Odp: [test] TAMRON 24-70 f/2.8 VC USD
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Jak chcesz pancernego szkła o takich parametrach poczekaj na Tokine 24-70/2,8 :)
Pytanie ile będzie kosztować... bo ja jestem w stanie max. 3500-3600 zł przeznaczyć na obiektyw nie więcej! Obecnie Canon EF 24-70 F2.8L (Mark I) i Tamron 24-70 F2.8 VC USD (u Mistrza Cichego na allegro) stoją w tej samej cenie ale jednak mam obawy jednak co do tej konstrukcji. Niechcący szturchnę takim Tamronem o coś i zaraz się rozleci... Nie mówię by nim zaraz rzucać i wysyłać na wojnę (jestem amatorem) ale mam Sigmę 24-70 F2.8 EX DG Asp i to jest porażka. Nigdy mi nie upadła ani nią nie uderzyłem niczym o nic a samoczynnie nastąpiło pęknięcie plastiku przy suwaku AF/M. Nie wpływa ono na działanie obiektywu ale to świadczy, że plastikowe obiektywy to pozostawia wiele do życzenia a jeszcze z takim obiektywem chodzić do opuszczonych pałacyków lub na koncerty to aż strach! Jak mówiłem w tym Tamronie kusi mnie tylko ta stabilizacja bo tego mi brak do wygody fotografowania wnętrz opuszczonych obiektów.
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
Pytanie ile będzie kosztować... bo ja jestem w stanie max. 3500-3600 zł przeznaczyć na obiektyw nie więcej! Obecnie Canon EF 24-70 F2.8L (Mark I) i Tamron 24-70 F2.8 VC USD (u Mistrza Cichego na allegro) stoją w tej samej cenie ale jednak mam obawy jednak co do tej konstrukcji. Niechcący szturchnę takim Tamronem o coś i zaraz się rozleci... Nie mówię by nim zaraz rzucać i wysyłać na wojnę (jestem amatorem) ale mam Sigmę 24-70 F2.8 EX DG Asp i to jest porażka. Nigdy mi nie upadła ani nią nie uderzyłem niczym o nic a samoczynnie nastąpiło pęknięcie plastiku przy suwaku AF/M. Nie wpływa ono na działanie obiektywu ale to świadczy, że plastikowe obiektywy to pozostawia wiele do życzenia a jeszcze z takim obiektywem chodzić do opuszczonych pałacyków lub na koncerty to aż strach! Jak mówiłem w tym Tamronie kusi mnie tylko ta stabilizacja bo tego mi brak do wygody fotografowania wnętrz opuszczonych obiektów.
za tamronem przemawia stabilizacja , nic poza tym. pytanie czy ja bedziesz potrzebowal?
stabilizacja oznacza jednak spory przyrost jakosci w warunkach deficytu swiatla . Na czasach naswietlenia rzedu 1/f i nieco dluzej wplyw stabilizacji jest wyrazie widoczny. Zaden lepiej skorygowany obiektyw bez is nie da takiej rozdzielczosci.
Jesli fotografujesz z reki , gdzie jest ciemnawo to jednak decydowalbym sie na stabilizacje.
jesli fotografujesz z lampa blyskowa , albo ze statywu , to stabilizacja nie jest potrzebna.
Zawsze to podkreslam - dostaje lepsze wyniki z potencjalnie gorszego obiektywu za to ze stabilizacja.
tego tamrona nie mam , za to mam 24-70L 1 i nie zamienie ze wzgledu na skale odleglosci w MF , co potrzebuje , ale jestem swiadom , ze t 24-70 dalby z is lepszy obraz.
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
Z tą solidnością obiektywu warto zobaczyć filmik
Jak Lka spadnie ze statywu jak Tamron temu panu, to też się rozlata w tym samym miejscu:
O ironio gorzej, jak obiektyw spadnie wpięty w aparat niż samotnie.
Mistrzu! Nie wygląda mi na pęknięty (nie widzę pęknięcia na zdjęciu a tam przy Tamronie ewidentnie rozleciał się) a na zwyczajnie rozkręcony... W Pełni Pana rozumiem, że broni Pan Tamrona (bo je sprzedaje go Pan) i nie chcę podważać Pana zdania. Proszę się nie obrazić ale z całym szacunkiem już zdecydowałem! Kupię Canon EF 24-70 F2.8L (Mark I) jednak zależy mi na solidności. Jakoś przeboleję targanie się ze statywem :/ Stracę bejer jakim jest stabilizacja ale zyskam solidność no i lepszy bokeh (nie podoba mi się cebulowa struktura Tamrona).
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
Mistrzu! Nie wygląda mi na pęknięty (nie widzę pęknięcia na zdjęciu a tam przy Tamronie ewidentnie rozleciał się) a na zwyczajnie rozkręcony... W Pełni Pana rozumiem, że broni Pan Tamrona
Jasne, wrzuciłem zdjęcia rozkręconego :) Po prostu dałem pierwsze z brzegu fotki z googla, tu są linki:
WTF Canon 24-70/2.8L broke apart: Canon SLR Lens Talk Forum: Digital Photography Review
Help! Just dropped 10D and broke 24-70 2.8L in Half! - Photo.net Canon EOS Forum
Mniejsza z tym :) Wolę oryginalnego Canona a nie jakieś zamienniki. Z zamiennikami tylko same problemy jeszcze żeby różnica w cenie jakaś była ale Canon EF 24-70 F2.8L (mark I) stoi po tyle samo co Tamron (mimo iż jest znacznie młodszy) to tylko świadczy, że za rok może dwa ten Tamron spadnie do około 1000 zł podczas gdy legendarny Canon EF 24-70 F2.8L mimo wieku trzyma cenę całkiem przyzwoitą.
widac nie masz tego canona i mazysz o czyms , czego nie znasz.
canon byl obiektywem o bodaj najslabszym stosunku jakosci do ceny , gdy byl obiektywem aktualnym.
optycznie nie jest zly ale rewelacji tez nie ma.
do tamrona w zakresie jakosci optycznej nie podskoczy , do tego T ma stabilizator.
byc moze niektorym czerwony pasek na obudowie rekompensuje slabsza jakosc odwzorowania.
Canon EF 24-70mm f/2.8L USM Lens Image Quality.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
widac nie masz tego canona i mazysz o czyms , czego nie znasz.
Proponuję lekturę słownika ortograficznego.
Cytat:
Zamieszczone przez
neo86
Mniejsza z tym :) Wolę oryginalnego Canona a nie jakieś zamienniki. Z zamiennikami tylko same problemy jeszcze żeby różnica w cenie jakaś była ale Canon EF 24-70 F2.8L (mark I) stoi po tyle samo co Tamron (mimo iż jest znacznie młodszy) to tylko świadczy, że za rok może dwa ten Tamron spadnie do około 1000 zł podczas gdy legendarny Canon EF 24-70 F2.8L mimo wieku trzyma cenę całkiem przyzwoitą.
Canon 24-70/2,8 to solidna konstrukcja bez dwóch zdań. Tylko bardzo ciężko jest trafić ostrą sztukę na rynku wtórnym.
Do Canona 5D1 kup sobie Sigmę 24-70/2,8 i też będziesz zadowolony.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Proponuję lekturę słownika ortograficznego.
fakt , od czytania forow czlowiek glupieje , choc czytam tylko jedno.