A tak, wydaje mi się, że widziałem ogłoszenie - dość konkretnie się skończył :)
Wersja do druku
Trzeba przyznac ze Nikon w puszkach bardzo szybko nadrobil straty.
I komentarz:
http://blog.nikonians.org/martin_joe...happening.html
Cena u nas ma oscylować w okolicach 9-10 kzł.
na wejscieu bedzie tanszy niz 5d. za rok tak 6-7k nawet ciekwa propozycja:) Jesli bedzie uszczelniony to nie wiem kto kupi d3.. no ale ja sie nie znam.
no chyba jak najbardziej. Efekty z D3 są dobrze znane, a to ta sama matryca z nieco obciętym softem sądząc po przeciekach.
tylko mi jeszcze powiedz kiedy było wejście 5D :mrgreen:imho nie stanieje. Pomiędzy D700 a D3 powinna być dużo mniejsza różnica niż pomiędzy D300 a D700. I o D3 bym się raczej nie bał, za to D300 może się przejechać - i dlatego cena nie może spaść.Cytat:
za rok tak 6-7k nawet ciekwa propozycja:)
Jeśli nowa piątka wyjdzie w podobnej cenie, to stanieje i to pewnie szybciej niż można by przypuszczać;)
jak widać nikon nie przejmuje się konkurencją canona tylko sam sobie robi międzypółkową konkurencję. 5D jest taniutki i czy ma to jakikolwiek wpływ na ceny lub dostępność taniej puszki FF w Nikonie :roll: :>
Na razie maja jedną puszkę FF i tłum chętnych na długo wyczekiwaną klatkę pełną pikseli. Amator d3 raczej nie kupi, d700 już szybciej, a kiedy rynek tych którzy_koniecznie_muszą_mieć_FF trochę się nasyci ceny zaczną spadać i pewnie 5d, 5dmk2, 3d czy 7d czy co tam w końcu będzie się do tego mocno przyczyni. Kto by uwierzył rok temu, że nowy 40d będzie można dostać za nieco ponad 2500zl?:) Ja na pewno nie:mrgreen:
Ja też nie ;) :mrgreen:.
Teraz pojawiły się nowe "rumory", że ma być nowe 70-200 i nowe 28-70. To pierwsze by miało sens - o ile mowa oczywiście o wesji bez IS-a (tej chyba nic nie brakuje ;)). Wiem że nikonowcy czekają na nowe wcielenie 80-200 z "normalnym" AF-em. Co do drugiego szkła to jakoś średnio widzę jego sens - chyba, że będzie to po prostu tania alternatywa dla 24-70. Taki kit ;).
No tak, D700... Sorry. :oops:
Ale proponuję nie oceniać body, którego jeszcze nie widziałeś na podstawie innych puszek. Nikon ma to do siebie, że w nawet niższym modelu potrafi zrobić coś lepszego pod względem obrazowania - np. D70 i D50...:-)
Za kilka dni wszystko się wyjaśni :grin:
Kolekcjoner, dalej nie rozumiem...:???: Że niby co ma być zmienione w tym obiektywie? Dołożą stabilizację? O to chodzi? Bo silnik już był - AF-S 80-200/2.8D, którego z kolei zastąpił 70-200VR...
Pozdrawiam
EDIT Kubaman: o shit, wielkie sorry!
zamiast zacytowac posta to go wyedytowałem przez przypadek. Nie jestem w stanie przywrócić całości poprzedniego tekstu :/
Czytaj uważnie - odniosłem się tylko do obrazowania, podając przykład z życia, gdzie procentowa różnica w cenie tamtych puszek była jeszcze większa.
Napisałem się i kupa: przepraszam, mechanicznie kliknąłem i zamiast w "cytuj" trafiłem w "edytuj".
czytam. w kontekście wątku. Lepsze obrazowanie ty wymyśliłeś, resztę mam ze specyfikacji i przemyconych folderów reklamowych. IMHO śmiechu warte - ten aparat, co zresztą ludzie piszą powszechnie w wątku na forum Nikona, to mały D3. Więc jakość obrazu znamy - a o to przecież się rozchodziło. Inaczej D3 pójdzie do lamusa.Cytat:
Zamieszczone przez Vadim
Właśnie tak czytam, i coś mi tutaj nie pasuje...:confused:
Ok., to jeszcze raz - co do tych puszek, odniosłem się do samego obrazowania, podając przykład z życia, gdzie procentowa różnica w cenie pomiędzy tamtymi puszkami była jeszcze większa :-)
Kolekcjoner, może nie jest tak źle z tą ślepotą, ale to już było...:lol:
Nikon produkował 80-200 w wersji z silnikiem - AF-S 80-200/2.8D ED. Robił wtedy równoczenie dwa podobne zoomy - jeden, wymieniany przez Ciebie, w czwartej wersji 80-200/2.8 bez napędu i tego AF-S. Potem wypuścił na rynek AF-S 70-200/2.8VR (zmieniony zakres, silnik SWM i stabilizacja), zaprzestając produkcji AF-S 80-200/2.8.
Stąd moje dopytywanie, co masz na myśli pisząc o "nowej" wersji 80-200, bo z silnikiem to już był...:grin:
I powiem szczerze, że wiele osób żałuje, że go nie ma, bo optycznie to był chyba najlepszy zoom Nikona w tym zakresie, cenowo bardzo konkurencyjny dla 70-200VR, bardzo rzadko spotykany na rynku wtórnym.
Pozdrawiam
silent wave motor SVM = USM
http://www.kenrockwell.com/nikon/80200afs.htm
Każdy z Was mówi o innym obiektywie - ciekawe, kiedy się połapiecie, o który chodzi innemu :mrgreen:
Kolekcjoner chciałby (jak i koledzy-żółtodzioby), żeby #4 wg KR dostał SVM, ale żeby nic więcej mu nie dodawano ani ujmowano. Chyba... :lol:
Coś ciężko ze zrozumieniem...:???:
AF-S 80-200/2.8 to nic innego, jak przytaczany przez Kolekcjonera 80-200/2.8 tylko że z silnikiem i poprawioną formułą optyczną. To był następca tego 80-200, ale po nim pojawił się następny. Z niezrozumiałych dla mnie względów, Nikon zaprzestał produkcji AF-S 80-200, pozostawiając tego bez silnika.
Jaśniej się nie da. :smile:
Pozdrawiam
tak, tak robią. Następcy D200 z niższej półki, pracujące na tej samej matrycy osiągaja lepsze efekty w pracy na jpg (D80, D40x) - to kwestia dopracowania softu.
Podobnie było z matrycą z D70 - w D50 (nizszy model) i D40 było lepiej. Późniejsze modele maja lepiej dopracowany soft i nie patrzy nikon na to z jakiej półki jest to body. Spodziewam się, że D700 będzie dawał lepsze zdjęcia niz D3.
80-200/2.8 było chyba w 7 wersjach optycznych/mechanicznych - był dwupierścieniowy, jednopierścieniowy, był z silnikiem - odpowiednikiem waszego USM - czyli wersja AF-S (tabliczka tego obiektywu na zdjęciu powyżej)
Niestety nikon się cofnął i zrezygnował z obiektywu z USM na rzecz śrubokręta! To niepojęte, ale tak było. Przyczyna to chyba wypuszczenie 70-200 AF-S VR. Spodziewano się chyba, że wewnętrzna konkurencja spowoduje nieduże zainteresowanie nowością więc nikon pomógł ludziom wybrać:( i wycofał wersje z silnikiem 80-200, a pozostawił wersję ze śrubokrętem.
Wersja 80-200/2.8 z AF-S jest bardzo poszukiwana na rynku wtórnym, w dodatku ten obiektyw jest pewnie lepszy na pełna klatkę bo ma na niej mniejsze winietowanie niż 70-200VR. Może przywrócą jego produkcję?
No właśnie o to mi (dokładniej temu co ten "rumor" podał) chodziło. Rzekomo ma być 70-200 z AF-S bez VR. Tyle że to oczywiście spekulacja i nie miejcie do mnie pretenji, że taka a nie inna ;). I znam ludzi użytkowników systemu N, którzy by przyjęli z ochotą takie szkiełko :).
Co do tego co pisali Vadim i Jacek_Z. Właściwie to piszemy o tym samym 8).
Cóż Canon się jakoś nie boi produkować równolegle czterech L-ek w tym zakresie. To już tylko ból głowy dla użytkowników co wybrać - zresztą jak widać po tym forum - nieustający.
Tak, tylko po moim dopytaniu zalinkowałeś 80-200/2.8 i to o nim pisałeś w kwestii wstawienia silnika, a nie o 70-200VR...
Dlatego pozwoliłem sobie nadmienić, że taki z silnikiem bez stabilizacji już był, tylko jakaś skośnooka łachudra zadecydowała o zakończeniu jego produkcji...:evil:
Pożyjemy, zobaczymy...:grin:
Pozdrawiam
Też mam nadzieję pomacać coś nowego w przyszłym tygodniu...:mrgreen:
Pozdrawiam
Jackowi_Z i Vadimowi chyba celowo się pamięć wyłączyła.
Nikon robił równocześnie AFS 80-200 i AF 80-200. AF-S został wycofany ponieważ był bardzo drogi w produkcji z racji posiadania jednocześnie pierścienia przysłon oraz silnika (do tej pry chyba tylko jeden zoom tego typu jest ciiągle produkowany czyli AF-S 17-35/2.8). AF-S został wycofany bo wchodził 70-200 VR, który jest konstrukcją nowszą, ze stabilizacją poza tym Nikon wychodził juz powoli z produkcji apartaów wymagających pierścienia przysłon (FM3A), wprowadził serie G obiektywów (czyli D + brak pierścienia przysłon).
Potem okazało się , że ponoć w całej historii zoomów 2.8 zakres (70)80-200 pierwsza wersja AF-S była najlepsza optycznie. Obiektywy AF-S 80-200 i AF 80-200 nie maja ze soba nic wspólnego, oprócz marki Nikon, światła i zakresu ogniskowych. Układ optyczny jest zupełnie inny. WIęc jeżlei ktoś pyta o nową wersję 80-200 z silnikiem, to chyba wiadomo o co chodzi, o odpowiednik obecnego VR tylko bez VR za 1,5K mniej, tym bardziej, że nowe puszki (wprawdzie niskie) maja brak napędu więc poczciwa 80-200 odpada.
espe, a może by tak najpierw poczytać to, co inni już napisali, zamiast smędzić o wyłączonej pamięci? Dokładnie poczytać...
Już*pisałem, że ten AF-S 80-200 miał zmienioną formułę optyczną. :-)
Ale to wcale nie oznacza, że nie był następcą zalinkowanej przez Kolekcjonera wersji 80-200/2.8D ED N. Był jak najbardziej, a pisanie przez Ciebie, że oprócz zakresu, światła i firmy nic ich nie łączy jest w stylu Braiana - "co nam dali Rzymianie?". To po pierwsze.
Po drugie kolego, zalinkowany 80-200 i przedstawiany jako kandydat do modyfikacji ma pierścień przysłon, więc wstawienie mu silnika zgodnie z postulatami pozbawi sensu część Twojej wypowiedzi.
Po trzecie - D o którym raczyłeś wspomnieć przy okazji odchodzenia od pierścienia przysłona na obiektywach nie ma z tym nic wspólnego. To chip umożliwiający pełną współpracę z lampami SB wyposażonymi w 3DMatrix i umożliwiający pomiar odległości od fotografowanego obiektu dla precyzyjniejszego naświetlania.
D było długo przed tym, zanim inna skośnooka łachudra wpadła na pomysł wykastrowania obiektywów z pierścienia przysłon i rozpoczęcia produkcji tych kastratów z wersji G
Pozdrawiam
No tak ... tylko ten cały potworny offtop, który powinien zostać przeniesiony na kompletnie inne, stosowne forum zapoczątkowałeś ty kolego, dokładnie ty kolego, ponieważ zamiast dokładnie, BARDZO DOKŁADNIE hihi poczytać to, co inni już napisali smędziłeś hihi, dokładnie SMĘDZIŁEŚ o jakimś d3x hihi
Nie muszę chyba także dodawać, że dla naszej braci tak dokładne rozważania o tym co 80-200 miał a czego i kiedy nie miał są kompletnie nieinteresujące
A ja z kolei nie przypominam sobie, żebym kogokolwiek upoważniał do decydowania za mnie o tym,
co i w jakim stopniu jest interesujące w sąsiednim systemie :twisted: :evil: :twisted:
PS
Poza tym jesteśmy - Ty i ja - tutaj takimi samymi gośćmi jak Koledzy Vadim i Jacek_Z, więc bym się - choćby z tego względu - tak nie sadził...
i racja także czujem :) się powściągnięty za wodze jednakowoż Vadim nie czytając o co lata wchodzi pierwszy z butami a na nieczytanie przez następnych interlokutorów reaguje srogim upomnieniem co do dokładnego czytania co jest trochę śmieszne w rzeczy samej i godnej napiętnowania jakoż sądzę :) co do szczegółów anatomicznych wersji 80-200 i owszem decydujcie sami azaliż to ciekawe dla nas jest ili nie ...
Po pierwsze kolego to gdybyś*nie wiedział, to jest to temat jak najbardziej do tego działu i tego wątku.
Po drugie jak Cię to nie interesuje, to nie czytaj. W odróżnieniu od Ciebie jest tutaj sporo osób chcących pogłebić swoją wiedzę i wymienić własnymi doświadczeniami na temat różnego sprzętu.
Po trzecie jeśli, poza SMĘDZENIEM nie masz nic rzeczowego w tych tematach do napisania, to daruj sobie takie wycieczki w moim kierunku.
Po czwarte nie wiem kogo uważasz za "naszą brać", bo to forum ogólnodostępne, od ponad dwudziestu lat użytkuję sprzęt Nikona, ale posiadam także 5D i kilka bdb. szkieł Canona.
Po piąte jak masz czkawkę i Ci się hiha, to wstrzymaj oddech na dwie minuty albo wciągnij łyżkę curku. To zasadniczo pomaga.
Pozdrawiam
Panowie - wyluzujcie - jest niedziela, ładna pogoda idźcie się przejść - niekoniecznie z aparatem ;):D.
Co do tego co pisał Vadim to ja widzę jedno, że system Nikona wymaga niezłych kwalifikacji i wiedzy żeby wiedzieć co gdzie i kiedy i do czego podłączyć ;):lol:. Canon przy tym to pestka :cool:.
Tu jeszcze na poprawienie humoru najnowsze graty od Nikona ;):D:
:lol: :lol: :lol: Dobre, zwłaszcza to drugie wymiata.
A patent mocowania szkła Canona w Nikonie z pierwszej fotki kupiłbym w ciemno. Niestety, tak się nie da...:(
Pozdrawiam
Vadim, co ma piernik do wiatraka?
czytaj uwaznie: napisałem G (D + brak pierścienia przysłon). Sorry jeśli nie rozumiesz. Był obiektywyz oznaczeniem D -od distance czyli info o odległości, potem wprowadzono obiektywy bez pierścienia przysłony oznaczone G, ale już nie dodano bez sensu D bo niedługo mielibysmy cały alfabet zostało G, które nie ma pieścienia przysłon ale ma info o odległości czyli dawne D.
Poza tym czytałem i odniosem wrażenie że próbujesz odowodnić, że ludzie czekaja na cos co już było, otóż nie było - AF-S 80-200 był najwyzsza półką tak jak Vr obecnie, 80-200 AF-D nigdy nie miał nastepcy choć był wcześniej modyfikowany- to jest obiektyw jednak z nieco innej półki niż vr czy wcześniejszy AF_S 80-200
proponuję skończyć wzajemne poszturchiwania. Niezależnie do tego kto ma rację lub jej nie ma. Pralnia czeka :D
To wygląda na dość wiarygodne:
D700: D3-Sensor, AF-Module but no phone/speaker, only 95% viewer, 200-6400ISO, 5FPS (8 with MB-D10), pop-up-flash (power 11), dust-removal on sensor, EN-EL3e, 1076g, fsync 1/250, 1/8000-30s, one CF-Slot, grid in viewer optional, virtual horizon, little less fast to D3. Compatible to WT-4.
SB900: 17-200mm (14mm) on FX. Reacts on DX/FX-effective focal length. Three illumination modes: standard, even, midconcentrated. Firmwareupdate via camera-CF. Overheat-deactivation. Reads and communicates gels to camera for WB. Handling by central turning wheel.
prices: D700 @ 2.599EUR, SB900 @ 500EUR
Jeśli ten D700 się sprawdzi to znowu canon na własne życzenie dostanie kopa w tyłek od konkurencji. Pewnie sobie myśleli że na wyprzedaży 5D się bardzo wzbogacą bo nie ma odpowiednika w innych systemach.
To oczywisty błąd bo gdyby był następca piątki to znalazło by się więcej chętnych do zmiany systemu na Canona a co się z tym wiąże zarobiliby na szkłach itd. Teraz nawet jak wypuszczą nowy model to użytkownicy systemu Nikona nie skuszą się na przesiadkę bo będzie D700.
Czy w Canonie ludzie od marketingu popełnili zbiorowe seppuku po premierze D3 i firma już nic nie robi? :lol:
mi ta sytuacja odpowiada bo czym później to konkurencja będzie mocniejsza
i cena będzie mniejsza