W Gnieźnie prawdopodobnie odbędzie się 6 i 20 listopada od 10 do 13.
Kurs jest bezterminowy. Trzeba uczestniczyć na tych 2 spotkaniach. Koszt kursu uzależniony jest od liczby uczestników (ok. 50 zł.).
Wersja do druku
W Gnieźnie prawdopodobnie odbędzie się 6 i 20 listopada od 10 do 13.
Kurs jest bezterminowy. Trzeba uczestniczyć na tych 2 spotkaniach. Koszt kursu uzależniony jest od liczby uczestników (ok. 50 zł.).
Oj wejdziemy, wejdziemy... Nawet przewodnik oprowadzi.
Najlepszym momentem na uzgodnienie z księdzem zasad pracy fotografa lub kamerzysty jest moment kiedy młodzi ustalają z księdzem sam ślub już na samym początku... wtedy jest to najlepsza baza do pełnego sukcesu ksiądz powinien się określić już wtedy czy licencja jest niezbędna czy można używać lampy i wiele innych szczegółów...Jest to moment pewnego rodzaju negocjacji również odnośnie ofiary za ślub ...zdecydowanie lepiej jeśli to młodzi ustalą główne szczegóły...Młodzi są dla księdza partnerem w takiej rozmowie jeżeli jasno określą że życzą sobie pamiątki z uroczystości zaślubin ksiądz nie może im tego zabronić może jedynie się określić co dopuszcza a czego nie toleruje wtedy znacznie wcześniej wiemy co nas czeka i spotkanie z księdzem przed samą ceremonia jest tylko formalnością i zazwyczaj jest to miła rozmowa której pierwszy krok zrobić powinni na samym początku młodzi :) Dlaczego ? bo rozmowa młodych kiedy dają na tak zwane zapowiedzi zawsze jest sympatyczna i przebiega w milej atmosferze i radze to wykorzystać ten fortel tyczy się to również kamerzysty ....
Orientuje się ktoś czy legitymacja wydawana w Krakowie jest ważna bezterminowo?
To wiem i nie włażę nie raz jest tak że miejsca młodych sa tak blisko ustawione że na ten krok trzeba sobie pozwolić, a jeśli chodzi o szacunek to generalnie mam ale jak w każdym środowisku znajdzie się jakaś czarna owca i ten jeden raz tak właśnie było że trafiłem na ślub udzielany przez proboszcza (wcześniej w tym kościele księża prezentowali postawę nie właź za ołtarz i mi na głowę bo znali ograniczenia ich lokalu) i proboszcz uparł sie że pokaże kto tu jest szef i musiałem jakieś kosmiczne pozy na jednej nodze wyczyniać żeby chociaż troszkę z przodu młodych mieć nie wspominając że nie rozpoczął kazania dopóki i ja i kamerzysta nie wyłączyliśmy sprzętu i nie zajęliśmy miejsc w nawie bocznej tak żeby nam nie przyszło czasem do głowy jakiegoś zooma z boku użyć w czasie kazania. i dla tego tego jednego nie będę tytułował księdzem, kapłanem etc
jakies wiesci na temat kursu w okoliacach Katowic, Gliwic, Zabrza, Rudy slaskiej itp ?
Orientuje się ktoś kiedy jakiś kurs w Poznaniu? Zazwyczaj jest coś koło końca roku z tego co pamiętam
http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/202/Cytat:
Zamieszczone przez www.archpoznan.pl
Zazwyczaj jest w okolicach 10-15 grudnia, w kościele przy ul. Fredry.
Kurs liturgiczny dla fotografów i operatorów kamer;
Gdynia (19 i 20 X 2010)
Ze względu na dalsze zainteresowanie Księży Proboszczów, jak również osób świeckich zajmujących się fotografowaniem i filmowaniem, Archidiecezjalna Komisja Liturgiczna organizuje kolejny specjalny kurs liturgiczny dla fotografów i operatorów kamer.
Osoby chętne do fotografowania i filmowania w kościołach na terenie Archidiecezji Gdańskiej proszone są o przybycie do kościoła p.w. Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski (Kolegiata) przy ul. Świętojańskiej w Gdyni w dniach 19 i 20 października br. na godz. 19.30.
Prosimy przynieść ze sobą dwa zdjęcia formatu legitymacyjnego.
W marcy tego roku kurs kosztował 100zł, teraz pewnie podobnie.
Ktoś wie kiedy będzie we Wrocławiu lub w Opolu?
Zapisałem się na ten łódzki kurs. Rozmawiałem z kolegą, który był na nim dwa lata temu i stwierdził, że raczej warto. Mam już za sobą doświadczenie focenia bez legitymacji i nie było ono lekkie - na szczęście odpowiednio wcześnie się zgłosiłem i ksiądz nie robił problemów, ale początkowo chciał ode mnie legitymacji. Obiecałem mu, że przy najbliższej okazji zrobię. Przy okazji - czy na ten kurs trzeba wziąć swoje zdjęcia? Na stronie nic na ten temat nie jest napisane (trzeba tylko było wysłać własne do legitymacji). Z opisu wynika, że rzecz dotyczy głównie "zachowania się przy stole", a nie tego, jak przyrządzić główną potrawę.
Z tego co wiem to zdjęcia nie trzeba brać ponieważ wcześniej trzeba je wysłać przy rejestracji,żeby odebrać legitkę przy wychodzeniu z kursu.
Podmoczek, swoich zdjęć nie musisz brać, nikt tam tego nie ocenia. Kurs nie ma na celu nauczyć kogoś jak pstrykać sweetaśne foty ze ślubu, tylko gdzie i jak się zachować, jakie są elementy ceremonii, na co zwrócić uwagę i co gdzie można. Oczywiście co innego kurs, co innego rzeczywistość.
#
Wrażenia po kursie w Drohiczynie (Polska Centralno Wschodnia) prawie Azja
Kurs trwa ok 2 godzin najpierw wykład na temat ogólnych zasad i powodów wprowadzenia takiego kursu taka mała geneza ,potem trochę o etykiecie i zasadach zachowania się w kościele tą część prowadzi ksiądz który chyba cały kurs organizuje następnie jest druga część w sumie podobna ale z większym naciskiem na samą liturgię i jej przebieg...Czy warto ? Z punktu widzenia uniknięcia problemów w pracy z powodu braku licencji na pewno warto z punktu widzenia zdobytej na kursie wiedzy też warto i nawet jeśli komuś się wydaje że wszytko wie to dodatkowa wiedza mu nie zaszkodzi ...
Kurs prowadzą całkiem sympatyczni ludzie robią to konkretnie i rzeczowo i co było dla mnie zaskoczeniem niema tam nic o tym kiedy nie można robić zdjęć :) ale raczej jak ich nie robić i jak się nie zachowywać...Sporo jest o tym że powinniśmy czuć pewnego rodzaju wyróżnienie z racji tej pracy bo jesteśmy kimś na wzór dawnych malarzy czy kronikarzy i swoimi obrazami zapisujemy historię kościoła i jeśli robimy świetne i artystyczne obrazy to być może będą one kiedyś historycznym świadectwem jakiegoś miejsca czy przebywających tam ludzi więc dobrze gdyby to świadectwo było dobrej technicznej jakości :) Może inni mają odmienne zdanie na temat celowości takich kursów ale ja mam zasadę wybierania tego co najlepsze z różnych doświadczeń więc i w takim kursie widzę pozytywy ...
Kurs w Drohiczynie
Koszt 100zł
Legitymacja Bezterminowo
Zdawalność 100% ;)
zaświadczenie od proboszcza obowiązkowo ale tak chyba jest wszędzie
Kurs uprawnia do filmowania raz fotografowania
Zdjęcia w sumie jedno należy wysłać wcześniej mailem ,jest wdrukowane w legitymację
Dodam jeszcze że cały ośrodek diecezjalny mieści się w malowniczej dolinie rzeki Bug czyli plener macie gratis ;)
kontakt i ewentualne pytania ...
-------------------------------------------
Ks. dr Jarosław Rzymski
tel. 085/655 78 08 wew: 730
085/655 70 01; Centrex: 104
e-mail: jrzymski@drohiczyn.opoka.org.pl
-------------------------------------------
Wiadomo coś o Poznaniu ?
Teoretycznie pierwszego dnia jest wprowadzenie i rozdanie kart-wnioskow do wypelnienia. Drugiego dnia przed spotkaniem oddanie kart-wnioskow razem z dwoma zdjeciami z tego co pamietam. Jak pierwszego dnia zrobisz ksero tego wniosku, to raczej nic wielce zlego sie nie stanie, jesli na drugi dzien kolega bedzie z wypelnionym wnioskiem i zdjeciami, podpisanymi zdjeciami. Duzo osob o tym zapomnialo ;)
Ktoś ma informacje o kursach w okolicach Torunia lub Włocławka ?
Hej :)
Zamieszczam pełne ogłoszenie ze strony Archidiecezji Gnieźnieńskiej na temat kursów:
"W dniach 6 i 20 listopada br. w Kurii Metropolitalnej odbędzie się kurs dla fotografów i operatorów kamer video. Kurs taki odbywa się tylko raz w roku, a jego ukończenie jest niezbędne do fotografowania i filmowania podczas uroczystości i liturgii.
Kurs odbędzie się w Kurii Metropolitalnej w godz. 10.00-12.00. Chcąc uzyskać zaświadczenie należy uczestniczyć w dwóch spotkaniach (6 i 20 listopada). Czas trwania jednego spotkania - 2 godz.
Uczestnik kursu otrzyma odpowiednie materiały oraz specjalną legitymację ze zdjęciem.
Na spotkanie należy zabrać 1 zdjęcie (podpisane) lub wraz ze zgłoszeniem przesłać drogą elektroniczną w formacie JPG lub TIF.
Zgłoszenia na kurs należy przesłać drogą elektroniczną na adres franusj@wp.pl lub franus@gniezno.opoka.org.pl
W zgłoszeniu musi znaleźć się:
imię, nazwisko, pesel, adres stałego zamieszkania, parafia zamieszkania (pod jakim wezwaniem) i miejscowość.
Koszt kursu: ok. 50 zł."
Pozdro
Wiecie coś może o kursach w Radomiu i okolicach?
Dowiedziałem się że w lutym owy kurs odbywał się w Wyższym Seminarium Duchownym w Radomiu, orientujecie się jak jest teraz?
Jaki jest koszt, ważność?
Pozdrawiam :)
Czy to żart?Cytat:
czy przy foceniu, gdy przechodzimy przed ołtarzem należy klękać?
- tak, przechodząc przez środek kościoła (przed tabernakulum) zawsze należy przyklęknąć - uwaga: tylko przyklęknąć. a nie przyklęknąć i się przeżegnać. żegnamy się tylko na początku (wchodząc do kościoła) i na końcu - w obu przypadkach najlepiej wodą święconą (uwaga na sprzęt).
Szczególnie z tym żegnaniem się na początku i na końcu.
Na mój malutki rozumek - w kościele jesteś od robienia zdjęć a nie od odstawiania kościelnych rytuałów. Żegnanie się to przecież forma modlitwy!
Jakim prawem niewierzącego fotografa może ktoś zmuszać do modlenia się w kościele?
Rozumiem i popieram ciche zachowanie i nie przeszkadzanie.
Nie rozumiem dlaczego niby fotograf ma się modlić.
Nie, to nie jest żart. Wszędzie tam, gdzie dotykamy spraw związanych z którąkolwiek z religii nie ma miejsca na żarty.
Osobom wierzącym modlitwa i uczestnictwo w obrzędach nie przeszkadza w fotografowaniu. Osoby innych wyznań i religii nie są zobowiązane do "odstawiania rytuałów", lecz muszą wiedzieć, jak się zachować. Jeżeli np. Twoja religia zabrania Ci klękać, to możesz stać - ale czy koniecznie musisz to robić na środku kościoła? Jeżeli zaś jesteś ateistą, to czy aby napewno nie możesz okazać szacunku wierze innych, skoro uczestniczysz w ich obrzędach? (Tu zawsze przypomina mi się osoba gen.Jaruzelskiego, który stojąc na trybunie podczas Mszy Świętej salutował w momencie podniesienia).
Nikt nie zmusza Ciebie do modlitwy.
Jeżeli nie jesteś osobą wierzącą, lub wyznajesz inną religię, to nie musisz się modlić. Zobowiązany jesteś jednak do godnego zachowania i postawy szacunku wobec wiary innych. "Ciche zachowanie i nie przeszkadzanie (cyt.) nie wystarczy. Uczestniczysz w misterium wiary, które dla wielu ludzi stanowi istotę ich życia.
A podsumowując: wiara katolicka jest jedną z bardziej tolerancyjnych na świecie. Wiele wyznań i religii nie pozwala innowiercom na uczestnictwo w swoich obrzędach, a w skrajnych przypadkach nawet na nawiedzanie swoich miejsc kultu. Warto o tym pamiętać zanim zaczniemy totalną krytykę rzymskokatolicycmu.
Tak? To dlaczego:Cytat:
Nikt nie zmusza Ciebie do modlitwy.
Było nie było żegnanie się jest modlitwą ("w imię ojca i syna i ducha świętego, amen").Cytat:
(...)zawsze należy przyklęknąć - uwaga: tylko przyklęknąć. a nie przyklęknąć i się przeżegnać. żegnamy się tylko na początku (wchodząc do kościoła) i na końcu - w obu przypadkach najlepiej wodą święconą (...)
A wiara katolicka jest na tyle tolerancyjna, na ile tolerancyjni są jej wyznawcy. Czyli - różnie to bywa.
Jako ateista lub innowierca nie musisz się żegnać - a nawet nie powininieneś. Ale nie musisz tego robić ostentacyjnie.
To fakt , ale często pod szyldem tolerancji skrywane są nasze własne "udoskonalenia" w wierze i nasze wygodnictwo - a to ma się już nijak do ogólnych założeń wiary. Z drugiej strony wiele wyznań często jest postrzeganych jako mało tolerancyjne - a one po prostu bardzo poważnie traktują to, w co wierzą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przeoczyłem: kwestia przyklęknięć przed tabernakulum jest dyskutowana w kontekście osób wierzących, które często zachowują się tak, jakby miały schizofrenię: jestm na Mszy Św. - przykękam, a jak fotografuję, to już nie.
W takim razie wszystko jest okej :)
Dzięki za wyjaśnienie, też to przeoczyłam.
Wrażenia po kursie w Lublinie:
-większość uczestników zdjęcia robi okazyjnie, bądź od dawna fotografują, a na kurs przyszli, bo dość mają problemów
-jak na jednym z wykładów prowadzący zaczął opowiadać co pstrykacze/kameruni wyczyniają w kościele to czasami nie dziwi ta niechęć ze strony księży :)
-o fotografowaniu bardzo mało, więcej o samej liturgii i jej znaczeniu
-nie było odpowiedzi na kluczowe pytanie: kiedy nie można robić zdjęć
-było natomiast dużo ogólników i prawdę mówiąc nawet wykładowcy zwrócili uwagę, że dużo zależy od księży prowadzących mszę
-uzyskałem odpowiedź na pytanie: czy dopuszczalne jest wejście na presbiterium: otóż jest dopuszczalne, ale lepiej tego unikać
-ogólnie warto było wydać 190zł, bo jest zaświadczenie i mniej problemów, choć tych się nadal nie uniknie
Masakra.. 190 zł ??!! :shock:
W Krakowie za 2 dni biorą 120 zł a i tak dużo mi się wydawało...
Z tego co wiem to w Poznaniu jeszcze nie ma terminu. Bedzie lada tydzien, a kurs w grudniu - tak jest co roku.
byłem na tym w kwietniu, no i z tego co piszesz i rozmawiałem z uczestnikiem z teraz, to praktycznie ta sama śpiewka.. całe to szkolenie ma się tak sobie do reala, bo nawet ostatnio pojechałem na ślub, zagadałem z księdzem, on zapytał czy jest kwit i nie miał żadnych przeciwwskazań.. co do prezbiterium, to raczej na kursie powiedzą, że nie wolno, a to i tak kwestia dogadania z celebransem..
#
No i niestety przegapilem kurs w Toruniu 6 listopada:/ Czy orientuje sie ktoś o najbliższych kursach w okolicach województwa kujawsko-pomorskiego bądź pomorskiego?
Archidiecezja Gdańska 19-20 listopada.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pomyłka ! kurs był 19-20 PAŹDZIERNIKA. ;/
to się zagapiłam.
Kurs Poznań wklejone proste ze strony kurii http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/202/
Komisja Liturgiczna Archidiecezji Poznańskiej po raz kolejny organizuje kurs dla fotografów i operatorów sprzętu audiowizualnego, który odbędzie się w kościele pw. Najświętszego Zbawiciela w Poznaniu przy ul. Fredry 11, w sobotę 11 grudnia 2010 roku od godz. 10.00 do 13.00. Koszty organizacyjne kursu wynoszą 30,- zł od osoby. Organizatorzy proszą uczestników o punktualne przybycie.
Księdza Proboszcza uprzejmie prosimy, by poinformował parafian o w/w kursie.
Wypełniony formularz zgłoszeniowy z danymi kandydatów wraz z akceptacją księdza proboszcza, prosimy przesłać do dnia 8 grudnia 2010 roku na adres Kurii Metropolitalnej:
61-109 Poznań, Ostrów Tumski 2, z dopiskiem „Kurs dla fotografów”.
Zastanawiam się czego oczekujecie od prowadzących? - technicznych wskazówek fotograficznych?
Byłem kiedyś na tym kursie w Lublinie (jeszcze za 100zł) i dowiedziałem się że fotograf nie jest elementem liturgii, wykonuje tylko zlecenie i ma nie przeszkadzać uczestnikom, a jak się dogada z księdzem to zawsze może więcej.
doczytałem gdzieś na stronie kurii, że to proboszcz musi skierować na ten kurs w Poznaniu, nie można się samemu zgłosić :/
czy ktoś z poznania mógłby to potwierdzić/zaprzeczyć ?
Na stronie Archidiecezji Poznańskiej (http://www.archpoznan.pl/content/view/1410/109/) jest informacja, że trzeba samodzielnie przesłać wypełniony formularz - proboszcz tego za nas nie zrobi:-). Na formularzu musi być jednak jego akceptacja. Można zatem zgłosić się samemu, ale niezbędna jest do tego zgoda proboszcza.
No wlasnie;)
Dla ulatwienie to Olympus :)
Witam,
koledzy czy ktoś coś wie na temat kursu w województwie śląskim?
Przeszukałem ostatnie 25 stron tematu i niestety nic nie znalazłem, na stronach kurii Katowickiej też nic:(
coś słyszałem, że ma być w okolicach Świąt Wielkanocnych
Ktos do Poznania jedzie? Kase na miejscu czy jak?
ja będę. kasa chyba na miejscu.
Sie okaze w sobote ;). Formularz wyslalem wczoraj, na 99% bede ;)
A kiedy w warmińsko-mazurskiem?