Przyjacielu,
załączam 2 ps, jeden ze strony kamerom.pl
oraz fotki sciagnietej z tego tematu
Proszę ,nie mąć ,bo staramy się mówić o 7DII a nie niewidzialnych exifach.
Wersja do druku
Przyjacielu,
załączam 2 ps, jeden ze strony kamerom.pl
oraz fotki sciagnietej z tego tematu
Proszę ,nie mąć ,bo staramy się mówić o 7DII a nie niewidzialnych exifach.
Za ortografie ;-)
Bez urazy eska, bo nie o to chodzi, ale pokarz i pokaż to dwa inne słowa są ;) warto zapamiętać, tak na przyszłość.
Pozdrawiam
:oops:
No tak, tego się nie da obronić.
Ptasie foty się przewijają .
Poradnik ustawień ptasiego focenia(jeden z wielu)
USTAWIENIA:
Domyslna zmiana ISO odbywa sie za pomocą małego przycisku u góry body.
Dla mnie niewygodne.Zmieniłem na podobne jak w 5DIII.
Dzwignia wyboru AF+przednie pokrętło.Bardzo wygodne,intuicyjne.
Jak ktoś się domaga super ostrego zdjęcia kaczek, zrobionego +- z 50 metrów, w pochmurny dzień, oczywiście na tle chmur.... to może pozostawię to bez komentarza.
A piesek trafiony dokładnie w nos. Czy naprawdę tak trudno zrozumieć że te zdjęcia nie widziały żadnego PP ? Miłej nocy.....
Irek07
Niepotrzebnie się oburzasz :lol: ,
Koń jaki jest każdy widzi.
Napisałem :ryzykant , bo wiedziałem ,że znajdzie się natychmiast :" kill him" :lol: .
Obiorca potrzebuje fotki ładnej jak natalia siwiec a nie prawdziwej :mrgreen: .
itd...
Przecież te wymienione przez cobalt'a ustawienia figurują na każdym z załączonych exif'ów. Zarówno automatyczny tryb ekspozycji jak i tryb pomiaru.
A ja akurat parę minut wcześniej byłem na Twojej stronie, zauważyłem te ustawienia ale nie komentowałem tego. Potwierdziłem tylko to co napisał cobalt.
Kopia tekstu z Twojej strony:Metadane EXIF
Producent Canon
ModelCanon EOS 7D Mark II
EXIF 2.3
Oprogramowanie Adobe Photoshop CS6 (Windows)
Czas oryginału 2015:01:29 10:56:39
Przesłona 5
Kompensacja ekspozycji + 1/3 EV
Czas ekspozycji 1/2000 s
Fleszno, tryb: wyłączony
ISO1000
Ogniskowa 150 mm
Balans bieli automatyczny
Tryb ekspozycji auto
Tryb pomiaru ekspozycji matrycowy
Program ekspozycji Priorytet migawki
Te dane po prostu są. I są widzialne.
I tyle w tym temacie
Inna fotka z pełnym EXIF ,ciekawe jakie dane będą widoczne.
Proponuję fotkę zapisać na dysk.
Irek07 możesz wrzucić to zdjęcie w pełnej rozdzielczości ?
Nie, nie mógłbym. Obraziłem się :) Żartuję, to zdjęcie było zrobione tydzień temu. Nie trzymam na kompie zdjęć zrobionych podczas testowania AF w pełnej rozdzielczości bo po co.
Na zdjęciu ostatni wczorajszy promyk słońca z Canonem 400mm. Gdyby ktoś pytał to ostrość jest na trawie po prawej a ogon nie zmieścił się w kadrze. Trochę PP w DPP :)
Wprowadziłem niepotrzebne zamieszanie i już wyjaśniam.
Niestety nie mam w pracy dobrego programu do EXIF, a Adobe Bridge pokazuje to jako "tryb ekspozycji - automatycznie".
Po wybraniu priorytetu migawki Av jako program naświetlania (1) - tryb naświetlania (2) jest automatyczny i nic w tym dziwnego, bo nie o wszystkich parametrach ekspozycji sami decydujemy.
Tak prawdę mówiąc, to tylko robienie zdjęć w pełnym (M)anualu jest kwalifikowane jako tryb "ręczny" ekspozycji gdzie wszystko mamy pod kontrolą i aparat sam nam nic nie dobiera.
Zanim zaczniecie strzelać pozwólcie że wytłumaczę. Zdjęcie zrobione z konwerterem 1.5, na AI Serwo, pojedynczy strzał, centralnie pod słońce ( co zresztą widać ), ISO 5000, tło fatalne, wycinek ok. 1/8 kadru i ... to byłoby na tyle:) Czyli testów ciąg dalszy.....
kurcze ja mam jakieś już spaczone widzenie ale te wszystkie fotki to jak z kompaktu wyglądają. To są kropy 100% czy jak bo nie rozumiem tej jakości.
Masz rację, oczywiście...
Dzisiaj, jak słoneczko ładnie w końcu zaświeciło, wyciągnąłem z klatki moją papugę arę i przywiązałem za nogę do drzewa. Postawiłem statyw, na nim 7DII z setką macro. Użyłem wężyka żeby broń Boże nie poruszyć. ISO 100 oczywiście. Zrobiłem jej fajną sesję :) Potem zdjęcia przepuściłem przez PS i LR ( albo może odwrotnie ). Jeśli bardzo chcesz to zamieszczę je w tym temacie.....
Panowie moze lepiej najpierw ogarnijcie AF tego aparatu bo takimi samplami możecie niejednego zniechęcić :D Po co wrzucać ''takie se'' albo słabe zdjęcia? Chwalcie się tym co dobre ;]
Ja już się naoglądałem sampli z tej puchy (nie na tym forum) i można zrobić nią wiele i to w dobrej jakości.
A co tu chcesz zrozumieć :shock: .
My amatorzy bawimy się z 7DII z różnymi efektami: lepszymi i gorszymi.
Weź w łapy 7DII i pokaż na co go stać lub nie ! .
Chętnie poczytam,bo już rzygam , jak czytam negatywneoceny/opinie fotek lejków/hejtów takich ja TY , którzy nawet z bliska nie widzieli aparatu.
Zysk, niepotrzebnie się oburzasz :) :) :)
Przyjacielu ja jestem ostatatni aby przejmować się jakimiś czwartorzędnymi opiniami gimbazy :roll: .
--- Kolejny post ---
Hah ,tu jest właśnie problem ,może pomógłbyś ?
--- Kolejny post ---
Aby ktoś wrzucił lepsze i doradził , jak je robić
slusznie
te sample wskazuja , ze aparat nie robi sam zdjec.
daje duze mozliwosci , ale obsluga widac jeszcze przerasta niektorych uzytkownikow.
takie sample to pozorne testy , tak na prawde wprowadzaja w blad.
raz , ze potezny resampling w dol , a wiec nijak pracy aparatu ocenic cie nie da , dwa ze prawdopodobnie to i tak wybrane najlepsze zdjecie z wielu strzalow.
bez informacji na temat skutecznosci AF , zadnych wnioskow wyciagnac nie sposob .
natomiast pojedynczy strzal sarny mowi wiele - zaden aparat , nawet najnowszej generacji nie gwarantuje prawie 100% pewnosci prawidlowego ostrzenia . jest jak bylo - troche lepiej.
AF ciagle sa za wolne dla scen rzeczywiscie dynamicznych.
w sumie wiecej wnioskow wyciaglem ze zdecia sarny ( BF ) niz z reszty ptactwa - wiadomo, ze na iles tam strzalow zawsze cos ostrego sie trafi.
Generalnie ogladactwo takich testow psuje smak i wrazliwosc fotograficzna - mozna sie popsuc.
najlepsza czy trafiona ? :D
Słowo wyjaśnienia. No może dwa słowa :)
Do ładnych fotek to ja mam 6D. Siódemkę kupiłem właściwie tylko do ptaków. I wiem już że się sprawdzi. Nie muszę jechać na najbliższy staw żeby strzelać seriami do kaczek czy mew po to tylko żeby komuś udowodnić że 7DII to wspaniały aparat.
Przez tydzień zrobiłem ... 129 fotek. Z tego ze 100 z założenia testowych. Czyli zrobić, zobaczyć i wyrzucić. Oczywiście w dużej części jest to spowodowane pogodą i brakiem czasu. Ale idzie wiosna :)
Ja też nie muszę :lol: . Z dobrej woli podzieliłem się kilkoma fotkami aby pokazać co sfotografowałem 7DII (a mogłem innym)
a tu frustraci robią napad :roll: . .
Fotki złe,aparat zły,obiekt zły, ,tło złe,bokeh zły itd.
btw:
może zakończyć dodawanie fotek ? :?: ,
niech nieposiadacze 7DII się brandzlują teoretycznie ?
Mam lepszy pomysł. Wstawiamy tylko najgorsze fotki. Najwyżej nikt już tego dziadostwa nie kupi :)
Drugie zdjęcie zrobione siódemką. Pod sklepem, w czasie zakupu. ISO 6400. Oczywiście pochmurno, za parę minut zaczęło lać :)
Ja widzę cel: sensowna dyskusja o wadach i zaletach 7DII użytkowników lub zainteresowanych kupnem
,a jest o czym mówić ,pytać: wystarczy fora zagraniczne przeglądnąć.
--- Kolejny post ---
Niezły pomysł.Tez nie rozumiem powodu ,skąd się wzięła nagonka na 7DII , na podstawie kilku słabych fotek userów CB.
Przecież świetne fotki z 7DII są dostępne w sieci.
Mnie to dynda (ta krytyka fotek),ale może potencjalny kupiec być zniechęcony do zakupu po lekturze tego tematu .
Myślę że dla wysokiego iso to masz to co w stopce 6d, które nawet nawet przy iso 12800 daje przyzwoity obraz..
31-01-2015, 22:28EberlothOdp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne radyI spieprzona fota ma w tym pomóc? Skoro taka jest logika wątku to też chętnie pomogę. Wstawię coś zaraz z telefonu komórkowego, a Ty udowodnisz, że 7D2 jest lepsze. Jakaś masakra w poziomie nie tylko fot ale i interlokutorów. Stawiam wniosek formalny, żeby przed rejestracją na forum chociaż maturę pokazać. Może być kupiona. Chociaż kreatywność będzie na +1.
PS. Za ewentualnego bana z góry dziękuję Administracji. Po takich wątkach czy FF kontra crop każdemu na psychikę pomogą krótkie wakacje... 31-01-2015, 22:43zyskOdp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne radyJako uczony ,wiesz ,że to nie sprzęt jest winien efektu końcowego fotki
--- Kolejny post ---
wstaw,najlepiej :ptaka w locie na szarym tle
--- Kolejny post ---
Ja nic nie udowadniam: pokazałem swoje fotki,ani grama moich pochwał 7DII
--- Kolejny post ---
zacznij od siebie: czekamy :shock:
Nie masz 7DII ,więc Twój rozpaczliwy(niewiadomoczegodotyczacy) jest niewarty uwagi.
Kup 7DII ,pokaż fotki,udowodnij ,że jest do ****,
a najlepiej zrób to na jakimś anglojęzycznym forum i polemizuj z "guru" fotopgrafii
a nie ze mna amatorem :roll: . 31-01-2015, 22:45BechamotOdp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne radyprzede wszystkim nikt nie oczekuje omawiajac aspekt techniczny sprzetu , jako przykladow ilustrujacych - dziel sztuki fotograficznej.
Chyba nawet przeciwnie - to by przeszkadzalo.
ale coz za sens ma pokazanie przykladow zdjeciowych przeskalowanych do kilkuset pixeli , poddanych mocnej kompresji jpg, dzieki czemu mozemy podziwiac piekne artefakty.
to nie swiadczy czegokolwiek o mozliwosciach aparatu , a jedynie o algorytmach skalujacych jakich uzyto do obrobki zdjecia.
wynik zalezy w takim przypadku nie od aparatu a od skali i programu skalujacego .
coz za sens? - toz to przejaw mowiac delikatnie nieswiadomosci jesli nie bezmyslnosci.
nikt nie ma nic przeciwko pokazywaniu takich zdjec w swojej galerii , ktora z zalozenia sluzy prezentacji prac , nie dyskusjom sprzetowym.
Ale uporczywe wysylanie zdjec , ktore kompletnie nic nie wnosza w dyskusji na temat walorow technicznych aparatu jest kontraproduktywne. szkoda fatygowac innych.
dobra wola ? to nic szczegolnego na forach - wszyscy pisza z dobrej woli , chyba nikt na tym nie zarabia ?
wystarczy odrobine pomyslec- pokazac chocby wycinek 100% i podac najwazniejsze parametry zdjeciowe.
wystrczy dac wlasna subiektywna ocene typu - na 1ß prob dwie sa trafione itp - jakis poglad moznaby sobie wyrobic.
w tym stanie to szkoda czasu wszystkich. 31-01-2015, 22:47tomek1961Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne radyTak "sobie czytam posty dotyczące C7DMK2" odnoszę wrażenie że nastąpiło tzw.bicie piany.
Jestem uzytkownikiem Canona 7DMK2 od 01.12.2014 i ogólnie 100% satysfakcji z zakupu!!
Nigdy nie byłem i nie jestem tzw.szumofobem , nie testowałem AF na "tablicach" tylko robiłem zdjęcia w terenie (fotografuję ptaki).
Jak dla mnie i moich potrzeb Canon 7DMK2 to świetna maszyna i udowadnianie "komuś" i że szumi na ISO 6400,a że 5dIII ma lepsza jakość obrazka itp,itd to "bzdura.
Posiadacze c7DMK2 doskonale wioedza co to za maszyna i jakie ma możliwosci!!!!!!!
Chcesz kupić - to przeanalizuj co ci jest potrzebne i zdecyduj sam !!!!!!!!!!!!!
Te dywagacje i teoretyzowanie nic nie wnoszą !! 31-01-2015, 22:49BechamotOdp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady 31-01-2015, 22:57maciek12ssOdp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne radyHmm, to może ustalić jakieś kryteria testów. Jeśli testujemy af puszki to pokażmy na nich ruch , biegnącego psa, kota na jakimś zatrawionym tle a nie czystym niebie. Jeśli chcemy pokazać możliwości matrycy zróbmy zdjęcie kwiatka, puszki po piwie na wysokim iso i pokażmy wycinek 100% jak Bechamot napisał. W tedy będzie to miało sens i pokaże prawdziwe możliwości puszki. Bo ptaki na niebie to naprawdę można pstryknąć większością nowych lustrzanek. 31-01-2015, 22:57comatusOdp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne radyzysk, Irek07, nikt tu nie prowadzi nagonki na nową siódemkę, ale przez zdjęcie, które pokazujecie nie da się o niej dobrego słowa powiedzieć. Foty po prostu wyglądają jak robione kompaktem - zero szczegółów, o trafności AF też ciężko coś powiedzieć, bo ciężko coś o ostrości powiedzieć z takich zdjęć. Rozumiem podjarkę nowym sprzętem, ale sądzę, że da się nim robić o wiele lepsze zdjęcia. A skoro wystarczy przeglądać zagraniczne fora żeby wyciągnąć obiektywne wnioski to po co zamieszczacie tu cokolwiek?
Gdybym miał się decydować na kupno aparatu po obejrzeniu Waszych próbek na pewno nie kupiłbym go (podejrzewam, że nie tylko ja), a chyba nie było Waszym celem zniechęcanie innych do tego aparatu? 31-01-2015, 22:58EberlothOdp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne radyPomidor. Wpis nie mniej merytoryczny jak #140. 31-01-2015, 23:03zyskOdp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady 31-01-2015, 23:04Irek07Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady 31-01-2015, 23:08zyskOdp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne radyI całe szczęście: będziemy ELITOM na pokazach :lol: .
A zwrot : nie kupiłbym ,znaczy ,że i tak nie miałeś zamiaru kupić 7DII.
btw:
na początku tematu napisałem:
Z pewną nieśmiałością zakładam ten temat.7DII jest w sprzedaży i jest w użytkowaniu na całym świecie,
więc wątek 7D2 zaprezentowany głównie teoretyczny już jest mniej aktualny.
Proponuję wzorem wątku o 5D3 w praktyce uruchomić ten.
IMHO
Fajnie byłoby ,gdyby zamiast szukania wad i krytykowania niedoskonałości tego aparatu
udałoby się stworzyć bazę dobrych fotek,porad i rozwiązań problemów.
I co z tego wyszło ?
widać jw:roll: 31-01-2015, 23:11comatusOdp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady