-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Chowanie "się" za pojęciem system nic nie zmienia, .... no może z wyjątkiem samopoczucia.
Jak do tej pory system ML FF Canona to jedna puszka i trzy obiektywy i musi upłynąć trochę czasu aż to się zmieni.
Nic "sprzętowo" z ML APS-C nie pasuje do ML FF.
Speedlighty, triger. Sony do dziś nie ma radia w lampach, tylko jak w przypadku szkieł jakieś protezy.
-
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
Trochę jednak jest - jak ktoś np. zainwestuje kasę w aplikacje i gry na iPhone’a to tak łatwo nie przesiądzie się na androida.
Do tego ma macbooka. Apple to jednak system. I google też chciałoby być systemem. Jednak w czasach Nokii tak nie było.
-
Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Do tego ma macbooka. Apple to jednak system. I google też chciałoby być systemem. Jednak w czasach Nokii tak nie było.
Apple to również, ATV, iPady itp - system jest bardzo kompletny, a dzięki iCloud w zasadzie na wszystkich urządzeniach masz "magicznie" te same dane.
Ale nie o tym... Oczywiście, że przykład Nokii nie może być kalkowany na rynek foto, bo realia są inne. Ale upadek Nokii miał związek właśnie ze zmianą realiów, zmianę tego czego oczekiwali użytkownicy a Nokia nie zauważyła odpowiednio szybko.
Patrząc na masowe wymieranie kompaktów, można sobie gdybać, że podobny eksodus zacznie dotykać segmentów wyższych. Struktura klientów się zacznie bardzo zmieniać - czy każdy z potentatów foto będzie w stanie nie tyle dopasować się do nowej struktury, co uzyskać z niej dodatnią marżę - to się właśnie okaże.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Speedlighty, triger. Sony do dziś nie ma radia w lampach, tylko jak w przypadku szkieł jakieś protezy.
Dokładnie. Do sony tyko rozwiązania firm zewnętrznych. W dodatku żadnego poważnego gracza tyko chińczyki.
Osobiście nie wyobrażam sobie pracy bez systemu RT canona. Chętnie używam yongnuo, ale jako lamp zewnętrznych. Raczej unikam wpinania ich w sanki aparatu ze względu na bezpieczeństwo/niezawodność/powtarzalność. Jest to jeden z argumentów powstrzymujących mnie przed przejściem na a7III.
Pytanie do Jan Pawlak: kupujesz sony a9 za 22k zł. Złożysz na niego yn, czy innego quadralite?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Są obiektywy systemowe które zapewniają wykorzystanie w pełni możliwości istniejących i przyszłych puszek tego systemu
Tak i po to są projektowane/produkowane .
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
gdybyś tak wypunktował które możliwości korpusów R nie są wykorzystywane przez obiektywy EF, tak w punktach żebyśmy mieli jasność i nie gubili się w natłoku słów i okrągłych zdań, bo jak na razie to owe niewykorzystane możliwości są mitologiczne
zeszliśmy troche z tematu na smartofony sony - ja używam Xperię Z Ultra i jestem zadowolony - z ultra współpracuje w pełni z canonem 6D :mrgreen:
ponawiam pytanie o wypunktowanie które możliwości korpusów nie są wykorzystywane przez obiektywy EF - jestem ciekaw bo pewnie kupie jakąś R w tym lub następnym obrocie i chciałbym wiedzieć :mrgreen: czy to mitologia zmieszana z tak zwaną (pół)prawdą oczywistą często serwowaną w wątkach np. ostatnio widziałem w (dość podstawowym) wątku o 80D lub wątku statyw i stabilizacja w obiektywie - dzwoni ale nie wiadomo w którym kościele
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ale Nikon, Sony, Panasonic, ... ostro promują ML FF i to jest ... problem Canona.
Nie wrzucaj do jednego wora Sony i Nikona, bo Nikon ma identyczną sytuację jak Canon. Ma lustrzanki. ML jako jedynie słuszne promuje Sony i ty sie dałeś temu uwieść.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jak do tej pory system ML FF Canona to jedna puszka i trzy obiektywy i musi upłynąć trochę czasu aż to się zmieni.
Owszem, w systemie ML FF można podpiąć obiektywy EF i dla sporej grupy posiadaczy tych obiektywów nie są potrzebne obiektywy systemowe ML FF tak jak pewno nie są potrzebne puszki ML FF.
Widzisz więc różne możliwości konfiguracji sprzetu w obrębie jednej firmy, ale nie uznajesz tego za opcje. Twoja sprawa, ludzie zrobią co zechcą.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Są obiektywy systemowe które zapewniają wykorzystanie w pełni możliwości istniejących i przyszłych puszek tego systemu
Niedawno tu na forum pisał jeden facet co ciagle pisał o wykorzystaniu w pełni 50 mpx w 5Dsr. Oczywiście nie wolno nie wykorzystywać (wg niego) pełni mozliwośic body więc trzeba robić na błysku na czasie 1/22.000s i Sigmami ART. Niemal zakazywał używania czegokolwiek innego. Klapy na oczach totalnie. Sorry, ale jak czytam o Twoim wykorzystywaniu w pełni mozliwości systemu ML to .. wrzucam cie do jednego worka z tym facetem.
JP - ty piszesz o swoich przekonaniach. O tym co stanowi system. Sęk w tym, że to tylko Twoje przekonania. Piszesz pod kątem swoich zapatrywań. Realia i potrzeby (innych) nie bardzo cie interesują. Ale ten inny świat istnieje. Działa. Ludzie generalnie są zadowoleni, a Canon sprzeda to co chce sprzedać. Mimo narzekań na DR ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
gdybyś tak wypunktował które możliwości korpusów R nie są wykorzystywane przez obiektywy EF, tak w punktach żebyśmy mieli jasność i nie gubili się w natłoku słów i okrągłych zdań, bo jak na razie to owe niewykorzystane możliwości są mitologiczne
To jest bardzo dobre pytanie do działu R&D Canona (strategia produktowa systemu R).
Ale wątpię czy odpowiedzą.
Trochę będzie wiadomo po niezależnych profesjonalnych testach zarówno jakości technicznej zdjęć jak i cech użytkowych i porównaniu wyników dla odpowiednich body+obiektyw systemu R i systemu EF.
Będzie wiadomo poco tworzona jest szklarnia R skoro szklarnia EF "świetnie" pracuje z body R
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Dokładnie. Do sony tyko rozwiązania firm zewnętrznych. W dodatku żadnego poważnego gracza tyko chińczyki.
Hm, a HVL-45RM i HVL-60RM ?
Pytam bo się nie znam na tym.
p, paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Trochę będzie wiadomo po niezależnych profesjonalnych testach zarówno jakości technicznej zdjęć
Ty naprawdę nic nie rozumiesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ty naprawdę nic nie rozumiesz.
No cóż, mogę o Tobie napisać to samo.
Z różnicy body EF/R można by strać się "zgadywać" dlaczego powstaje "nowa" szklarnia R
Inna odległość matryca-obiektyw, inna ilość styków oraz inaczej (na całej powierzchni matrycy) rozmieszczane czujniki AF.
jp
-
Tak. I przekonasz się, że w tym systemie zarówno Canon jak i producenci niezalezni zrobią też szkła nie wykorzystujące całego potecjału ML matrycy 50 mpx, bo i taką kiedyś w te ML canon wsadzi. Tak samo jak Sony robi szkła nie wykorzystujące matrycy A7R w 100% i jak takie szkła robi np Samyang. Ale można to przypiąć do A7s i być zadowolonym.
Mozna przypiąć Canon L-kę do R i być zadowolonym. Nie wszyscy muszą mieć i chca mieć małe lekkie, nie wszyscy uprawiają foto podróżniczą itd itd.
najprawdopodobniej Canon długo nie będzie robił supertele na R-ki. To jak przypniesz do Canon R 400/2.8 L to to jest w systemie czy nie? Formalnie nie, w praktyce tak. Ludzi obchodzi praktyka. Nie to, czy jest 100% wykorzystania potencjału.
-
Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
ja normalnie, kobieta-lekkich-obyczajow, wysiadam...
kolejny watek, ni narzad-meski nie majacy zwiazku z Sony, ale ktory jest dokumentnie *******ony kretynskimi przepychankami o tym jak to Sony-uber-alles i heil Sony...
mozemy zalozyc nowy? ja bym z checia zobaczym jakies zdjecia i dyskusje o Canonie R, tak jak nazwa watku wskazuje. zamiast przewijac przez debilne rzucanie klockami rodem z piaskownicy
-
Ja już jestem po testach eRki. Aparat przede wszystkim ładny ....jak chyba większość na tej półce ;-) O kilku sprawach można dyskutować czy jest na plus czy na minus ale dwie poprostu wymagają porządnej poprawki. Jedna to zasilanie druga to praktyczny brak trybu seryjnego bo realne ok. 2 kl. /sek przy śledzeniu trudno nazwać serią.
Podpinałem 300/4 z przejściówką wydaje się działać bardzo dobrze. Tu niestety pełna ocena jest trudna bo generalnie z tele pracuje się szybką serią i śledzeniem a tego nie ma. AF-S działa bardzo dobrze.
SIGMA 150-600 im dłużej tym gorzej działa. Efekt jest bardzo podobny jak na dslr, może ciut gorzej jest w okolicach 600 to znaczy szybciej AF zaczyna przejeżdżać cel.
Duży plus za dotyk.
Ogólnie dla osób niepracujących serią w śledzeniu jest ok. Aha o dotychczasowej ergonomii Canona należy zapomnieć. Nie napiszę czy jest gorzej czy lepiej ale jest inaczej. Moim zdaniem zmiana zbędna. Mogło być podobnie jak było.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Tak. I przekonasz się, że w tym systemie zarówno Canon jak i producenci niezalezni zrobią też szkła nie wykorzystujące całego potecjału ML matrycy 50 mpx, bo i taką kiedyś w te ML canon wsadzi. Tak samo jak Sony robi szkła nie wykorzystujące matrycy A7R w 100% i jak takie szkła robi np Samyang. Ale można to przypiąć do A7s i być zadowolonym.
Mozna przypiąć Canon L-kę do R i być zadowolonym. Nie wszyscy muszą mieć i chca mieć małe lekkie, nie wszyscy uprawiają foto podróżniczą itd itd.
najprawdopodobniej Canon długo nie będzie robił supertele na R-ki. To jak przypniesz do Canon R 400/2.8 L to to jest w systemie czy nie? Formalnie nie, w praktyce tak. Ludzi obchodzi praktyka. Nie to, czy jest 100% wykorzystania potencjału.
Jeśli zwiększona ilość styków w R ma związek ze (zwiększoną) skutecznością AF to bardzo szybko powstanie systemowy obiektyw RF 400/2.8
Nie byłbym zaskoczony gdyby jeszcze w 2019
jp
-
Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja normalnie, kobieta-lekkich-obyczajow, wysiadam...
kolejny watek, ni narzad-meski nie majacy zwiazku z Sony, ale ktory jest dokumentnie *******ony kretynskimi przepychankami o tym jak to Sony-uber-alles i heil Sony...
mozemy zalozyc nowy? ja bym z checia zobaczym jakies zdjecia i dyskusje o Canonie R, tak jak nazwa watku wskazuje. zamiast przewijac przez debilne rzucanie klockami rodem z piaskownicy
@akustyk
czy zaprezentowany sposób "używania słów" jest na forum dopuszczalny? pytam bez ironii i podtekstów (serio,serio) bo chcę wiedziec na przyszłość, gdyż już 2 razy dostałem punkty "bonusowe" za przeklinanie (od Ciebie tez...:D)choć nigdy nie użyłem przekleństwa literalnie/dokładnie w 100%
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Miłaem obszernie się wypowiedzieć po kilku dniach użytkowania, ale przypomniałem sobie, że i tak temat spadnie do poziomu...sony. Więc krótko.
A nie mówiłem. :)
-
Re: Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
@
akustyk
czy zaprezentowany sposób "używania słów" jest na forum dopuszczalny? pytam bez ironii i podtekstów (serio,serio) bo chcę wiedziec na przyszłość, gdyż już 2 razy dostałem punkty "bonusowe" za przeklinanie (od Ciebie tez...:D)
nie jest. usuniemy :)
a ty dostales nie tyle za slownictwo, co za slownictwo i ton wypowiedzi pod adresem innego uzytkownika forum. jak zapewne pamietasz :)
moderatorowi niestety nie mozna dac upomnienia, bo bym sobie niniejszym udzielil (pelny auto-serwis :D ). ale niech ten moderator tutaj czuje sie upomniany! 2 punkty z waznoscia na pol roku
-
Odp: Re: Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie jest. usuniemy :)
a ty dostales nie tyle za slownictwo, co za slownictwo i ton wypowiedzi pod adresem innego uzytkownika forum. jak zapewne pamietasz :)
moderatorowi niestety nie mozna dac upomnienia, bo bym sobie niniejszym udzielil (pelny auto-serwis :D ). ale niech ten moderator tutaj czuje sie upomniany! 2 punkty z waznoscia na pol roku
Brawo Ty...
dobrze że screna sobie zrobiłem :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To jest bardzo dobre pytanie do działu R&D Canona (strategia produktowa systemu R).
Trochę będzie wiadomo po niezależnych profesjonalnych testach zarówno jakości technicznej zdjęć jak i cech użytkowych i porównaniu wyników dla odpowiednich body+obiektyw systemu R i systemu EF.
Będzie wiadomo poco tworzona jest szklarnia R skoro szklarnia EF "świetnie" pracuje z body R
jp
czyli nie wiadomo, a raczej wiadomo bo canon zapewnia że pracuje doskonale (i nie spodziewam się aby dział RD firmy miał inny pogląd niż firma) ale zakładasz że firma kłamie?
pozwalam sobie zacytować za stroną canona link https://www.canon.pl/pro/news/eos-r-system-launch/ a poniżej cytat
As well as featuring a new range of lenses, the Canon EOS R is fully compatible with the complete range of Canon EF and EF-S lenses via adapters – the Canon Mount Adapter EF-EOS R, Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R and Canon Drop-In Filter Mount Adapter EF-EOS R – giving access to Canon’s world-leading lenses with no loss in performance or image quality.
“It actually improves my old lenses,” says filmmaker Nicolai Brix on the EOS R lens adapters. The Danish Canon Ambassador used the EOS R system to make a video capturing the creative process of Danish fabric designer Susanne Nielsen.
a po co tworzona jest szklarnia R to raczej oczywiste jest :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Hm, a HVL-45RM i HVL-60RM ?
Pytam bo się nie znam na tym.
p, paw
A o tej wersji tych lamp nie wiedziałem. W takiej sytuacji bardzo przepraszam za wprowadzanie w błąd :oops: Na swoją obronę, jeśli mogę, dodam tylko, że info o lampach zaczerpnąłem z popularnej grupy poświęconej a7/a9 na facebook-u.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
kolejny watek, ..
mozemy zalozyc nowy? ja bym z checia zobaczym jakies zdjecia i dyskusje o Canonie R, tak jak nazwa watku wskazuje.
Można założyć. W tytule dać Canon R w praktyce forumowiczów, konkrety ;) i OT przenosic np tutaj.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
A o tej wersji tych lamp nie wiedziałem.
Za to dodam, że lampy od lustrzanek EOS są do R, system to nie tylko obiektywy, czyli R ma w systemie więcej elementów niż 3 szkła.
-
Canon EOS R - dyskusja ogólna.
To ja tak z ciekawości, bo nie mogę znaleźć.
Jakiej R-ka używa przysłony w przy AF-ie w trybie AF-S i AF-C?
Co do szkieł, to jest oczywiste, że C i N targetują MLe pod istniejąca szklarnię. Patrząc choćby na N - w planach na 3 lata jest tylko jeden natywny zoom. Reszta to jasne stałki.
Wcale się nie dziwię - w wypadku zoomow zysk z większego otwory zapewne jest znikomy, tak wiec adaptowane szkła będą się sprawować tak samo dobrze.
P,paw
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
To ja tak z ciekawości, bo nie mogę znaleźć.
Jakiej R-ka używa przysłony w przy AF-ie w trybie AF-S i AF-C?
Strzelam, że na otwartej gdy nie ma włączonej symulacji ekspozycji w one shoot, na servo kto wie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Strzelam, że na otwartej gdy nie ma włączonej symulacji ekspozycji w one shoot, na servo kto wie.
Może ktoś kto ma sprawdzi.
Jak wiadomo w Sony świadomość kilku zależności znacząco może poprawić skuteczność AFa.
P,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Strzelam że w :
- AF-S na pełnej i po złapaniu ostrości przymyka do ustawionej
- AF-C na ustawionej
jp
-
M50 (bez symulacji expozycji) w servo i one shoot łapie focus na otwartej. Stawiam, że w R jest podobnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
M50 (bez symulacji expozycji) w servo i one shoot łapie focus na otwartej. Stawiam, że w R jest podobnie.
I przy AF-C i seryjnych przymyka przesłonę na czas wyzwolenia migawki - tak jak w lustrze?
P,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
I przymyka przesłonę na czas wyzwolenia migawki - tak jak w lustrze?
P,paw
Tak, nie ma innej opcji ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Tak, nie ma innej opcji ;).
Ok, zastanawiałem się czemu Sony nie stosuje takiego rozwiązania.
Jak się domyślam oznacza to, że każde szkło C ma na tyle szybki mechanizm przesłony żeby zdążyć się zamknąć i otworzyć w pełnym zakresie przy maksymalnej szybkości serii. Już przy 5 kl/s to już impressive, a M50 chyba potrafi szybciej.
P,paw
-
M50 robi 10fps'ów, i chyba w servo 7.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
..Co do szkieł, to jest oczywiste, że C i N targetują MLe pod istniejąca szklarnię. Patrząc choćby na N - w planach na 3 lata jest tylko jeden natywny zoom. Reszta to jasne stałki.
??? 1.8 przy tak dużym bagnecie to wręcz ciemne stałki, pomijając manualnego 58/0.95 i 50/1.2 z AF to własnie stałki robi za ciemnie. Cały szereg 1.8. na razie chce po taniosci, dla pro przyjdze czas za parę lat.
Co do zoomów w 3 lata to policzmy - jest 24-70/4, zaraz 14-30/4 jeszcze w tym roku kolejny 24-70/2.8 i 70-200/2.8, w 2020 14-24/2.8
To jest zdecydowanie więćej niż 1 zoom w 3 lata. Nowe road podali tutaj: https://www.optyczne.pl/13306-news-N..._tym_roku.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
??? 1.8 przy tak dużym bagnecie to wręcz ciemne stałki, pomijając manualnego 58/0.95 i 50/1.2 z AF to własnie stałki robi za ciemnie. Cały szereg 1.8. na razie chce po taniosci, dla pro przyjdze czas za parę lat.
Co do zoomów w 3 lata to policzmy - jest 24-70/4, zaraz 14-30/4 jeszcze w tym roku kolejny 24-70/2.8 i 70-200/2.8, w 2020 14-24/2.8
To jest zdecydowanie więćej niż 1 zoom w 3 lata. Nowe road podali tutaj:
https://www.optyczne.pl/13306-news-N..._tym_roku.html
Mówiąc szczerze to jestem zwolennikiem szkieł zaprojektowanych od nowa pod ML ze światłem 1.8. Konstrukcje takie są zoptymalizowane pod względem wielkości i wagi (pomimo metalowej obudowy) a mają do tego świetne własności optyczne (w Fuji i Sony np.)
Tak więc niekoniecznie muszą to być amatorskie szkiełka klasy entry level wyłącznie dlatego, że nie mają światła f/1.2 (choć niektóre mają i są małe i zgrabne ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Ok, zastanawiałem się czemu Sony nie stosuje takiego rozwiązania.
Jak się domyślam oznacza to, że każde szkło C ma na tyle szybki mechanizm przesłony żeby zdążyć się zamknąć i otworzyć w pełnym zakresie przy maksymalnej szybkości serii. Już przy 5 kl/s to już impressive, a M50 chyba potrafi szybciej.
P,paw
W Canonach jest przysłona elektromagnetyczna więc zamyka się niemal niedostrzegalnie. Sam kiedyś miałem z tym problem żeby wymusić w jednym szkle czy po prostu działa.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Nic nie muszą odpowiadać bo już dawno udzielili tych informacji. Myślę że Twoje nieustające "wątpliwości" które tu rozprzestrzeniasz, szybko mógłbyś rozwiać poczytawszy to i owo ;)....
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Mówiąc szczerze to jestem zwolennikiem szkieł zaprojektowanych od nowa pod ML ze światłem 1.8. Konstrukcje takie są zoptymalizowane pod względem wielkości i wagi (pomimo metalowej obudowy) a mają do tego świetne własności optyczne (w Fuji i Sony np.)
Tak więc niekoniecznie muszą to być amatorskie szkiełka klasy entry level wyłącznie dlatego, że nie mają światła f/1.2 (choć niektóre mają i są małe i zgrabne ;)
Tu założenia Nikona są dużo bliższe Twoim - moim zdaniem zresztą nie jest to dobra strategia dla tej firmy ale to już zupełnie inna rozmowa...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Mówiąc szczerze to jestem zwolennikiem szkieł zaprojektowanych od nowa pod ML ze światłem 1.8. Konstrukcje takie są zoptymalizowane pod względem wielkości i wagi (pomimo metalowej obudowy) a mają do tego świetne własności optyczne
Zoptymalizowane - pewnie tak. Sęk w tym, że nie oczekuję uniwersalności. Nie spodziewam się tego, że da sie pogodzić jasność z małym rozmiarem i wagą itd. Do tego co robię chcę 3 bezkompromisowych szkieł i odpowiedniego body, do podróży czegoś innego itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
W Canonach jest przysłona elektromagnetyczna więc zamyka się niemal niedostrzegalnie. Sam kiedyś miałem z tym problem żeby wymusić w jednym szkle czy po prostu działa.
Ok, rozumiem.
W związku z tym, dziś postanowiłem się przekonać jak to jest w moim A7RIII. Okazało się, że jest inaczej niż myślałem... W AF-S oczywiście AF jest ustawiany na największej dziurze, która jest przymykana do wybranej wartości po złapaniu AF'a. Za to w AF-C jest tak, że AF działa na wybranej przesłonie ale tylko jeżeli jest ona szersza niż f/8. Jeżeli tak nie jest, to AF działa non-stop na F/7.1 a przesłona do wartości docelowej przymykana jest tylko na czas klapnięcia migawki... Jestem przekonany że w A6500 było inaczej.
Działa to tak samo na wszystkich moich szkłach: 24-105, 85f/1.8 i 100-400..
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
.. w AF-C jest tak, że AF działa na wybranej przesłonie ale tylko jeżeli jest ona szersza niż f/8. Jeżeli tak nie jest, to AF działa non-stop na F/7.1
No i robią sobie tym samym w Sony pod górkę w fotografii studyjnej, bo na body mam F8, ISO 100, 1/125s a świeci jedynie pilot w lampie (czyli jest ciemno) i AF się męczy. Tzn tak było jak studio wynajmował facet ze starszym A7II.
Sprawdź czy w opcji gdy w wizjerze jest jasno (nie symulacja ekspozycji bo wtedy jest czarno) (nie ogarniam nazewnictwa Sony, ale wiesz o co chodzi) to czy wtedy też pracuje na F8?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
No i robią sobie tym samym w Sony pod górkę w fotografii studyjnej, bo na body mam F8, ISO 100, 1/125s a świeci jedynie pilot w lampie (czyli jest ciemno) i AF się męczy. Tzn tak było jak studio wynajmował facet ze starszym A7II.
Sprawdź czy w opcji gdy w wizjerze jest jasno (nie symulacja ekspozycji bo wtedy jest czarno) (nie ogarniam nazewnictwa Sony, ale wiesz o co chodzi) to czy wtedy też pracuje na F8?
Też, tylko nie wiem po co w studiu używać AF-C?
Przy AF-S zawsze AF działa na pełnej dziurze.
P,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Ok, rozumiem.
W związku z tym, dziś postanowiłem się przekonać jak to jest w moim A7RIII. Okazało się, że jest inaczej niż myślałem... W AF-S oczywiście AF jest ustawiany na największej dziurze, która jest przymykana do wybranej wartości po złapaniu AF'a. Za to w AF-C jest tak, że AF działa na wybranej przesłonie ale tylko jeżeli jest ona szersza niż f/8. Jeżeli tak nie jest, to AF działa non-stop na F/7.1 a przesłona do wartości docelowej przymykana jest tylko na czas klapnięcia migawki... Jestem przekonany że w A6500 było inaczej.
Działa to tak samo na wszystkich moich szkłach: 24-105, 85f/1.8 i 100-400..
p,paw
AF (w A7R3) to złożenie AF fazy (który zapewnia szybkość działania ale "małą" dokładność) i AF kontrastu ("dopracowywuje" dokładność)
A AF fazy nie działa przy małych średnicach "otworu" stąd ograniczenie przy AF-C f/7.1 gdy ciemno.
Przy matrycy typu R i dużej rozdzielczości, przy powiększeniu 100%, bardzo łatwo wychodzi/widać gdy AF nie precyzyjnie ustawi ostrość
Obiektywy systemowe (A7/9) projektowane są by poprawnie/szybko pracowały zarówno z AF fazy jak i z AF kontrastu.
Być może temu służy zwiększenie liczby styków w systemie (EOS-)R
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Obiektywy systemowe (A7/9) projektowane są by poprawnie/szybko pracowały zarówno z AF fazy jak i z AF kontrastu.
Być może temu służy zwiększenie liczby styków w systemie (EOS-)R
Jak byś mógł rozwinąć, co konkretnie w tych obiektywach zapewnia dobre działanie z AF kontrastowym.
Jeżeli dobrze kojarzę to dobicie kontrastowe jest wykonywane tylko w AF-S, bo jest na to czas. W AF-C polegamy tylko na fazowym, stąd w wypadku R3 f/7.1 (a w A9 zapewne F/11).
Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie fascynuje - czy dokładność fazowego AF-a na matrycy zależy od ISO. To znaczy czy procesor AF dostaje dane z pikseli przed czy po wzmocnieniu. Sądzę, że po, bo przed musiał by mieć jakiś bypass w architekturze matrycy.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Jak byś mógł rozwinąć, co konkretnie w tych obiektywach zapewnia dobre działanie z AF kontrastowym.
Jeżeli dobrze kojarzę to dobicie kontrastowe jest wykonywane tylko w AF-S, bo jest na to czas. W AF-C polegamy tylko na fazowym, stąd w wypadku R3 f/7.1 (a w A9 zapewne F/11).
Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie fascynuje - czy dokładność fazowego AF-a na matrycy zależy od ISO. To znaczy czy procesor AF dostaje dane z pikseli przed czy po wzmocnieniu. Sądzę, że po, bo przed musiał by mieć jakiś bypass w architekturze matrycy.
p,paw
Obiektywy lustrzankowe były projektowane tylko dla współpracy z systemem AF fazowym.
Są też obiektywy które były projektowane tylko dla AF kontrastu, gdy je podepniesz do A7/9 to w menu znikają funkcje związane z AF fazy
W AF-S i AF-C działają oba (zintegrowane) AF fazy i AF kontrastu
a. AF fazy
Body wylicza ile i w którą stronę ma się przesunąć soczewka, wysyłane jest polecenie do obiektywu który polecenie wykonuje.
Jednorazowo i szybko. I koniec
b. AF kontrastu klasyczny
Body wysyła serie poleceń do obiektywu przesuwania soczewki "w przód i tył" idąc w stronę wzrostu kontrastu aż ustawiony zostanie kontrast maksymalny. Dużo krótkich ruchów soczewki w obie strony. Trwa dłużej ale jest dokładnie.
c. AF zintegrowany
AF fazy ustawia ostrość jednorazowo a AF kontrastu w tym/od tego miejsca "dopieszcza" kontrast, 2-4 ruchy soczewki tylko
Nie wiem jak to jest z ISO ale Twoja argumentacja wygląda sensownie
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Obiektywy lustrzankowe były projektowane tylko dla współpracy z systemem AF fazowym.
Są też obiektywy które były projektowane tylko dla AF kontrastu, gdy je podepniesz do A7/9 to w menu znikają funkcje związane z AF fazy
W AF-S i AF-C działają oba (zintegrowane) AF fazy i AF kontrastu
Nie wiem jak to jest z ISO ale Twoja argumentacja wygląda sensownie
Masz trochę tendencje do opisywania oczywistości - myślę, że każdy tutaj doskonale wie jak działa AF :)
Jeżeli chodzi o te obiektywy - to, te który działają tylko z detekcją kontrastu nie były pod to specjalnie projektowane, po prostu nie wspierają detekcji fazy. A wsparcie dla detekcji fazy to nie żadna konstrukcja a po prostu odpowiednia elektronika. Chyba świat jest prostszy jednak.
Mam wrażenie, że w 7R3 (a więc zapewne i w A73 i A9) Sony dotarło do ostatecznej metody używania OSPDAF z przesłoną - jest tak jak powinno być.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Znikanie tych funkcji to zwykły marketing, tak jak wycinanie double cross z kundlami w canonie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Masz trochę tendencje do opisywania oczywistości - myślę, że każdy tutaj doskonale wie jak działa AF :)
Jeżeli chodzi o te obiektywy - to, te który działają tylko z detekcją kontrastu nie były pod to specjalnie projektowane, po prostu nie wspierają detekcji fazy. A wsparcie dla detekcji fazy to nie żadna konstrukcja a po prostu odpowiednia elektronika. Chyba świat jest prostszy jednak.
Mam wrażenie, że w 7R3 (a więc zapewne i w A73 i A9) Sony dotarło do ostatecznej metody używania OSPDAF z przesłoną - jest tak jak powinno być.
p,paw
1.
Masz trochę tendencje do opisywania oczywistości - myślę, że każdy tutaj doskonale wie jak działa AF
Jeżeli dobrze kojarzę to dobicie kontrastowe jest wykonywane tylko w AF-S, bo jest na to czas. W AF-C polegamy tylko na fazowym,
To nie Twoje wypowiedzi czy też nie zaliczasz się do zbioru każdy tutaj ?
2.
Mówimy o projektowaniu/przystosowaniu obiektywu do detekcji fazy.
O jakiej więc elektronice w obiektywie piszesz ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
1.
2.
Mówimy o projektowaniu/przystosowaniu obiektywu do detekcji fazy.
O jakiej więc elektronice w obiektywie piszesz ?
jp
No właśnie, co takiego musi być w obiektywie, żeby działała detekcja fazy. Sony musiało coś odkryć, z czym Canon i Nikon nie miał problemu od dobrych kilkudziesięciu lat? W końcu w lustrzankach AF od zawsze działał na zasadzie detekcji fazy.
p,paw
-
Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
to co, moze przekleimy to do wlasciwego watku, bo ten jednak mimo wszystko ma w nazwie Canon R? :)
-
Proponujesz nowy dział, "Sony jest najlepsze"? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
No właśnie, co takiego musi być w obiektywie, żeby działała detekcja fazy. Sony musiało coś odkryć, z czym Canon i Nikon nie miał problemu od dobrych kilkudziesięciu lat? W końcu w lustrzankach AF od zawsze działał na zasadzie detekcji fazy.
p,paw
Czyli napisałeś :
Jeżeli chodzi o te obiektywy - to, te który działają tylko z detekcją kontrastu nie były pod to specjalnie projektowane, po prostu nie wspierają detekcji fazy. A wsparcie dla detekcji fazy to nie żadna konstrukcja a po prostu odpowiednia elektronika.
a teraz pytasz co znaczy to co napisałeś ?
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Czyli napisałeś :
Jeżeli chodzi o te obiektywy - to, te który działają tylko z detekcją kontrastu nie były pod to specjalnie projektowane, po prostu nie wspierają detekcji fazy. A wsparcie dla detekcji fazy to nie żadna konstrukcja a po prostu odpowiednia elektronika.
a teraz pytasz co znaczy to co napisałeś ?
jp
O losie. Nie wspierają detekcji fazy - czyli po podłączeniu do puszki sony nie działa fazowy AF. Dlatego, że w Sony, za część tego procesu odpowiada elektronika w obiektywie. Nie ma to nic wspólnego z projektem optycznym obiektywu - w tym kontekście "projektowany pod AF fazowy" to marketingowy bełkot.
p,paw
-
Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
to co, moze przekleimy to do wlasciwego watku, bo ten jednak mimo wszystko ma w nazwie Canon R? :)
To Ty tutaj "zamiatasz" !!
Ale w systemie EOS-R
- podpinane są obiektywy lustrzankowe które były projektowane tylko pod detekcję fazy (a dokładniej : i nie były projektowane dla detekcji kontrastu)
- obiektywy systemowe też działają równocześnie w systemie detekcji fazy i detekcji kontrastu (dokładniej "ostrzą")
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
O losie. Nie wspierają detekcji fazy - czyli po podłączeniu do puszki sony nie działa fazowy AF. Dlatego, że w Sony, za część tego procesu odpowiada elektronika w obiektywie. Nie ma to nic wspólnego z projektem optycznym obiektywu - w tym kontekście "projektowany pod AF fazowy" to marketingowy bełkot.
p,paw
W obiektywach nie ma żadnej elektroniki realizującej funkcje detekcji fazy czy detekcji kontrastu.
Bywa elektronika realizująca funkcję stabilizacji.
jp
-
Dlaczego problemy technologiczno - sprzętowe dotyczące produktów Sony nie są rozkminiane na forum Sony tylko tutaj, i to w wątkach dotyczących EOS R? @akustyk
skoro jp twierdzi że Ty tu "zamiatasz" no to pozamiataj!