"20" iMac z 2 GB RAM i dyskiem powiększonym do 500 GB kosztuje ~7800 brutto teraz"
hmm, ale te jablkowe monitory 20" to panoramy 1680x1050, wiec to raczej odpada
24" z 1GB ramu i 250 GB to ok. 8230 zl
szukam dalej...
Wersja do druku
"20" iMac z 2 GB RAM i dyskiem powiększonym do 500 GB kosztuje ~7800 brutto teraz"
hmm, ale te jablkowe monitory 20" to panoramy 1680x1050, wiec to raczej odpada
24" z 1GB ramu i 250 GB to ok. 8230 zl
szukam dalej...
Zgadza sie, panorama 16:10. Ale czy to jakas wada? Imo to glowna zaleta tych imakow :) Kwadraciaki pomalu odchodza do lamusa :)
Za pamiec w apple bym nie przeplacal. Kupilbym podstawowa konfiguracje i samamu rozbudowal. Dysk 250GB spokojnie wystarcza. W razie potrzeby dolozysz zewnetrzny na firewire.
problemem nie jest to, że panorama, bo to faktycznie dobry uklad przy obróbce - palety ladnie ida na bok - problemem jest dla mnie te 1050 wysokosci, miałam apetyt na 1200 :)
kolejne głupie pytanie - jak to 'samemu rozbudowal pamieć'? rozumialam z dotychczasowych dyskusji, ze w apple'u sie nie grzebie i niczego nie dokłada
wybaczcie poziom tych pytan, ale kwestią komputerow zainteresowalam sie dopiero przed tygodniem, mam prawo byc jeszcze na poziomie pierwszej klasy
[za to gdyby ktos chcial pogadac o przekladach poezji angielskiej czy o teologii negatywnej... :twisted: ]
aha, caly czas przypominam, ze chodzi mi o sprzet naprawde szybki i wydajny do obrobki sporej ilosci ciezkich plikow - stad to parcie na 2GB ramu i jeden ultraszybki dysk pod system
- czy iMac będzie równie wydajny jak złożony PC? [Panowie tylko proszę bez żadnej wojny tym razem! naprawdę nie chcę wszczynać żadnych sporów, próbuję rozgryźć obcy mi problem i musze zrobić to szybko, bo czas ucieka]
No, można trochę pogrzebać jak ktoś sobie życzy, np. powiększyć pamięć... :)
'nie licząc starych wynalazkow' - a jesli ktoś, komu dam taką płytę, ma starego PC-ta? czy u niego ma szansę nie odtworzyć się płyta z nowego iMaca?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale to nie jest takie fajne grzebanie jak w pececie, gdzie mozna cale bebechy przebebeszać :wink:
dzięki za link, znowu mi sie troche rozjaśniło
aha, i dzieki wszystkim za cierpliwosc okazywana komputerowemu pierwszakowi :-)
Raczej odwrotnie, jeśli ma ktoś starego Mac'a (jeszcze sprzed "X") to chyba mogą być problemy z otworzeniem nagranej na takim starym Mac'u płytki, ponieważ mogła być nagrana w HFS+. W MacOS X to tylko w ISO 9660 można nagrać więc powinna być czytana wszędzie. Ale to już Dominique musiałby się wypowiedzieć :)
Po co jeden ultraszybki, jak szybciej i wydajniej będzie na dwóch dyskach w RAID? http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID_(informatyka)
z testów http://pclab.pl/art5877-6.html :
"kontroler Adapteca Serial ATA RAID 1210SA - jest to produkt, któremu naprawdę niewiele można zarzucić - oferuje szybki odczyt i zapis danych na pojedynczym dysku, niezależnie od obciążenia transfer dochodzi wynosi 60 MB/s. Pozwala również na uzyskanie krótkiego czasu odpowiedzi i wysokich transferów (zarówno podczas zapisu, jak i odczytu) w konfiguracji RAID 0 i RAID 1"
Na jabłkach się nie znam, ostatnio miałem w rękach G3 ze szwedzkim systemem operacyjnym, to się nie liczy :D .
Ale: składając samemu można zmontować PC o bardzo poważnej wydajności, np 4 GB RAM, 2 dyski twarde SATA II WD Raptor w RAID, C2D i system 64 bity (ehem... na razie mnie osobiście nie stać na taki zestaw). Może ktoś znający się bardziej na ogryzkach powie o porównaniu wydajności :) . A co do 'firmowych' komputerów - zdarzało mi się 'naprawiać' takowe przez przepięcie taśmy do flopa obróconej o 180 stopni... ;)
Kolejne pytanie, to co zrobisz za 4 lata, kiedy wyjdzie nowa super technologia - bo w PC wymienisz płytę + procesor i pamięć.