Wersja do druku
To wrzucę parę świeżych portrecików do objeżdżania :P
1)
2)
3)
Robione 400D + 70-200 4L, w większości na ISO400 i f/4,0... Mam jeszcze jedno fajne, KIT'em zrobione, ale niestety facecik był zbyt enegriczny i się mazy zrobiły z jego twarzy...
allgsm.pl - przy oczach coś majstrowałeś w PS?
igi coś mi trójka nie pasuje, choć do końca sam nie wiem czemu, może przez brak kontaktu wzrokowego...
Allgsm, pomijając te białka :D to IMHO zbyt krótka ogniskowa do takich zbliżeń. Niestety, ale twarz jest mocno przerysowana, nie wygląda to dobrze. Sam jakiś czas temu zapłaciłem frycowe i miałem parę potencjalnie niezłych fotek do kosza z tego samego powodu. Od tej pory używam 50tki tylko do szerszych kadrów (i tam sprawdza się wyśmienicie).
Do takich ciasnych kadrów masz znacznie lepsze szkło, czyli 85-tkę oczywiście.
A odkupilem od znajomego 50-tke i musialem sie pobawic ;-) Pozatym 85 byla za dluga zeby zrobic to zdjecie.
Ten kolo to nie w PS-ie ,a odbite swiatlo od sciany ktora jest pomaranczowa ;-) Czasami fajnie to wychodzi ale tutaj chyba za blisko sciany bylismy.Cytat:
Oprócz tego albo przekombinowana kolorystyka albo źle dobrany podkład - przecież twarz Twojej żony wyszła czerwonopomarańczowa.
Tak lepiej ?
Trochę lepiej, ale w cieniach i tak za bardzo "wyłazi" pomarańczowy.
Coś złego dzieje się przy dolnym „uście” Ale to i tak nie ma znaczenia bo w oczach jest za wiele odbić. Do tego broda nieco za wysoko.
No i ja coś dodam
http://i296.photobucket.com/albums/m...o/IMG_1204.jpg
Więcej TUTAJ ;)
Opinie mile widziane.
W jakim celu jest ta czarna ramka?
Estetycznych, trochę przyzwyczajenie - ale można ją usunąć.
Jednak może jakieś uwagi co do tego W ramce?
Ja bym zrobił to zdjęcie odwrotnie. To znaczy aby osoba patrzyła w drugą stronę. Wtedy jasna twarz odcinała by się na tle zieleni a włosy na tle tego jasnego, chyba to niebo. I kadrowałbym trochę mniej centralnie zostawiając więcej miejsca przed oczyma.
A ja bym wykadrował*niżej, żeby było widać*ręce i brodę, a oko skoczyło do mocnego punktu. ;P
Lewe?
Uwagi mile widziane...
Generalnie to lekko podirytowana modelka nie służy za dobrze ujęciu...
prawym :P
Co wchodzę na CB to zaglądam do tego wątku, ślędze go chyba od początku i tak szczerze to ostatnio jedyne zdjęcia zgodne z tematem (czyli PORTRET) pokazał _IGI. Dlaczego? bo większość zdjęć tu prezentowanych to zdjęcia, głów, ciał, rąk, twarzy, włosów itp. a nie portret jako taki. Nie mówię, że są złe, ale bardziej przypominają mi zdjęcia katalogowe (że tak to ujmę nie chcąc być jednak źle zrozumianym) niż klasyczny portret, którego moim zdaniem jest powiedzenie czegoś o kimś, a nie tylko zrobienie zdjęcia, gdzie osoba będzie ładnie wyglądać jak szynka w katalogu TESCO. Ot to moje zdanie, z którym żyje już dłuższy czas, a dopiero zdjęcia _IGI(ego) nakłoniły mnie do wyrzucenia tego z siebie :-)
Nie neguje fashion i glamour, większość zdjęć tutaj prezentowanych właśnie jest tego typu, a nie jest portretem (tym co ja rozumiem jako portret). Moim zdaniem sztuka portretu jest o wiele trudniejsza niż to co tu jest prezentowane, dlatego, że nie podchodzimy do kogoś "przedmiotowo" (i znowu proszę o dobre zrozumienie) ale osobowo. W portrecie należy poznać osobę, powiedzieć coś o niej, a nie tylko przy jej użyciu stworzyć ładne zdjęcie. Dobre technicznie zdjęcie dobrze skomponowane jest w dzisiejszych czasach dość łatwe do wykonania, ale portret wymaga większej wiedzy niż tylko umiejętności dobrego wyboru ekspozycji czy odpowiedniego ułożenia ciała modelki. Portret dla mnie łączy się z poznaniem osoby, przekazaniem jej historii na zdjęciu, a to już takie łatwe nie jest i tak szczerze powiedziawszy to żadko komu się chce. Nie wierzycie mi? to zastanówcie się w jaki sposób podchodzicie do oceny prezentowanych tu prac.
Zgadzam sie w 100%
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dorzuce cos jeszcze ,umnie jej lewy policzek jest ok, ale moze u niektorych byc troche przepalony.
U mnie też jest ok :D najlepiej jak nie wisz czy masz przepały to lookaj na histogram albo sprawdzaj highlights'y w PS'ie ;P Mnie się podoba choć jakbym mial coś sie doszukiwać to na lewym ramieniu widać stanik lub koszulke :D to rooche nie pasuje ;D Śleiczne oczka ;)
na jej prawym policzku nie ladnie sie schodza cienie ze swiatlami.....allgsm ocenianie twoich zdjec w tym watku sprowadza sie do oceny nei zdjecia a obróbki :/ dlaczego nie zalozysz wreszcie wlasnego watku?
Witam i przedstawiam sie jako nowicjusz. Swieżo upieczony tatus, uwielbia ganiac za coreczka z aparatem ;)
Watek czytam od dawna, a jakże, i niedawno pomyslalem żeby wreszcie podzielic sie z Wami moimi próbami. Jedno zdjecie na poczatek:
Zdjecie po kilku kliknieciach w Lightroomie, w tym przekadrowanie. Mile widziane uwagi :) Kadr to cos, czego ciagle "nie czuje" i wiem doskonale, ze musze nad nim popracowac :(
RicoSuave szczerze mówiać, wg mnie jest to najlepszy portret w tym wątku :)
Rewelacja. Dawno nie widziałam takiej radości na zdjęciu.
mysle, ze nie jest poruszone a nie wyostrzone po zmniejszeniu ;)
allgsm ciezko mi ostatnio oceniac twoje prace bo jakoś...no nie wiemsa coraz lepsze technicznie ale tematycznie mdłe...no wybacz...widocznie mi sie juz opatrzyła twoja żona (mimo, że piękną kobietą jest). Jesli chodzi o zdjęcia z modelką to zdjecia tec hnicznie pewnie ok, sama sie nei znam za bardzo ale wygladaja na takie z doskoku a nie przemyslane.
Paenka, nie spodziewalem sie az takiego komplementu! Dzieki za cieple slowa :)
Zdjecie wprawdzie wyostrzylem troche w Lightroomie, ale wyeksportowalem do zmniejszonego Jpega, wiec nie wiem jak on to sobie zinterpretowal i czy wyostrzyl po zmniejszeniu, czy przed. Na przyszlosc faktycznie lepiej to zrobic samemu w fotoszopie.
Jakby ktos mial jeszcze uwagi co do kompozycji, swiatla, to bardzo chetnie poslucham :)
RicoSuave - mnie też się malec podoba. Super energia, ładny kadr, dobra barwa i ton dziecięcej skóry. Jedyne, co mogłoby być lepsze to tło (szarość i chropowatość trochę się kłóci z tematem).
No i podkreśliłbym trochę małemu oczy, poprawił fryzurę i domalował dolną trójkę, żeby był glamour. ;-) Żartuję (tak dla pewności). :D
tomdz - wszystko pieknie, tylko ze to dziewczynka!! :D
Ale spox, codziennie na ulicy jest mylona ;)
Dzieki za uwagi :)
dobre zdjecie, sliczna coreczka, tego nam trzeba bylo...mowie o usmiechu ;)
Autoportret
Autoportret - podobizna artysty wykonana przez niego samego
Sergiusz jesteś bardzo ładną kobietą?:)
miły portret lubię zamyślenie na zdjęciach
taka propozycja na szybko ale ja sie na obrobce nie znam
fotokor1- Nie ściemniasz? Popatrz mi w oczy
nie ściemniam naprawdę piekna, fotka też
To dlatego że wcisnąłem AUTO i program PORTRET dlatego Autoportret
:-D
blum coś ta twoja obróbka taka bardzo średnia. myślę że jedynie czego zdjęciu brak ricosuave'a to lekkie wyostrzenie i tyle i gmyranie przy tej fotce jest niewskazane.
PS cudne dziewczynka i bardzo dobre zdjęcie. kolorystyka piękna idealnie współgra z obiektem fotografii... niewinność, radość, anielskość
to napisalem przeciez ze sie nie znam ale osobiscie wole "bardziejsze" nasycenie i w sumie to nie obrobka tylko suwaki :> na wlosach widac kolor, jezyk teraz zywszy, zabki przez to fajniej sie komponuja a ze podskoczyly kolorki na policzkach i pod okiem oraz koszulka juz biala nie jest to inna bajka bo rowniez do zrobienia.. myslalem, ze wiadomo ;-)
idziesz w kierunku plastik - fantastic, niestety...