Odp: RF 100-500 f/4.5-7.1 L IS USM
Cytat:
Zamieszczone przez
Teodoro
Jeszcze podpytam, dlaczego nieostre zdjęcia? R7 szału nie robi czy co?
Wydaje mi się, że @Eberloth żartował:) Jest trochę osób, w tym przynajmniej jedna tu na forum, która strasznie hejtuje ten aparat. Jak poczytasz te posty, to chyba nie ma gorszego sprzętu:mrgreen: A reszta (w tym ja) po prostu robi zdjęcia i jest mega zadowolona z tego body.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Przy ptaszkach używa się trybu seryjnego a wtedy migawka nie czeka aż AF ustawi ostrość. Inaczej mówiąc migawka sobie a AF sobie działają niezależnie. Efekt jest taki że przy nowym AFie odrzucam 3zdjęcia na 100 trafionych a przy starej technologii masz 3 trafione na 100. Nie mam R7 ale na forach widzę że te 3/100 to w przypadku siódemki też jest bardzo optymistyczne założenie.
Faktem jest, że praktycznie nie używam najszybszego trybu migawki i głównie w serii mam ustawioną prędkość na środkową (czyli 15 kl./s), ale jeśli miałbym szacunkowo określić procentową skuteczność AF w tym body (piszę szacunkowo, bo jestem z niego tak zadowolony, że nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić konkretne i rzetelne pomiary), to strzeliłbym, że będzie to coś ok. 85% zdjęć trafionych idealnie w punkt, z 10% z akceptowalną ostrością (za czasów lustrzanek powiedzielibyśmy, że to bardzo ostre zdjęcia:mrgreen:) i z 5% do kosza. I w przypadku tych do kosza, to zazwyczaj operator sprzętu jest winny (czasami zaczynam strzelać nie dając puszce ani ułamka sekundy na ustawieni ostrości). Nie mam pojęcia, skąd wziąłeś te swoje dane, ale dla mnie to kosmos i liczby wzięte kompletnie z czapy, kompletnie nie odzwierciedlające stanu faktycznego. Już to również gdzieś pisałem, że nie mam pojęcia dlaczego, ale skuteczność AF mam lepszą w R7, niż w R6mk2, choć i z tym drugim już się bardzo polubiliśmy:)
ale skuteczność AF mam lepszą w R7, niż w R6mk2,
większa głębia ostrości w cropie???
Cytat:
Zamieszczone przez
Marek Kowal
większa głębia ostrości w cropie???
Być może, choć osobiście wątpię. W R7 jest wyraźnie mniej zdjęć całkowicie nietrafionych, gdzie AF poleciał sobie nie wiadomo gdzie. Albo jeszcze inaczej - w R7, za wyjątkiem sytuacji opisanych w poprzednim moim poście, kiedy AF nie zdąży się jeszcze na cokolwiek namierzyć, a ja od razu zaczynam strzelać, to praktycznie takich sytuacji prawie nie mam, żeby mi się odkleił od śledzonego już obiektu (jeśli nie ma żadnych przeszkadzajek, za którymi śledzony obiekt zniknie, to AF się praktycznie nie gubi w serii), co w R62 rzadko, bo rzadko, ale się jednak zdarza. Natomiast stosunek ostrych w punkt, do akceptowalnie ostrych jest chyba podobny.Ogólnie jednak, obydwa aparaty mają AF naprawdę wysokiej jakości i narzekanie na niego jest dla mnie bez sensu. Poza tym być może, że gdyby jeszcze bardziej wgłębić się w tryby ich personalizacji, to odsetek trafionych fot jeszcze by wzrósł. Mi się już nie chce, bo jestem zadowolony z uzyskiwanych efektów.
Tak się przyzwyczaiłem do 600mm w Sigmie, że pewnie 500 byłoby za krótko, nawet na cropie :roll: Muszę kiedyś zobaczyć jaka jest różnica.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Tak się przyzwyczaiłem do 600mm w Sigmie, że pewnie 500 byłoby za krótko, nawet na cropie :roll: Muszę kiedyś zobaczyć jaka jest różnica.
Koleżanka udostępniła mi na trochę R7+100-500L i wrażenie było bardzo dobre. Nie znając praktycznie sprzętu wszystko działało dla mnie super, bardzo responsywnie i pewnie. Fajny zestaw.
Mnie w R6mk2 trochę wkurza ten AF osobiście, ale mówię tutaj o sytuacjach trudnych dla algorytmów, czyli ptak siedzący na gałęzi. Tło to pełno liści, gałęzi itp. Ptak w kolorze brązowym, siedzący w cieniu, a jeszcze żeby nie było zbyt kolorowo, to ptak zajmuje niewielką część kadru :)) .
Wcześniej korzystałem z AF "automatycznego" nazwijmy to, czyli Eye AF szuka sobie po całym kadrze ptaka. Aktualnie korzystam z punktowego AF, bo właśnie tamten sobie nie radził zbytnio. Guzikologia defaultowa u mnie, czyli nie korzystam z back button focus. Aktualnie używam punktowego AF, ale i tak potrafi się gubić i ciągle szuka ostrości, co mnie drażni. Mam aktualnie ustawiony tak AF, żeby właśnie szukał tej ostrości jak najmniej jeżeli już trafi i np mam spust migawki wciśnięty do oporu i robię zdjęcia seriami, ale to niewiele pomaga.
Jak ptak jest na jakimś jednolitym tle, jak niebo, czy nawet pół-jednolitym jak woda, to AF nie ma zupełnie problemów. Albo jak ptak zajmuje dużą część kadru, czy też kiedy ptak jest wyeksponowany w słońcu. W trudnych warunków cudów niestety nie ma, a trudne warunki to większa część fotografii ptaków :)
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
ptak zajmuje niewielką część kadru :)) .
To chyba wyczerpuje temat problemów inteligentnego AF. Deficyt ogniskowej...
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Dobra. Sam sobie odpowiedziałem na własne pytanie. Przy okazji widać "potęgę kropfaktora" :mrgreen:
500mm FF
Załącznik 19925
600mm FF
Załącznik 19926
500mm Crop
Załącznik 19927
600mm Crop
Załącznik 19928
[QUOTE=solti;1472940]Wydaje mi się, że @Eberloth żartował:) Jest trochę osób, w tym przynajmniej jedna tu na forum, która strasznie hejtuje ten aparat. Jak poczytasz te posty, to chyba nie ma gorszego sprzętu:mrgreen: A reszta (w tym ja) po prostu robi zdjęcia i jest mega zadowolona z tego body.
Faktem jest, że praktycznie nie używam najszybszego trybu migawki i głównie w serii mam ustawioną prędkość na środkową (czyli 15 kl./s), ale jeśli miałbym szacunkowo określić procentową skuteczność AF w tym body (piszę szacunkowo, bo jestem z niego tak zadowolony, że nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić konkretne i rzetelne pomiary), to strzeliłbym, że będzie to coś ok. 85% zdjęć trafionych idealnie w punkt, z 10% z akceptowalną ostrością (za czasów lustrzanek powiedzielibyśmy, że to bardzo ostre zdjęcia:mrgreen:) i z 5% do kosza. I w przypadku tych do kosza, to zazwyczaj operator sprzętu jest winny (czasami zaczynam strzelać nie dając puszce ani ułamka sekundy na ustawieni ostrości). Nie mam pojęcia, skąd wziąłeś te swoje dane, ale dla mnie to kosmos i liczby wzięte kompletnie z czapy, kompletnie nie odzwierciedlające stanu faktycznego. Już to również gdzieś pisałem, że nie mam pojęcia dlaczego, ale skuteczność AF mam lepszą w R7, niż w R6mk2, choć i z tym drugim już się bardzo polubiliśmy:)[/QUOTE
Obawiam się że z włączonym śledzeniem w R6II czy R7 to nie będziesz miał tych "85% idealnych" nawet celując w drzwi od stodoły.
jeśli wypuszczą R7II bez bolączek pierwszej wersji, z AFem z R3ki i znośnymi parametrami matrycy to razem ze szkłami 400-500-600mm będzie mega kombo, nie mam co do tego wątpliwości
ale i tak bardziej czekam na 300-600 5.6 ;)