Mnie w R6mk2 trochę wkurza ten AF osobiście, ale mówię tutaj o sytuacjach trudnych dla algorytmów, czyli ptak siedzący na gałęzi. Tło to pełno liści, gałęzi itp. Ptak w kolorze brązowym, siedzący w cieniu, a jeszcze żeby nie było zbyt kolorowo, to ptak zajmuje niewielką część kadru) .
Wcześniej korzystałem z AF "automatycznego" nazwijmy to, czyli Eye AF szuka sobie po całym kadrze ptaka. Aktualnie korzystam z punktowego AF, bo właśnie tamten sobie nie radził zbytnio. Guzikologia defaultowa u mnie, czyli nie korzystam z back button focus. Aktualnie używam punktowego AF, ale i tak potrafi się gubić i ciągle szuka ostrości, co mnie drażni. Mam aktualnie ustawiony tak AF, żeby właśnie szukał tej ostrości jak najmniej jeżeli już trafi i np mam spust migawki wciśnięty do oporu i robię zdjęcia seriami, ale to niewiele pomaga.
Jak ptak jest na jakimś jednolitym tle, jak niebo, czy nawet pół-jednolitym jak woda, to AF nie ma zupełnie problemów. Albo jak ptak zajmuje dużą część kadru, czy też kiedy ptak jest wyeksponowany w słońcu. W trudnych warunków cudów niestety nie ma, a trudne warunki to większa część fotografii ptaków![]()