Kolega kupił ostatni :P
Wersja do druku
Kolega kupił ostatni :P
Chyba ja. Jadę do sklepu. Ciekawe czy dostanę paczkę czy pocałuję klamkę :P
Mój już w drodze, niby blisko ale pewnie dopiero jutro :(
A już mam dla niego zadanie bojowe :)
KNC i jak, cieszysz się już ? Coś lecą w kulki z dostawą.
Szkoda gadać, nadany 31 grudnia, 120km a ma być dopiero wieczorem bo dzis kurier miał awarię auta...Testują moją cierpliwość :P
30 minut temu dostałem maila, że mogę odebrać w sklepie... jutro. o ile pogoda pozwoli będzie w moich rękach.
Czy ktoś z posiadacze EOS R mógłby coś więcej napisać jak sprawuje się autofocus w trybie servo, jak wygląda śledzenie obiektów, ile tak naprawdę można uzyskać klatek na sekundę. Czy porównywalny jest z tym 5d MK IV. Może ktos fotografuje ptaki i na tym polu mógłby ocenić ten autofocus
Wczoraj późnym wieczorem dojechał :D
Ze wstępnych oględzin stwierdzam że jest bardzo dobrze wykonany. Czuć metal jak w serii 5d czy 1d. Zdecydowanie solidniejszy niż 6d2.
AF w pokoju przy świetle monitora działa w ciemnościach czyli parametrach ekspozycji f2.8, iso 12800, czas pół sekundy :). Obiektyw 24/2.8 IS.
Guziki definiowalne, już mam wszyzstko ustawione pod siebie.
No i w końcu nie hałasuje przy robieniu fot, co prawda tylko w trybie pojedynczych fot :P
Mechaniczna migawka działa dość głośno moim zdaniem.
Zaraz jedziemy an wycieczkę do lasu :D
Ja się szykuję do wyjazdu po swój :)
p.s miał ktoś doświadczenie z tym RF 35 1.8 ? Zastanawiam się nad wymianą sigmy 35
Nie zastanawiaj się zbyt długo bo 35-tka ART jako chyba jedyny obiektyw z tej serii źle współpracuje z EOS R.
https://youtu.be/X6sBYdEzu8s?t=636
The RF 35mm f1.8 STM: This lens makes Full Frame to a travel option...
https://www.flickr.com/groups/canon_rf_35mm_macro/pool/Cytat:
Shortly after my New England trip -where I made the road trip with the EF-M 32mm f1.4 - my first RF lens was delivered: The RF 35mm f1.8 IS STM. Therefore the next Idea was to take this lens with me - together with the EF 85mm f1.4 L IS USM and the Milvus 15mm f2.8. Quite a nice combo....
Well the 971 g of the EOS R with the RF 35mm f1l8 is pretty handy.... It feels close to nothing - in comparison to the 5D4 with the 35mm f1.4L II and its 1735 g....
I took the combo with me to Asia a couple of days ago. And it is a very interesting option. For more detailed informations you may look at my blog.
But maybe you are interested in my verdict as well:
Traveling full format in a small package is just fun. The EOS R with the RF 35mm f1.8 is very enjoyable - just according to its light weight and its pretty decent performance.
But there is lot more to say about this lens.
1. The image quality is pretty decent.
1a. It is tack sharp wide open
1b. The bokeh is pretty pleasent
1c. Flare is pretty much controled
1d. Chromatic aberrations are small
1e. But a few direct comparison shots are showing that the 35mm f1.4 L has more to offer - but for 3x more money - what is fair
2. Autofocus ist quick, silent and accurate
3. OIS gives a 5 stops according to Canon - my slowest handheld was 1/8th second accidentally....
4. Weight and size are really small and lightweight - the lens is much smaller that the Zeiss Batis for Sony E-Mount - which is maybe the only direct competitor on the market.
5. And due to the 0.5 magnification factor it is delivering unique images no other 35mm Full Frame lens is offering - as fare as I know.
I do hope that Canon will release -beside their technology demonstrating lenses like the RF 55mm f 1.2L- similar travel glass like an RF 85mm f1.8 IS STM.... or a smaller 14/15mm f2.8 lens - but here we can live with 3rd party like Samyang - who hopefully bring out something useful for RF as well.
From then on traveling Full Format will become a no brainer...
Today the EOS R and the RF 35mm f1.8 are a great travel companion. It is close to the EOS M5 with the 32mm f1.4 but it tops it. The M5 is the most minimalistic travel companion, but the R is more versatile....
Wydaje mi się, że w tym teście mieli nieaktualny firmware w tej sigmie. Ogólnie w sieci znalazłem same pozytywne opinie na temat współpracy 35art i 50art z EOS R. Możliwe, że w niedzielę będę miał okazję pobawić się tą R-ką to dam znać jak chodzą te sigmy, ew. tamron 85/1.8
Czekam na opinię :-)
Po mojemu to wygląda tak:
W końcu Canon zrobił bezlusterkowca FF, coś na co od dawna czekałem i nie rozumiałem dlaczego tylko sony...no ale w końcu jest i mogę świętować :P
Cena w dniu premiery była kosmiczna-11000, teraz też jest wysoka - 9999, ale mi udało się dorwać w świątecznej promocji za 7999 z adapterem. 8tys. uważam za sprawiedliwą cenę, za to co dostajemy.
Potrzebuję bezlusterkowca bo pewnie jak większość z Was focę dzikie, a dzikie uciekają gdy tylko usłyszą lustro i migawkę, rzadko się zdarza że nie, u mnie 90% sytuacji kończyło się ucieczką zwierza.
A i drugą rzeczą jaka jest dla mnie kluczowa w aparacie to odchylany ekran. Od 6D2 nie wyobrażam sobie nie mieć ruchomego ekranu.
Rka w ręku sprawia na prawdę solidne wrażenie. Jest ciut mniejsza i lżejsza od 6D2, ale wyraźnie czuć metal jak w serii 5d czy nawet 1d(miałem obie). Nowe gumy, bardziej miekkie i "lepkie". Coś co czułem kiedyś gdy kolega dał potrzyma Sony A99, kto macał ten wie o czym mówie.
Grup jest dość wygodny, chociaż dla mnie minimalna wielkość jaka mi pasuje to wielkosć puszki pokroju 6D. Ale da się jakoś to R trzymać.
Jest dużo przycisków których funkcje można konfigurować na chyba wszystkie sposoby.
Canon wymyślił też z tyłu po prawej stronie wizjera pasek dotykowy, którym też możemy na różne sposoby zmieniać ustawienia i wybierać jakieś funkcje. Ja mam go wyłączony, wszystko co mi potrzeba mam w przyciskach, któe jednak są lepsze w obsłudze bo czuć co się wciska.
W menu tyle zakładek że jeszcze wszystkiego na pamięć nie ogarniam, ale z wielu nawet nie będę korzystał.
AF działa nawet przy takich parametrach: iso 12800, f2.8, czas: pół sekundy - to już jest prawie ciemno :)
Iso oceniam bardzo dobrze, z lekka obróbką nawet 12800 jest użyteczne.
Aparat posiada elektroniczną migawkę lecz można jej używać tylko w trybie pojedynczych zdjęć...trochę szkoda że nie ma serii.
Seria z AF to 5kl/s - bez limitu ilości fot w serii, seria bez AF to 8.
Na razie nie mam tele, wiec będę go używał w skrzynce jako fotopułapkę. Trochę mnie zastanawia jak długo to wytrzyma na baterii, ale są różne tryby oszczędzania energii więc myślę że będzie ok. Można np. wyłączyć LCD i wizjer a zosatwić włączony aparat, więc to może być ok.
Jakby co to pytajcie :)
1.
2. przykładowy wycinek 1:1 iso 12800
http://dzikiswiat.fotoprzyroda.pl/im...47/V0A4058.jpg
Jutro jak pogoda pozwoli to jadę przestrzelac z 400/2.8 IS II.
Teraz będziesz mieć dwie możliwości: albo oszukiwać się, że wszystko jest OK albo stwierdzić, że elektroniczna migawka w Eos R właściwie do niczego się nie nadaje.
W przypadku fotografii przyrody łatwo się oszukiwać, że wszystko jest OK, bo potężne zniekształcenia generowane przez elektroniczną migawkę trudno zauważyć nawet wprawnemu oku. Wystarczy jednak zrobić kilka kolejnych ujęć (stąd pewnie też niechęć Canona do trybu seryjnego) np. siedzącego myszołowa lub stojącego byka i porównać je, aby stwierdzić, że zmienia swoje kształty w sposób mało anatomiczny :lol: Właśnie w przypadku fotografii przyrodniczej (ogniskowe >400mm) problem ujawnia się już nawet przy statycznych kadrach ze względu na długi czas odczytu matrycy (ca. 1/15 sekundy). W tej chwili jedyny w miarę rozsądny aparat z elektroniczną migawką to Sony A9 (ca. 1/150 sekundy)
Dodałbym jeszcze do tego kwestię tzw. dziwnych żółtych/pomarańczowych linii biegnących w poprzek kadru w sztucznym świetle (problem tzw. jarzeniówek jest powszechnie znany) i znaczną różnicę w oddaniu nieostrości (tzw. bokeh) w przypadku użycia migawki elektronicznej.
Więcej tutaj z przykładami -> https://phillipreeve.net/blog/limita...tter-function/
i tutaj również https://www.dpreview.com/forums/post/56976050
Sony nawet oficjalnie o tym pisało w instrukcji obsługi: https://helpguide.sony.net/ilc/1450/...000226634.html
A jak cicha migawka(mechaniczna)? Ciągle za głośna?
Sądzę, że @KNC może mieć w ogóle istotny problem z fotografowaniem dzikiej zwierzyny w świetle jarzeniówek, z którym nie poradzi sobie niezależnie od posiadania lustra czy bezlustra.
Trochę dziś pobiegaliśmy :P
Celność AF w servo przy pojedynczym punkcie AF właściwie bezbłędna. Szybkie sprinty kolegi w stronę aparatu 100% skuteczność.
W trybie automatycznego wybierania pół AF tak samo. Do testu użyłem pionowego boxa/ramki w której pola same się dobierały. Tak samo jak wyżej, wszystkie foty ostre.
Sprawdziliśmy jeszcze co się dzieje gdy któryś z nas wybiegnie z kadru i zarz do neigo wróci. Tutaj AF totalnie się gubił, po powrocie człowieka do kadru nie wiedział gdzie ma ustawiać ostrość i zawsze robił to błędnie, gdzieś na tło i tak trzymał do końca. Zmiana ustawień AF nic nie daje. Za to po puszczeniu spustu migawki i ponownemu wciśnięciu AF łapał ostrość z powrotem i dalej śledził już bezbłędnie, aż do kolejnego wybiegnięcia człowieka z kadru :P
Wystrzelaliśmy 750 fot i sporo się pobawiliśmy w menu, na baterii 72% :)
1. R+400/2.8 IS II
2.
3. seria zdjęć z automatycznego wybierania punktó AF w pionowej ramce: https://www.fotosik.pl/u/kurdeniewiemco/album/2513066
Jakoś nie zaobserwowaliśmy zniekształceń anatomicznych przy foceniu z elektroniczną migawką, ani tym bardziej żadnych kolorowych pasków - być możę dlatego że na dworze nie ma sztucznego oświetlenia? ;)
EDIT: na tym fotosiku jakaś dziwna kompresja. Jak znacie jakieś inne serwery gdzie można wrzucić paczkę fot i dać potem jeden link do albumu to wrzucę jeszcze raz.
na dropboxie prawidlowa jakosc: https://www.dropbox.com/sh/0w9h7d6l1...jseHybzNa?dl=0
@KNC czyli szarżującego na Ciebie dzika bez problemu złapiesz AF-em ;)
Czy może komuś udało się ładowanie R-ki przez USB-C (https://m.youtube.com/watch?v=RVFgimGPbEw)?
Próbowałem banki i ładowarki kompatybilne IQ lub PD i nic. Te same banki i ładowarki ładują poprawnie Z7 i X-T3. WTF?
To i dobrze. Ale serio jestem zainteresowany pracą migawki elektronicznej w R - w rożnym świetle sztucznym (świetlówki, żarówki) celnością oraz tzw. pasmowaniem bo zakładam, że jednak każdemu zdarzy się fotografować w pomieszczeniach i na koncertach. Na Fuji już miałem z tym problem i ciekawy jestem co w tym kierunku zrobili w R.
MOże było...
https://www.youtube.com/watch?v=I4x8nYqZMHM
Mój sentyment do canona sprawił, iż mimo moich deklaracji czekania na Rmk2, kupiłem w R-kę (w komplecie z RF24-105). Tak się składa, że mam A7II i R-kę i jestem trochę zawiedziony.
AF to nie tylko puszka. Nie zapominajcie o tym.
Zacytuję sam siebie, moja uwaga dotyczyła śledzenia twarzy, tutaj canon jest 100 lat za murz...O A7iii nie wspomnę.
Porównuję do A7ii nie do 5IV, mam sony od roku i na palcach mogę policzyć przypadki kiedy AF nie trafił.
Dodam jeszce zasilanie przez usb i tu zalety sony się kończą.
PS.Brak yojstika jest nieistotny, wskazywanie punktu AF dotykiem jest super.
Mój C50/f1,4 zmartwychwstał, odkurzyłem pozostałe szkła C i zyskały nowe życie.
Bateria też dobrze trzyma, znalazłęm stary 4 letni zamiennik LP-E6, jeszcze po 6D, po 100 zdjęciach jeszcze ma 96%.
--- Kolejny post ---
Ćwiczę R-kę z natywnym RF24-105, ww A7ii też mam natywne szkła.
--- Kolejny post ---
Czekam na zapowiedzianą aktualizację oprogramowania, wg rumorsów można się tego spodziewać w I kwartale 2019r.
Ja licze na serię w trybie cichym, tylko tego mi jeszcze brakuje do ideału. Ale canon nigdy nie dodawał funkcjonalnosci w oprogramowaniu, usuwał błędy itp. Jak da mi serię to będę zdziwiony, ale szczęsliwy :P
Miłaem obszernie się wypowiedzieć po kilku dniach użytkowania, ale przypomniałem sobie, że i tak temat spadnie do poziomu...sony. Więc krótko.
Brak instrukcji obsługi w pudełku i jest kabelek usbc-usbc i nie ma programu do wołania RAWów. Sick! w 5d była płyta z DPP
Sterowanie AF to hmmmmm O tym zaraz. Uchwyt aparatu w porównaniu do a7 to dosłownie lustrzanka. Jest git. Ale jedną reką trzymać i sterować Afem się nie da - jak to miało miejsce w 5dIII Chwyt jest głęboki i żeby zmienić punkt na AF trzeba go puścić i trzymać aparat w 3 palcach. Oczywiscie lewą reką trzymać obiektyw bo inaczej nie da rady. Rodzi się pytanie czy Joystick do Afu dął by radę. Otóż NIE! Bo Canon wymyślił sobie absurdalną ilość punktów i skakanie po nich joyem to makabra by była.
Bateria ( jeszcze ze starego 5dII ) trzyma nieźle. Spokojnie styknie na 500 zdjęć lub więcej.
Kolejną irytującą mnie rzeczą jest to że ekran się świeci non stop. Chcę mieć obraz tylko w wizjerze a podgląd zrobionego zdjęcia na ekraniku. Jak w lustrzance. Nie wiem jak to ustawić obawiam się, że się nie da.
Brak drugiego slotu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Plusy.
Ekranik i posługiwanie się nim jest extra.
Wizjer EVF jest ok. Na pewno lepiej niż w a7III jeśli chodzi o rozdzielczość.
50L dostał skrzydeł. AF ze śledzeniem twarzy, po prostu działa. Nie wiem czy sony ma lepszy( na pewno ma ) ale i tak ten w R to dla mnie przełom w porównaniu do 5dIII
Skuteczność single AF w porównaniu do 5dIII to bajka. 50L i 85LII bezbłędne.
Tyle.
Dlaczego R a nie Sony?
Przejściówka w zestawie. Ja kocham swoje 50 i 85 a z tym aparatem działają. Fakt, że są o wiele mniej poręczne niż na 5dIII ale na pewno bardziej niż na małym sony. Oczywiście kwestia przyzwyczajeń i przesadzam na pewno;)
Dwa. Mam beckup w postaci 5diii i te same szkła.
Trzy cena 8K kontra 9K plus 1k na adapter sigmy zdecydowała ostatecznie. W normalnej cenie bym się dalej drapał po głowie co kupić.
No i tu dochodzimy do sedna. Osobiście mam jednoczesne porównanie trzech systemów (testowałem R z natywnym szkłem) oraz puszek canona z systemem Fuji i Sony (w każdym z natywnym obiektywem systemowym 85 mm). Jeśli ktoś porównuje AF wyłącznie w obrębie swojego systemu (canona) to zawsze będą tzw. "wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy"
--- Kolejny post ---
Ale piszą to zasadniczo osoby, które nie miały możliwości (albo też nie widziały takiej potrzeby) wyjścia poza swój system canona. Jeśli ktoś wydał wcześniej 11k zł a obecnie już 8k zł - to nie będzie pisał, że coś mu nie pasi.
8k zł od Nowego Roku już jest nieaktualne. Z powrotem jesteśmy na poziomie ok. 10500zł
Ale to źle, że coś komuś pasuje? Czy muszę żyć z myślą, że jest coś lepszego i mam się z tego powodu irytować? Bo nie rozumiem Cię. Jestem w Canonie ładnych parę lat. Wydąłem na szkła kupę kasy. Kupiłem nowy aparat.Nie muszę do niego dokupować absolutni nic. Od jutra zaczyna zarabiać kasę. Jestem zadowolony. Klient ma w poważaniu czym robię zdjęcia. Mam wszystko sprzedać za grosze na allegro, wywalić drugie tyle na odpowiednik w Sony i cieszyć się, że działa to odrobinę lepiej? Jaki ma to wpływ na zdjęcia, że ty czy ktoś inny powie że sony lepiej ustawia ostrość na twarzy niż Canon R ? Stary ja I DONT CARE, że sony lepiej ustawia i śledzi twarz, bo ja nie mam sony. Twoja krytyka Canona na tym forum absolutnie nic nie wnosi, wręcz irytuje. Szwagier kupił audi a6 a ja mam passata to znaczy, że ja też muszę mieć a6? No jak dzieci no.
p.s Ja napisałem co mi nie pasi i co mi pasi wR proszę napisz co Tobie pasi i nie pasi w A7III i z jakim szkłami go używasz. Może porozmwawaimy merytorycznie.
p.s 2 gdyby a7III zrobił obniżkę o 2,5K to bym go kupił bez zastanowienia.
No jak dzieci, właśnie :) Osobiście to wolę starego Golfa ;) Nie działa na mnie zjawisko posiadania tych samych zabawek co inni (mam tak już od przedszkola), dobieram je pod siebie bez względu na obowiązującaą w sezonie modę ;)
Pisałem już kilkakrotnie wcześniej, że gdyby R kosztował tyle co A7MKII - czyli 4k zł nie miałbym żadnych uwag co do braków w R (jakich - napisano już tysiąc razy). Gonienie króliczka nie kończy się nigdy i mnie już dawno zmęczyło dlatego od pewnego czasu rozstałem się z puszkami canona rozważając ewentualny powrót w przyszłości. Moje wymagania nie są strasznie wyrafinowane: w miarę mały, lekki i poręczny korpus, koniecznie IBIS (stabilizacja matrycy w korpusie obowiązkowa bo używam często szkieł manualnych np. A7 II + Pentacon 50 mm 1.8 https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...0a&oe=5C8FE05F ), dobry AF (z działającym EYE AF) we wszystkich trybach z większym FPS i trybem śledzenia obiektu, odchylany LCD i w miarę przyzwoity EVF oraz dobra matryca (EVF nie jest dla mnie priorytetem pod względem jakości, ale matryca już tak). Jak na razie nie widzę żadnego sensu zmiany posiadanych od kilku lat korpusów Fuji X-T2 i Sony A7 II na cokolwiek innego. Do każdego systemu mam natywne szkło w najbardziej interesującej mnie ogniskowej (56 mm w Fuji i 85 mm w Sony) a resztę załatwiają adaptery i m.in. szkła canona.
Rozważałem swego czasu R, ale po organoleptycznym kontakcie stwierdziłem, że nie zrobię nim lepszych zdjęć niż obecnie posiadanym sprzętem. Może za rok, za dwa, lub trzy (albo i dziesięć) canon wypuści puszkę, która zmotywuje do zmiany decyzji ;) Nie spieszy mi się.
Jak rozmawiamy o sprzęcie, jeśli poddajemy go ocenie to zawsze musi być poziom odniesienia. W każdej dziedzinie tak jest. Jak wyszła R-ka to mam ją porównać do 300D, jeśli się mylę to proszę mi powiedzieć do czego mam ją porównać.
W ML przoduje sony i siłą rzeczy R-kę porównuje się do wyrobów tej firmy. Fakty są takie, że niestety A7iii jest lepsze, ale dla canoniarza z dobytkiem gromadzonym przez lata R-ka jest właściwym, ale kompromisem.
Watek ma nazwie dyskusja ogólna, nie jest więc zabronione chwalenie tego co się kupiło, ale również nie jest zakazana krytyka tegoż.
W pełni się zgadzam z tym co teraz/tutaj napisałeś.
Pamiętaj jednak że Canoniarze nie są szczęśliwi że R-ka jest parę lat w rozwoju technologii za Sony i gdy (oby) kiedyś poziom się wyrówna
to wtedy dyskusja będzie bardziej merytoryczna a mnie emocjonalna.
jp
PS
Optyczni :
Na targach CES 2019 eksponowane są aparaty Nikon Z6 i Z7 wyposażone w nowe funkcje:
Eye AF - wykrywanie i ostrzenie na oczy fotografowanej osoby,
Może w R też się da ?
W Z6/7 jest to update softu.
Jeśli w R jest "ten sam typ" matrycy co w M50 i procesor "wydoli" to pewno tak.
Zobaczymy.
jp
--- Kolejny post ---
Ale przez ostatnie 15 lat technologicznie w foto to Canon był "na przodzie" a reszta "go goniła".
Teraz Canon "w ogonie" a reszta szybko ucieka.
jp
I właśnie dlatego w grudniu 2018 75% sprzedaży aparatów fotograficznych w Japonii należało do Canona, 6d2 sprzedaje się lepiej niż jakikolwiek pełnoklatkowy model Sony, etc. etc. Udział w rynku globalnym przekracza 50%. Pewne ze względu na wyprzedaż sprzętu canona w mega atrakcyjnych cenach w związku z wielką ucieczką konkurencji.