Pixel King wyzwalacz radiowy lamp CANON (4714502395) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Yongnuo YN-622C Wyzwalacz Lamp Canon eTTL 2szt Wwa (4689541269) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Wersja do druku
Dzięki, nie dopisałem - chodzi mi o nowe sztuki :)
ktoś ma jakieś opinie o Phottix Strato TTL?
Witam i pytam,
jestem w posiadaniu zacnych lampek Yongnuo YN 568EX II sztuk dwie zakupiłem wyzwalacz również Yongnuo YN-E3-RT i nigdzie niemoge się doczytać oprócz tego iż moge te lampy tym wyzwalaczem odpalić czy można w jakiś sposób te lampy za pomocą tego wyzwalacza kontrolować(ustawienia mocy, grupy,etc).
W praktyce wygląda to tak że nie moge i chciałbym się upewnić wśród starych wyjadaczy tematu czy tak jest,
że ten wyzwalacz jest nikompatybilny z lampami? czy też z moim aparatem jakim jest Canon 5DmarkII czy też jedno i drugie?
I czy zakup najnowszego modelu YN-600EX RT załatwił by sprawe bo co udało mi się wybadać to że poprzez ten nowy model lampy można kontrolować te które już mam czyli YN-568EX II.
a pytanie drugie jest czy jeżeli wywalacz jest nikompatybilny z tymi lampami to w takim razie jakie wyzwalacze polecacie tak aby te lampy odpalały się i można było wykorzystać HighSpeedSync i TTl-a i ogólnie kontrolować moc lamp z poziomu menu aparatu lub z samego wyzwalacza zamontowanego na aparacie(hotshoe).
dzięki za odpowiedź i niemieszajcie mnie z błotem jeśli takowe pytanie już się tu przewinęło.
a wyjadaczom tematu z góry dziękuję za odpowiedź
pzdr
jestem w posiadaniu zacnych lampek Yongnuo YN 568EX II sztuk dwie zakupiłem wyzwalacz również Yongnuo YN-E3-RT i nigdzie niemoge się doczytać oprócz tego iż moge te lampy tym wyzwalaczem odpalić czy można w jakiś sposób te lampy za pomocą tego wyzwalacza kontrolować(ustawienia mocy, grupy,etc).
Gratuluję zakupu ;)
Ten sterownik steruje tylko "radiowo", lampy 600-rt.
Twoje lampy mogą być sterowane zdalnie, ale optycznie (błyskami), np. jedna 568 na aparacie jako sterownik, druga zdalna.
Inna możliwość to dokupienie sterownika radiowego 622-tx, i dwóch odbiorników 622; sterownik na sanki, lampy na odbiorniki i masz wyzwalanie plus sterowanie.
I czy zakup najnowszego modelu YN-600EX RT załatwił by sprawe bo co udało mi się wybadać to że poprzez ten nowy model lampy można kontrolować te które już mam czyli YN-568EX II.
Niby tak, ale tylko wtedy, jeśli ta 600 będzie pracowała jako sterownik optyczny (zdalne muszą "zobaczyć" błyski sterujące) - to nie ma sensu.
ale w takim razie czy jest jakakolwiek mozliwosc dokupienia radiowych wyzwalaczy co bym nie musiał odsyłać tego sprzętu?
tak naprawde zwiodła mnie nazwa wireless, a to zwykła fotocela wychodzi na to.
dzieki za odp, szukam tej informacji od niemalze 5 dni i nie mogłem znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
czy lepiej odesłać i nie zawracać sobie du...y?
jeśli odesłać to jakie wyzwalacze najlepiej by się sprawdziły, opcja jest taka że wpakuje te lampy do softboxa i szukam takiego wyzwalacza co by pozwolił mi na zmiane mocy lamp bez ciągłego otwierania tej parasoli(softboxa)
jakaś sugestia?
dzięki wielkie raz jeszcze
tak naprawde zwiodła mnie nazwa wireless, a to zwykła fotocela wychodzi na to.
W 568II? Nie, nie "zwykła fotocela", tylko bezprzewodowe sterowanie, łącznie z ETTL, HSS itd. Tylko nie radiowe, ale poprzez odpowiednio kodowane serie błysków ze sterownika (lampy mającej funkcję sterownika lub "pudełka" ST-E2)
jakie wyzwalacze najlepiej by się sprawdziły, opcja jest taka że wpakuje te lampy do softboxa i szukam takiego wyzwalacza co by pozwolił mi na zmiane mocy lamp bez ciągłego otwierania tej parasoli(softboxa)
Jak wyżej, 622-tx (jeśli ma być wygodnie) i 622 (pod lampy)
Dzieki wielkie
Niebywała to pomoc dla mnie
Pzdr
Witam wszystkich, mam też problem z YN568II. Mam canon 500d i wspomniane YN568II czy aby sterować bezprzewodowo wystarczy, że dokupię 1 wyzwalacz yn622, czy do lampy też muszę dokupić odbiornik. Zmylił mnie właśnie fakt, że w opisie lampy jest napisane "Kompatybilność z bezprzewodowymi systemami wyzwalania Canon / Nikon"
Odpowiedź masz dwa posty wyżej
Dzięki za szybką odpowiedź i przepraszam za durne pytanie, chciałem się upewnić czy dobrze to czaję. Pozdrawiam
Witam. Wybaczcie że pytam, ale dla mnie jest to problem.
Mam 6d i 580exII i odpowiednik jej YN. Mam problem ze zdalnym ich wyzwalaniem. Posiadam coś takiego jak Photix strato II multi ale i tak kończy się na tym ze 580 mam na kablu i błyskiem wyzwalam drugą.
Czy gdybym zakupił transmiter YN e3 rt i do tego spowiednik YN 600 rt to miałbym zdalną kontrolę nad tymi lampami?
Czy może jest jakiś tańszy sposób na zapanowaniem nad dwoma lampami żeby ich nie mieć na kablu?
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje
Chciałbym wyzwalać lampy zdalnie (bez użycia kabla) i mieć nad lampami kontrolę (6 ma możliwość sterowania lampami z aparatu).
Z użyciem Phottixa - nie wiem dlaczego ale nie chce mi to działać radiowo
Jak wyzwalam na kablu (master) i odpalam inne lampy błyskiem to manualnie muszę nastawiać lampy przy każdej zmianie ekspozycji. - przy takich ustawieniach mam wrażenie że nie dziala ETTL.
Może piszę dyrdymały - chciałbym sie pobawić lampami ale nie ogarniam.....
Nie używałem tego wyzwalacza, ale z tego co widzę, jest on chyba czymś w rodzaju "prostego radiowego przedłużacza kabla". Jeśli tak faktycznie jest, możesz spróbować np. 580ex II jako "master" przez radio (nadajnik na aparacie, odbiornik pod lampą), a druga lampa jako "slave" wyzwalany błyskiem tego mastera.
Pomysł z YN-E3-RT jest dobry, tym bardziej, że YN zrobiło odbiorniki zgodne z tym nadajnikiem, wtedy Twoja 580exII i "jej odpowiednik" będą sterowane z tego nadajnika, i masz otwarta drogę do dalszej rozbudowy o lampy zgodne z 600RT. Nieco tańsze rozwiązanie to YN 622c-TX na aparat, i YN622c pod obecne lampy.
Używając YN E3 RT daje jako MASTER a lampy SLAVE? Czy może jakieś inne ustawienia? - ja jestem zielony w tym temacie
Witam,
w tym sezonie chciałbym po błyskać więcej niż jedną lampą na weselach i tu pojawia się problem, posiadam wyzwalacze pixel king zakupione około dwa lata temu. Chodzi o to, że mając wpięty w sankach aparatu nadajnik, a na nim lampę - lampa niestety nie błyska. Podłączyłem w takim razie nadajnik kablem pc-pc do aparatu, niestety ten sposób też nie działa.
Ewentualnie czy kostka synchro z dwiema sankami dałaby radę czy macie na to jakiś inny sposób? Jak na razie nie chciałbym zmieniać tych wyzwalaczy ;))
Witam Wszystkich!
Szybkie pytanie.
Czy body 7D MKII może wyzwalać zdalnie lampę 430 EXII, czy na body muszę mieć zapiętą lampę master?
Z góry dzięki za pomoc.
PZDR
Tak, za pomoca IR, nie radia
Dzięki!
Pzdr
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Witajcie!
Jestem posiadaczem lamp Canon speedlite 600exRT oraz 580exII. Chciałbym wyzwalać radiowo te lampy w dwóch konfiguracjach:
1. lampa 600exRT na aparacie a 580exII na statywie wyzwalana radiowo do doświetlenia tła - i tutaj pytanie co kupić by móc sterować 580ex z poziomu 600ex?
2. druga konfiguracja to wyzwalacz na aparacie i obie lampy 600exRT i 580exII na statywach wyzwalane radiowo - jakie wyzwalacze/odbiorniki polecilibyście?
Szukam w miarę najtańszych opcji więc może coś z yongnuo by pasowało?
Pozdrawiam
1) yn e3-rx
2) yn e3-rt + yn e3-rx
Witam, potrzebuję pomocy w wyborze systemu bezprzewodowego wyzwalania lamp. Podaję "warunki brzegowe":
- Canon EOS 5DmkIII
- Canon 420EX
- druga lampa jeszcze nieznana ale najprawdopodobniej jakiś YN
- jedna lampa na body, druga poza
- praca w terenie.
Myślałem o Phottix Ares, ale to blokuje gorącą stopkę. Nie znam się na tych wyzwalaczach kompletnie, wiem tyle, że system z fotocelą mnie kilka razy zawiódł, bo nie zawsze w terenie czujnik widział błysk. Dlatego postanowiłem kupić wyzwalacz radiowy.
Mam jeszcze drugie pytanie: czy ma znaczenie jaką lampę się podepnie do odbiornika, czy to po prostu działa na zasadzie, że odbiornik przekazuje impuls i tyle a lampa może być dowolna (dowolnej firmy). Pewnie bym to znalazł gdzieś w tym wątku ale przeczytanie takiego tasiemca mnie przerasta, tym bardziej że ciągle wchodza nowości i lepiej mieć najświeższe wiadomości.
Manualnie też można ustawić z menu aparatu. Po co biegać?
Witam serdecznie
Mam pytanko
Od niedawna zacząłem fotografować z lampą canon speedlight 430 ex II i mega szybko się przekonałem że lampa wpięta w sanki to troszkę no to czego oczekuję. Dokupiłem więc dwa Y 622c żeby móc wyzwalać lampę radiowo, niestety kompletnie się na tym nie znam, oczywiście domyślam się jak to wszystko razem podłączyć do kupy z 70D ale nie mam pojęcie o co chodzi w grupach, kanałach itp.
Czy może mi ktoś to wyjaśnić jak krowie na rowie? Abym po powrocie z morza mógł sobie spokojnie z tego korzystać:)
Będę bardzo wdzięczny za wszystkie wskazówki.
Jeszcze ważne pytanie! W opisie produktu zauważyłem, że współpracuje z lampami serii Canon EXII. Ja posiadam 430EX bez "II". Będzie działać???
Witajcie,
Od jakiegoś czasu bawię się w wyzwalanie lampy bezprzewodowo i działa, ale problemem jest to, że na zdjęciach widać również błysk lampy wbudowanej. W tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=2YGM...xYuUuq&index=2 teoretycznie pokazane jest jak to zrobić, żeby lampa wbudowana tylko wyzwalała lampę zewnętrzną. Niestety nic z tego - lampę wbudowaną nadal widać. Ma ktoś pomysł? Aparat 700d, lampa YN565EX
Odpowiadam sam sobie, bo kupiłem (a tak serio tym którzy by byli tego ciekawi). YN 622C prawidłowo wyzwala Canona 430EX (bez "II") ale nie ma sterowania z poziomu body i tyle. Ale reszta ok i HSS też działa. Jestem na razie zadowolony. W planach mam do tego zestawu zakup lampy YN-600-EX-RT.
Nigdy nie używałem takiego wyzwalania, ale z tego co koledzy pisali tu na forum jedyne wyjście to ustawić w manualu błysk na minimum i przysłonić lampę białą karteczką tak by światło do drugiej lampy docierało odbite np. od sufitu, a nie oświetlało bezpośrednio motywu zdjęcia, choć wiem, że nie zawsze się tak da.
Nikon ma w ofercie akcesoriów filtr zakładany na sanki, przepuszczający tylko podczerwień. Czujniki w lampach zdalnych są wrażliwe i na światło widzialne, i na podczerwień, więc "komendy" wysyłane przez taki filtr zostałyby odebrane przez lampę, ale światło widzialne ze sterownika nie brałoby udziału w naświetlaniu sceny. Podobno kawałek zaświetlonego filmu może pełnić rolę takiego filtru - ale nie można przykładać niczego bezpośrednio do palnika lampy, aby go nie uszkodzić.
Witam,
Podłączę się tu, bo trochę zgłupiałem po przeczytaniu różnych wątków i informacji o wyzwalaczach i lampach...
Planuję nabyć jakąś lampę błyskową (do 7D), w miarę uniwersalną, do zastosowań wewnętrznych i zewnętrznych. Na razie jedną, potem może jeszcze ze dwie.
I raczej bym chciał te lampy mieć na statywach, a co się z tym wiąże jakoś je wyzwalać. Bezprzewodowo wyzwalać.
Myślę o ofercie Yongnuo. Zarówno jeśli chodzi o lampy, jak i wyzwalacze.
I rozpatrywałem lampy YN-468 II i YN-568 II i do tego wyzwalacze.
Przy wyzwalaczach zgłupiałem. Nie będę podawał dokładnych typów, ale wg opisów są takie, które mogą być tylko odbiornikiem, tylko nadajnikiem, albo i tym i tym. To coś z końcówkami 602-605 (coś w tym stylu).
I ostatnio polecane są YN-622C, które też mogą być odbiornikiem i nadajnikiem. Ale do tego jest osobny sterownik YN-622C-TX.
O co tu chodzi i jak to naprawdę działa?
Czy jeżeli umieszczę na stopce aparatu (bez lampy) YN-622C i drugi taki sam na statywie pod lampą to lampa będzie wyzwolona, czy muszę jednak mieć na stopce aparatu YN-622C-TX?
I teraz "niechcąco" przeczytałem też o lampach, które mają już wbudowane sterowniki, np. chyba najnowsza YN-685 i starsza YN-500 (coś w tym stylu).
Czy ta pierwsza lampa (YN-685) może być w trybie master wyzwalaczem innych lamp?
Podejrzewam, że tak, ale muszę mieć ją na stopce aparatu, czego nie chcę. Dobrze myślę?
Podejrzewam też, że w moim przypadku (lampa na zewnętrznym statywie) najkorzystniej będzie kupić lampę YN-685 + sterownik YN-622C-TX i potem dokupywać tylko lampy z wbudowanym odbiornikiem. Tak?
Bo alternatywą są starsze lampy + zestawy sterownik z odbiornikami pod lampy.
Sorry, jeśli trochę namieszałem, ale właśnie taki mętlik mam w głowie...
A może jest lepsze, porównywalne kosztowo rozwiązanie?
622c działa jako odbiornik i nadajnik - jak założysz na body to nadajnik (lampami sterujesz z poziomu menu aparatu) na który możesz założyć również lampę, a jak na statywie to odbiornik.
622 tx to nadajnik z wyświetlaczem do 622c - z jego poziomu możesz sterować wyzwalanymi lampami (nie można na niego założyć lampy)
YN 685 (nie jestem w 100% pewny) ma wbudowany odbiornik - możesz ją wyzwalać za pomocą 622c/tx - nie ona działa jako nadajnik. Kupujesz wtedy np. 622tx i nie musisz kupować odbiorników.
OK, czyli jak założę 622c na body to będzie jako nadajnik. Tego mi brakowało. Dzięki.
Drążąc dalej, czy z poziomu aparatu (z założonym na stopce 622c) będę mógł ustawiać lampy tak samo, jak bym miał założony 622c-tx?
Grupy, siła błysku itp.
Inaczej sprawę ujmując co daje wersja 622c-tx?
Nie do końca. 622c na aparacie, możesz mieć wszystkie lampy albo w manualu albo w ettl sterowane z poziomu aparatu. Jeśli chcesz mieć i manual i ettl musisz mieś włączome MIX i wtedy musisz podejść do lampy i ustawiać każdą lampe z osobna. TX daje Ci to, że możesz mieć manual dla jednej lampy i ettl dla drugiej sterowany poprzez nadajnik TX na aparacie. Po prostu wygoda.
No to jestem w domu...
Serdeczne dzięki. Zrozumiałem. Chyba :-)
Jeżeli można ja również podepnę się pod ten wątek.
Stoję przed przed decyzją budowy własnego zestawu do błyskania. Na tą chwile mam Metz 50 AF-1, dwa statywy (jeden Manfrotto drugi Quantuum Air), parasolkę (100), softbox (60), blendę, 2x RF-603. Do zabawy pożyczam dodatkowe lampki oraz wyzwalacze od znajomego. Z uwagi na to, że jestem zależny od niego (czasami potrzebujemy sprzętu w tym samym momencie) myślę o dokupieniu sprzętu tylko dla siebie.
Na pewno muszę kupić dodatkowy statyw (zapewne kolejnego Airâa) tak aby móc jednocześnie korzystać z blendy i parasolki i mieć jeszcze możliwość postawienia aparatu na statywie.
Problem jaki mnie najbardziej gnębi to lampy. Na pewno reporterskie z uwagi na to co potrzebuję i na co mnie stać. Na pewno Yongnuo (chyba, że jest inna ciekawa opcja). Na pewno 1-2 sztuki w najbliższym czasie kupowane w ratach. Kwestia czy zostać przy manualu czyli np.: YN-560III, YN-560IV czy myśleć o późniejszym korzystaniu z TTL czyli np.: YN-685 + YN 622
Kwestia płacić więcej teraz i mieć już TTL czy odpuścić, bo się nie przyda (do tej pory nie potrzebowałem)
YN622 obsługuje tylko do 3 grup lamp. Jeśli nie masz lampy na aparacie to polecam jako nadajnik 622TX. Główna zaleta to łatwe synchro na 2 kurtyne i łatwiejsze ustawianie/mieszanie ETTL i M. YN685 działa bardzo fajnie jako zdalna lampa, widać że jest do tego stworzona i jeśli nie potrzebujesz czegoś dużo mocniejszego, jak Godox AD-360 to polecam.
TTL ze zdalnego wyzwalania działa bardzo sprawnie. Przykład: Pare dni temu robiłem sobie światłem czarne tło, czyli coś podobnego jak tutaj
https://www.youtube.com/watch?v=YDzmiNl0j48
Obiekt w środku, jedna lampa na godzine 9 druga na 3. W TTL naświetlone poprawnie i mam czarne tło. W trybie M nawet na 1/128 mocy dla obu lamp obiekt był prześwietlony.
TTL i większe możliwości nie zaszkodzą, tylko jedna lampa z TTL to dwie manualne, i musisz jeszcze doliczyć wyzwalacz.
Nie da się jednoznacznie doradzić: jeśli planujesz "reporterkę" (albo błyskanie w dzień, z krótkimi czasami migawki), to TTL, jeśli bardziej chodzi o "studio w plecaku" (nawiązanie do pewnego bloga nieprzypadkowe), to manualne wystarczą.
Jak TTL, to jest nie tylko YN622. Od jakiegoś czasu Canon wprowadził własny system (600EX-RT + sterownik ST-E3-RT + 430EX III), a Chińczycy zrobili nie tylko "coś zgodnego" (YN 600EX-RT + sterownik YN-E3-RT), ale zrobili coś, czego Canon nie zrobi: odbiornik tego nowego systemu, dzięki któremu można zdalnie sterować "starymi" lampami (YN-E3-RX), więc (teoretycznie) zakładasz swojego Metza na odbiornik, zakładasz sterownik na aparat, i ustawiasz parametry lampy zdalnie, ze sterownika, zarówno w TTL jak i w M.
Z drugiej strony jest ta lampa YN685 o której pisałeś, i możliwość stworzenia systemu na tym drugim rozwiązaniu.
Aha, te manualne 560III/IV też można zdalnie sterować (sterownik YN560-TX), to ułatwia pracę, zwłaszcza, jak lampy są wysoko/daleko.
--- Kolejny post ---
Lekki off-topic: obydwa zdjęcia (TTL i M) z takimi samymi parametrami (ISO, czas, przysłona)? Jeśli tak, to sugerowałoby, że zakres regulacji mocy "w dół" w TTL jest większy niż w M, ale nie wskazywałbym na takim przykładzie ogólnej "wyższości" TTL (zwłaszcza radiowego) nad M :)
Widziałem kilka poradników tego Pana. Całkiem ciekawe.
Przepraszam za skrócenie waszych wypowiedzi. Zdjęcia które robiłem do tej pory z lampami dotyczyły fotografii drobnych przedmiotów, dziecka na małej powierzchni (w domu). Od razu nasuwa się myśl, że manualne lampy wystarczą (można podejść i zmienić ustawienia). Zwłaszcza, że zakup YN 685 + 622 TX +622C (dla Metza) to kwota około 1000zł. Dla kogoś kto nie pracuje zawodowo jako fotograf (i nie będzie raczej pracował), dla którego błyskanie to rodzaj odstresowania się i zrobienia czegoś po prostu dla zabawy to trochę dużo. Za cenę YN685 mam już dwie YN-560 III (mając 2x RF-603 â wyzwolę też Metza) - cena YN-560III / IV może jeszcze spaść. W przyszłym miesiącu ma wejść YN660.
Z drugiej strony kusi (czytając Wasze posty) takie rozwiązanie â kupić YN 685 i wyzwalać na razie za pomocą RF-603, poczekać trochę i dokupić 622...Chyba pójdę się przespać z tym problemem ...o ile zasnę.
PS. Dziękuję za Wasze odpowiedzi do tej pory.
Nie o to chodzi. Mając tylko manualne lampy, możesz kupić sterownik 560-tx i sterować mocą/zoomem z sanek aparatu.
Chodzi o to, że jeśli zechcesz np. użyć lamp w słoneczny dzień, do doświetlenia z krótkim czasem, musisz mieć sterownik ("radyjko") z TTL. Podobnie jak np. przy reportażach na kilka lamp (choć czasem jedna jest w TTL, inne w kontrze jako M).
Zestaw z TTL daje większe możliwości, ale kosztuje więcej. Jeśli z góry wiesz, że nie potrzebujesz większych możliwości, że chcesz to traktować jako "studio" małym kosztem i w dowolnym miejscu, to TTL nie będzie Ci potrzebny.
Poczytaj jeszcze o tym drugim systemie (zgodnym z Canonem 600ex-rt), sterowanie "błyskowe" było u Canona "od wieków", jeśli teraz wprowadzili sterowanie radiowe to jest duża szansa, że też szybko nie zniknie. YN-622 zyskało popularność, bo ani Canon ani Nikon nie mieli radiowego sterowania lampami, ale skoro Canon ma własne, firmowe rozwiązanie, to można się spodziewać większego rozwoju właśnie tego systemu (oczywiście 622 nie zniknie zbyt szybko), przynajmniej tak mi się wydaje :)
Na to wygląda. Właśnie powtórzyłem test. Zestawienie to 1dIII z 50STM. Po prawej YN685, po lewej C580EXII na UY622C. W każdym przypadku ISO 400, ostrzone ręcznie na obiekt. Nic w wywołaniu nie zmieniałem. Obie lampy ustawione na sztywno zoom 50mm. Światło ciądłe to 3 żarówki energooszczędne z żyrandola o małej mocy.
1/40s F/2 ISO400 lampy w ETTL
1/40s F/2 ISO400 lampy w M na 1/128. Pomimo najmniejszej mocy obiekt jest prześwietlony.
Teraz skracam czas i bardziej przymykam
1/80s F/8 ISO400 lampy w ETTL
1/80s F/8 ISO400 lampy w M na 1/128.
Witam .
Proszę o doradę (bo chyba sie pogubiłem )czy mam kupić YNE3-RX czy yn-622c .
Chcę na Canonie 60d używać lampy YN-600EX-RT a zdalnie jako slave Canona 550ex ( NIE II tylko I).
Czy taki układ mi zadziała?
Witam, posiadam Canona 60d i lampę Yongnuo YN-685 EX. Chciałbym połączyć je bezprzewodowo i mam spore problemy, głownie spowodowane tym iż jest to moja pierwsza lampa a instrukcja po chińsku mi nic nie mówi. Ustawione mam tak jak opisuje instrukcja aparatu i dalej nie chce współpracować. Gdzie mogę znaleźć jakieś informacje jak to zrobić? Z góry dzięki za wszelką pomoc !
YN685 (z tego co wiem nie ma modelu 685EX) działa zdalnie wyłącznie za pomocą wyzwalaczy YN622/RF603. Oryginalna instrukcja jest dwujęzyczna - CN/EN i pewnie znajdziesz w sieci