-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jestem pewien że w firmie która projektuje tak banalne sprzęty jak Canon siedzą sami upośledzeni i nie ogarniają tych wspaniałych funkcjonalności, które są wręcz niezbędne każdemu fotografowi na ziemii. :lol: ;).
a ja bym sie o to nie zakladal. to nie jest przypadek, ze smartfony staly sie hitem rynkowym dopiero wtedy, gdy amerykanskie firmy (Apple/Google) wziely sie za software do nich. miedzy Azjatami a przede wszystkim USA (ale i Europa) jest kulturowa przepasc w zakresie myslenia w kategoriach uzytkownika i funkcjonalnosci. Japonczycy beda do usr... smierci trzymali sie rozwiazan "inzynierskich" i jako gadzeciarze chetniej naucza sie jakiegos dziwnego rozwiazania technicznego, zamiast domagac od producenta rozwiazania wygodnego.
przyklady? moge mnozyc. pomysl chocby na jakim etapie zatrzymali sie Japonczycy mentalnie w kwestii wykorzystania zdjec wykonanych aparatem. albo Ci podpowiem: wyjac z aparatu film (karte pamieci) i co potem uzytkownik zrobi to juz nie ich broszka. jakie rozwiazanie jest sensowne? tzn. jak to dziala w normalnym swiecie: na lock-screenie mojego telefonu jest ikonka do aparatu i po wykonaniu sweetfoci moge ja od razu wrzucic do netu. dlatego ze iOS czy Android dotarly juz do XXI wieku, gdzie laby fotograficzne nie istnieja ;)
nie, nie wiem, czy w Canonie siedza wylacznie tacy debile, ktorzy nie wpadli na pomysl, ze takie same funkcjonalnosci moglyby sie sprawdzic w chocby amatorskich DSLR. byc moze nie. ale nieodmiennie od 15 lat nic sie nie zmienilo w tym zakresie w aparatach cyfrowych. ze skutkiem takim jaki znamy:
podkleje kolejny raz link do Thoma Hogana, bo on to fajnie opisuje:
http://www.dslrbodies.com/newsviews/...-taking-a.html
byc moze problemem nie jest brak umiejetnosci badz wyobrazni managerow Canona (czy kazdej innej firmy foto). ale skutek jest jaki jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Malo na forum postow o wygietych czy urwanych pinach ;)?
no a czy gdyby uszkodzenie karty SD uniemozliwialo jakiekolwiek dalsze wykonywanie zdjec aparatem, to takich postow o SD by nie bylo? wiecej?
-
Po prostu sobie przeczysz. Raz piszesz że nie umieją, innym że mentalność im nie pozwala. Do tego nie wciskajmy jeszcze kwestii kto, ile i dlaczego produkuje smartfonów bo to jest zupełnie inna bajka.
-
Też nie rozumiem tego wykresu.I sensu funcji share'wania zdjęć z aparatu. Rozumiem że pod akustyk.magma-net.pl są jotpegi z puszki i taka funkcjonalność ułatwiła by prowadzenie strony?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
byc moze problemem nie jest brak umiejetnosci badz wyobrazni managerow Canona (czy kazdej innej firmy foto). ale skutek jest jaki jest.
A jaki jest ten skutek? Że niby kompakty przestały sie sprzedawać dlatego, że nie dało się z nich wysyłać zdjec na fejzbuka?:D Przeciez to nieprawda.:roll:
To, że pojawiła sie taka klasa ludzi, którzy zasypują wszystkich wokół swoimi zdjęciami, jak również regularnymi emailami z linkami do różnych dowcipów i ciekawostek znalezionych w internecie, to nie znaczy, że tak beda nieuchronnie czynić wszyscy. Ja ciągle nie czuje potrzeby rozsyłania swoich zdjęć do wszystkich krewnych i znajomych. Jak czuje taka potrzebę to mam do tego właśnie telefon, a jeśli już dźwigam kilogramy sprzętu, to nie po to, żeby wysyłać z niego nieobrobione pstryki na które adresat rzuci okiem przez dwie sekundy po czym zostawi w tym emailu i nigdy do nich nie wróci.
Jakieś masowe "strumienie" zdjęć które niby każdy ma produkować i się nimi chojnie dzielić ze wszystkimi, to jest utopia i fantazja marketingowo-technologiczna. Kto będzie te strumienie odbierał i oglądał? Na mnie proszę nie liczyć. Tak samo, każdy może sobie robić bloga a nawet tuzin, tylko niech nie liczy na to, że pies z kulawą nogą go bedzie czytał.:roll:
-
Kompakty przestają się sprzedawać bo coraz więcej zdjęć ludzie robią komórkami. Poza tym mogą sobie odpalić grę wysłać smsa i przejrzeć internet. Trend będzie się nasilał. Dodatkowo tak jak pisze akustyk mogą sobie zdjęcie natychmiast wysłać do kogoś innego z telefonu czy na fejsa wrzucić. Dla mnie to zbędne bajery ale już się przyzwyczaiłem do tego, że jestem w mniejszości :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no a czy gdyby uszkodzenie karty SD uniemozliwialo jakiekolwiek dalsze wykonywanie zdjec aparatem, to takich postow o SD by nie bylo? wiecej?
Zaznaczylem tylko, ze w CF tez sie psuja czytniki, miewaja powyginane piny etc. Nie bronie SD ani CF poniewaz w mojej skromnej karierze padaly jedne jak i drugie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Zaznaczylem tylko, ze w CF tez sie psuja czytniki, miewaja powyginane piny etc. Nie bronie SD ani CF poniewaz w mojej skromnej karierze padaly jedne jak i drugie.
Moja również skromna kariera z kartami pamięci zaczęła się w roku chyba 2000, kiedy stałem się posiadaczem mojej pierwszej karty pamięci flash a mianowicie 4 Mb :lol: CF do Casio Cassipeia "pocket PC".
W ciagu nastepnych ~ 15 lat nabyłem tuziny kart CF, SD i MS różnych producentów do aparatów, kamer, mp3, radyj, tabletów, telefonów, gpsów, ramek do wyświetlania zdjęć, i co tam jeszcze. SanDisk zaczałem kupować dopiero od niedawna, bo teraz w sklepie z cegły zwykle nic innego nie ma.
Nigdy nie zepsułem ani jednej karty, a mam też takie z dyskiem w środku. Co jeszcze bardziej godne podziwu, o ile wiem, nigdy nie zgubiłem żadnej karty ani nie straciłem żadnych danych wskutek awarii karty pamięci. Ale też prawie nigdy nie nosiłem kart w kieszeniach a jeśli już, to nie gołe.
Zepsułem jeden czytnik SD w laptopie prawdopodobnie wskutek wepchnięcia karty na opak.
-
Co rusz pojawiają się kolejne doniesienia na temat lustrzanki EOS 5D Mark IV. Tym razem dowiadujemy się, że nowa "piątka" nie zostanie wyposażona w tryb wideo 4K. W aparacie ma znaleźć się matryca o rozdzielczości 28 Mpix z technologią Dual Pixel AF III. Sensor ma pracować w zakresie czułości ISO 100 - 204 800 (rozszerzalne do ISO 409 600) i będzie w stanie rejestrować do 12 kl/s w trybie zdjęć seryjnych.
Źródło: Optyczne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Co rusz pojawiają się kolejne doniesienia na temat lustrzanki EOS 5D Mark IV. Tym razem dowiadujemy się, że nowa "piątka" nie zostanie wyposażona w tryb wideo 4K. W aparacie ma znaleźć się matryca o rozdzielczości 28 Mpix z technologią Dual Pixel AF III. Sensor ma pracować w zakresie czułości ISO 100 - 204 800 (rozszerzalne do ISO 409 600) i będzie w stanie rejestrować do 12 kl/s w trybie zdjęć seryjnych.
To brzmi sensowniej, tym bardzie że będzie miał "brata" do filmowania.
Cały czas zastanawiam się, co musiałby mieć abym zamienił go za 5D3, samo 6Mpix więcej, szybsza seria i jeszcze wyższe ISO dla mnie nie jest wystarczające.
A z "drobiazgów" :
- wkurza mnie noszenie GP-E2, miło byłoby wbudowany GPS
- reakcja oprogramowania na IS (ON/OFF) (Av, P, AutoIso)
- wbudowany WiFi, zrzucanie zdjęć do sieci wewnętrznej w domu
jp
-
Niedługo nie będzie gdzie wyświetlać tych iso ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Niedługo nie będzie gdzie wyświetlać tych iso .
Kotlety przy F11 :lol:
Szkoda, że nie idą również w drugą stronę np analogowe ISO 50 w 5Ds (przy aktualnym szumie odczytu to bez różnicy, za kilka lat kto wie :p).
-
ISO 25 :) natywne ^^.
Dobrze miec dobry aparat w systemie, niestety nie korci mnie wydanie kolejnych $ na sprzet ktory na siebie nie zarabia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
ISO 25 natywne ^^.
Taki nagły przeskok na 25? Nie, to nie jest w stylu Canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Dobrze miec dobry aparat w systemie, niestety nie korci mnie wydanie kolejnych $ na sprzet ktory na siebie nie zarabia.
Księgowi Canona wymyślą coś, byś przestał jeść a zaoszczędzone pieniądze wydał na nowy aparat, który będzie skokiem technologicznym jak 650D -> 700D :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Księgowi Canona wymyślą coś, byś przestał jeść a zaoszczędzone pieniądze wydał na nowy aparat, który będzie skokiem technologicznym jak 650D -> 700D :lol:
Radioaktywne gumy ;), swiadomy user zna swoj sprzet i jego ograniczenia. Dodanie trybu panoramy czy auto iso mnie nie ruszaja.
W pierwszym przypadku aparat to nie komputer.
W drugim poprostu uzywam mozgu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jak ktoś trafnie pod niusem na optycznych napisał - raczej dadzą coś koło 8kl/sec, bo od paru lat o dwie klatki na sec. zwiększają 60D-70D, 7D-7D2, 5D2-5D3, 1D4-1DX...
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To brzmi sensowniej, tym bardzie że będzie miał "brata" do filmowania.
Cały czas zastanawiam się, co musiałby mieć abym zamienił go za 5D3, samo 6Mpix więcej, szybsza seria i jeszcze wyższe ISO dla mnie nie jest wystarczające.
A z "drobiazgów" :
- wkurza mnie noszenie GP-E2, miło byłoby wbudowany GPS
- reakcja oprogramowania na IS (ON/OFF) (Av, P, AutoIso)
- wbudowany WiFi, zrzucanie zdjęć do sieci wewnętrznej w domu
jp
Najbardziej brakuje mi korekty ekspozycji w trybie M i czasem wyraźniejszego, a raczej w ogóle widocznego potwierdzenia wybranego punktu ostrości w jasnym świetle bo "beep" w niektórych sytuacjach wskazany nie jest ;) ale suma-sumarum przyzwyczaiłem się...
Z podniety z pierwszych tyg. po zakupie wysokim ISO - zauważyłem że po dwóch latach przez większość czasu wykorzystuje realnie nie wyższe niż 3200-4000, a że na tych wartościach na jakość narzekać nie można - na razie styka...
ISO, isem wiadomo że jest ważne, w moim przypadku po przejściu z 30D mocny kop był, ale jeszcze większą różnicę i więcej zdjęć wykonałem z pomocą dobrego AFu niż wyższej czułości...
4K mnie nie interesuje, dual pixel także - bo nie filmuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Najbardziej brakuje mi korekty ekspozycji w trybie M
Że niby co? Przecież w trybie M korektę ekspozycji robi się Manualnie.
Ja też nie sądzę, żeby ta nowa piątka miala 12kl/s - zbyt mocno by konkurował z nowym 7DmkII i 1Dx - wprowadzanie reportersko szybkiej piątki mogłoby skutecznie ograniczyć sprzedaż tych 2 wymienionych puszek. Tak sobie myślę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Demonos
Tak ale taka korekcja jest "nietrwała" obrócisz się w inną stronę i światłomierz wskaże już inną wartość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
Tak ale taka korekcja jest "nietrwała" obrócisz się w inną stronę i światłomierz wskaże już inną wartość.
wlasnie dlatego to sie nazywa tryb Manualny, a nie automatyka. Manualny, czyli uzytkownik manualnie (tj. "recznie") dobiera parametry ekspozycji: czas, przyslone ale i ISO (dawniej to byla _stala_, przynajmniej na kazde 36 fot), a aparat jedynie odpowiada co jego swiatlomierz mysli na temat tych parametrow.
jesli dobrze rozumiem to to czego ci brakuje to tryb TAv, czyli mozliwosc zablokowania czasu, przyslony i kompensacji, a automatyczny dobor ISO. taki cos ma Pentax, w Canonie nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
wlasnie dlatego to sie nazywa tryb Manualny, a nie automatyka.
jesli dobrze rozumiem to to czego ci brakuje to tryb TAv, czyli mozliwosc zablokowania czasu, przyslony i kompensacji, a automatyczny dobor ISO. taki cos ma Pentax, w Canonie nie ma.
Hehe. Oczywiście, że Canon ma. W 7d2 :) I pewnie w następnych puszkach xd też będzie, ażebyście mogli wesprzeć finansowo naszą ulubioną firmę ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
I pewnie w następnych puszkach xd też będzie, ażebyście mogli wesprzeć finansowo naszą ulubioną firmę
Na kasę ode mnie niech nie liczą. Z mojego punktu widzenia jest to zupełnie zbędna funkcja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Demonos
chodzi o korekte ekspozycji w M ze wzgledu na autoiso.
tak sobie ktos wydumal , ze by mu sie przydalo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Demonos
Ja też nie sądzę, żeby ta nowa piątka miala 12kl/s - zbyt mocno by konkurował z nowym 7DmkII i 1Dx - wprowadzanie reportersko szybkiej piątki mogłoby skutecznie ograniczyć sprzedaż tych 2 wymienionych puszek. Tak sobie myślę.
Przy Auto ISO nie ma możliwości forsować w lewo lub prawo ekspozycji,... mój błąd nie napisałem wcześniej o auto...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Hehe. Oczywiście, że Canon ma. W 7d2 :) I pewnie w następnych puszkach xd też będzie, ażebyście mogli wesprzeć finansowo naszą ulubioną firmę ;)
ja sie zgadam z opinia Bechamota, ze to jest cos co trzeba sobie bardzo mocno wydumac.
osobiscie rzadko co mnie tak wk* jak automatyka ISO. Fuji X-E1 mi to nieproszone robi, jesli zapomne wylaczyc Auto ISO i rusze kolkiem do ustawienia czasu. bardzo bym chcial miec wtedy automatyczne wylaczanie AutoISO ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Przy Auto ISO nie ma możliwości forsować w lewo lub prawo ekspozycji,... mój błąd nie napisałem o ISO wcześniej.
zgadza sie. to by wymagalo ustawienia trzech parametrow ekspozycji za pomoca dwoch pokretel aparatu. w Rebelach jest rozwiazane 2-w-1, do takiego 3-w-2 Canon by pewnie musial dorobic knefel kompensacji ekspozycji Av +/-.
a czy przypadkiem nie da sie jakos przycisku * przeprogramowac na kompensacje ekspozycji???
-
No tak, np. przy ustawieniu na tylnym - przysłony, góra - migawka, trzeciego brakuje do korekty ;) lub jak piszesz przycisku AV jak w xxxD
-
Zamiast dywagować, czemu nie sprawdzicie jak to jest zrobione w 7d2? Ogólnie bardzo przydatna opcja dla tych, którzy na zrobienie poprawnie naświetlonego ujęcia mają ułamek sekundy. Jak każda automatyka.
-
A jak to jest tam zrobione? pewnie tym "dzyndzlem" pod łechtaczką...
-
Dzyndzlem albo SET. Plus górne kółko.
--- Kolejny post ---
Swoją drogą osobne kółko do korekty ekspozycji w EOS M3 aż prosi się o podobne rozwiązanie. A może już jest? (nie sprawdzałem).
-
Set jednocześnie z górnym kółkiem to tak średnio wygodnie, ale lepsze to niż nic.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Niech przynajmniej dodadza AF rodem z 7D z wiekszym pokryciem kadru (szerzej rozstawione punkty).
-
MZ za szybko wydają nowe puszki, progres w większości modeli niewielki, ceny coraz to wyższe, a używanych modeli niższe, ale taki mamy "globalny" klimat...
-
Mój typ na 5dIV:
-24-28Mpix z DR 15 EV
-AF taki jak jest ale środkowe -3EV
-DualPixel
-Video 60FPS FHD.
-Może wifi wbudowane.
-Korekta w trybie M i może dowolnie konfigurowalne autoiso.
Więcej nowości nie przewiduje, jakby wszystkie powyższe dali to i tak już przewyższą moje "oczekiwania" ;)
-
Jak na razie uważam DualPixel za największy niewypał Canona ;) Rzeczywiście premiera 5d4 będzie prawdziwym testem dla tego rozwiązania.
Dotychczas uważałem za taki niewypał optykę dyfrakcyjną. Po ładnych paru latach Canonowi udało się w miarę na prostą wyprowadzić tę optykę. Chociaż to i tak na razie tylko jeden obiektyw... Niemniej w przypadku elektroniki (DualPixel) czas biegnie znacznie szybciej niż w przypadku optyki...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Więcej nowości nie przewiduje, jakby wszystkie powyższe dali to i tak już przewyższą moje "oczekiwania"
Nie dadzą nawet połowy a cena i tak przewyższy twoje oczekiwania 8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Mój typ na 5dIV:
-24-28Mpix z DR 15 EV
Całkiem prawdopodobne ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
-AF taki jak jest ale środkowe -3EV
Mniej więcej ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
-DualPixel
Moim zdaniem DP pójdzie do kosza. W każdym razie w 5d4 go nie będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
-Video 60FPS FHD.
Pewnie tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
-Może wifi wbudowane.
Nie na tej półce. Tutaj trzeba zapłacić oddzielnie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
-Korekta w trybie M i może dowolnie konfigurowalne autoiso.
To na pewno. Nic nie kosztuje, implementacja jest już gotowa (7d2).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nie na tej półce. Tutaj trzeba zapłacić oddzielnie ;)
realnie?
jesli z tego Wifi ma wynikac tyle samo co w 6D, czyli raptem zenujace zastapienie kabelka USB bezprzewodowym polaczeniem z komorka/PC, to ja nie uronie ani jednej lzy... zwlaszcza, jesli nie placi sie za ten zenujacy ficzer oslabieniem konstrukcji obudowy...
ale gdyby Canon sie nagle obudzil i zauwazyl, ze mamy XXI wiek i podlaczenie aparatu do sieci jednak daje jakies nowe mozliwosci.... to niech mnie ktos obudzi ;) z checia przekonam sie co spartolili ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
realnie?
jesli z tego Wifi ma wynikac tyle samo co w 6D, czyli raptem zenujace zastapienie kabelka USB bezprzewodowym polaczeniem z komorka/PC, to ja nie uronie ani jednej lzy... zwlaszcza, jesli nie placi sie za ten zenujacy ficzer oslabieniem konstrukcji obudowy...
ale gdyby Canon sie nagle obudzil i zauwazyl, ze mamy XXI wiek i podlaczenie aparatu do sieci jednak daje jakies nowe mozliwosci.... to niech mnie ktos obudzi ;) z checia przekonam sie co spartolili ;)
W tym aspekcie prawie na pewno nic się nie zmieni. Może będą jakieś drobne ulepszenia, ale nie zmiana filozofii. Być może też "szybszy" standard, co zaowocowałoby pewną poprawą funkcjonalności - minimalnie lepsze odświeżanie na zdalnym ekranie i przede wszystkim znacznie krótsze czasy transferu plików. Ta ostatnia możliwość nawet dobrze komponuje się z Wi-Fi w postaci gripa, bo będzie bardziej prądożerna.
P.S. Czy Twoim zdaniem Fuji ma to lepiej rozwiązane? Nie zdziwię się jeśli nie. Branża foto nie ma pojęcia o tych rzeczach i jeśli drążą temat sami zamiast wziąć kogoś z zewnątrz, to podejrzewam, że efekty wszędzie są podobne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
P.S. Czy Twoim zdaniem Fuji ma to lepiej rozwiązane?
nie wiem. w XE1 nie ma wifi, co do innych modeli sie nie wypowiem, nie testowalem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nie zdziwię się jeśli nie. Branża foto nie ma pojęcia o tych rzeczach i jeśli drążą temat sami zamiast wziąć kogoś z zewnątrz, to podejrzewam, że efekty wszędzie są podobne.
mam dokladnie takie same spostrzezenie ;) i mi rece opadaja...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
To nie mi brakuje tylko użytkownikowi PoulN
-
Spekulacje i plotki
Wątek spekulacyjny zamknięty, a temat wiecznie aktualny i żywy (jak wódz rewolucji) - można podłączyć do starego :) wątku
ponoć 1DX II ma mieć przeogromny, ba prawie największy na świecie DR
Will the Canon 1D X Mark II Offer the Best DSLR Sensor Ever Made? - DIY Photography
ci co przez ostatnie wieki czekali na "massive improvement" może się doczekają, jeszcze parę miesięcy lub lat i zejdzie kolejno do FF i XXD i Rebeli i zapanuje stan całkowitej szczęśliwości, ale zanim zapanuje to wszyscy będą w duchu narzekać że muszą zmienić korpus - szykujcie kasę bo idzie nowe i trzeba kupić po raz drugi to co już kupiłeś :mrgreen:.
-
Odp: Spekulacje i plotki
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Wątek spekulacyjny zamknięty, a temat wiecznie aktualny i żywy (jak wódz rewolucji) - można podłączyć do starego :) wątku
jak to zamkniety?
u mnie nie byl (i nie jest), przekleilem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
jak to zamkniety?
u mnie nie byl (i nie jest), przekleilem
dzięki, patrzyłem na ten z numerem II co wszystko wyjaśnia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ponoć 1DX II ma mieć przeogromny, ba prawie największy na świecie DR.
Aby mieć sensor z największym na świecie DR, Canon musi kupić jakiś "niezależny portal testujący" jako alternatywny dla DxO ;)
Obawiam się również, że skala rozczarowania będzie niemała. Ludzie popatrzą i powiedzą: no dobrze jest ten DR większy o 2EV no i co z tym zrobić (ja tak powiem na pewno :oops: ).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Aby mieć sensor z największym na świecie DR, Canon musi kupić jakiś "niezależny portal testujący" jako alternatywny dla DxO ;)
Obawiam się również, że skala rozczarowania będzie niemała. Ludzie popatrzą i powiedzą: no dobrze jest ten DR większy o 2EV no i co z tym zrobić (ja tak powiem na pewno :oops: ).
ja tam wiem co się z takim DR robi :mrgreen:, ale to nie oznacza że polecę do sklepu i kupię na ten tychmiast cudowny nowy aparat od naszej ukochanej firmy:) - mi osobiście DR z 6d właściwie wystarcza i ja właściwie lubię ciemne cienie :mrgrren: - "właściwie" to słowo klucz
-
Za moment oczekiwana nowa 50/1.8 STM:
Bez stabilizacji, ale za to na pełną klatkę (EF) ;)
W porównaniu do np. naleśników, to wzornictwo i materiały wydają się bardziej budżetowe. Szykuje się godny następca 50/1.8 II ;)
Ciekawe jaki napęd STM czy wolny i głośny jak w naleśnikach czy szybki i cichy jak w pozostałych szkłach...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Za moment oczekiwana nowa 50/1.8 STM:
http://digicame-info.com/picture/can...f18stm_002.jpg
Bez stabilizacji, ale za to na pełną klatkę (EF) ;)
W porównaniu do np. naleśników, to wzornictwo i materiały wydają się bardziej budżetowe. Szykuje się godny następca 50/1.8 II ;)
Ciekawe jaki napęd STM czy wolny i głośny jak w naleśnikach czy szybki i cichy jak w pozostałych szkłach...
metalowy bagnet :mrgreen: będzie budżetowo - 1200zł na dzień dobry albo lepiej
-
Ponoć $200 czyli u nas pewnie 899 na dzień dobry ;)
--- Kolejny post ---
Prawdę mówiąc, to trochę mi się podejrzane to zdjęcie wydaje, ale zobaczymy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
W ktorym wolny i głośny, bo chyba nie 40mm
https://www.youtube.com/watch?v=LjDMNeIDScg
https://www.youtube.com/watch?v=QfGhXwgYN_g
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Tak, miałem na myśli 40mm. Porównuję do 55-250 STM. W tym ostatnim napęd AF nie wydaje praktycznie żadnych dźwięków, a na pewno jest cichszy od każdego napędu USM.