Strona 146 z 155 PierwszyPierwszy ... 4696136144145146147148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 451 do 1 460 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Witam,
    Czy komuś się udało zmusić LR do spożytkowania większej ilości wątków w procku? Budowanie podglądów 1:1 z kolekcji RAWów z 5Ds trwa mi już 2 dzień (2000+ zdjęć)...do wykorzystania w blaszaku 32 wątki a LR bierze z tego w porywach 3-5% z pamięcią lepiej bo łyknął sobie niecałe 20% (czyli 19GB). Nie spodziewałem się że tak nogami napisali LR, żeby jechał praktycznie na 1, maksymalnie 2 wątkach.

Pozdr,
    Koala

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Witam.
    Szukałem informacji dotyczących dysków ssd pod LR, ale jakoś wiele nie widzę, lub źle szukam.
    Chcę do blaszaka wrzucić LR na razie wersję testową aby potrenować jak się z tego korzysta bo widzę że jednak większośc tego używa. Dlatego też pomyślałem o przyspieszeniu działania kompa poprzez włożenie ssd.

Czy SSD GoodRam CX300 240GB będzie wystarczający?
    Jeśli temat już gdzieś jednak był poruszany to proszę o link.

Z góry dziękuję.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Wrzucenie dysku SSD ogólnie przyśpieszy działanie kompa, LR przyśpieszy też. Czy 240GB jest wystarczające to sam musisz sobie odpowiedzieć, dysk SSD działa tak, że im bardziej zapełniony tym wolniej działa - to zależy od modelu, ale na ogół przy mniej niż 10% wolnego, wydajność może spaść naprawdę istotnie.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    dysk SSD działa tak, że im bardziej zapełniony tym wolniej działa - to zależy od modelu, ale na ogół przy mniej niż 10% wolnego, wydajność może spaść naprawdę istotnie.
    Podaj źródło tej informacji.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

dysk SSD działa tak, że im bardziej zapełniony tym wolniej działa - to zależy od modelu, ale na ogół przy mniej niż 10% wolnego, wydajność może spaść naprawdę istotnie.
    to o czym piszesz to efekt zapelniania nosnika o relatywnie duzej jednostce alokacji. i w gre wchodza dwa aspekty:
    1. rozbijanie pojedynczego pliku na kilka rozrzuconych po nosniku blokow. to implikuje pozniej wieksza ilosc przeskokow po nosniku przy odczytywaniu pliku
    2. roznica miedzy teoretyczna przestrzenia zajeta na dysku, a faktyczna przestrzenia. jesli jednostka alokacji jest 4KB (standardowo dla partycji NTFS) to nawet jesli plik ma dwa slowa i zajmuje 20 bajtow (i tyle policzy np. Eksplorator Windows), to i tak zabiera on na dysku wlasnie te 4kB. wrzuc na dysk 2000 takich plikow i masz z glowy 8MB (w odroznieniu od 6kB). sa programy (gry), ktore takimi plikami paszkeca po dysku

to wszystko ma miejsce na kazdym nosniku, nie ma znaczenia czy to jest SSD czy HDD.

natomiast nieprawda jest, ze ten efekt jest intensywniejszy na SSD. jest dokladdnie odwrotnie. to wynika z powyzszego punktu 1: przepozycjonowanie wskaznika odczytu na nosniku SSD jest nieskonczenie szybsze od HDD, gdzie to sie odbywa mechanicznie. i wlasnie talerzowe dyski dostaja najbardziej wpiernicz od tego i to na nich mozna zauwazyc mocny spadek szybkosci jesli uzywa sie prawie pelnych woluminow. z tego wzgledu wlasnie dobrze kupic nieco wiekszy HDD niz sie potrzebuje. SSD nie robi to zadnej roznicy.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    to o czym piszesz to efekt zapelniania nosnika o relatywnie duzej jednostce alokacji. i w gre wchodza dwa aspekty:
    1. rozbijanie pojedynczego pliku na kilka rozrzuconych po nosniku blokow. to implikuje pozniej wieksza ilosc przeskokow po nosniku przy odczytywaniu pliku
    2. roznica miedzy teoretyczna przestrzenia zajeta na dysku, a faktyczna przestrzenia. jesli jednostka alokacji jest 4KB (standardowo dla partycji NTFS) to nawet jesli plik ma dwa slowa i zajmuje 20 bajtow (i tyle policzy np. Eksplorator Windows), to i tak zabiera on na dysku wlasnie te 4kB. wrzuc na dysk 2000 takich plikow i masz z glowy 8MB (w odroznieniu od 6kB). sa programy (gry), ktore takimi plikami paszkeca po dysku

to wszystko ma miejsce na kazdym nosniku, nie ma znaczenia czy to jest SSD czy HDD.

natomiast nieprawda jest, ze ten efekt jest intensywniejszy na SSD. jest dokladdnie odwrotnie. to wynika z powyzszego punktu 1: przepozycjonowanie wskaznika odczytu na nosniku SSD jest nieskonczenie szybsze od HDD, gdzie to sie odbywa mechanicznie. i wlasnie talerzowe dyski dostaja najbardziej wpiernicz od tego i to na nich mozna zauwazyc mocny spadek szybkosci jesli uzywa sie prawie pelnych woluminow. z tego wzgledu wlasnie dobrze kupic nieco wiekszy HDD niz sie potrzebuje. SSD nie robi to zadnej roznicy.
    Rzeczy o których piszesz dotyczą FileSystemu bardziej niż samego dysku i rzeczywiście bardziej objawiają się w HDD, punkt 1. SSD praktycznie nie dotyka.

Ale w przypadku dysku SSD chodzi o co innego o fizyczne bloki alokacji i Garbage Collection, który aby efektywnie działać musi mieć trochę wolnego miejsca.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Podaj źródło tej informacji.
    Jest mnóstwo testów pokazujących to, google szybko poda Ci przynajmniej kilka. W robocie robimy takie regularnie, aby zobaczyć ile można wyciągnąć z daanego dysku.
    Pierwszy lepszy link z googla:
    https://www.howtogeek.com/165542/why...-fill-them-up/

--- Kolejny post ---

I nie ma to nic wspólnego z systemem plików jaki jest założony, czy jest fragmentacja plików czy nie ma. Wręcz można zbadać przy jakim zapełnieniu dysk osiąga wydajność jaką chcemy i założyć sobie partycję o takim właśnie rozmiarze.
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 07-05-2017 o 16:57

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Panowie, dzięki, ale czy GOODRAM CX300 jest wart zakupu ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

choć tego goodrama nie znam, to myślę, że różnice pomiędzy konkretnymi modelami SSD są drobne w porównaniu do różnicy między HDD a SSD. Osobiście mam Samsunga i kilka Inteli wszystkie dają radę.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

I nie ma to nic wspólnego z systemem plików jaki jest założony, czy jest fragmentacja plików czy nie ma. Wręcz można zbadać przy jakim zapełnieniu dysk osiąga wydajność jaką chcemy i założyć sobie partycję o takim właśnie rozmiarze.
    no to wyglada na to, ze sprzedales mi nowy SSD no albo cache w LR zmniejsze, bo uzywam SSD jako nosnika na plik katalogu LR, miniaturki i cache... no i mi dojezdza do 100%...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Mam takie pytanie. LR5. Importuje RAWy, pokazuje się podgląd miniaturek zaszytych w plik, a LR zaczyna wywoływać je po swojemu. Jednak robi to tylko ze zdjęciami widocznymi na ekranie. Muszę co chwilę przewijać suwakiem kolejne fotki, aby LR zrobił podgląd wszystkich.
    Czy da się jakoś ustawić, aby Po imporcie LR wywołał sobie wszystkie zdjęcia? Ustawienie opcji Build Preview mam na minimum.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Strona 146 z 155 PierwszyPierwszy ... 4696136144145146147148 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów