napisz do nich...
Wersja do druku
napisz do nich...
fot.draco mialem podobnie, czekalem cierpliwie miesiac w miedzy czasie dodawalem nowe, w koncu napisalem do nich i grzecznie zapytalem ile zazwyczaj sie czeka na akceptacje, po ok 1h mialem jakies 80% zaakceptowanych zdjec a na drugi dzien wszystkie ;)
Mam podobne pytanie.
Na SX wrzuciłem fotki i zostały odrzucone bo nie było opisów, po jakimś czasie uzupełniłem opisy opcją edit, ale status zdjęć się nie zmienił na oczekujące na akceptacje. Czy mam zdjęcia ponownie uploadować? Miał ktoś podobną sytuację? Nie chciałbym ich ponownie wysyłać bo paczka jest spora a łącze wolne :/
a nie latwiej napisac do obslugi serwisu ? To juz sa kwestie techniczne/ewentualne bledy logiczne serwisu. My, tu obecni nie mamy na to wplywu :)
robgr85: na swojej stronie podajesz linki do uniwersalnego MR i MR osoby nieletniej - ale wydaje mi się że są to te same pdfy, które zamieszcza Dreamstime. Myle się czy tylko wykasowałeś nagłwek i stopke, gdzie znajdowały się ich loga?
Tak to MR z dreamstime, są jak najbardziej uniwersalne. Akceptują je na wszystkich stockach do których wysyłam fotki. Nie miałem żadnego zaawansowanego programu do obsługi pdf, więc odpada opcja kopiowania tekstu i zmiany na taki w którym zdanie z dreamstime zmieniłbym na jakieś ogólne. Usunąłem loga itp, tylko po to aby drukarki nie zajechać przedwcześnie.
Wczoraj wieczorem napisałem im maila i dziś rano wszystkie zaakceptowane :D
proszę o pomoc
wysyłam pierwsze 15 fotek na istockphoto
i po każdym wysłaniu mam komunikat
Errors were encountered:
The full-size file is not the correct file type. (CODE 2)
Please ensure that your submission follows the guidelines provided by iStockphoto.
fotki 6MB rgb
jakie rozszezenie ? jpg czy inne ? Czy na bank RGB standardowe ?
tak tu jest exif
Make = NIKON CORPORATION
Model = NIKON D300
Orientation = top/left
X Resolution = 300
Y Resolution = 300
Resolution Unit = inch
Software = Adobe Photoshop CS2 Windows
Date Time = 2008-01-12 18:58:00
YCbCr Positioning = co-sited
Exif IFD Pointer = Offset: 380
GPS Info IFD Pointer = Offset: 852
A401 = 0
A402 = 1
A403 = 1
A404 = 1/1
A405 = 69
A406 = 0
A407 = 0
A408 = 0
A409 = 0
A40A = 0
A40C = 0
[Camera]
Exposure Time = 1/160"
F Number = F11
Exposure Program = Manual
ISO Speed Ratings = 200
Exif Version = Version 2.21
Date Time Original = 2008-01-06 20:10:53
Date Time Digitized = 2008-01-06 20:10:53
Components Configuration = YCbcr
Compressed Bits Per Pixel = 4
Exposure Bias Value = +1EV
Max Aperture Value = F2.83
Metering Mode = Pattern
Light Source = unknown
Flash = Off
Focal Length = 46mm
User Comment =
Subsec Time = 0.43"
Subsec Time Original = 0.43"
Subsec Time Digitized = 0.43"
Flashpix Version = Version 1.0
Color Space = sRGB
Exif Image Width = 2848
Exif Image Height = 4288
Sensing Method = One-chip color area sensor
File Source = DSC
Scene Type = A directly photographed image
CFA Pattern =
[Thumbnail Info]
Compression = JPEG Compressed (Thumbnail)
X Resolution = 72
Y Resolution = 72
Resolution Unit = inch
JPEG Interchange Format = Offset: 966
JPEG Interchange Format Length = Length: 4235
[Thumbnail]
Thumbnail = 106 x 160
napisz do admina strony i to mu wklej
dzięki
Mój pierwszy DL na fotoli:
http://static.fotolia.com/jpg/00/05/...hzBvB2kBuz.jpg
P.S. ile czekacie na akceptacje zdjęć na dreamstime ? U mnie po 4 dniach fotki nadal oczekują...
Na dreamstimie w pending files jest napisane ile jeszcze trzeba czekać na sprawdzenie +- pare godzin. Choć czasem mimo że pisze 5 dni to akceptują w parę godzin.
na dreamstime jest tak, że czas liczy się od momentu uploadu zdjęć a nie od chwili dodania kategorii.
Także jeżeli wgrasz zdjęcia i np dopiero po tygodniu lub dwóch dodasz kategorie, to zdjęcia będą przeglądane dosłownie w sekundach, pomimo tego, że otrzymasz informację np "review time 132 hours".
To prawda. MR z Dreamstime faktycznie akceptują na innych stockach. Chociaż w XII miałem związaną z tym niespodziankę. Papierki zaakceptowali mi wszędzie poza... Dreamstime. Wg przedstawionej wersji problem polegał na braku podanego adresu modelki, a w polu "Witness’ Name" wpisane było TYLKO nazwisko (to już chyba przesada - biurokraci!!).
W związku z tym mam nauczkę - trzeba wypełniać skrupulatnie. Unikniemy niespodzianek. Człek uczy się na błędach. Szkoda, że na własnych.
Pół dnia to czytałam... ale się opłaciło :)
Ciekawi mnie jedno... jak zauważyłam wyżej, w danych exif ląduje nazwa programu do obrabiania... jeśli nie mam wy7kupionej licencji komercyjnej to co wtedy? Czy mozna tę nazwę jakos wykasować? Czy mozna wykasowac niektóre dane z exif?
Będę wdzięczna za informacje.
idziesz za daleko :)
Jak by ktos mial sprawdzac legalnosc softwaru przy np 3mln zdjec w bazie danych to by musial wynajac armie informatykow.
Po drugie nie jest to w interesie sprzedawcy ani kupujacego, by takowa licencje sprawdzac. Nie ma takze mozliwosci prawnych ku temu.
Itd Itd...
są na to jakieś narzędzia, nie pamiętam dokładnych nazw. Z tego co się orientuję to oni skryptami 'obrabiającymi fotki' podczas uploadu zmieniają m.in exif. Podczas tej obróbki często następuje ponadto stworzenie kilku kopii pliku w różnych rozmiarach (także w maksymalnym). Nie jestem pewien czy we wszystkich serwisach to tak samo wyglada, bo nie kupowałem ze stocków. Jak ktoś sciaga fotki z banków zdjęć to niech napisze co z exifu znika [jeśli znika].
Pozdr.
Witam
Mam takie pytanie do was: Ile trzeba mieć fotek w galerii i ile słów kluczowych dajecie do zdjęć żeby ktoś wogule zajrzał do niej?
Ok. :razz: To ile słów kluczowych średnio dajecie do 1 photo
przerabiałem to na IS - odrzucają fotkę za źle dobrane słowa kluczowe, jest oczywiście "can resubmit" ale biorąc pod uwagę ich limity - nie warto moim zdaniem ryzykować
Przeczytalem!!!!
Witam,
z przyzwyczajenia juz klikam na strzalke na nastepna strone a tu nic! Jakiez bylo moje zdziwienie gdy wreszcie po trzech dniach spedzonych nad tym watkiem dotrwalem do konca!
Z 3 razy zostala przerabiana tematyka podatkow i rozliczania, przez jakis czas byla poruszana technika wykonywania zdjec, czasami pojawil sie ktos kto przez watek nie przebrnal i zostal szybko sprowadzony na ziemie. Ogolnie Matka_Wariatka juz dawno na watku sie nie pojawila.
W kazdym razie w czasie jaki uplynal na czytanie tego tematu (3 dni w pracy) moglem zapewne robic cos,za co mi placa - a dzieki wam mialem jakze sluszna lekture. Wiele ciekawych linkow pokopiowalem i posprawdzalem przez co moja wiedza dosc znacznie sie rozbudowala - za to wam wszystkim wielkie dzieki.
Pozdrawiam
PS. Co ja mam teraz czytac, heh?
heh, cieszę się, że przeczytałam ten wątek w lipcu:)
teraz być może bym po prostu wysiadła:)
Jeszcze jest "przeżycia zarabiających na zdjęciach;) (odnoga od wątka giganta)", miłej lektury :-)
sama go zakładałam:DCytat:
Jeszcze jest "przeżycia zarabiających na zdjęciach (odnoga od wątka giganta)", miłej lektury
po takiej ilości przeczytanych postów polecam na jakiś czas przestać czytać, porobić fotki, i zobaczyć jak to wszystko działa :)
Oprócz czytania, warto sobie różnorakie filmy z tematyki fotografii poogladac np na youtube.
albo jeśli już koniecznie czytać to np strobist.com :)
Pozdr.
Robgr85 - dzieki, Strobist czytam juz od jakiegos czasu. Jesli zas chodzi o filmiki to rowniez duzo juz przejrzalem. Niestety w tym akurat sie zorientowali i w pracy zablokowali mi dostep do youtube wiec po sprawie ;] Na szczescie canon-board nadal funkcjonuje - zobaczymy na jak dlugo.
Dzieki wielkie za rady. Co do pstrykania to szczerze sie przyznam ze duzy zapas fotek mam. Niestety sa dwa problemy - jeden to nieziemsko wolne lacze i wysylajac 3 fotki do akceptacji (przez html) z 3-4 razy zrywalo mi polaczenie i musialem pojedyncza fotke zaczynac od nowa. To mocno zniecheca i zwyczajnie nie ma sensu. Nastapi zmiana dostawcy internetu bedzie i wiekszy postep - wyslanie zdjec to najmniejszy problem. Teraz zabawa w studio - mala inwestycja!8-)
jaki tam znowu problem :P http://manta.univ.gda.pl/~dlajourd i youtube chyba działa :) a jak nie to zawsze możesz sobie jakiś prosty alias w darmowych serwisach założyć :P
odnośnie wysyłania fotek, to jeśli masz laptopa sprawdź czy lokalne universytety lub biblioteki nie mają przypadkiem hotspotów.
zawsze możesz fotki zgrać na pendrive i z pracy wysyłać... pewnie mają szybszy net niż Ty. Albo z jakiejś kafejki wysyłać jakiś większy set.
Pozdrawiam,
Robert
edit:
Odnośnie 'rozbudowy studia' to właśnie doszedły do mnie pocztą dwa flashe sb24 i bezprzewodowe wyzwalacze radiowe :> czas sie pobawić w stylu strobist'a :)
jak się klika na moją stopkę, to wyskakuje mi komunikat o wirusie
jak się tego pozbyć, wie ktoś?
heheh
a może jakiś konkurent mi to wrzucił, to niech prędko zabiera, bo mu łapy pourywam;P
Taka mala anty-reklama i to samej sobie heheh ;]
Dzieki za link robgr85 - tak czy siak flasha nie moge zainstalowac na maszynie - ale to jakos obejde - juz nie robie OT
Witam wszystkich,
jestem nowy na tym forum, choć wcale się tak nie czuje po przeczytaniu wszystkich stron, dziękuję wszystkim, którzy udzielili tu wielu pomocnych rad nt stock'ów i wszystkiego co się z nimi wiąże.
Przy okazji zapytam o Model Release Document.
Wiem, że jest on potrzebny jeśli chcemy wystawić zdjęcie z rozpoznawalną osobą.
A co w przypadku znanych gwiazd showbiznesu.
Widziałem w Shutterstock zdjęcia np Naomi Cambell, Jennifer Lopez i nie sądzę aby wystawiający fotograf dołączył dokument z ich pisemną zgodą.
Te zdjęcia mają w opisie:
"Release information:
Editorial Use Only
The use of this image may require additional rights"
mi już też nic nie wyskakuje, jak klikam na swojego linka ze stopki, nic nie rozumiem ...
Rozumiem, że jeśli zrobiłem zdjęcie takiej sławnej osoby to mogę je wysłać bez model release document, a ten, który będzie chciał go kupić będzie musiał wykupić dodatkowe prawa (u menagera tej osoby) aby je opublikować?
Cytując za www.dabble.pl:
"Co to jest Editorial Use Only?
Editorial Use Only jest to licencja typu Rights Managed (licencja obejmująca prawa autorskie), która dopuszcza do sprzedaży w microstocku zdjęcia wymagające dodatkowych licencji, które je nie posiadają. Zdjęcia na licencji Editorial nie wymagają ani Model Release ani Property Release.
Zdjęcie na tej licencji może być wykorzystywane jedynie do celów informacyjnych lub edukacyjnych, w żadnym razie nie może być użyte komercyjnie. Aby móc wykorzystać takie zdjęcie w celach komercyjnych niezbędna jest dodaktowa licencja, którą trzeba wykupić u właściciela praw do obiektów znajdujących się na tym zdjęciu lub zgoda na publikację komercyjną (Property Release).
Z banków zdjęć licencje Editorial Use Only udostępnia jedynie ShutterStock, można też spróbować w agencji fotograficznej np.: Scoopt. "