To nie czekaj, szkoda światła 8-). Piszę to bez złośliwości. Canon ma strategię jaką ma. Mnie się też to nie podoba (z innych powodów) ale ja nie mam ciśnienia na nowości więc zostaje z tym co mam.
Wersja do druku
To nie czekaj, szkoda światła 8-). Piszę to bez złośliwości. Canon ma strategię jaką ma. Mnie się też to nie podoba (z innych powodów) ale ja nie mam ciśnienia na nowości więc zostaje z tym co mam.
prawda, w Canonie nowe matryce z reguly zaczynaja od gory i schodza w dol drabinki modeli. w takim razie odwroce poprzednia uwage - 700D powinno wyjsc po 70D juz z nowa matryca. i to zdecydowanie, bo ta premiera w obecnej postaci, zwlaszcza jesli 70D wyjdzie niedlugo i z zauwazalnie lepsza matryca (a chyba nie moze byc inaczej), jest totalna arogancja ze strony Canona
reczne ostrzenie tez jest uzyteczne przy krajobrazie ;) z tym ze na moim kalendarzu stoi 2013 a nie 1985 i troche mi to robi roznice przy wyborze sprzetu ;)
ich kamery mam, oglednie rzecz ujmujac, w tylnej czesci ciala. zreszta, kamery ogolnie ;) i mam cicha nadzieje, ze ta strategia koszernego robienia biznesu im sie odbije czkawka na wynikach finansowych.
niestety akustyk, we wszelkich portalach plotkarskich piszą, że 70d będzie mieć naszą ulubioną, nieśmiertelną matrycę 18-megapixelową :D
ja nie mam nic przeciwko 18 megapikselom. to jest zupelnie znosna ilosc dla pasjonata jak nizej podpisany mła. de facto mnie sie pliki z 600D bardzo podobaja i jak dla mnie to i tak jest znakomita jakosc. z tym ze ja nie mam alergii na statyw i rozumienie swiatlomierza i potrafie to poprawnie naswietlic na niskim ISO ;) to zupelnie nie jak 99% amatorow, ktorzy oczekuja wszystkiego od aparatu, ale nic od siebie ;) ci kupuja megapiksele i obietnice skutecznej redukcji szumow przy ISO 3200. i tu Canon odstaje od Nikona ;)
No wlasnie ja nie czekam i wspomnialem o tym tylko dlatego, ze fascynuje mnie oczekiwanie niektorych osobnikow na nowy procesor, jak na zbawiciela :) No ale jezeli producentom udalo sie zaszczepić wojne na Mhz/Ghz i rdzenie takze i tu... to tylko pozostaje pogratulowac im zrecznosci marketingowej :) Bo i po co sie wysilac przy matrycy jak mozna ze 2 rdzenie dorzucic.
Konkurencja weszła na poziom 7, to i my nie możemy być gorsi poniżej poziomu :-). Choć mieliśmy już 7D.
Myślę, że nowy 70D zastąpi również 7D, ponieważ szybkostrzelność jedynek już go przewyższa. W zamian dostanie pewnie AF taki jak w 5DMK3 ;-) i nowy DIGIC.
Do tego GPU żeby menu ładną animację miało i CIACH:!: znana i kochana 18mpix matryca zostanie z nami przez najbliższe parę lat... a jak jeszcze dali by funkcję paru gier o tematyce fotograficznej i dostęp do kolejnego wysysacza informacji klona-zbuka - to pęka dekada :D z uśmiechem na twarzy milionów.
A powiem może tak! Jako amator wchodzący w system wolelibyście 700d czy coś pokroju Sony a58! Moim zdaniem taki a nie inny model pod postacią 700d może sugerować wiele ciekawszy zbliżający się na horyzoncie 70d lub nawet 7d mark 2. Według mnie bardziej sensowne było by połączenie 70d oraz 7d! Wracając do tematu ja zamiast a58 nikonów czy reszty wybrał bym Canona. Choć moim zdaniem o ile jeszcze canon nie zrobił nic ze swoim nowym modelem nie licząc 4, 5 czy 6 rzeczy! Tak mógłby dorzucić chociaż coś w rodzaju nowych funkcji. W praktyce była by to głębsza aktualizacja oprogramowania. Ale przydała by się funkcja panoramy czy jakieś inne niekiedy użyteczne funkcje!
Co masz na myśli pod funkcją panoramy? Jeśli chodzi o zakładkowe wyświetlanie poprzedniego zdjęcia, kiedyś to zrobiłem w ML ale gdzieś zgubiłem kod (nie było mi to potrzebne).
Jeśli chodzi o składanie zdjęć w panoramę w aparacie nie ma to sensu, komputer zrobi to lepiej.
Mi w takim 600D/650D/700D brakuje lepszej matrycy. Z funkcji może WiFi, GPS i precyzyjny Focus Stacking bez live view ;)
Mnie w 700-tce brak "czystego" wyjścia hdmi. Na to liczyłem a tak Canon będzie musiał poszukać pieniędzy u kogo innego 8-).
Na innym forum kilka dni temu ktoś pisał, że właśnie kupił 650D i trafił na toksyczną gumę, więc nadal krążą takie puszki po sklepach. Patrząc na postęp technologiczny to ta w 700D powinna świecić :D
hehe... ale czym sie objawia ta toksycznosc?
- unosza sie z nad niej zielone opary?
- swieci w nocy?
- wlosy na rece rosna?
Ja mam tylko nadzieje, że to ostatnia generacja amatorskich z tą samą matrycą, trochę wstyd
Witam, jest jeszcze jedna zmiana, otóż w specyfikacji na stronie Canona jest napisane w zakładce "Live View" - liczba kl./s - 60. W 650D było 30 (tak jak w 600D). Ale o co w tym chodzi? Czy to jest fotografowanie w trybie LV? Bo do filmowania raczej to nie dotyczy. I 700D i 650D w full hd filmuja z 30 kl./s a w hd z 60 kl./s.
Pewnie chodzi o odświeżanie obrazu podczas podgladu LV.
Bufor live view to 720x480, 500D standardowo ma 29.997FPS w ML można uzyskać 30.710FPS
Może w nowszych puszkach (550D 600D 650D) da się uzyskać te 60FPS, musiał by ktoś sprawdzić.
Czy ktos potrafi powiedziec, czy w takim razie LV przekazywane via stopka lampy blyskowej/kabel rowniez ma zwiekszony FPS?
Miałem ostatnio w rękach 700D i 650D, z ciekawości porównałem plastik, nowszy model wg Canona jest zrobiony z lepszego plastiku. Na pierwszy rzut oka nie widać różnicy, patrząc dokładnie 700D nie jest taki gładki.
Nowy kit STM fajnie ostrzy, AF w LV nie jest jakiś nadzwyczajny nadal się gubi i jeździ po całym zakresie. Na szybko sprawdzałem, czy wszystkie punkty są krzyżowe, wychodzi z tego, że w 650D i 700D są. Jak z rawami, nie wiem, nie miałem karty SD ze sobą, przypuszczam, że matryca w 700D jest identyczna jak w 650D.
Nie wiem, czy tylko mi się wydawało czy 650D i 700D mają mniejszy wizjer niż w 500D.
znalezione roznice:
Nowa lustrzanka różni się budową od poprzednika. Obudowa nabrała bardziej kanciastych kształtów, grip jest również mocniej zarysowany. Koło trybów zyskało możliwość obrotu o 360 stopni. Aparat pewniej leży w dłoniach.
Nowy system autofokusu z 9 punktami krzyżowymi. Jego praca podczas fotografowania jest kulturalna, układ działa szybko i celnie. Można zapomnieć o przekadrowywaniu, bo punkty ułożono tak, aby obejmowały większą część kadru. Podczas fotografowania 700D lepszy autofokus jest odczuwalny, a układ pracuje podobnie jak w modelach 50 i 60D.
Ulepszono również układ AF w trybie Live view, w którym umieszczono dodatkowe punkty detekcji fazy na matrycy.
Niewiele ale jednak 700D jest lepszy.
poprawcie mnie ale chyba 650 tez ma wszystkie krzyżowe?
Oczywiście.
Witam,
Zastanawiam się na przesiadką z mojej 30-stki. Myślałem właśnie o 700D ale i o 60D. Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi chyba będzie to 60D. Czy będzie to dobry wybór?
Dodam, że od wielu lat (lata 90-te) jestem użytkownikiem sprzętu Canon'a ale ostatnio mocno zacząłem się zastanawiać nad zmianą systemu na Nikona.
Powiem Ci, że jestem w podobnej sytuacji, i.. czekam na 70D. :) Tobie radziłbym to samo - póki co masz czym fotografować, więc może wstrzymaj się kilka miesięcy (mam nadzieję) i zobaczymy co przyniesie nowy korpus.
Niektórzy tak mogą doczekać nawet do 90D (bo 100D już jest...) 8-)
Kupować, nie czekać!
PS. Zauważyłem u siebie dziwną zmianę, im więcej zdjęć robię, tym mam większą frajdę, a wtedy coraz mniej jest istotne czym te zdjęcia robię... hmmm... muszę chyba skontaktować się z dr. Canon lub farmaceutą :lol:
Oczywiście masz dużo racji, rozumiem doskonale i wręcz popieram (focić, a nie *******), aczkolwiek osobiście nie chcę kupować starej puszki 60D kilka tygodni (powtórzę - mam nadzieję, że jest to max. kilka tygodni) przed premierą nowej. To akurat również jest chyba zrozumiałe. A że kolega Darkos na tą chwilę ma czym focić, to wstrzymanie się z zakupem na kilka miesięcy (od premiery do dostępności w PL) być może nie byłoby takie głupie.
@Bart zacząłem myśleć o kupnie lustrzanki gdzieś w lutym, zobaczyłem 60D i myślałem o 70D, do 23 marca, potem do 23 kwietnia, a potem kupiłem 60D i jestem teraz zadowolony :D
Patrząc na rawy wygląda na to, że dynamika jest nadal słaba tylko nieco przesunięta. Mniej informacji w światłach więcej w cieniach. No to 500D nadal będzie zdjęcia robił (nawet wyższą dynamiką niż 700D) :mrgreen:
Witam Panowie. Widzę dyskusja rozgorzała na dobre, ale widzę że jeszcze nikt nie ma 700d i nie poddał go miarodajnym osobistym testom. W sieci też póki co trudno coś znaleźć. Ja w najbliższy piątek stanę się właścicielem owej 700d przesiadka z 500d zastanawiałem się też nad 60d ale akurat dla mnie ergonomia przycisków (lepsza w 60d) nie ma takiego znaczenia jak wielkość i ciężar. Poza tym 700 d to to samo co 60d.....Opiszę wrażenia z obcowania z 700d wkrótce.
To to samo?
Gorsze wykonanie, wizjer, bateria, osiągi oraz ergonomia. Faktycznie to samo :lol:
Przecież piszę o ergonomii że lepsza w 60d i zależy co kto lubi, bateria mi wystarcza (zapas mam w torbie i waży mniej niż różnica w body 60d a 700d, wizjer też mi starcza, wykonanie nie jest gorsze z tym się nie zgodzę :-)osiągi nie są lepsze minimalnie może w Rawach i dłuższej serii ale nie zauważalne w normalnym użytkowaniu a nie używam aparatu do reporterki. Poza tym matryca ta sama, 3/4 funkcji ta sama, jednym słowem wg. mnie lepszych zdjęć z 60 d się nie wyciągnie. Ale nie o to tu chodzi żeby pokazywać wyższość jednego czy drugiego, a o to o czym wszyscy wiemy że zaciera się różnica między xxxd a xxd w canonie od pewnego czasu i tu nie macie chyba wątpliwości...Poza tym mam nowego 700d z kitem STM w cenie używanego 60d (bardzo dobrze go kupiłem) Kwestia wyboru wiadomo ale nie dokładam za mojego 500d prawie nic...więc po co przepłacać
a ja po kilku miesiącach używania 650d stwierdziłem ze dla mnie byłby lepszy 60d
nie zmienie teraz na pewno bo jak sie mocniej podszkolę to chciałbym przejsć na ff bo już troche pstrykałem na nim ale dla mnie w serii xxx brakuje wyśwetlacza drugiego
prosta funkcja jak pomiar światła wymaga wchodzenia w menu i grzebania jest to męczące przy dynamicznym foceniu
druga sprawa to denerwuje mnie znikające informacje o expozycji i innych w wizjerze jak np śledzę obiekt w ruchu i zmieniają się parametry - chcesz zrobić zdjęcie a tu bach czysto :(
wyświetlacz dotykowy i wykręcany fajny ale jak bym miało to byc cos decydującego to juz by to nie przeważyło
Dla mnie podstawowym mankamentem w 650D jest słaba bateria - około 400÷450 strzałów i brak mikrokalibracji.
Jeżeli ktoś ma 650D, to nie myśli o 700D, bo i po co.
Zagrywki Canona są dziwne, bo wchodząc na WWW zauważymy, że ze strony został usunięty 650D i pojawił się 700D.
Wizjer w 700D jest gorszy (mniejszy) niż w 500D.
Tak 60D ma 512MB ramu 500D i 700D maja 256MB ramu. Nie wiem jak to działa w praktyce (nie bawiłem się na tyle), ale 700D mając więcej FPS i więcej ważące rawy będzie się bardzo szybko zapychał przy szybkiej karcie powinno być lepiej bo wspiera UHS-I.
500D jest teraz wart 1100-1400zł za tyle chyba nie kupiłeś 700D z kitem STM ;)
Znaczy się chodzi Ci o to że powiększenie mniejsze. Moim zdaniem w użyciu ten wizjer w 500D jest gorszy od 650D (z tym miałem możliwość porównać) głównie ze względu na to że jest IMO ciemniejszy. Tyle że to jest i tak wszystko zawracanie głowy w porównaniu ze zwykłym wizjerem pryzmatycznym albo dobrym odchylanym wyświetlaczem.
Wszystko o czym mówicie się zgadza 700d to amatorska nowość 60d to półprofesjonalna konstrukcja która ma 4 lata na dzień dzisiejszy technicznie są porównywalne z przewagą 60d jeżeli chodzi o ergonomię drugi wyświetlacz, wizjer, baterię...i kilka drobiazgów..rzeczywiście zmiany ustawień chociażby pomiaru światła w 500d są irytujące w 650/700d za pomocą dotyku już całkiem przyjemne...wizjer jest jaśniejszy w 700d jak w 500d muszla oczna 19 mm czyli taka sama. Co do dopłaty jaką wyłożyłem na 700 d w stosunku do 500d uwzględniam to że sprzedaję SZKIEŁKO W ZESTAWIE Z 700 D EF-S 18-55 is STM bo jest mi zbędne, stąd taka a nie inna decyzja na dzień dzisiejszy o zakupie 700d. A póki co czekamy chyba wszyscy na 70d czy będzie rewolucja? :-)
Całkiem możliwe.
Ja też nie wiem :shock: to już drugi raz od istnienia nowego wygląd forum, najprawdopodobniej zaznaczyłem tekst a kliknąłem posta niżej.
Seria nie jest dłuższa niezauważalnie, w 700D to będzie pewnie 5-6 rawów a w 60D jest 16 rawów.
Muszla oczna nie świadczy o rozmiarze wizjera ;) np w 60D i 5D II jest taka sama a wizjery całkiem inne.
Wątpię :D
Rewolucji bym się nie spodziewał, raczej jakieś ruchy pozorne np. wrócą do magnezowego korpusu i będą twierdzić że to rewolucja - i to byłoby i tak cudowne bo może się okazać że jedyne co dostaniesz to łącze do mordoksiążki i automat typu "obrazek olejny" tak abyś swoje wiekopomne dzieło "od kopa" pokazać społeczności.
Ale bardzo chciałbym się mylić.
Czy ktoś się wie jak wygląda współpraca 700d z lampą mecablitz 48 AF-1 digital ? Ostanie firmware ( 4.0 12.04.2011 ) tej lampy dla canona wspomina jedynie o: EOS 650D, EOS 600D, EOS 1100D...
Tak więc jest nowiutki 700D po pierwszych testach. Pierwsze wrażenia w odniesieniu do 500D:
-zdecydowanie szybszy i celniejszy i precyzyjniejszy w trudnych warunkach AF (wszystkie punkty krzyżowe robią swoje) nie widzę różnicy w stosunku do 60D,
-budowa faktycznie inna jak w 650d struktura korpusu chropowata wygląda jak odpustowa zabawka :-) ale może solidniejszy okaże się w praniu,
-ergonomia -dziwnie przesunięty przycisk iso trzeba zdjąć palec z migawki i ciężko na niego trafić z okiem w wizjerze w 500d był bliżej i bardziej intuicyjnie umieszczony, grip lepszy jak w 500d ale wciąż za mały do 60d mu daleko, ekran dotykowy...nie lubię takich gadzetów w lustrzankach ale zdaje się być całkiem przyjazny tym bardziej że dotyk działa precyzyjnie z tym że trzeba go obsługiwać w zasadzie dwiema dłońmi ponieważ wybór następuje kółkiem systemowym przy migawce tak więc paluszek i wybór kółkiem ot zabawa ale już nie trzeb grzebać po menu,
-migawka (lustro)strzela z większą kulturą cichutko i szybko porównywalnie z 60d czuć te 5 klatek/sek.
-lepszy balans bieli można robić więcej ujęć na AWB ładnie dostosowuje temp, barwową również pochmurny dzień czy światło żarówek lepiej oddają stopień nasycenia światła niż 500d,
-testowany z wszystkimi obiektywami jakie mam nie wykazuje żadnych tendencji BF, FF "widzi" wszystkie obiektywy w pamięci,
to na razie tyle z pierwszych wrażeń...
Jeszcze słówko odnośnie nowego kita 18-55 f3,5-5,6 is STM. Podpiąłem pod body celem sprawdzenia i w pierwszym momencie myślałem że nie działa AF jest kompletnie cichy!!! zarazem szybki i celny...nawet nie słychać jak przesuwają się szkła przy ogniskowaniu na dobrą sprawę a nie jest to aż tak prosta konstrukcja przecież no i 7 listkowa przysłona. Powiem tak jest nieźle, myślę że STM to jakaś przyszłość po USM i to nie tylko jeżeli chodzi o filmy...
Gdyby kogoś interesowało to już wiem, że Canon 700d dogaduje się z mecablitz 48 AF-1 digital ( firmware 4.0 / 12.04.2011 r. ) działa poprawnie ze stopki jak i bezprzewodowo.