Koledze pewnie bardziej chodzi o cenę tego wynalazku. Zgaduję że początkowo może to być kosmos.
Wersja do druku
No tyle, że tak jak piszesz, stare ef 50L 1.2 pod względem rozdzielczości jest bardzo słabe już na mniej upakowanych matrycach. Wszystkie te nowe elki i lepsze arty od sigmy podejrzewam, że poradzą sobie równie dobrze (niewiele gorzej) jak szkła rf. Z moim szkłami nie widzę żadnego sensu zmiany wszystkiego na te pod rf. Zresztą dla przykładu ef 85L 1.4 do RF 85L1.2@1.4 można sobie porównać tutaj:
https://www.the-digital-picture.com/...mp=0&APIComp=1
Biorać pod uwagę, że porównujemy sample z 50mpix matrycy 5dsr do 30mpix z R to mam wrażenie, że wersja EF wypada lepiej.
--- Kolejny post ---
No jak ze wszystkim u Canona ostatnio. Wystarczy poczekać z rok i ceny normalnieją. I jak życie ostatnimi czasy pokazuje w kwestii Canona chyba warto czekać na blackweek ;)
Ciekawsze to jest to porównanie. Wygląda na to że na RF85 otwarcie przysłony o te pół działki nie robi prawie żadnej istotnej różnicy ;).
https://www.the-digital-picture.com/...mp=0&APIComp=0
Biorąc pod uwagę wielkość przecen to teraz za nowość płaci się szczególnie duży podatek ;).
Czy Rką zcdobrym teleobiektywem i funkcją macro do się zrobić podobny filmik?
https://youtu.be/8Are9dDbW24
Jaki zakres ogniskowych potrzeba? :)
Kolejne patenty na szkła - w tym dwie "perełki" ;)....
https://www.canonrumors.com/patent-r...8-280mm-f-2-8/
RF 28-280mm f/2.8 - toż to dopiero będzie słój nad słoje :lol:...
i EF-S 17-170mm f/3.5 - też ciekawy :)...
Plotka z rumorsów:
"Źródło twierdzi, że Canon EOS R Mark II ma zostać ogłoszony przed Photokiną w maju i będzie naśladować ergonomię Canon EOS Rs, który ma być kolejnym organem EOS R ogłoszonym w pierwszym kwartale 2020 roku."
https://www.canonrumors.com/canon-eo...n-testing-cr2/
Takie tempo canona to niewątpliwie zasługa konkurencji.
warto zauwazyc , ze to tempo to w plotce.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że następny aparat z mocowaniem RF to raczej nie będzie ten Złoty Graal, na który wszyscy czekają.
a to jest problem tego nastepnego aparatu, czy tych "wszystkich" ?
tak subiektywnie, to dla mnie 6D2 jest juz swietym gralem. 6D1 z jego niedociagnieniami (zeby delikatnie okreslic jego AF) tluklem 5 lat, a 6D2 szacuje na moze nawet dwie wymiany migawki (to u mnie z 10 lat). chyba, zeby w ciagu tych 10 lat szklarnia RF doszla do zestawu funkcjonalnego/wagowego (i poziomu cenowego), ktory by mnie usatysfakcjonowal. no i celowniki elektroniczne do poziomu uzytecznosci, bo to co teraz jest, to nawet 20 minut przed wschodem slonca mozna sobie w d* wlozyc. a godzine przed wschodem jest czarna rozpacz :/
Mnie na przykład wypasiona eRka nie urządza, bo mam już tą niedorobioną :D Co najwyżej fajnie byłoby zobaczyć, że jak za parę lat będę chciał nową puszkę to Canon może mieć do zaoferowania coś lepszego niż teraz (bo choć z R się lubię, paroma zmianami bym nie pogardził). "Braki" które mogłaby dla mnie zmienić jakaś premiera Canona to małe, tanie UWA. Na tą chwilę z AF jest Samyang, ale z takimi adapterami jak ma Canon to nie wiem czy nie lepsza byłaby wersja EF (ciekawe czy kiedyś będą 3rd party słoiki z pierścieniem kontrolnym).
Premiera Canona "mogłaby" zmienić. Że nie zmieni, to niestety wiemy :lol: Trochę liczę na Tokinę adaptowaną z FE, ale ona z kolei raczej nie miałaby pierścienia (jeśli w ogóle się kiedyś pojawi)... Pozostaje porzucić fantazje o małym zestawie ML+UWA (taki Firin jest długości 16-35, nie wymaga dodatkowych centymetrów adaptera, a 2EV jaśniejszy), przynajmniej na parę lat.
Patent RF 20/2 o długości 70mm już jest. Pomarzyć więc można ;)
https://www.canonrumors.com/patent-m...ical-formulas/
A w Stanach podobno dalsze przeceny R 1377$, RP 999$.
Canon nadal pracuje nad współpracą IBIS z IS:
https://www.canonrumors.com/another-...nt-on-ibis-is/
Ponieważ Canon wypuścił pokaźną ilość obiektywów z IS to sobie dał czas na IBIS. Ludziska biadolą a oni nadal doskonalą współpracę z IS.
Mam obiektywy z IS więc nie mam parcia na ten IBIS, zwłaszcza za dopłatą. Ale nabywcy super jasnych szkieł z RF pewnie się ucieszą.
Współpraca IS i IBIS to może być teraz trudna "do pogodzenia" w obiektywach z IS które nie były projektowane do tej współpracy.
To ciekawe wyzwanie.
Zarówno obiektyw jak i body mają swoje własne zestawy czujników
Oba zestawy czujników wykrywają ruch w tym samym momencie i jeśli nie ma jakiegoś podziału pracy, wymiany informacji to zarówno IS jak i IBIS będą niezależnie "rozbić swoje".
W serii A7/9 jeśli IBIS/IS wykryją że są "połączone" to jest ustalony podział pracy, każdy system robi to co wychodzi mu najlepiej
IBIS zajmuje się tylko ruchami body x,y oraz obrotami wokół osi obiektywu a IS tylko po/odchyleniami osi obiektywu IS
jp
Atrakcyjne byłoby uzyskanie stabilizacji czasów dłuższych niż 1s. Do tego potrzebny jest moim zdaniem ciągły obraz w wizjerze w czasie ekspozycji. Znikanie obrazu nie daje szans fotografującemu uniknięcia dużego przemieszczenia (niemal przekadrowania) w długim czasie bo nie ma odniesienia.
niezupelnie
IBIS pozwala na kompensacje w 5-ciu stopniach swobody , IS na w 3-ech . w przypadku IS / IBIS odlacza sie w Ibis 3 stopnie swobody, te ktore sa wykorzystywane w IS , wykorzystuje sie tylko 2 , te , ktorych nie ma w IS.
W IBIS wystpuje przykra przypadloesc ,ze przy duzej kompensacji podnosi viniete, ale wydaje sie ze Canon ze wzgledu na duza srednice bagnetu nie powinen byc tym szczegolnie zagrozony , w kazdym razie w znacznie mniejszym stopniu niz sony. Natomiast przy polaczeniu IS z IBIS zagrozenienie vinieta niemal ze zanika.
wydaje sie , ze Canon ma prosta recpte na sukces w nowym ML- nawiazac do znakomitej obslugi znanej w cerii 5 i wprowadzic Ibis.
Reszta jest na tyle niezla , ze nie bylaby argumentem przeciwko.
Interesuje mnie zgadnienie nigdzie nie poruszane. Mianowicie wpływ zadziałania IBIS przy ultrakrótkich czasach błysku(np 1/20.000s). Czy i jak i przy jakich parametrach się ujawnia.
niezupełnie, np :
https://www.the-digital-picture.com/...ns-Review.aspx
obiektyw Canon EF 100mm f/2.8L IS USM Macro ma stabilizację IS 4 osiową
jp
masz racje. ale te uklady dzialaja tak, ze priorytet ma obiektyw a pozostale kierunki stabilizacji sa uzupelniane z matrycy , z tym ze od niedawna o ile pamietam panosanic a moze Olympus tez ? polaczyl stabilizacje szeregowo. Jest skuteczniejsza , ale ja bym sie zadowolil zwykla pojedyncza stabilizacja matrycy , gdyby zechcial Canon wreszcie wprowadzic w ML.
Canon (jak do tej pory) wprowadził obiektywów RF :
2019 : 6 w tym 4 IS
2018 : 4 w tym 2 IS
i to IS w takich obiektywach jak np. RF 15-35
Nie wygląda na to że szybko pojawi się IBIS w systemie R
W Sony, obiektywy FE klasy GM (najwyższa) to 8 obiektywów.
Stabilizację mają tylko obiektywy 100mm makro, 600mm, 400mm, a nie mają 24mm, 135mm, 16-35mm, 24-70mm, 85mm, ....
Aparaty A7/9 (nowe) mają IBIS
jp
to tylko 60%.
z Ibis mialoby sie 100% .
a gdyby nowe obiektywy dalo sie stabilizowac szeregowo w dwoch systemach co daje nawet stabilizacje do 5 ev , wowczas c mialby jeden ze skuteczniejszych systemow.
A tak do tej pory - najnizsza rozdzielczosc , najnizsze DR i brak stabilizacji - slowem najbardziej zacofany wrod konkurencyjnych ML - N , S, P.
Fajna obudowa to troche za malo.
Canon jest teraz w trudnej sytuacji.
Ma rozbudowany system aparatów dla początkujących, rozbudowany system lustrzanek.
W 2012/13 (przespano) niewłaściwie zdiagnozowano potencjał smartfonów i potencjał systemu A7/9 Sony.
Canona system R z pierwszymi obiektywami systemowymi pojawiło się dopiero w 2018
No i teraz widać ogólny spadek sprzedaży foto oraz rozwój/szansa sprzedaży tylko w ML
Ironia polega na tym że Canon by się "utrzymać" musi rozwijać ale też ostro zachwalać system R co jest wbijaniem gwoździ do trumny dla całego jego dotychczasowego dorobku/bagażu.
Mam nadzieję że Canon wróci do czołówki rozwoju technologi ML, nie będzie dominacji tylko jednego (S) producenta.
To jest jedyna szansa na "niskie" ceny sprzętu foto.
No ale to jest decyzja ekonomiczna właścicieli Canona, ich oceny na czym stracą/zarobią.
Były (w przeszłości) wielkie firmy foto które "nie miały z kim przegrać" i które "po przespaniu" narodzin nowej (wtedy) technologi przestały się liczyć
jp
https://www.canonrumors.com/patent-c...300mm-f-4-5-6/
W sumie jako zoom do "wszystkiego" może być niezłą opcją - także do filmu :).
Jakaś konkretna przymiarka Canona do IBIS:
https://www.canonnews.com/canon-pate...eos-m5-mark-ii
I to w serii M.
Znowu będzie wystrzał z grubej rury:
https://www.canonrumors.com/patent-c...mm-f-1-4l-usm/
Z jednej strony fajnie, że coś się robi ale jakby wypuścili bardziej doludne szkiełko to też by było dobrze. No ale mamy stare 135/2 w przystępnej cenie.
Najnowsza plotka o mapie drogowej canona w 2020 r.:
https://www.canonrumors.com/canon-wi...s-in-2020-cr2/
"Ta mapa drogowa dotyczy tylko pełnoklatkowych kamer ILC, nie mamy informacji na temat nowych korpusów kamer PowerShot lub EOS M.
Powiedziano nam, że Canon wypuści cztery nowe pełnoklatkowe aparaty w 2020 roku i jesteśmy prawie pewni co do trzech z nich.
Canon EOS-1D X Mark III
Zostało to już ogłoszone i rozpocznie wysyłkę w połowie lutego. Powinieneś zamówić dwa z nich w przedsprzedaży .
Canon EOS Rs (nieoficjalna nazwa)
Od dawna plotki o tym, że jest to kolejny korpus aparatu EOS R. Uważamy, że będzie duża szansa, że będzie to w lutym przed CP +. Możliwe jest również, że zostanie to ogłoszone w maju.
Canon EOS Rm (nieoficjalna nazwa)
Najwyraźniej zobaczymy ciało jeszcze bardziej przystępne cenowo niż Canon EOS RP . Obecnie EOS RP sprzedaje się za 999 USD, więc aby było to opłacalne, będzie musiała być dość znacząca różnica cen. Kilka osób w firmie Canon wspominało wcześniej, że tego rodzaju korpus aparatu jest możliwy, a teraz widzimy pewne potwierdzenie, że stanie się rzeczywistością.
Dobrą wiadomością jest to, że Canon będzie musiał stworzyć bardziej przystępne cenowo obiektywy RF, niewiele osób naklei obiektyw 2500 USD na aparat 700 USD.
Trzeci korpus Canon EOS R.
Trzeci korpus aparatu Canon EOS R, który pojawi się w 2020 roku, jest nieco tajemnicą, chociaż mamy pewne informacje wskazujące, w którym kierunku pójdzie ten korpus aparatu.
Uważamy, że będzie to sportowa / szybka jednostka, być może z niższą matrycą megapikselową i skierowana na linię aparatów Sony A7S.
Kontynuacja Canon EOS R jest możliwa, ale istnieje również możliwość, że EOS R był jednorazowy i że zobaczymy bardziej skoncentrowane ciała w przyszłości. Zasugerowano mi to kilka razy i ma to jakiś sens. Jak powiedzieliśmy w przeszłości, „EOS R” zawsze czuł się jak przerwa w realizacji większego planu dla systemu.
Możliwa może być również obudowa EOS 5D Mark IV, ale uważamy, że zobaczymy bezpośrednią wymianę lustrzanki cyfrowej na EOS 5D Mark IV .
Co z EOS R poziomu EOS-1?
Nie wierzymy, że taka kamera pojawi się w 2020 r., Nie z właśnie wydanym EOS-1D X Mark III, podejrzewam, że usłyszymy więcej o profesjonalnej kamerze z mocowaniem RF w 2021 roku. Możliwe, że dostaniemy jakieś ogłoszenie dotyczące rozwoju lub technologii w 2020 r., ...."
krotko mowiac - moze byc tak , albo inaczej , albo jeszcze inaczej.
czy ktos sie tym podnieca jeszcze ?
jedno jest pewne - na pewno Canon cos wyprodukuje , gdyz nie zamyka produkcji.
rzekl Bechamot, dodajac 1645-ta odpowiedz w watku o plotkach na temat bezlusterkowcow Canona, zalozonym raptem 1,5 roku temu :)
nie no... wychodzi mi na to, ze nikt :) poza tymi, co to robia pol aktywnosci forum CB w takich watkach jak powyzszy :)
oby to byl korpus dopasowany (bardziej) do poziomu tych szkiel misiow, ktorymi sypia
i moze jakies 2-3 sloiki dostosowane do budzetu RP. ale nie mizeria pokroju 24-240, tylko uczciwa optyka w przyzwoitej stalce. male RF 50/1.4 ponizej 500 EUR, male RF 85/2 IS ponizej 800 EUR (nadal drogo, ale tanio to... juz bylo)
ten Rm to pewnie canon M w mocowaniu RF
jak będzie mniejszy to wyjdzie to samo
a ile się nowych wątków otworzy "jaki R polecacie"
Poniżej cytat z rumorsów na ten temat:
https://www.canonrumors.com/its-been...r-mention-cr2/
"Od kiedy ogłoszono Canon EOS R, jednym z głównych pytań było to, czy zobaczymy EOS R wyposażonego w APS-C, aby zastąpić EOS 7D Mark II, czy też ten rozmiar czujnika pozostanie w linii EOS M.
Dobre źródło mówi nam, że taka kamera jest w fazie rozwoju w firmie Canon, ale prawdopodobnie nie ujrzy światła dziennego do 2021 roku. Więcej obiektywów w ofercie RF jest priorytetem w stosunku do korpusu APS-C, o którym nam powiedziano, ale że zdecydowanie nie byłoby opracowanych obiektywów „RF-S” dla mniejszej matrycy aparatu EOS R".
No to plotek ciąg dalszy:
https://www.canonrumors.com/canon-eo...fications-cr1/
"...... jest to strona z plotkami, a nie strona z faktami.
Otrzymałem te informacje od dwóch niepowiązanych osób, z którymi miałem kontakt w przeszłości, i naprawdę ufam, że żadna z nich nie trolluje mnie w żaden sposób. Niektóre z ich specyfikacji są nieco inne, ale wciąż są bardzo zbliżone.
Jedno ze źródeł wspomniało, że aparat można nazwać EOS R5, a nie EOS RS, ponieważ nazwa modelu „była trudna do zobaczenia”.
Specyfikacje wideo pochodzą tylko z jednego źródła i są szalone. Właśnie to spowodowało, że wstrzymałem się, ale mam nadzieję, że ten post zawiera pewne wyjaśnienia.
Specyfikacja Canon EOS RS:
45mp (jedno źródło mówi 40mp)
IBIS
5 przystanków z samym IBIS
7-8 stopni korekcji w przypadku zastosowania ze stabilizacją w obiektywie
14 fps / 20 fps (jedno źródło powiedziało 12 fps / 20 fps)
Dodano kółko przewijania z tyłu
Brak paska dotykowego
Podgląd na żywo / film przełącza się podobnie jak poprzednie lustrzanki cyfrowe EOS
Bateria o większej pojemności, ale wygląda jak LP-E6
8 K @ 30 kl./s RAW
4K @ 120fps
4K @ 60fps
Informacje, które otrzymałem na temat uprawy były mylące
Ogłoszenie przed CP + w przyszłym miesiącu
Ponownie jestem stroną z plotkami i wielu z was poprosiło mnie o opublikowanie tych informacji. Wykonujecie wspaniałą robotę, rozdzierając różne rzeczy, więc dobrze się bawcie z tymi informacjami...."
To nawet nie plotki to science fiction.
jesli cena bedzie w granicach 3000 eu - to ok
jesli ok 4000 eu jak 5mk4 , to bez sensu (ekonomicznego).