Co wchodzę na CB to zaglądam do tego wątku, ślędze go chyba od początku i tak szczerze to ostatnio jedyne zdjęcia zgodne z tematem (czyli PORTRET) pokazał _IGI. Dlaczego? bo większość zdjęć tu prezentowanych to zdjęcia, głów, ciał, rąk, twarzy, włosów itp. a nie portret jako taki. Nie mówię, że są złe, ale bardziej przypominają mi zdjęcia katalogowe (że tak to ujmę nie chcąc być jednak źle zrozumianym) niż klasyczny portret, którego moim zdaniem jest powiedzenie czegoś o kimś, a nie tylko zrobienie zdjęcia, gdzie osoba będzie ładnie wyglądać jak szynka w katalogu TESCO. Ot to moje zdanie, z którym żyje już dłuższy czas, a dopiero zdjęcia _IGI(ego) nakłoniły mnie do wyrzucenia tego z siebie :-)
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.
Nie neguje fashion i glamour, większość zdjęć tutaj prezentowanych właśnie jest tego typu, a nie jest portretem (tym co ja rozumiem jako portret). Moim zdaniem sztuka portretu jest o wiele trudniejsza niż to co tu jest prezentowane, dlatego, że nie podchodzimy do kogoś "przedmiotowo" (i znowu proszę o dobre zrozumienie) ale osobowo. W portrecie należy poznać osobę, powiedzieć coś o niej, a nie tylko przy jej użyciu stworzyć ładne zdjęcie. Dobre technicznie zdjęcie dobrze skomponowane jest w dzisiejszych czasach dość łatwe do wykonania, ale portret wymaga większej wiedzy niż tylko umiejętności dobrego wyboru ekspozycji czy odpowiedniego ułożenia ciała modelki. Portret dla mnie łączy się z poznaniem osoby, przekazaniem jej historii na zdjęciu, a to już takie łatwe nie jest i tak szczerze powiedziawszy to żadko komu się chce. Nie wierzycie mi? to zastanówcie się w jaki sposób podchodzicie do oceny prezentowanych tu prac.
Zgadzam sie w 100%
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dorzuce cos jeszcze ,umnie jej lewy policzek jest ok, ale moze u niektorych byc troche przepalony.
Ostatnio edytowane przez allgsm ; 23-09-2008 o 15:50 Powód: Automerged Doublepost
U mnie też jest oknajlepiej jak nie wisz czy masz przepały to lookaj na histogram albo sprawdzaj highlights'y w PS'ie ;P Mnie się podoba choć jakbym mial coś sie doszukiwać to na lewym ramieniu widać stanik lub koszulke
to rooche nie pasuje ;D Śleiczne oczka
![]()
na jej prawym policzku nie ladnie sie schodza cienie ze swiatlami.....allgsm ocenianie twoich zdjec w tym watku sprowadza sie do oceny nei zdjecia a obróbki :/ dlaczego nie zalozysz wreszcie wlasnego watku?
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Witam i przedstawiam sie jako nowicjusz. Swieżo upieczony tatus, uwielbia ganiac za coreczka z aparatem
Watek czytam od dawna, a jakże, i niedawno pomyslalem żeby wreszcie podzielic sie z Wami moimi próbami. Jedno zdjecie na poczatek:
Zdjecie po kilku kliknieciach w Lightroomie, w tym przekadrowanie. Mile widziane uwagiKadr to cos, czego ciagle "nie czuje" i wiem doskonale, ze musze nad nim popracowac
![]()