-
Odp: Wątek motoryzacyjny czyli o wszystkim co związane z czterema kółkami ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Świetny dostawczak,ale ten sprzed kilkunastu lat z dieslem wtrysk bezposredni 2,5 ,żadnych świec żarowych ,start błyskawiczny przy -30 st C ..
Z tym ostatnim to nie ma lekko, jak kupisz chrzczone paliwo to kicha :(. Ja sobie radzę tak że mam grzałki ale jak zamarznie w przewodzie albo w filtrze to jest przerąbane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
jak kupisz chrzczone paliwo to kicha . Ja sobie radzę tak że mam grzałki ale jak zamarznie w przewodzie albo w filtrze to jest przerąbane.
Musisz mieć notorycznego pecha.
Od lat nie miałem w dieslu problemu z paliwem.Parafina może zatkać filtr ,ale IMHO
to bajka przeszłości.Poza tym w nowszych autach filtry paliwa sa podgrzewane, a w najgorszym przypadku montowane w pobliżu
silnika.Poza tym trzeba by co najmniej MINUS DWADZIESCIA aby takie rzeczy się działy ;) .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Nikt nie żyje tak długo ,aby przejechać milion mil :D .
No ja już pewnie blisko pół miliona, a nie jeżdżę zawodowo tylko prywatnie, czyli do pracy do sklepu i na wakacje. A jeszcze się nie poddałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Dlaczego niby minęły? Z powodu ceny paliwa? Gdzie minęły to minęły. Dla mnie nigdy nie był to żaden czynnik. Zdarzało mi się jechać blisko 100 mil i z powtotem żeby zrobić zdjęcie zachodu słońca i wrócić. Teraz płacę 50 centów za litr.
Nie wierzę, że w Polsce przeciętny kierowca robi ponad 20 000 km. Chyba liczac jakichś "commis voyageurs". Ja dojeżdzam codziennie do pracy 35 km i jeżdżę na wakacje kilka tysięcy mil w jedna stronę, dzieci wszędzie trzeba dowozić, bo żadnej publicznej komunikacji nie ma w ogóle i to daje mniej więcej przeciętne mile dla USA. W Polsce nie ma się nawet gdzie rozpędzić....:p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Dostawcze,lizingowane i flotowe są katowane i
nawet gdyby mogły wytrzymać wieksze przebiegi to i tak nie ma takiej potrzeby.
Duże przebiegi=duże koszty paliwa ,a każdy chce zaoszczędzić.
Przepraszam najmocniej, ale znów muszę zburzyć Twój światopogląd.;)
To tak nie robi. Duże przebiegi = duże koszty - owszem. Każdy chce zaoszczędzić - jak najbardziej.
Ale nie te dwa założenia razem. One się gryzą.
Flota zarabia, gdy koła są w ruchu. Wiadomo, że nie kręcą się za darmo. To są nieuniknione koszty floty. Koszty zakupu, paliwa, serwisu itd. Jeśli flota miałaby stać z racji oszczędności na paliwie, to oznacza, że powinna być zlikwidowana, albo raczej nie powinno jej się w ogóle tworzyć. Każdy pojazd komercyjny jest po to, aby jeździł i przynosił dochód.
Twierdzenie, jak powyżej jest więc z gruntu fałszywe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Musisz mieć notorycznego pecha.
Od lat nie miałem w dieslu problemu z paliwem.Parafina może zatkać filtr ,ale IMHO
to bajka przeszłości.Poza tym w nowszych autach filtry paliwa sa podgrzewane, a w najgorszym przypadku montowane w pobliżu
silnika.Poza tym trzeba by co najmniej MINUS DWADZIESCIA aby takie rzeczy się działy ;) .
Tu u nas widocznie ten "pech" prześladuje nie tylko mnie, bo ostatnio jak było dwadzieścia to u połowy znajomych diesle stały ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tu u nas widocznie ten "pech" prześladuje nie tylko mnie
Być może pod Tatrami ;HEJ :D , jest inaczej niż na nizinie szczecińskiej.
W takim razie współczuję i przeszedłbym na benzynę .
-
Tak już widzę jak moje Osły jeżdżą na benzynie :lol:.
-
U mnie, jak jest poniżej minus 10, do trucka leję zawsze na sprawdzonych stacjach, bo z paliwem też bywa różnie. Do tego zawsze uszlachetniacz paliwa na bazie nafty. Jak poniżej minus 20, po prostu nie wyłączam silnika, czasem tydzień.
Ale jeszcze nigdy nie stałem z powodu zamarzniętego paliwa. Na pustkowiach może to oznaczać śmierć.
Jeszcze jedna zasada - nigdy mniej, jak pół zbiornika paliwa przy mrozach.
-
No nie wiem, czy Tatry są potrzebne na takie eksperymenty. Mieszkam na Kaszubach i - mimo że mam nowoczesny samochód lepszej klasy - to pewnego roku filtr paliwa poległ. W serwisie odczytali z komputera, że w nocy było -29 stopni. Jest taki pomarańczowy płyn, który wlewa się do baku i to poprawia zachowanie w zimie.
Panie Kolego - 20 000 km prywatnie to żaden wyczyn. Dojeżdżałem do pracy 55 km w jedną stronę + jakieś wyjazdy na wakacje oraz po zakupy i spokojnie kręciłem 35 000 rocznie. Ale byłem wtedy w okresie przełomowym mojego życia i miałem bardzo ekonomicznego i wyjątkowo wygodnego - jak na tę półkę - suzuki swifta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Nie wierzę, że w Polsce przeciętny kierowca robi ponad 20 000 km. Chyba liczac jakichś "commis voyageurs". Ja dojeżdzam codziennie do pracy 35 km i jeżdżę na wakacje kilka tysięcy mil w jedna stronę, dzieci wszędzie trzeba dowozić, bo żadnej publicznej komunikacji nie ma w ogóle i to daje mniej więcej przeciętne mile dla USA. W Polsce nie ma się nawet gdzie rozpędzić....:p
To herezje jakieś są. Ja jeżdżę naprawdę mało, na pewno grubo poniżej przeciętnej. Do pracy mam jakieś 10 km, czasem jakiś wyjazd do teściów (100 km w jedną stronę), ogólnie chyba dłuższych tras niż 400-500 km nie robiłem.
A średnia roczna wychodzi mi w granicach 13-15 tysięcy km...
O cenie paliwa wolę nie wspominać, choć ostatnio jakby trochę spadła :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
To herezje jakieś są. Ja jeżdżę naprawdę mało, na pewno grubo poniżej przeciętnej. Do pracy mam jakieś 10 km, czasem jakiś wyjazd do teściów (100 km w jedną stronę), ogólnie chyba dłuższych tras niż 400-500 km nie robiłem.
A średnia roczna wychodzi mi w granicach 13-15 tysięcy km...
O cenie paliwa wolę nie wspominać, choć ostatnio jakby trochę spadła :-)
No i wszystko się zgadza, poza przeświadczeniem, że jesteś poniżej polskiej przeciętnej. Jesteś właśnie przeciętny, albo trochę ponad.
Mam kilka linków z miarodajnych źródeł, nie z anegdot, że Niemcy jeżdża przeciętnie 15 000 km, a Polacy nieco mniej.
Ludzie, co jeżdża bardzo mało i oszczędnie, niezbyt podjarani motoryzacja, większość kobiet, używajacy samochodu jako po prostu środka lokomocji kiedy trzeba, nie udzielaja się intensywnie na forach internetowych. Przeciętna bywalców forów samochodowych jest na pewno większa niż 20 000 km.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Flota zarabia, gdy koła są w ruchu. Wiadomo, że nie kręcą się za darmo. To są nieuniknione koszty floty.
A co mnie obchodzą problemy floty ? a szczególnie zagranicznej firmy w Polsce( bo polskich flot to raczej mało jest)
A co Kowalskiego obchodzą problemy floty ?
Co mnie obchodzą koszty amerykanina czy niemca?
NIC !
Każdy właściciel auta ma nieuniknione koszty ,a nie tylko floty nad którymi się rozczulasz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Panie Kolego - 20 000 km prywatnie to żaden wyczyn. Dojeżdżałem do pracy 55 km w jedną stronę + jakieś wyjazdy na wakacje oraz po zakupy i spokojnie kręciłem 35 000 rocznie. Ale byłem wtedy w okresie przełomowym mojego życia i miałem bardzo ekonomicznego i wyjątkowo wygodnego - jak na tę półkę - suzuki swifta.
No chyba, że nie wyczyn. Każdy pizza boy może zrobić 3 razy tyle. A jeżdża prywatnymi samochodami. I każdy męt co jeździ na stację benzynowa kilka razy dziennie po fajki, po cukierki, po hot doga, po gumę, po flaszkę piwa, do kumpla, z kumplem na piwo, po drugiego kumpla, kupić więcej piwa, fajki się skończyły... :lol: sa tacy.
Wyczyn to jest mieć samochód i zrobić tylko 5 000 km rocznie używajac publicznej komunikacji jeżeli jest i ma sens. Tym by się można pochwalić.
A srednia krajowa to już co innego i nie jest coś, co łatwo ocenić na podstawie siebie samego i znajomych.
-
Tak na marginesie to to co wyżej kolega napisał zainspirowało mnie do takich przemyśleń ;).
Patrząc na przebieg z pozycji kupującego używkę sprawa wygląda dosyć interesująco. Najważniejsze są tu zdolności parapsychiczne :lol:. Bo jak inaczej dowiedzieć się kto i o ile (i ile razy :lol:) przekręcił licznik oraz jak dany przebieg był robiony zarówno od strony technicznej (czyli krótko jak dbasz tak masz) i od strony stylu jazdy. Zupełnie czym innym jest przecież czy ktoś jeździł tylko po mieście i to na krótkich dystansach, a zupełnie co innego jak robił trasy po tysiąc i więcej kilometrów. I tu nasuwa się niestety smutna konkluzja - kupowanie używanego auta to niestety straszna loteria.
Mój znajomy kupił ostatnio auto z przebiegiem tylko 56 tyś i niestety okazało się kompletną miną. Niby z polecenia, pierwszy właściciel - w teorii wszystko super a realnie to dokłada do niego bez ustanku. Auto chyba właśnie z tych tłuczonych po "papierosy do kiosku" :(.
-
56 tyś to właściwie nowe auto :) Ewidentnie trafił na jakiś przekręt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
A co mnie obchodzą problemy floty ? a szczególnie zagranicznej firmy w Polsce( bo polskich flot to raczej mało jest)
A co Kowalskiego obchodzą problemy floty ?
Co mnie obchodzą koszty amerykanina czy niemca?
NIC !
Nie bardzo wiem, o czym mówisz. Może skup się na temacie.
O pojazdach flotowych sam kolego zacząłeś i był to w zasadzie dobry przykład do omówienia właściwego problemu. Teraz mi tu wyjeżdżasz z jakąś zagranicą.:roll:
Z drugiej strony ciągnąć temat, który rozmówcy nie interesuje, to trochę bez sensu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No i wszystko się zgadza, poza przeświadczeniem, że jesteś poniżej polskiej przeciętnej. Jesteś właśnie przeciętny, albo trochę ponad.
Mam kilka linków z miarodajnych źródeł, nie z anegdot, że Niemcy jeżdża przeciętnie 15 000 km, a Polacy nieco mniej.
To co piszesz nie trzyma się kupy, inaczej mielibyśmy na rynku zalew dziesięcioletnich samochodów z przebiegiem poniżej 150 tysięcy, a tymczasem ciężko kupić coś poniżej 200 tysięcy realnego przebiegu (bo kręcone to przecież wszystkie tyle mają :mrgreen:).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
56 tyś to właściwie nowe auto :) Ewidentnie trafił na jakiś przekręt.
Raczej nie. Jeździła tym żona znajomego do pracy (3 km), chyba nawet nigdy temperatury nie chwycił ;). Do tego pieron wie jak było z wymianą płynów ustrojowych itd. O ile mi wiadomo to przebieg jest prawdziwy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
To co piszesz nie trzyma się kupy, inaczej mielibyśmy na rynku zalew dziesięcioletnich samochodów z przebiegiem poniżej 150 tysięcy, a tymczasem ciężko kupić coś poniżej 200 tysięcy realnego przebiegu (bo kręcone to przecież wszystkie tyle mają :mrgreen:).
Co ciekawe piętnastoletnie też mają tyle samo :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
To co piszesz nie trzyma się kupy, inaczej mielibyśmy na rynku zalew dziesięcioletnich samochodów z przebiegiem poniżej 150 tysięcy
Wschodnia stronia Niemiec podobna jest do zachodniej Polski.
Mało ludzi,mało przemysłu.Bywam w celach rekreacyjno-rowerowych( bo bezpiecznie,np okolice Penkun) do granicy mam blisko.
Miasteczka i wioski niemieckie są pełne wieloletnich,zadbanych aut i wierzę,że w tym rejonie wiekszość aut robi niewielkie przebiegi,
np po paliwo i zakupy do Polski. Samochody z części zachodniej nadrabiają te przebiegi.
A u nas:
średnie roczne przebiegi sa zapewne małe.Zgodzę się ,że mogą być grubo poniżej 15 kkm(osobowe,prywatne).
Nie mamy potrzeby jeżdżenia dziesiatków kilometrów za jaka pierdołą.
Kupujemy ja przez internet z dostawą pod drzwi.
10 lat temu robiłem w sprawach prywatnych 30 kkm,teraz poniżej 20 kkm.
Nie tylko nie muszę(pomiajam sprawy wypoczynku i rekreacji) ,ale i nie chcę
przemieszczać się w tłumie nierozgarniętych współużytkowników dróg(każdy dopisze sobie zestaw tego co go irytuje w ruchu drogowym) .
-
Znam kolejność kłamstw... i na końcu statystyka.
Ale od lat są znane normy "średnich" przebiegów samochodów podzielone na klasy wg pojemności silników.
Tak wyglądały normatywne przebiegi wg Eurotax w 11/2014. Nie mam nowego katalogu drukowanego, bo korzystam z programów.
Każdy samochód w tej tabeli jest z miesiąca maja danego roku rejestracji. Czyli samochód z 2014 "jest stary" tylko 6 miesięcy.
-
Z tego zestawienia wynika ,że auta 10 letnie 2004-2014 przejeżdzały ŚREDNIO
150,500 km czyli 15 kkm /rok ?
-
15 000 km rocznie właśnie robię autem, zresztą znajomemu też wyskoczyło pod koniec 2014 roku 14 000 tysięcy.
-
Fajny wątek, ale trochę suchy. Zdjęć brakuje jakby...
To dla urozmaicenia:
A tu dobrze widać, co kogo interesuje. Tak naprawdę.;)
-
To i ja się dołączę. Zaczynałem od malucha był super jak każdy wiadomo, potem astra 1 z 99r 1,6 16V - do dziś jeździ nią moja siostra, potem było octavia 1,9tdi-110km - dziś ma 360 000km i poza turbiną i eksploatacyjnymi gratami to nic się nie sypie, kupiona jako nowa (moja mama jeździ), w międzyczasie w pracy jeździłem dostawczakami - transporter t3 1,6d - muł nie do zajechania, renówka traffic 99r 1,9d - też muł, ale tylko silnik był nie do zajechania, bo blacha opadła i już nie ma tego samochodu 500 000 przejechał, później był VW LT 35 2,5tdi 98r - rakieta, duży, wygodny, nie dużo pali - mój ulubiony. Prywatnie od 2010r jeźdzę vw passatem b5fl 1,9tdi 130KM - zrobiłem 100tys km i też specjalnie nie narzekam, poza zawieszeniem i turbiną to nic specjalnego nie było. Teraz zacząłem jeździć mniej dlatego myślę o zmianie z dizla na benzynę. Marzy mi się volvo v70 (lub nawet xc70)w benzynie 200KM, beemka 5 kombi powyżej 2,5L w benzynie, albo E klasa też ok 200KM. Toyoty i hondy dla mnie to nędza, co z tego, że się nie psują, ale są nijakie i nudne, poza tym w środku brzydkie. Z japończyków to jeszcze subaru mnie kręci, ale to za silniki i napędy, a nie wnętrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
ta brunetka jak marzenie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Ładny samochód w pieknym kolorze, ale czegoś mi brakowało, co się samo narzuca...więc ulepszyłem:p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
Marzy mi się volvo v70 (lub nawet xc70)w benzynie 200KM, beemka 5 kombi powyżej 2,5L w benzynie, albo E klasa też ok 200KM. Toyoty i hondy dla mnie to nędza, co z tego, że się nie psują, ale są nijakie i nudne, poza tym w środku brzydkie. Z japończyków to jeszcze subaru mnie kręci, ale to za silniki i napędy, a nie wnętrze.
Subaryny są fajne ale drogawe w zakupie i naprawach.
Co do volvo to taki wołek roboczy jeśli chodzi o kombi i chyba ciężko znaleźć lepszy kompromis.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ładny samochód w pieknym kolorze, ale czegoś mi brakowało, co się samo narzuca...więc ulepszyłem:p
Eee.. zrób lepiej myjnię.
-
No to może taka sytuacja ...
-
eeee, ta ma fatalne nogi:?
-
camel toe :mrgreen:
tamta u góry fajniejsza, zgadzam się z beckiem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Subaryny są fajne ale drogawe w zakupie i naprawach.
Co do volvo to taki wołek roboczy jeśli chodzi o kombi i chyba ciężko znaleźć lepszy kompromis.
Volvo też drogie w serwisie, części trudniej dostępne i warsztatów mniej a w ASO to za byle co majątek się płaci, ale bryka fajna.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
camel toe :mrgreen:
tamta u góry fajniejsza, zgadzam się z beckiem ;)
Fajne ma to kopytko ;)
Tamta ładniejsza :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
Volvo też drogie w serwisie, części trudniej dostępne i warsztatów mniej a w ASO to za byle co majątek się płaci, ale bryka fajna.
To mit. Jeśli nie kupisz szrota to na części wydasz mniej niż w porównywalnych autach, bo ich mniej będzie trzeba ;). Zgadza się że żywotne elementy nie są tanie ale też nie trzeba ich wymieniać jakoś ustawicznie. Z dostępnością też nie ma żadnych problemów (chyba że chodzi o egzotyczne modele czy silniki). W ASO to Fiatem wjedziesz i Cię skasują jak za zboże więc to nie jest jakiś wyróżnik.
Co do warsztatów to według mnie w ogóle trudno znaleźć uczciwy niezależnie od marki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Co do warsztatów to według mnie w ogóle trudno znaleźć uczciwy niezależnie od marki
1/ to prawda
2/uczciwy,solidny,odpowiedzialny też nie będzie tani.
btw
Kilka lat temu w autoryzowanym serwisie wymieniłem/wymieniono mi 4 świece żarowe
z powodu trudności z rozruchem (CR).
W zasadzie tak powinno być(wymiana wszystkich) ,ale nie musi.Poprosiłem przy odbiorze auta o pokazanie świecy żarowej(tak z ciekawaości ,
bo nie wiem jak to wygląda i tam taki kit, itd. Mechanior wrócil za 10 minut z jakąś starą zapyziałą świecą,
krórej gwint był brudny i nie wygladał jak wykręcony parę godzin wcześniej.
Pewnie źle zrobiłem (bo przewała ewidentna),ale w stacji żadnej kompetentnej osoby,albo ukrtyte.
Machnąłem ręką (-10 C,auto potrzebne itd) i do dziś ,żałuję ,że odpuściłem,
szczególnie ,że po przejechaniu 4 km utknąłem na skrzyżowaniu.
Wadliwy był czujnik położenia wału korbowego a nie świece żarowe,filtr paliwa ani nic innego.
-
Ja mam starego passata b5 z 2001r ale od kiedy go kupiłem to w okolicy już z 5 warsztatów zaliczyłem. Przestałem ufać mechanikom i sprawdzam wszystko. Nie ma idealnego warsztatu. Zgadzam się z Zyskiem że dobrze nie będzie tanio.
-
No niestety jest to problem, a im bardziej skomplikowane auto tym gorzej. A te nowe to się coraz gorzej naprawia, bo bez kompa to nawet lepiej nie podchodzić.
-
I dlatego trzeba samemu coś dykty sklecić.
I jeszcze jakiś motor porządny.
-
Sprawe mechanikow fajnie pokazuje program BEDZIE PAN ZADOWOLONY emitowany na tvn turbo, wczoraj lecial smieszny odcinek o naprawie w bmw e46 %) rozmowy i wywody mechanikow miazdza :)
-
Kiedyś był też program o przekrętach przy sprzedaży. Bajkopisarstwo nie z tej ziemii 8-).
-
Na te czasy chyba trzeba pomyśleć o czymś takim. Ciut drogie ale za to jakie zrobi wrażenie na sąsiadach :mrgreen:
CVRT Scimitar, Armoured Reconnaissance Vehicle, #70203 - MOD Sales, Military Vehicles & Used Ex MOD Land Rovers for Sale
Ma więcej niż 4 koła, ale za to jakie :)
-
dziś premiera Skody Superb 3, mz wygląda świetnie .....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
dziś premiera Skody Superb 3, mz wygląda świetnie ...
Nawiązuje do sztywnej ,żyletkowej elegancji ,pretenduje do klasy wyższej dla ubogich.
Jesli mowa o tym co wygląda świetnie ,a nie o cenienie
mam inne typ:
Maserati Gran Turismo( pożądam całym jestestwem :mrgreen: )
ze strony:
Maserati GranTurismo MC Stradale 2013 - Car Review | Honest John
-
muszę Cię zmartwić, są auta które wygladają jeszcze lepiej niż ten Maseratti a poza tym rozmawiamy tu o aucie które kosztuje poniżej 100k :D Wporównaiu do Fabii które nigdy mi się nie podobały tu Czesi naprawdę odwalili kawał dobrej roboty. Mz wygląda lepiej niż passat .....
-
Skoda wyglada teraz jak audi xd
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
u Czesi naprawdę odwalili kawał dobrej roboty. Mz wygląda lepiej niż passat
Ale i tak czuć w tym niemiecką linię ;) .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
dziś premiera Skody Superb 3, mz wygląda świetnie .....
Wcześniej nie odbierałem Ciebie jako tak zdziadziałego :P
Auto jak auto, poprzednik miał swój charakter, a to coś wygląda jak kopia Octavii, nawet proporcje sugerują niższą klasę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Ksiądz dobrodziej stwierdził, że może takie być - nawet jak biskupem zostanie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Auto jak auto, poprzednik miał swój charakter, a to coś wygląda jak kopia Octavii, nawet proporcje sugerują niższą klasę.
co się dziwisz, w piąty krzyżyk na karku bije a ja lubię takie klasyczne, ostro cięte linie w nowoczesnym opakowaniu ,naprawde na zdjęciach wygląda świetnie więc zakłądam że na żywo jeszcze lepiej ..........
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
No przyjemny wózeczek, z charakterem :D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
No pretensje do klasy wyższej dla ubogich to faktycznie obciach. Pretensje do klasy wyczynowej w stylu ragazzo da Napoli dla średniopółbogatych to też nic specjalnego.8-) :lol:. Tak jak ten maserati powinna wygladać nowa Syrena Gran Turismo Sport deLuxe i wtedy dopiero byłoby to naprawdę cool i ja bym to kupił. Bo kształt blachy to 80% sukcesu w tym biznesie.:?