i powinien kosztować < 1k zł.
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A mnie zastanawia na jakiej zasadzie Canon RF 24-240 mm f/4-6.3 IS USM może być jaśniejszy od Canona RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM w zakresie ogniskowych 105-240 mm. Jeśli dobrze rozumiem to RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM powinien być tańszy od Canona EF 24-105 mm f/3.5-5.6 IS STM za 1,5k zł i powinien kosztować < 1k zł.
napisano , ze jest to obiektyw macro , a wiec z dodatkowym wysuwem ( byc moze realizowanym przez skrocenie ogniskowej) .
wyglada to tak jakby to byl normalny 3,4- 5,6 objektyw ale na wiekszych wysuwach czyli w macro robilo sie z tego 4,0 - 7,1. ( czego uniknac sie nie da) . Taki obiektywy bylby drozszy od nie macro , ale na normalnych odleglosciach powinen miec 3,5 - 5,6.
nie wyobrazam sobie by bylo inaczej .
nie sadze by Canon odwazyl sie wypuszczac jeszcze wieksze badziewie niz sony przed ok 10 laty zaraz po przejeciu minolty.
-
1 załącznik(ów)
-
Odp: Canon EOS R5
Bezlusterkowiec EOS R z matrycą 150 Mpix
Mówi się, że Canon pracuje nad bezlusterkowcem z rodziny EOS R wyposażonym w matrycę o wysokiej rozdzielczości. Podobno osiągnie ona aż 150 Mpix, choć niektórzy powątpiewają w tak dużą liczbę i wspominają o wartości bliższej 100 Mpix.
Źródło: Optyczne.pl
-
I to będzie problem dla tzw onanistów sprzętowych. Bo oto otrzymają aparat, który będzie lepszy, ale który nie robi ostrych zdjęć, a ... da więcej detalu.
Sporo osób nie przyjmuje tego do wiadomości ciągle analizując ostrość sąsiednich pikseli.