Zgadzam się z Krzychem. Jak na długie wycieczki to Nature czy Photo Trekker są świetne. Wygodne, pojemne i można do nich podpiąć drugi plecak na jedzenie i jakąś kurtkę. Jak się chodzi samemu dużo to bardzo wygodne rozwiązanie.
Wersja do druku
Zgadzam się z Krzychem. Jak na długie wycieczki to Nature czy Photo Trekker są świetne. Wygodne, pojemne i można do nich podpiąć drugi plecak na jedzenie i jakąś kurtkę. Jak się chodzi samemu dużo to bardzo wygodne rozwiązanie.
do rad kolegów dodam jeszcze jedną - nie bierz 85mm w góry :) 70-200 spokojnie Ci wystarczy...
Polecam przed zakupem sprawdzic ile te plecaki waza. Prosta zasada im mniej sie nosi tym czlowiek mniej zmeczony, a mniejsze zmeczenie to lepsze zdjecia.
Ze swej strony polecam Karrimora. Jesli chodzi o plecaki to klasa sama w sobie. Jesli ma byc lekki to np ten:
http://www.karrimor.com/SS08/Airspace%20lite%2025.htm
Jesli martwisz sie o sprzet to kup dodatkowa karimate, potnij i przy pomocy tasmy zrob pojemniki na obiektywy. Lekkie i proste
To mam konkretne pytanie o plecak "PHOTO TREKKER CLASSIC" - wybrałem się dzisiaj do miasta i wstąpiłem do sklepu - jest do kupienia taki własnie plecaczek nowiutki za (jak dla mnie ;) ) 350 złotch - bo leży na wystawie już bardzo długo i sprzedawca chętnioe zwolni miejsce - ale jak napisałem sztuka nówka.. czy ktoś ma doświadzczenia jesli chodzi o z taki plecak?
Mini Trekker to plecak starej generacji jeśli chodzi o wentylację pleców. Współczesne systemy np firmy Deuter stosowane we wszystkich typach plecaków to inny świat. Od lat używam na rowerze Deuter Race X Air i siatka plus poduszki działa idealnie. Z Mini Trekkerem chodziłem latem po Alpach Włoskich i Austriackich a na co dzień po Karkonoszach i rzeczywiście lepi się do pleców. Trochę pomaga stosowanie odzieży z zaawansowanych tkanin (ja używam koszulek z Coolmaxu) ale wentylacji rzeczywiście nie ma. Ponieważ prawdziwym problemem dla mnie był statyw (Manfrotto 055 + solidna głowica), zwłaszcza na zejściach, to plecakiem zbyt się nie przejmowałem. Teraz marzy mi się plecak z wentylacją i solidnym mocowaniem tego cholernego statywu. W ofercie Lowe Pro nic takiego nie widzę - na razie.
Teraz popatrzyłem, że Tamrac seria Expedition posiada pewne cechy systemów wentylacyjnych na plecach ale jak działają w praktyce... Może ktoś już się skusił.
Z doświadczeń rowerowych wydaje mi się na oko, że kanały wentylacyjne są u nich trochę mizerne.
A ja polecam na rower Lowepro Slingshot 200:)
Po zapięciu drugiego paska jest bardzo stabilny na plecach, a dzięki temu, że ma stosunkowo małą powierzchnię plecy się bardzo nie pocą. Najlepsze jest to, że nie trzeba go ściągać żeby wyjąć aparat - odpinasz zatrzask, robisz siup i aparat jak na tacy ląduje na brzuszku:)
kanaly z zasady to dla mnie nieporozumienie - siatka jest o wiele, wiele lepsza!! mam expedition 8 i czasem (coraz rzadziej) wybieram sie z nim w gory gdy jest w pelni zapakowany (to jest jakies +/-10/11 kilo).. pierwsza i zasadnicza rzecz ktora bym w nim zmienil to system nosny - szelki sa po prostu wszyte w gorna czesc plecaka i nie da sie ich regulowac tj. "podniesc" plecaka wzgledem kregoslupa tak, by dopasowac jego wielkosc do wzrostu, (zwlaszcza gdy plecak ciagnie w dol pod wplywem swojej masy).. sciskanie na "maksa" pasa biodrowego na dluzsza mete jest bez sensu..
z tego powodu zaczynam odchodzic w gorach od plecaków "foto".. tym bardziej, ze swietnie sprawdza mi sie wolfgang walker (42l).. mozna kipic lens case'y albo jak Jarek Jaworski wczesniej napisal - pociac karimate i samemu zrobic pojemniki na szkla.. siatka dystansowa w tym plecaku to po prostu REWELACJA!! nawet przy intensywnym wysiłku wieksza czesc pleców mam po prostu sucha :-)
MZ to rozsadna alternatywa dopoki jakis producent plecaków foto sie w koncu laskawie nie "obudzi" :roll:
andres napisał:
A ja się tu nie zgodzę. Te plecaki do dla mnie jedynie gadżety. Mało miejsca na sprzęt, jak i na rzeczy osobiste. Jeśli chodzi o materiały to nie chciał bym mieć ten plecak jak zacznie padać - nie wyglądają specjalnie dobrze. No i przegrody między obiektywami są miękkie.Cytat:
a ja swoje Kata NG5737 lub mniejszy NG5162 rozwiąże Twoje problemy
Każdy szanujący się producent plecaków na różne okazje eksponuje zalety swoich systemów wentylacyjnych. Poniżej jeden z moich ulubionych z siatką:
http://www.deuter.com/Advanced_Aircomfort.php
Producenci plecaków fotograficznych sporadycznie zamieszczają zdjęcie "spodu" plecaka. Nawet nie można zobaczyć co tam zaaplikowali. Najczęściej nic.
Cóż mało miejsca na sprzęt? w NG5737 z łatwościa zmieściłem 30D z gripem i 70-200 + 5D z gripem i 24-70 +eos5 z gripem (samo body) + dwie lampy + konwerter + dwa obiektywy + laptop. Nie naruszałem ani przestrzeni na rzeczy osobiste, ani kieszeni zewnętrznych. Komora na rzeczy osobiste jest bez rozkładania kołnierza w pojemności zbliżona do Rovera Love Pro (mam ten plecak więc mogę też porównać) przy czym w LP Rover jest wyższa ale się zwęża czego nie ma w NG.
Używałem ten plecak już w różnych warunkach atmosferycznych i nawet przy całkiem obfitym deszczu bez założenia osłony nic nie nasiąkło. Pamiętaj pozory mogą mylić.
Wadą jest cena w Polsce która znacznie przekracza cenę akceptowalną w moim odczuciu dla plecaka photo, jednakże przy sprowadzeniu z USA cena już nie odstrasza.
Ale jak już powiedziałem wcześniej... olbrzymią zaletą, przynajmniej dla mnie jest fakt że nie wygląda jak plecak foto dzięki czemu nie rzuca się aż tak w oczy a co za tym idzie nie kusi aż tak potencjalnych złodziei.
Na rower zabieram wyłącznie monopod i tu slingshot się sprawdza wyśmienicie.
Jeśli planuję wypad ze statywem, to pakuję go do bagażnika auta:mrgreen:
Od dłuższego czasu szukam futerału na obiektyw canona EF 70-300 IS z założoną osłoną przeciwsłoneczną /wym. 9,5x17cm. Może ktoś trafił na pasujący? Przeszukiwałem różne aukcje, sklepy i fora. Są albo za długie, albo za szerokie. Szukam futerału, a nie mieszka zawiązywanego na sznurek.
Moze sobei dopasujesz
http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_k...le=&szuk=&pol=
Witam,
Czy ktos mial do czynienia z tym plecakiem:
http://www.naneupro.com/products/a-k3l/?
Chodzi mi o ogolnie pojeta wygode uzytkowania, jak sprawdza sie system nosny, jak duzo miejsca jest w przedziale "nie foto", najlepiej w porownaniu do LowePro Rovera ;-).
Fajny ten plecak Naneu, jak sam szukałem plecaka to był mój numer jeden. Niestety od kilku miesięcy już go nie produkują...koleś w sklepie mi powiedział że ten plecak miał jakąś wadę konstrukcyjną i go wycofali. Jako alternatywę (nieco droższą) polecam TAMRACa Adventure 9...
Ja polecę FASTPACK 350 zmieści się to co potrzebujesz plus jeszcze trochę miejsca zostanie....
U góry komora "cywilna" na pierdoły...
Jest komora na laptopa którą można wykorzystać na jakąś kurtkę lub coś w ten deseń
Nie ma uchwytu na statyw ale dla mnie to nie problem....
Nosi się bardzo dobrze, nawet na dłuższych trasach
Jak ten Tamrac zachowuje podczas kilkugodzinnych pieszych wycieczek? Uzywam LowePro Rover AWII i w zasadzie jestem z niego zadowolony, ale do dluzszych wedrowek srednio sie nadaje.
Szukam czegos z porzadnym systemem nosnym.
Znalazlem jeszcze taki model Naneu:
http://www.naneupro.com/products/a-k3/
Rozni sie od modelu K3L chyba tylko materialem z jakiego jest wykonany oraz brakiem przegrody na laptopa.
Czy on tez ma wade konstrukcyjna?
Widzę, że jest tu kilku specjalistów od 'materiałów nośnych' ;)
A zatem...w co (prosiłbym o przykłady zarówno torby/toreb jak i plecaków) zmieściłbym takie graty jak:
C 30D + BG-E2N
C 10-22
C 24-105
C 100-400
C 50/1.4
C 85/1.8
S 180/3.5
Do tego dojdzie - przynajmniej tak planuję:
5D lub najprawdopodobniej jego następca
430EX II lub 580EX II
35L
i kto wie co jeszcze będzie mnie kusić ;)
Z góry dzięki za pomoc :)
Do Stealth Reporter 650 AW (straszny kloc swoja droga) duzo tak naprawde nie wejdzie.
1:
srodek jedno body + szklo
po lewej lampa i duze tele
po prawej jesli to samo lub ewentualnie 4 male szkla(tylko jesli by ukladac je warstwowo)
ew Po rekonfiguracji przegrod mozna upachac 2 body z szklami, lampe i z 2-3 male szkla.
Przegladalem ten mega watek ale ciezko mi sie zdecydowac, chetnie bym posluchal jakiejs dobrej rady.
Potrzebuje plecak lub torbe (co bedzie wygodniejsze) o max rozmiarach 55x20x40 centymetrów. Zabieram go ze soba do samolotu na poklad, stad te max rozmiary. Niestety nigdy wczesniej nie latalem wiec nie wiem jak wielkie problemy moga robic jesli cos jest za duze.
To co mam zamiar nosic w nim to:
- Canon 450D
- 18-55 IS z oslona
- 55-250 IS z oslona
- filtry uv x2 58mm
- ladowarka sieciowa
W nieokreslonej przyszlosci moga dojsc :
- 70-200 L zamiast 55-250
- T 17-50 f2.8 lub odpowiednik Canona zamiast kita co mam
- 50 f1.8
- grip
Chcialbym aby byl na tyle dlugi zeby mogl ew zmiescic body z podlaczonym najdluzszym obiektywem.
Nie mam jeszcze koncepcji czy plecak czy torba, raczej cos uniwersalnego, moze cos co ma oddzielna sekcje na jakis sweterek, kanapki itp, chociaz niekoniecznie i watpie czy przy obostrzeniach rozmiarowych sie zalapie.
W moim odczuciu jak ma się kupić plecak na górskie i nie tylko wycieczki to wszystkie foto odpadają na starcie. Plecaki foto są dobre na 2-3 godziny spacer ale idąc w trudniejszym terenie wymagana jest lepsza wentylacja (siatka na stelażu) i stabilność (prawdziwy pas biodrowy a nie atrapa z paska). Ja rozwiązałem problem tak że kupiłem torbę Naneu Pro z wyjmowanym wnętrzem które w razie potrzeby przekładam do plecaka turystycznego z Decathlonu http://www.decathlon.com.pl/PL/forcl...air-15441858/# wiekszy lub http://www.decathlon.com.pl/PL/forclaz-25-air-15441097/ mniejszy w zależności na ile sie wybieram i jak wiele mam do zabrania dodatkowych klamotów. Oba plecaki posiadają peleryne p/ deszczową i wentylację pleców siatką. System się narazie sprawdza.
No to mi wchodzi troszkę więcej...
Na przykład - z jednego boku body + szkło (nawet tele) ; pośrodku dwa szkła tele lub 2-3 szkła nie tele (tak, bez obaw można nosić jedno na drugim, byle nie siadać na torbie :p ) ; z drugiego boku lampa, 3-4 mniejsze szkła np stałki (znowu może być jedno na drugim), graty (baterie, karty pamięci, kabelki).
Szczegół że wypakowana tak na maksa jest prawie nie do noszenia :roll: .
Dzieki Vitez za poradę. Nie uśmiecha mi się nosić 10kg na ramieniu :] a zatem zostaje tylko plecak. Muszę takie coś mieć chociażby na wyjazd do PL, a później też jakoś trzeba przewozić klamoty. Szkoda tylko, że Nature Trekker jest taki drogi :-x
Szczerze mówiąc jakbym miał wydawać około tysiaka na plecak to brałbym juz coś naj w tej klasie:
http://www.torbylowepro.pl/product_i...roducts_id=183
Na długie lata wystarczy, wszystko się zmieści a sprzęt w środku będzie na pewno bezpieczny.
Patrzyłem na to, ale 1400 to 'trochę' jest. Bardziej byłbym przychylny do zwykłej wersji - bez dodatków - która jest o 600zł tańsza. A co sądzisz o Tamracu 5578 - Expedition 8? Wydaje się równie dobry i odpowiedni co Lowepro
Naneu jest ponoć lepszy bo ma stelaż i plecak tak nie przywiera do koszulki a i wygodniejszy przez to też jest. Jeżeli chodzi o Tamraca to ja nie narzekam...gorzej jest jak się laptopem dociąży...wtedy po kilku godzinach już się go czuje. Ale w góry? z laptopem? bez sensu :))
"Prawie" zdecydowałem się na Lowepro Fastpack 250.
Zależy mi na plecaku, który pomieści 40D (w przyszłości najpewniej z gripem) + laptopa. Czy to dobry wybrór?
Oprócz tego załaduję tam:
85/1.8, 50/1.8, 40D+17-50/2.8, czasami pewnie Taira (m42) 135/2.8 + dwie lampy błyskowe + dwa mini-statywy stołowe + reszta pierdułek do kieszonek ;)
Jak sądzicie, nada się?
Czy jest jakaś tańsza-lepsza alternatywa dla 250'tki?
Zależy mi głównie na plecaku "miejskim" oraz takim, w którym wygodnie przewozę foto + laptopa.
A czy do 350tki wejdą bez problemu skoro tak? ;)
Jeszcze raz dziękuję Ci Vitez za pomoc. Ostatecznie wybrałem plecak LowePro Vertex 300 AW. Tańszy od Pro Trekkera o prawie połowę, w środku miejsca ma tyle samo, a nawet odrobinę więcej. Kieszonek cała masa, miejsce na laptopa (którego nie mam) też jest.
Właśnie kupiłem LowePro Computrekker AW i muszę powiedzieć, że jestem bardzo zadowolony. Zobaczymy jak sprawdzi się w górach. Wziąłem go bo ma bardzo grube i wygodne zaczepy z tyłu i przez to dobrze się go nosi. Jest spory i trochę odstaje, ale do podróży nadaje się idealnie. Jedyny minus jak narazie to taki, że jest ciężki.
ja sie chyba zdecyduje na canon backpack deluxe eg 200
Ja kupiłem LowePro FastPack 250.
Zmieściłem wszystko. :)
Jaki plecak kupić żeby to zmiescić i wziąść jako podręczny do samolotu?
40D z 25-105L, 33+Grip+17-40L, 50 1.4, EX580 i pierdółki typu 3 filtry, ładowarka, 10 filmów
Rafał
A ja sprawiłem sobie na urodziny świetną torbę biodrową.
Do noszenia i wożenia sprzętu (jeden korpus, trzy zoomy, trzy stałki, lampa, filtry, osłony, etc.) normalnie używam plecaka MiniTrekker AW.
Niestety plecak, choć bardzo moim zdaniem znakomity, dobrze się sprawdza do transportowania sprzętu, ale gdy już dotrę na miejsce i trzeba zacząć ten sprzęt z niego wyciągać i nim żonglować (sporo jeżdżę na rowerze), to okazuje się, że nie jest taki poręczny.
Mam też elegancką, choć niewielką torbę na ramię Hahnela (mieszczę w niej na upartego korpus z trzema szkłami i lampą) - przydaje się na bardziej uroczyste okazje. Jest dobra do żonglowania szkłami, ale nie bardzo nadaje się na piesze lub rowerowe wędrówki. Zresztą chyba żadna torba na ramię nie nadaje się do tego.
Mam jeszcze z "czasów analogowych" niewielką kaburę na aparat z obiektywem. Można ją nosić na ramieniu lub przypiąć do paska, ale ledwo zmieści się w niej aparat ze średniej wielkości zoomem.
Brakowało mi czegoś niewielkiego ale pojemnego, wygodnego do noszenia ale z łatwym i szybkim dostępem. Mój wybór padł na LowePro Off Road.
Po wielu perypetiach z jej znalezieniem (okazuje się, że nie jest już produkowana - miesiąc poszukiwań i jedyny sklep w którym była dostępna, to ten do którego dałem linka) ostatecznie dzisiaj trafiła do moich łap.
Pierwsze wrażenie - zachwyt. Dokładnie o to mi chodziło.
Pojemność (jak, na wydawałoby się niewielką torbę) - zdumiewająca.
W głównej komorze mieści się korpus ze średniej wielkości (24-105) zoomem + lampa (lub np. 70-200/4) + mała stałka (35/2 albo 50/1.4). Do tego jest duża przednia kieszeń na akcesoria (zmieści się w niej także 430EX).
Po bokach są dopięte na SlipLocku dwie, jednakowych rozmiarów tuby - można oczywiście je odpiąć. Jedna tuba pomieści 70-200/4 (70-200/2.8 raczej się nie wciśnie) lub mniejszy zoom + stałka (np. 12-24/4 + 85/1.8).
Tak, czy owak, ze zdumieniem zapakowałem do niej niemal całą zawartość swojego MiniTrekkera.
Aha, pod spodem torby są jeszcze paski na przypięcie lekkiego statywu.
Nosi się to-to na pasie biodrowym (w razie potrzeby chowanym do specjalnej kieszeni) lub na odpinanym pasku naramiennym.
Na pasie biodrowym nosi się ją bardzo wygodnie - po przekręceniu jej jednym ruchem na brzuch uzyskuje się doskonały dostęp do zawartości. Jednocześnie, nosząc ją na brzuchu można sobie na niej swobodnie położyć aparat odciążając karczycho i bardzo wygodnie zmienić szkiełko.
No, dla mnie jest super.
Hejka Pirx:-D
Pozwolę sobie coś do tej torby Lowepro Off Trail dorzucić...
Otóż jesteśmy tylko ludźmi i naturalnie robimy błędy, jednak LOWEPRO & co robią kolosalne błędy, wycofując z taśm produkcyjnych produkty, które dla wielu użytkowników by było najodpowiedniejsze, nie wiem, czym oni są zaślepieni, znam kilka innych produktów Lowepro, które tez ku memu zdziwieniu, pozostały odstawione w kąt.
To tak czasami jest, jak sie ktoś boi konkurencji i wymyśla ciągle coś nowego, do tego często z poważnymi błędami.
Pozdrawiam:mrgreen:
Hejka-hejka Max,
małe sprostowanie. Zachwycałem sie Off Road'em, a nie Off Trail'em.
Zrezygnowany w którymś momencie z bezowocnych poszukiwań Off Road'a przyglądałem się Off Trail'om i wnioski mam następujace :
- Off Trail 1 - za mała, 40D z przypiętym 24-105 nie zmieści się w głównej komorze,
- Off Trail 2 - za duża i przy tym mało dla mnie uniwersalna komora główna. Jest przeznaczona na zgripowany korpus z przypiętym 70-200 i nie bardzo da się w niej wykorzystać przestrzeń wolną po włożeniu do niej mojego standardowego zestawu. Jest przy tym dość nieporęcznie wysoka (długa), jak na torbę biodrową.
Sorry, faktycznie sie pomyliłem, chyba za szybko myślę...:evil:
Dziękuje bardzo za sprostowanie:D
Na przyszłość postaram sie uważniej pisać:mad:
Myślę ze wiesz, kim jestem, jednak wole zostać incognito:mrgreen:
Zachowajmy to dla siebie:cool:
Pozdrawiam...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hejka Pirx:-D
P.S.
To fakt, Off Trail 1 jest można powiedzieć krótko, "niewypał":lol: i nadaje sie naprawde na bardzo skromne wyposażenie "Profi" fotografa:shock:
Jednak Off Trail 2 jest ogólnie lubianą torba i dość chodliwą, tak słyszałem8)
Ma tez swoje zalety, zwłaszcza że można zmieniać SlipLock Lens Case's.
Nie radze jednak tej torby kupować, mając zoom obiektyw np. 70-200/2,8
nie sadze ze ten akurat sie gdzieś w niej zmieści:mrgreen:
Witam
Mam pytanie do kolegów. Chciałbym kupić torbę do mojego sprzętu. Wymóg jest taki żeby torba była mała ale żeby się do niej zmieścił canon 300d z kitem, sigma 70-300 i lampa 380ex. Ewentualnie mogłaby jeszcze być jakaś kieszonka na kartę i aku.
W okolicy dobrego sklepu ze sprzętem nie mam a patrząc w necie po sklepach i aukcjach trudno mi ocenić po samych zdjęciach czy torba się nada. Może któryś z kolegów miał podobny problem i może polecić coś konkretnego.
A jakie wrażenia z noszenia przy włożonym laptopie?
Na http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4303 jako minus podali że po włożeniu laptopa noszenie staje się niekomfortowe a bardzo mnie kusi ten plecak bo orion trekker II jest już i za mały no i laptopa chciałbym często zabierać ze sobą.
Wiesz, pierwsze co zrobiłem to zapakowałem cały sprzęt + cały osprzęt laptopa (z zasilaczami itd) i przymierzyłem plecak.
Uwierz mi, nigdy tak komfortowo takiej ilości złomu nie przenosiłem. ;)
Plecak robi się ciężki (logiczne - kilogramy), ale nie niewygodny.
A może autor minusa miał krzywe plecy? Ewentualnie: ja mam? ;)
W każdym razie polecam. A najlepiej byłoby iść z laptopem do sklepu i przymierzyć według własnych upodobań. Ja byłem bez laptopa - jak go założyłem "na pusto", wiedziałem, że muszę go kupić.
A i wyjmowanie aparatu z boku jest praktyczne, mimo rozmiarów plecaka…
Witam! Poszukuję swojej pierwszej torby :) na canona 450D z Tamronem 17-50, coś w stylu lowepro 2 AW (to dobry wybór?) - chciałbym także żeby pasek od aparatu założony się mieścił
Już pisałem w tym wątku. Zobacz ile mieściłem i nadal mieszczę do Nova2.
EDIT: o mam: http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=956
Jako torbę "przyszłościową" proponuję Canon-a 10EG. Znacznie większa niż wymieniona przez Ciebie Lowepro 2 AW, równie dobra jakościowo a przy tym porównywalna cenowo (chociaż spotkałem się z ofertą gdzie 10EG byłą sporo tańsza od 2 AW). Torba ta bez problemu pomieści body z założonym gripem, 3 obiektywy, lampę oraz resztę osprzętu (ładowarka, karty itp.).