-
Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Witam,
Czy komuś się udało zmusić LR do spożytkowania większej ilości wątków w procku? Budowanie podglądów 1:1 z kolekcji RAWów z 5Ds trwa mi już 2 dzień (2000+ zdjęć)...do wykorzystania w blaszaku 32 wątki a LR bierze z tego w porywach 3-5% z pamięcią lepiej bo łyknął sobie niecałe 20% (czyli 19GB). Nie spodziewałem się że tak nogami napisali LR, żeby jechał praktycznie na 1, maksymalnie 2 wątkach.
Pozdr,
Koala
-
Witam.
Szukałem informacji dotyczących dysków ssd pod LR, ale jakoś wiele nie widzę, lub źle szukam.
Chcę do blaszaka wrzucić LR na razie wersję testową aby potrenować jak się z tego korzysta bo widzę że jednak większośc tego używa. Dlatego też pomyślałem o przyspieszeniu działania kompa poprzez włożenie ssd.
Czy SSD GoodRam CX300 240GB będzie wystarczający?
Jeśli temat już gdzieś jednak był poruszany to proszę o link.
Z góry dziękuję.
-
Wrzucenie dysku SSD ogólnie przyśpieszy działanie kompa, LR przyśpieszy też. Czy 240GB jest wystarczające to sam musisz sobie odpowiedzieć, dysk SSD działa tak, że im bardziej zapełniony tym wolniej działa - to zależy od modelu, ale na ogół przy mniej niż 10% wolnego, wydajność może spaść naprawdę istotnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
dysk SSD działa tak, że im bardziej zapełniony tym wolniej działa - to zależy od modelu, ale na ogół przy mniej niż 10% wolnego, wydajność może spaść naprawdę istotnie.
Podaj źródło tej informacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
dysk SSD działa tak, że im bardziej zapełniony tym wolniej działa - to zależy od modelu, ale na ogół przy mniej niż 10% wolnego, wydajność może spaść naprawdę istotnie.
to o czym piszesz to efekt zapelniania nosnika o relatywnie duzej jednostce alokacji. i w gre wchodza dwa aspekty:
1. rozbijanie pojedynczego pliku na kilka rozrzuconych po nosniku blokow. to implikuje pozniej wieksza ilosc przeskokow po nosniku przy odczytywaniu pliku
2. roznica miedzy teoretyczna przestrzenia zajeta na dysku, a faktyczna przestrzenia. jesli jednostka alokacji jest 4KB (standardowo dla partycji NTFS) to nawet jesli plik ma dwa slowa i zajmuje 20 bajtow (i tyle policzy np. Eksplorator Windows), to i tak zabiera on na dysku wlasnie te 4kB. wrzuc na dysk 2000 takich plikow i masz z glowy 8MB (w odroznieniu od 6kB). sa programy (gry), ktore takimi plikami paszkeca po dysku
to wszystko ma miejsce na kazdym nosniku, nie ma znaczenia czy to jest SSD czy HDD.
natomiast nieprawda jest, ze ten efekt jest intensywniejszy na SSD. jest dokladdnie odwrotnie. to wynika z powyzszego punktu 1: przepozycjonowanie wskaznika odczytu na nosniku SSD jest nieskonczenie szybsze od HDD, gdzie to sie odbywa mechanicznie. i wlasnie talerzowe dyski dostaja najbardziej wpiernicz od tego i to na nich mozna zauwazyc mocny spadek szybkosci jesli uzywa sie prawie pelnych woluminow. z tego wzgledu wlasnie dobrze kupic nieco wiekszy HDD niz sie potrzebuje. SSD nie robi to zadnej roznicy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
to o czym piszesz to efekt zapelniania nosnika o relatywnie duzej jednostce alokacji. i w gre wchodza dwa aspekty:
1. rozbijanie pojedynczego pliku na kilka rozrzuconych po nosniku blokow. to implikuje pozniej wieksza ilosc przeskokow po nosniku przy odczytywaniu pliku
2. roznica miedzy teoretyczna przestrzenia zajeta na dysku, a faktyczna przestrzenia. jesli jednostka alokacji jest 4KB (standardowo dla partycji NTFS) to nawet jesli plik ma dwa slowa i zajmuje 20 bajtow (i tyle policzy np. Eksplorator Windows), to i tak zabiera on na dysku wlasnie te 4kB. wrzuc na dysk 2000 takich plikow i masz z glowy 8MB (w odroznieniu od 6kB). sa programy (gry), ktore takimi plikami paszkeca po dysku
to wszystko ma miejsce na kazdym nosniku, nie ma znaczenia czy to jest SSD czy HDD.
natomiast nieprawda jest, ze ten efekt jest intensywniejszy na SSD. jest dokladdnie odwrotnie. to wynika z powyzszego punktu 1: przepozycjonowanie wskaznika odczytu na nosniku SSD jest nieskonczenie szybsze od HDD, gdzie to sie odbywa mechanicznie. i wlasnie talerzowe dyski dostaja najbardziej wpiernicz od tego i to na nich mozna zauwazyc mocny spadek szybkosci jesli uzywa sie prawie pelnych woluminow. z tego wzgledu wlasnie dobrze kupic nieco wiekszy HDD niz sie potrzebuje. SSD nie robi to zadnej roznicy.
Rzeczy o których piszesz dotyczą FileSystemu bardziej niż samego dysku i rzeczywiście bardziej objawiają się w HDD, punkt 1. SSD praktycznie nie dotyka.
Ale w przypadku dysku SSD chodzi o co innego o fizyczne bloki alokacji i Garbage Collection, który aby efektywnie działać musi mieć trochę wolnego miejsca.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Podaj źródło tej informacji.
Jest mnóstwo testów pokazujących to, google szybko poda Ci przynajmniej kilka. W robocie robimy takie regularnie, aby zobaczyć ile można wyciągnąć z daanego dysku.
Pierwszy lepszy link z googla:
https://www.howtogeek.com/165542/why...-fill-them-up/
--- Kolejny post ---
I nie ma to nic wspólnego z systemem plików jaki jest założony, czy jest fragmentacja plików czy nie ma. Wręcz można zbadać przy jakim zapełnieniu dysk osiąga wydajność jaką chcemy i założyć sobie partycję o takim właśnie rozmiarze.
-
Panowie, dzięki, ale czy GOODRAM CX300 jest wart zakupu ?
-
choć tego goodrama nie znam, to myślę, że różnice pomiędzy konkretnymi modelami SSD są drobne w porównaniu do różnicy między HDD a SSD. Osobiście mam Samsunga i kilka Inteli wszystkie dają radę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
I nie ma to nic wspólnego z systemem plików jaki jest założony, czy jest fragmentacja plików czy nie ma. Wręcz można zbadać przy jakim zapełnieniu dysk osiąga wydajność jaką chcemy i założyć sobie partycję o takim właśnie rozmiarze.
no to wyglada na to, ze sprzedales mi nowy SSD :) no albo cache w LR zmniejsze, bo uzywam SSD jako nosnika na plik katalogu LR, miniaturki i cache... no i mi dojezdza do 100%...
-
Mam takie pytanie. LR5. Importuje RAWy, pokazuje się podgląd miniaturek zaszytych w plik, a LR zaczyna wywoływać je po swojemu. Jednak robi to tylko ze zdjęciami widocznymi na ekranie. Muszę co chwilę przewijać suwakiem kolejne fotki, aby LR zrobił podgląd wszystkich.
Czy da się jakoś ustawić, aby Po imporcie LR wywołał sobie wszystkie zdjęcia? Ustawienie opcji Build Preview mam na minimum.
-
No właśnie, zmień podglądy na 1:1 i powinno zadziałać
-
Witam,
pytanie dotyczy importu RAW do LR, pomimo ustawienia "Capture Time", klika plików jest lokowanych niezgodnie z czasem. Ponowne wyrzucenie raw i kolejny import "naprawia" problem. LR w wersji na MAC, czy to wina softu, czy ja cos partole?
-
Czy lightroom potrafi grupowo wprowadzić korektę ekspozycji? Nie przez synchronizację wszystkich zdjęć do jednej wartości ale załóżmy, mam kilka zdjęć, po wstępnej obróbce, jedno expo +1, drugie 0,5 trzecie -1. Przykładowo. I chciałbym teraz na każdym z nich podbić exposure o 0,2. Da się to zrobić grupowo? Czy tak jak do tej pory muszę po kolei klikać na każdym zdjęciu?
Próbowałem podbicia na jednym i potem match total exposure ale to narzędzie raczej nie do tego. inne kadry i światło i już algorytm miesza w ekspozycji nie tak jak bym chciał.
-
Zaznacz wszystkie w widoku grupowym i podbij exposure. Rozjaśni wszystkie o tą samą wartość.
-
pomimo zaznaczenia jak podbijam na jednym to i tak tylko na nim się zmienia.
ED: Ok, już widzę, chodzi o quick develop w library. dzięki
-
W załączniku podrzucam screena.
Na screenie widać w czerwonym prostokąciku ilość zdjęć w danym katalogu i jest to suma rawów razem z już obrobionymi jpegami. Po wyrzuceniu rawów z katalogów (zostają same jpg) LR i tak nadal pokazuje sumę tak jak by rawy nadal tam siedziały.
Co zrobić żeby pokazywało rzeczywistą ilość zdjęć w danym katalogu?
https://drive.google.com/open?id=0Bx...0tMOVpqd2pMb1E
Pomożecie???
-
Funkcja "Optimize Catalog", może pomoże [emoji6]
Pytanie czy usunąłeś pliki z dysku czy tylko z katalogu LR, może jakiś bug jest i widzi pliki na dysku, a nie tylko z katalogu???
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Nie mam przed sobą teraz Lr, żeby podać ci dokładną nazwę/ścieżkę, ale często kasuje pliki na dysku a potem aktualizuje folder. W library klikasz prawym na folder w drzewku w którym masz zdjęcia i tam jest opcja do aktualizacji zawartości. LR wyszuka brakujące pliki i usunie z folderu w bibliotece. Zostaną Ci tylko te które fizycznie są na dysku
-
Dzięki za podpowiedzi, po pracy sprawdzę i dam znać.
-
Kurka nie mogę tych opcji nigdzie znaleźć o których piszecie. Jakie macie wersje LR?
-
Kliknij na folder prawym przyciskiem myszy, opcja się nazywa bodaj "Synchronize Folder"
-
dolozylem dysk ssd. zainstalowałem na nowo win 7. lightrooma i chrome. zrobiłem upgrade do win 10. dziś eksportowalem zdjęcia i proces ten zajął jakby więcej czasu niż zwykle. Myślicie że 10 może tu być winna? ostatecznie wrócę do 7 i zobaczę jak pójdzie eksport tych samych zdjęć.
-
myślę, że wina może być w upgrade, czysta instalacja systemu na ogół jest szybsza.
-
No niby tak ale sam system chodzi jak torpeda. Rawy i katalog i cache na ssd. Choć widziałem porady wg których Rawy na HDD reszta na ssd. Musze spróbować.
Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
-
Chyba jednak mi się wydawało. Nie było pytania :)
Czas na szybszy procesor.
Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
-
Nie mogę już edytować,
Mam socket775 i teraz pytanie czy kupić najmocniejsze 2 rdzenie e8600 czy średni 4 rdzeniowy q6600? Co bardziej poprawi mi wydajność?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Nie mogę już edytować,
Mam socket775 i teraz pytanie czy kupić najmocniejsze 2 rdzenie e8600 czy średni 4 rdzeniowy q6600? Co bardziej poprawi mi wydajność?
Ja miałem przez ładnych parę lat akurat q6600 i ogólnie pracowało się spoko, poza Lightroomem właśnie, który raczej zamulał teraz mam E5620 - niby ta sama częstotliwość 2.4Ghz, ale Lightroom pracuje płynniej. No ale też instalowałem system na nowo więc to może być tego efekt.
--- Kolejny post ---
Myślę, że w Lightroomie będzie lepiej się pracowało na szybszych dwóch rdzeniach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Ja miałem przez ładnych parę lat akurat q6600 i ogólnie pracowało się spoko, poza Lightroomem właśnie, który raczej zamulał teraz mam E5620 - niby ta sama częstotliwość 2.4Ghz, ale Lightroom pracuje płynniej. No ale też instalowałem system na nowo więc to może być tego efekt.
--- Kolejny post ---
Myślę, że w Lightroomie będzie lepiej się pracowało na szybszych dwóch rdzeniach.
Podobno sama praca przy obróbce nie koniecznie się poprawi ale import i eksport dostają skrzydeł na większej ilości rdzeni.
Natomiast jeśli chodzi o sam workflow, robicie tak, żeby odszumianie i ostrzenie nakładać na foty na samym końcu?
Powiedzmy wszystkie korekty ekspozycji, winieta, kolory, krzywa, synchronizacja na inne zdjęcia, poprawki ekspozycji itp zrobione a potem tylko filtrowanie po iso i samo odszumianie i wyostrzanie? Plus synchronizacja z innymi fotkami z tym samym iso. (lub z zakresu od do)
Może to mi przyspieszy samą pracę, jak LR przy przełączaniu zdjęć nie będzie musiał wszystkiego przetwarzać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Podobno sama praca przy obróbce nie koniecznie się poprawi ale import i eksport dostają skrzydeł na większej ilości rdzeni.
Podobno, mnie osobiście bardziej zależy na płynnej pracy niż na szybkości eksportu i importu - na czas którego i tak najczęściej odchodzę od komputera lub robię co innego.
-
-
Pierdoła w sumie, ale czasem mi utrudnia szybkość pracy, może ktoś podpowie knif na to:
Jak to jest z zapamiętywaniem ustawień korekcji dla pędzli, gradientów ?
Przykładowo: dla gradientu radialnego ustawiam Clarity +38, stosuję to na zdjęciu, zatwierdzam...,robię inne korekty i gdy potem znowu włączam użycie gradientu ustawienie Clarity pamięta poprzednie ustawienie zamiast tego ostatniego +38.
Właściwie raz jest to zapamiętywane, a innym razem nie - podobnie np. z invert mask w gradiencie.
Pewnie jest jakiś knif na to, aby każdą zmianę parametru program miał ustawioną domyślnie przy następnym użyciu narzędzia, tylko jakoś nie zapamiętałem z powodu raczej szybkiej obsługi ;)
Dotyczy LR w abonamencie CC
-
Wybacz nie odpowiem na pytanie a zadam swoje.
Mam problem z opcjąimport from another catalog.
Chcę z robić to przez sieć lokalną. Komputery są w tej samej grupie domowej. Udostępniłem dyski, oprócz tego same foldery z RAWami i katalogami lr też.
Niestety przy ustawianiu tego importu w file handling nie mam możliwości wyboru kopiowania plików. Jest tylko import bez kopiowania. A zależy mi równie z na skopiowaniu.
Co śmieszniejsze dzieje się tak tylko w jedną stronę. Tzn. Jeśli chcę zaimportować zdjęcia z PC na laptopa - nie ma problemu. Jeśli z laptopa na PC - problem jest. Bez sensu.
Miał ktoś z was może podobnie?
-
marlo jedno mi przyszło do głowy. lr zapamięta ustawienia wtedy kiedy najpierw ustawiasz parametry a potem użyjesz narzędzia na zdjęciu. do tego gradienty i pędzel mają wspólne ustawienia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
marlo jedno mi przyszło do głowy. lr zapamięta ustawienia wtedy kiedy najpierw ustawiasz parametry a potem użyjesz narzędzia na zdjęciu. do tego gradienty i pędzel mają wspólne ustawienia
Masz rację, sprawdziłem to teraz na spokojnie i na to wygląda > wybór narzędzia > NAJPIERW ustawienie wartości > POTEM aplikacja na zdjęciu. Wtedy ustawienie zostaje do następnego użycia. Oczywiście dotyczy pojedynczych modyfikatorów, gdy aplikujemy gradient z pierwotnie wybranym Exposure + regulacja np. Clarity, to wartość Clarity się nie zapamięta.
Ale w sumie lepsze to, niż jest w Camera Raw - tam pamiętają się wszystkie suwaczki i trzeba resetować przy następnym użyciu! ;)
Pozdro
-
Cześć, chce zgrać wszystkie swoje foty z dysku zewnetrznego razem z backupem na wiekszy. Zauważyłem, że lightroom tworzy ogromna ilość małych katalogów z backupem, każdy po okolo 50-70mb, czy jest możliwość ustawienia aby lightroom tworzył jeden wielki plik z całym backupem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
FLTM
Cześć, chce zgrać wszystkie swoje foty z dysku zewnetrznego razem z backupem na wiekszy. Zauważyłem, że lightroom tworzy ogromna ilość małych katalogów z backupem, każdy po okolo 50-70mb, czy jest możliwość ustawienia aby lightroom tworzył jeden wielki plik z całym backupem?
Jeśli chcesz to bezboleśnie zrobić, to dla nowego dysku przypisz taką samą literę (napędu), jak miał poprzedni ze zdjęciami. Małymi folderami tworzonymi przez LR się nie przejmuj - ich się nie przenosi. Ważne, abyś plik "__nazwa___.LRCAT" przeniósł / umieścił / pozostawił / wskazał programowi, po przeprowadzce zdjęć na nowy dysk! LRCAT to główny plik Lightrooma z danymi o modyfikacjach zdjęć. Warto, dla bezpieczeństwa włączyć opcję, aby LR tworzył dla każdego zdjęcia plik XMP, bo w tych plikach niezależenie przechowa wszystkie modyfikacje i ingerencje w dane zdjęcie!
Natomiast LR tworzy Backup (tworzy, kiedy mu na to pozwolisz), który jest kopią pliku LRCAT i to jest robione tylko dla bezpieczeństwa i sprawdzenia poprawności zapisanych tam danych, żadne małe pliki i foldery tam nie są backupowane.
edit:
Pliki XMP warto tworzyć także po to, gdy otworzysz RAWa przez CameraRaw (Bridge) z zamiarem pchnięcia go do Photoshopa, wtedy zdjęcie zachowa wszystkie dokonane na nim uprzednio (w Lightroomie) modyfikacje.
-
Lightroom
Witam,
Mam pytanie do ślubniaków, którzy używają LR do obróbki zdjęć ze ślubu.
Czy macie jakiś sposób, żeby LR chodził szybciej? Obrabiając foty jedna po drugiej obrazy i presety tak długo się wczytują, że dostaje białej gorączki,
maszynę mam w miarę ok. (o 4 tys zł - stacjonarny, windows). Jak patrze w procesy to LR pożera 90-95% zasobów procesora. Można coś z tym zrobić ?
Czy foty obrabiacie na smart preview czy original photo?
-
Odp: Lightroom
Nie robie slubow ale... szybki procek to podstawa i5 najlepiej i7. Ram wiecej lepiej, minimum 8GB. Dyski... ssd na system i storage.
Sam ostatnio wymienilem raid0 skladajacy sie z 2×500GB seagate 7200.12 na 2x1TB 850 evo od samsunga. Niby lepiej ale szalu tez nie ma.
-
Warto spróbować tego:
https://www.youtube.com/watch?v=pz6ojYApSzI
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
gwphoto
Można coś z tym zrobić ?
Inna możliwość to DPP w wersji 4.x. Jest szybkie toto (szybsze u mnie niż DxO) i z kolorami przyjemnie, jest DLO i Picture Style Editor.
-
Często czytam o powolnym LR i zastanawiam się co robię źle, że nie udało mi się zauważyć żadnego zwalniania.
Czy ktoś biegły w LR mógłby mi wskazać co zrobić, żeby zobaczyć jakieś zamulenie? Może nie wykorzystuję jakichś możliwości LR?
Zdjęcia obrabiam po kolei, bez żadnych wsadów i wszystko odbywa się praktycznie natychmiastowo, nic nie irytuje. A computer mam daleki od dzisiejszej superrakiety.
Wprawdzie mam jednak trochę więcej niż 4GB które miał ten pomysłowy pan co doradza powyrzucać moduły. Jako amator, bawię się wszystkim , dużo drukuję, używam GPS i gdybym miał wyrzucać moduły to bym raczej wyrzucił Adobe. A na pewno najpierw bym dokupił RAM, chociaż w Macu to pewnie może być kłopot.
A więc - jak zobaczyć powolność w LR?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
...
A więc - jak zobaczyć powolność w LR?
Ile RAW-ów masz w aktualnie otwartym folderze? Z jakiej puszki?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
gwphoto
maszynę mam w miarę ok. (o 4 tys zł - stacjonarny, windows). Jak patrze w procesy to LR pożera 90-95% zasobów procesora. Można coś z tym zrobić ?
Ile masz RAM-u? Jaki procesor? Dyski SSD czy HDD? Jaka karta graficzna?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Ile masz RAM-u? Jaki procesor? Dyski SSD czy HDD? Jaka karta graficzna?
16GB ramu; 3.0 GHz Intel i5. Rawy raczej na HDD a na SSD system i LR.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gwphoto
U mnie dokładnie tak samo jak wyżej. Z tym, że procesor w tej chwili na 2.67 GHz. Przedtem podkręcałem do 3.3 ale zaprzestałem, bo nie gra to wielkiej roli.
Rawy mam tylko na HDD. Cały mój zbiór zdjęć czyli całe dtzewo z rwami i jpegami ze wszystkich aparatów to ok 700 GB. W jednym folderze może być np. 600 -700 - 900 rawów. Jeśli jest więcej z jakiejś okazji to zwykle robię podfoldery, nie ze względu na LR, ale dla organizacji, bo więcej niż 1000 zdjęć dziennie raczej nie robię.
Puszka z największymi plikami to 6d.
A liczby Windows Experience Index z Win7 (skala 1.0 do 7.9) to:
7.4-7.7-7.3-7.3-7.9. (Procesor, pamięć, GUI, grafika, dysk)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
U mnie dokładnie tak samo jak wyżej. Z tym, że procesor w tej chwili na 2.67 GHz. Przedtem podkręcałem do 3.3 ale zaprzestałem, bo nie gra to wielkiej roli.
Rawy mam tylko na HDD. Cały mój zbiór zdjęć czyli całe dtzewo z rwami i jpegami ze wszystkich aparatów to ok 700 GB. W jednym folderze może być np. 600 -700 - 900 rawów. Jeśli jest więcej z jakiejś okazji to zwykle robię podfoldery, nie ze względu na LR, ale dla organizacji, bo więcej niż 1000 zdjęć dziennie raczej nie robię.
Puszka z największymi plikami to 6d.
A liczby Windows Experience Index z Win7 (skala 1.0 do 7.9) to:
7.4-7.7-7.3-7.3-7.9. (Procesor, pamięć, GUI, grafika, dysk)
Jakoś wcale się nie dziwię, że LR płynnie działa. Natomiast trochę dziwne, że gwphoto narzeka - choć to dość indywidualna sprawa co kto nazywa płynna pracą a co cięciem ;)
Mam tylko 8 GB ramu index z Win7 to: 6.9-7.0-3.6-5.4-7.2 Gdy wyostrzenie, odszumienie mam na 0 i wyłączę korekcję obiektyw to LR 5.2 działa nawet dość płynnie z wyjątkiem powiększania do 100% na to muszę poczekać ze 2s, aż się obraz wyostrzy:( To się dzieje jak mam we wczytanym folderze tak 1,5 - 2 tyś zdjęć. Jeśli jest setka czy dwie to działa dużo lepiej.
-
działacie na originals photo czy smart preview?
-
Ja mam LR 4.4 a tam nie ma opcji smart preview, więc używa oryginalnych plików.
-
U mnie generalnie to samo. Pierwsze kilkadziesiąt fotek - chodzi całkiem znośnie, a już pod koniec, jak jest koło 1000 zdjęć to jest taka zamułka, że szkoda gadać. kopiowanie presetu to czasem trwa parę sekund. Nie pomogły żadne triki ani zmiana kompa na w miarę topowy można powiedzieć.
-
Ciekawe jak się będzie pracowało na plikach z d850 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gwphoto
Mam pytanie do ślubniaków, którzy używają LR do obróbki zdjęć ze ślubu.
Czy macie jakiś sposób, żeby LR chodził szybciej? Obrabiając foty jedna po drugiej obrazy i presety tak długo się wczytują, że dostaje białej gorączki,
Cytat:
Zamieszczone przez
gwphoto
LR chyba zawsze zatyka komputer niezależnie jak byłby mocny, zwłaszcza przy wsadowej obróbce plików. Jedyne co można zrobić to ograniczyć czas tego zatykania co może wiązać się z wymianą jakichś tam elementów składowych komputera. U ciebie najprawdopodobniej pomogła by wymiana procesora na mocniejszy i może karty graficznej o której niestety nic nie napisałeś.
https://photographylife.com/the-ulti...tography-needs
^ Tutaj znajdziesz różne propozycje konfiguracji dla trzech różnych mikroarchitektur procesorów Intela.
https://www.pugetsystems.com/recomme...ecommendations
^ Tutaj znajdziesz masę różnych zestawień których w sumie nie potrzeba analizować samemu bo już to ktoś za nas zrobił i zebrał wszystkie niezbędne informacje na jednej stronie.
Znalazła się też tam pewna darmowa porada od której można by w sumie zacząć zabawę z przyspieszaniem LR.
Cytat:
While most of Lightroom's default settings are just fine for the majority of users, we recommend increasing the size of your camera RAW cache from the 1GB default. This can be done in Edit -> Preferences -> Performance and can make a big difference if you work with a large number of RAW images. The exact size you want will depend on the number of images you work with, but 20GB tends to be the most common recommendation.
-
Wszystkie te triki już próbowane :)