Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Lightroom

Witam,
    Mam pytanie do ślubniaków, którzy używają LR do obróbki zdjęć ze ślubu.
    Czy macie jakiś sposób, żeby LR chodził szybciej? Obrabiając foty jedna po drugiej obrazy i presety tak długo się wczytują, że dostaje białej gorączki,
    maszynę mam w miarę ok. (o 4 tys zł - stacjonarny, windows). Jak patrze w procesy to LR pożera 90-95% zasobów procesora. Można coś z tym zrobić ?

Czy foty obrabiacie na smart preview czy original photo?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Lightroom

Nie robie slubow ale... szybki procek to podstawa i5 najlepiej i7. Ram wiecej lepiej, minimum 8GB. Dyski... ssd na system i storage.

Sam ostatnio wymienilem raid0 skladajacy sie z 2×500GB seagate 7200.12 na 2x1TB 850 evo od samsunga. Niby lepiej ale szalu tez nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Warto spróbować tego:

https://www.youtube.com/watch?v=pz6ojYApSzI

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez gwphoto Zobacz posta
    Można coś z tym zrobić ?
    Inna możliwość to DPP w wersji 4.x. Jest szybkie toto (szybsze u mnie niż DxO) i z kolorami przyjemnie, jest DLO i Picture Style Editor.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 23-09-2017 o 18:25

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Często czytam o powolnym LR i zastanawiam się co robię źle, że nie udało mi się zauważyć żadnego zwalniania.

Czy ktoś biegły w LR mógłby mi wskazać co zrobić, żeby zobaczyć jakieś zamulenie? Może nie wykorzystuję jakichś możliwości LR?

Zdjęcia obrabiam po kolei, bez żadnych wsadów i wszystko odbywa się praktycznie natychmiastowo, nic nie irytuje. A computer mam daleki od dzisiejszej superrakiety.

Wprawdzie mam jednak trochę więcej niż 4GB które miał ten pomysłowy pan co doradza powyrzucać moduły. Jako amator, bawię się wszystkim , dużo drukuję, używam GPS i gdybym miał wyrzucać moduły to bym raczej wyrzucił Adobe. A na pewno najpierw bym dokupił RAM, chociaż w Macu to pewnie może być kłopot.

A więc - jak zobaczyć powolność w LR?
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    ...

A więc - jak zobaczyć powolność w LR?
    Ile RAW-ów masz w aktualnie otwartym folderze? Z jakiej puszki?

--- Kolejny post ---

maszynę mam w miarę ok. (o 4 tys zł - stacjonarny, windows). Jak patrze w procesy to LR pożera 90-95% zasobów procesora. Można coś z tym zrobić ?
    Ile masz RAM-u? Jaki procesor? Dyski SSD czy HDD? Jaka karta graficzna?
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta

Ile masz RAM-u? Jaki procesor? Dyski SSD czy HDD? Jaka karta graficzna?

16GB ramu; 3.0 GHz Intel i5. Rawy raczej na HDD a na SSD system i LR.

16GB ramu; 3.0 GHz Intel i5. Rawy raczej na HDD a na SSD system i LR.
    U mnie dokładnie tak samo jak wyżej. Z tym, że procesor w tej chwili na 2.67 GHz. Przedtem podkręcałem do 3.3 ale zaprzestałem, bo nie gra to wielkiej roli.

Rawy mam tylko na HDD. Cały mój zbiór zdjęć czyli całe dtzewo z rwami i jpegami ze wszystkich aparatów to ok 700 GB. W jednym folderze może być np. 600 -700 - 900 rawów. Jeśli jest więcej z jakiejś okazji to zwykle robię podfoldery, nie ze względu na LR, ale dla organizacji, bo więcej niż 1000 zdjęć dziennie raczej nie robię.

Puszka z największymi plikami to 6d.

A liczby Windows Experience Index z Win7 (skala 1.0 do 7.9) to:
    7.4-7.7-7.3-7.3-7.9. (Procesor, pamięć, GUI, grafika, dysk)
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 24-09-2017 o 00:35
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

U mnie dokładnie tak samo jak wyżej. Z tym, że procesor w tej chwili na 2.67 GHz. Przedtem podkręcałem do 3.3 ale zaprzestałem, bo nie gra to wielkiej roli.

Rawy mam tylko na HDD. Cały mój zbiór zdjęć czyli całe dtzewo z rwami i jpegami ze wszystkich aparatów to ok 700 GB. W jednym folderze może być np. 600 -700 - 900 rawów. Jeśli jest więcej z jakiejś okazji to zwykle robię podfoldery, nie ze względu na LR, ale dla organizacji, bo więcej niż 1000 zdjęć dziennie raczej nie robię.

Puszka z największymi plikami to 6d.

A liczby Windows Experience Index z Win7 (skala 1.0 do 7.9) to:
    7.4-7.7-7.3-7.3-7.9. (Procesor, pamięć, GUI, grafika, dysk)
    Jakoś wcale się nie dziwię, że LR płynnie działa. Natomiast trochę dziwne, że gwphoto narzeka - choć to dość indywidualna sprawa co kto nazywa płynna pracą a co cięciem
    Mam tylko 8 GB ramu index z Win7 to: 6.9-7.0-3.6-5.4-7.2 Gdy wyostrzenie, odszumienie mam na 0 i wyłączę korekcję obiektyw to LR 5.2 działa nawet dość płynnie z wyjątkiem powiększania do 100% na to muszę poczekać ze 2s, aż się obraz wyostrzy To się dzieje jak mam we wczytanym folderze tak 1,5 - 2 tyś zdjęć. Jeśli jest setka czy dwie to działa dużo lepiej.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Czy ktoś biegły w LR mógłby mi wskazać co zrobić, żeby zobaczyć jakieś zamulenie? Może nie wykorzystuję jakichś możliwości LR?
    Zrób na jednym zdjęciu kilkadziesiąt spot removal - powinno pomóc. Jeśli nawet wtedy nie zobaczysz zamulania, to przypadek beznadziejny - nic już nie pomoże.

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Zrób na jednym zdjęciu kilkadziesiąt spot removal - powinno pomóc. Jeśli nawet wtedy nie zobaczysz zamulania, to przypadek beznadziejny - nic już nie pomoże.
    Robiłem więcej niż kilkadziesiąt takich operacji, obrabiałem potwornie pryszczate twarze i usuwałem duże obszary przez wklejanie tła małymi kółeczkami, słupy, druty, kraty, węża z wodą z trawy, znikałem cale osoby. W LR. Nie jestem tolerancyjny dla mulenia w komputerze (nie używam prawie laptopów) i gdyby coś mnie irytowało, już bym dawno kupił jakiś superkomputer.

Misiem ? zdaje, że cóś musi nie grać w kąpiuterze. Może to jednak wina nowszych wersji LR,
    Z mojego doświadczenia firmy softwarowe updatują stopniowo - najpierw dorzucają ficzery bez żadnych prób optymizacji, a potem "polepszają wydajność" czyli performance. W ten sposób użytkownik cieszy się dłużej, niecierpliwie czeka na każdy update i jest wdzięczny za nieustające wysiłki firmy.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów